REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

INTERVENŢIILE Poliţiei vor fi FILMATE, pentru creşterea TRANSPARENŢEI

INTERVENŢIILE Poliţiei vor fi FILMATE, pentru creşterea TRANSPARENŢEI

Replica API 14 iulie 2020 | 00:06 2044

Ministerul Afacerilor Interne face un pas important pentru transparența și protecția polițiștilor din teren, în acest sens fiind încheiată procedura de achiziția pentru 12.000 de bodycam-uri. Timp de trei ani, Sindicatul Europol a făcut lobby intens pentru dotarea polițiștilor cu camere de filmat, pentru ca agenții să fie protejați de eventualele reclamații, fiind considerată o probă obiectivă.

Proiectul a fost demarat de Sindicatul Europol încă din anul 2017, când a dat spre folosință Poliției Capitalei 20 de dispozitive, însă reacția MAI a întârziat să apară.

"Dotarea polițiștilor cu bodycamuri în anul 2017 de către organizația noastră a venit ca o reacție la faptul că de multe ori polițiștii au fost intimidați sau descurajați să-și facă datoria de plângerile unor cetățeni influenți sau a celor care utilizau diferite tertipuri și depuneau plângeri penale împotriva polițistului în mod nejustificat. Dar și pentru acei cetățeni care susțineau că au întâmpinat un comportament neadecvat din partea polițistului sau chiar au suferit vătămări când au fost duși la sediul poliției sau alte situații în care era foarte greu să probezi afirmațiile unei părți sau a celeilalte.", a precizat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol.

"Ne-am gândit la acest subiect din noiembrie anul trecut"

Bodycam-ul poate fi folosit în mai multe situații, precum legitimarea persoanelor, conducerea la sediul poliției, oprirea vehiculelor, utilizarea forțelor și mijloacelor din dotare, efectuarea controlului corporal și al bagajelor, cât și pentru constatarea contravențiilor și a infracțiunilor.

"Ne-am gândit la acest subiect din noiembrie anul trecut. Ne dorim ca într-un timp cât mai scurt să ajungem la o finalizare concretă. După incidentele şi problemele pe care le-au avut poliţiştii în anumite judeţe, acţiuni, dosare de ultraj, vrem să dotăm poliţiştii din stradă cu mijloace de înregistrare audio-video. Contactul cu cetăţeanul, cu un potenţial infractor să poată fi documentat oficial. Bodycam-ul unui poliţist va responsabiliza şi cetăţeanul, şi poliţistul, să nu mai existe dezbateri televizate: cine a fost vinovat Spartacus sau poliţistul?”, a declarat Marcel Vela vineri într-o conferinţă de presă.", a declarat Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cand!? Ce sa vezi!? S-a terminat bateria... Nu mai avea loc pe stocare... etc.
0
0
dati camere si la garda, opc, mediu si la toti spagarii ! Cand merg in controale !
3
0
lungmetraje valoroase , care vor participa la premii internationale si vor castiga ursul de ce o fi!
1
1
Cel mai tare banc !Militianul si transparenta ......
2
3

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367