REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° ConstanÈ›a Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° ConstanÈ›a Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Intervenţie în premieră la Spitalul din Constanţa: O gravidă cu o malformaţie rară, ajutată de medici să nască

Intervenţie în premieră la Spitalul din Constanţa: O gravidă cu o malformaţie rară, ajutată de medici să nască

Replica API 6 aprilie 2013 | 00:00 85

A adus pe lume un bebeluÅŸ "uriaÅŸ"

A adus pe lume un bebeluÅŸ "uriaÅŸ"

Un caz unic în medicina din România a fost descoperit, în luna martie, în Constanţa. O tânără de aproximativ 25 de ani, din localitatea Comana, supusă în urmă cu doi ani unei intervenţii chirurgicale de îndepărtare a unui chist ovarian, i-a uimit pe medicii constănţeni. Cazul său va face acum înconjurul lumii. Va fi prezentat tuturor specialiştilor obstetricieni, care vor participa la lucrările celui de-al X-lea Congres Naţional de Medicină Perinatală, programat şi organizat de către Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România, în perioada 24-25 mai, la Cluj Napoca.

Gravida s-a prezentat la spital la îndemnul medicului de familie. Acesta a constatat că termenul de sarcină a fost depăşit cronologic, cu aproximativ două săptămâni. Ajunsă la spital, gravida a trecut printr-o serie de controale amănunţite, dar şi printr-un test fetal non-stres, iar apoi a născut o fetiţă de 4,300 grame prin cezariană. Nimic neobişnuit, am putea spune. Medicii au descoperit în timpul operaţiei că au de a face cu un caz care nu se încadra în definiţiile cunoscute. Un caz singular, poate de excepţie în literatura de specialitate, în urma căutărilor specialiştilor constănţeni şi din discuţiile cu alţi colegi de specialitate din România. Tânăra a fost diagnosticată cu o malformaţie toracică rară. Deşi medicii ginecologi, care au asistat la naştere, nu ştiau că pacienta lor supravieţuieşte cu un canal toracic parţial, au reuşit să-i salveze viaţa, dar şi pe micuţă, ambele fiind acum stabile din punct de vedere medical.

Exista riscul să moară fătul, dar şi mama

Femeia ne-a declarat că în urma unei operaţii de chist ovarian, efectuată la Mangalia, s-ar fi ales cu o infecţie. A suportat câteva zile un tub de dren, iar apoi medicii din sudul litoralului ar fi lăsat-o aşa. Rezultatele analizelor nu indicau că ar fi suspectă de TBC. A rămas însărcinată, iar acum a ajuns şi în atenţia medicilor specialişti din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. "Pacienta nu ne-a spus toate aceste amănunte. Ne-am trezit într-o zi cu ea la cabinet, am văzut-o, iar sarcina era depăşită cronologic, cu două săptămâni, după aspectul placentei, lichid mai puţin, mişcările copilului erau încetinite. Medicul de familie din Comana a fost cel care a îndemnat-o să ajungă la un medic ginecolog. Am internat-o, i s-a făcut un test fetal non-stres, şi a doua zi am operat-o. Am apreciat fătul mare, lichid puţin. Exista riscul să moară fătul, dar şi mama dacă ar fi suferit o embolie", au declarat, pentru "Replica", medicii ginecologi din cadrul Secţiei de Obstetrică-Ginecologie.

Medicii constănţeni au rămas cu gura căscată

În timpul cezarienei medicii au avut parte de o surpriză. "Când am deschis-o, a ţâşnit un lichid alb-gălbui. În primă fază am crezut că este o peritonită închistată. Am controlat absolut tot ce era necesar. A fost foarte derutant. Ne gândeam la ce era mai rău. Însă, placenta a fost de gradul III, maturizată, iar nou-născutul arăta bine. Copilul a totalizat un scor Apgar 8, a trecut printr-o suferinţă fetală", au spus medicii. Nedumeriţi, specialiştii au vrut să afle din ce cauză persista respectiva secreţie, tipică unei colecţii purulente. "Am curăţat cavitatea abdominală, cu ser fiziologic şi betadină, de mai multe ori. Iniţial am zis că totul este bine, dar acolo am lăsat un tub de dren, prin care pacienta începuse să dreneze lichidul. Am crezut că avem de a face cu o infecţie, dar bine că nu a fost. Am început explorările, pentru a vedea care este cauza, pentru a stabili un diagnostic clar", ne-au explicat medicii.

