rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 februarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

INTERVIU cu alpiniștii constănțeni Mihai Nenciu și Nicu Rotaru. Au urcat pe cei mai înalți munți din lume!

Să arborezi steagul României pe vârful celor mai înalți munți din lume nu este deloc ușor! E nevoie de multă muncă, răbdare, ambiție și un psihic puternic ca să poți face față întregii ascensiuni. Drumul constănțenilor Mihai Nenciu și Nicu Rotaru către îndeplinirea visului de a urca pe cei mai înalți munți de pe fiecare continent al lumii a mai depășit încă un obstacol: săptămâna trecută au cucerit grandiosul Aconcagua, din America de Nord. Însă, fiecare expediție până la mai înalt vârf îi supune unor mari încercări, au parte de momente dificile, de peripeții, îndură frigul, foamea, însă aventurierii trec, de fiecare dată, cu brio peste toate piedicile. Când ajung deasupra tuturor, se îmbrățișează, imortalizează momentele și coboară, cu gândul acasă, la cei dragi, la familie. De fapt, aceasta este cea mai mare satisfacție a celor doi constănțeni: că se întorc acasă teferi și cu bucuria în suflet că au mai punctat o realizare.

După acoperișul Europei, Elbrus (5.642 metri), și vârful Kilimanjaro (5.895 metri), cei doi alpiniștii amatori au cucerit săptămâna trecută gradiosul Aconcagua, din America de Nord. ”Alpinismul este un sport riscant, nu ai parte de aplauzele publicului, singurii care aplaudă sunt, poate, doar vulturii!”, spune Mihai Nenciu, din Constanța. ”Nu momentul vârfului e realizarea, ci drumul până acolo”, îl completează colegul și prietenul său Nicu Rotaru.

Reporter: Care a fost traiectoria voastră, cum ați ajuns să puneți la cale acest proiect grandios la care mulți nici nu îndrăznesc să viseze?

Nicu Rotaru: Sunt multiplu medaliat național în culturism și campion balcanic, câștigătorul unei ediții de strong man Mamaia, cel mai puternic om din România, sunt fost rugby-ist. Am avut o viață plină de sport, de mic copil, marea performanță am găsit-o în culturism. Acum 10 ani, am avut o accidentare care a pus capăt perioadei de performanță, ceea ce a făcut să nu mai pot continua la acel nivel și a trebuit să mă reorientez către alte sporturi. A început să-mi placă să ies în natură, să alerg, să înot, să merg bicicletă. Printre aceste sporturi era și mersul pe munte. Având mai mult timp liber, cunoscându-l pe Mihai, cunoscându-i pasiunea, am reînceput să mergem împreună pe munte. Reînnodând această dragoste, ne-am dat seama că putem visa la mai mult, să facem ceea ce vedeam la televizor, pe youtube, să punem în aplicare. Atunci am zis să mergem în Himalaya. El mai fusese cu câțiva ani în urmă, era familiarizat, l-am întrebat dacă vrea să meargă din nou și a acceptat. ”Satisfacția este incomesurabilă atunci când bucuriile locului și a ceea ce faci le poți împărți cu prietenii”, mi-a spus el. De dragul meu și al prieteniei, a fost de acord.

Mihai Nenciu: Fac sport, nu la nivel profesionist, însă vin dintr-o altă latură: sporturi de anduranță și sporturi extreme. Fac parașutism, scufundări, alergare montană, maraton, ultramaraton. Alerg pe munte distanțe de peste 100 km, cel mai mult 173 km, în cadrul unui ultramaraton montan din Croația. Întotdeauana am avut pasiunea pentru munte, dar niciodată n-am putut s-o duc la nivelul la care sunt acum, adică să-mi împlinesc visul acesta, din diferite motive. Cu Nicu sunt prieten de peste 20 de ani, am găsit în el, nu doar un prieten, ci și un partener de expediție extraordinar. În 2017 a început proiectul nostru, am zis să visăm. Să punem steagul tricolor pe cel mai înalt vârf al fiecarui continent.

Rep.: Și ați pus bazele proiectului "7 Summits"...

Nicu R.: Am pus un plan la punct, dintr-un ghinion care apoi a devenit noroc, am ajuns la Corina Martin, a trebuit să ajungem la ea să vedem cum rezolvăm cu un bilet pe care trebuia să-l schimbăm. I-am spus că vrem să ajungem în Himalaya, ne-a întrebat ce vrem să facem acolo.

Mihai M.: I-am spus că visul nostru este să ajungem pe vârful cel mai înalt al fiecărui continent. Câteodată, un vis mic, deschide un vis și mai mare. I-am povestit despre ceea ce intenționăm să facem și a rămas surprinsă.

Nicu R.: Atunci ne-a întrebat dacă nu ne-ar plăcea să ducem steagul României, al stațiunii Mamaia, sus. Și am zis că da. În momentul în care ai o grămadă de cărămizi în stradă, nu poți să visezi că o să ai o casă. Noi aveam câteva cărămizi în fața casei, și am zis să vedem cum o să fie cu o casă. Dar cu un bloc? E foarte greu să visezi, să crezi că, din acel morman de cărămizi, se va crea un vis frumos. Dar așa, cărămidă peste cărămidă, după etapa cu Himalaya, am construit această casă, "7 Summits", pe care noi, sper s-o terminăm. Etapă după etapă, ne-a făcut să credem că putem duce la bun sfârșit ceea ce ne-am propus.

Rep.: Ce înseamnă, concret, acest proiect "7 Summits"?

Mihai N.: Prima etapă expedițională, care a fost una de testare, a fost expediția din Himalaya. Am zis să vedem ce se întâmplă cu organismul nostru la o altitudine mare, dacă echipamentele sunt perfoamnte. Am plecat în Himalaya, în 2017. Ne-am armonizat foarte bine, ne-am completat reciproc extraordinar, ne-am sudat ca și echipă, și apoi am demarat proiectul nostru expedițional "7 Summits". Am început cu prima etapa: din septembrie 2017, când am plecat pe cel mai înalt vârf al Rusiei, al Europei-vârful Elbrus de 5742 m. A fost extraordinar! Au fost multe încercări, în zona muntelui au avut loc alunecări de teren și ploi torențiale, Ambasada României ne-a sugerat că, pentru siguranța noastră, ar fi bine să nu ajungem acolo, date fiind condițiile meteo.

Nicu R.: Nu se putea ajunge sub nicio formă acolo, asta se întâmpla cu două zile înainte să plecăm noi în Rusia.

Mihai N.: Am avut biletele, totul era pregătit, nu puteam să dăm înapoi și am plecat. Am riscat, am câștigat, am ajuns pe acoperișul Europei, a fost un prim succes al nostru, din cadrul proiectului "7 Summits", iar apoi am zis să forțăm un pic lucrurile, să plecăm către Africa. Și am pornit, la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie 2017 către Tanzania și cel mai înalt vârf al Africii și, totodată, cel mai înalt vârf al Tanzaniei, vârful Kilimanjaro, de aproximativ 6000 de metri. Ne-am simțit extrordinar, am ajuns pe acoperișul Africii, am bifat un nou punct din cadrul proiectului.

Rep.: Recent, ați cucerit și vârful Aconcagua! Cum a fost ascensiunea?

Mihai N.: După Kilimanjaro, ne-am propus ca, pentru anul 2018 să bifăm Aconcagua, cel mai înalt vârf din America de Sud. Este, totodată, cel mai înalt vârf al planetei, din afara Asiei. Am vrut să plecăm în februarie 2018, dar, din cauza condițiilor climatologice, am zis să nu riscăm. Am așteptat un an și am început etapa pe 1 ianuarie 2019. Avionul din Istanbul până la Buenos Aires a făcut 18 ore. De aici, avionul ar fi însemnat costuri suplimentare pentru excesul de kilograme, așa că am plecat cu autobuzul, am făcut 15 ore de la Buenos Aires până la Mendoza. Aici am plătit permisul de ascensiune 800 de dolari, apoi a început expediția propriu zisă. Am trecut prin controale medicale, am trecut testările și a început ascensiunea către vârf. Ca să ajungem acolo, ne-a trebuit 13 zile. Am ajuns pe 21 ianuarie, ne-am fi dorit să ajunge pe 24 ianuarie, să punem tricolorul de Ziua Principatelor Române dar, din cauza condițiilor meteo, nu s-a putut. A fost o ascensiune grea din cauza frigului, este o zonă riscantă, te poate arunca de pe munte vântul, iar cantitatea de oxigen e scăzută.