Nici internetul nu s-a dovedit folositor în cazul pacientei

Pentru stabilirea diagnosticului a fost nevoie de peste 10 specialişti. Pacienta a trecut prin mâinile medicilor internişti, hematologi, chirurgi, însă nici unul parcă nu reuşea să găsească o cazuistică. Misterul avea să fie elucidat cu ajutorul rezultatelor Rezonanţei Magnetice Nucleare şi a Computerului Tomograf. "Vasele limfatice adună limfa. Există o formaţiune rotundă unde se adună limfa şi apoi se elimină. În cazul pacientei s-a concluzionat lipsă parţială de canal toracic şi acea formaţiune rotundă. Toţi am rămas cu gura căscată. Cazul este unic în literatura de specialiate din România. Nu ne-am mai confruntat cu aşa ceva. Nici internetul nu ne-a fost de folos. Nu am găsit datele ştiinţifice necesare. Abia după efectuarea unui RMN s-a clarificat povestea", au precizat medicii. Didacticii vor să realizeze o lucrare amplă, în baza explorărilor efectuate şi a documentelor existente, lucrare care va fi prezentată la Congresul Naţional de Obstetrică-Ginecologie. "Din punct de vedere obstetrical uterul s-a vindecat. I-au fost scoase firele, pacienta s-a hrănit normal, i-ar sâmbătă i-am îndepărtat tubul de dren", au mai explicat medicii.

"Mulţumesc medicilor, pentru că suntem în viaţă, pentru tot ce au făcut pentru noi"

Specialiştii nu exclud faptul ca micuţa să moştenească boala mamei. "În mod sigur este vorba despre o malformaţie rară, o malformaţie de canal toracic. Toată limfa ajungea în cavitatea abdominală şi de acolo se absorbea treptat", au conchis medicii. Pacienta ne-a mărturisit că în familia sa nu au mai existat astfel de cazuri. "Sarcina a decurs foarte bine, nu au fost complicaţii. Rezultatele analizelor au fost bune, fata se mişca normal. La naştere, medicii mi-au explicat că m-am născut cu un defect, să zicem aşa. Nu aş avea un maţ în care să se strângă tot lichidul. Nu s-a mai întânit aşa ceva. Nu am pe nimeni în familie cu această problemă. Au fost zile în care am eliminat cantităţi mari de lichid. Mi-au scos tubul şi acum mă simt bine. Medicii de la Mangalia, acolo unde mi-au extirpat un chist ovarian, mi-au spus că ar fi bine să fac un copil, pentru a scopa de problemă. Dacă năşteam normal aş fi eliminat tot lichidul, dar se pare că problema asta o voi avea cât voi trăi. Medicii de la Mangalia, dar şi cei de la Constanţa, au crezut că sunt suspectă de TBC", a spus femeia. Atât tânăra mamă, cât şi fetiţa vor părăsi unitatea de tratament abia luni. Femeia are numai cuvinte de laudă la adresa medicilor, fiind extrem de fericită că a reuşit să aducă pe lume o fetiţă sănătoasă. "Este primul copil. Prinţesa mea este cuminte, plânge doar când îi este foame. Nu mă aşteptam să fie aşa de mare. Are 4.300 grame, deşi din ecografie a reieşit 3300 grame. Sarcina a fost depăşită. Am născut pe 28 martie. M-am recuperat foarte repede. Este primul copil. Prinţesa mea este cuminte, plânge doar când îi este foame. Mulţumesc medicilor, pentru că suntem în viaţă, pentru tot ce au făcut pentru noi", a spus aceasta.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614