Nicu R.: Vârful, față de altele, își schimbă prognoza meteo de la zi la zi. Totul din cauza vântului și a temperaturilor extreme. Nu e un vânt clasic, cum suntem obișnuiți, este înghețat, dar nu e zăpadă bogată.

Rep.: În decursul expedițiilor, ați trecut prin momente de cumpănă? Ați simțit vreodată că nu mai puteți?

Nicu R.: Sunt întotdeauna momente de cumpănă. În momentul în care vezi că oamenii coboară degerați sau când auzi că grupul dinaintea ta, din 18 a reușit numai 1 să urce pe vârf, începi să-ți pui întrebări. Noi nu suntem profesioniști. Atunci îți pui întrebarea ”Suntem noi mai cu moț?” Este inevitabil să nu-ți pui întrebări. Și totuși, mergem mai departe, că trebuie să luptăm. Luptăm cu noi înșine, cu acel cineva din noi care spune ”Oprește-te!”. Subconștientul vrea să fie în siguranță, organismului nu-i convine unde l-ai adus. Trebuie să bei 7, 8 l de lichide, trebuie să-l elimini, asta e cea mai mare problemă, mâncare puțină, somn puțin. Mi-am pierdut izoprenu (saltea) care mă ajuta să nu dorm direct pe pământ, care era foarte rece. Am pus drapelul sub mine, am zis că poate mă ajute. Nu știu, termic, cât m-a ajutat, dar...s-a întâmplat și mi-a ținut de cald. A fost o ascensiune grea, am urcat în 13 zile și am coborât în 3 zile. E mult mai greu la coborâre: îți pierzi din motivație, din dorință, ești obosit. Am văzut mulți alpiniștiti aduși în ham, pentru că elicopterul nu poate ajunge până acolo.

Mihai N.: Îți pui întrebarea: ”Ce caut eu aici?”, te întrebi ce cauți acolo atunci când temperatura coboară sub -35 de grade sau vântul bate cu 100 km pe oră. Nu suntem genii ale alpiniștilor. Cu toate acestea, munca, uneori, bate talentul. Luând-o treptat, cu ajutorul lui Dumnezeu, reușim. Dormi cu aceleași haine pe tine atâtea zile, dormi în același cort cu aceeași persoană, suferi de frig, de foame, bei zăpadă topită. Este inconfortabil, totul este împotriva ta.

Rep.: Care sunt tehnicile de supraviețuire care vă ajută să reveniți întotdeauna acasă sănătoși?

Nicu R.: Suntem niște norocoși pentru că nu ne-am îmbolnăvit. Corpul îți dictează singur cum vrea să se conserve. Nu sunt secrete, neapărat. Atunci când doare, ajungi să știi cum mergi mai departe. Cu pregătirea psihologică, toată logistica pregătită, ai toate șansele să reușești. Ne-am pregătit pshilogic un an de zile, e mai importantă decât cea fizică. Când ești acolo, nu te ajută nimeni, nu ai farmacia la colțul străzii. Nu ajută și localnicii, oriunde ajungem. Nu poți să te dezici de ajutorul lor. Ne dorim mai mult decât cei care stau și se uită la televizor. Ne-am demonstrat că putem.

Mihai N.: Singurul secret este munca. Nu știm căi mai ușoare. Avem o butelie specială, fierbem apa, ne pregătim hrana. Tehnica a evoluat. N-am avut mentori, antrenori. Nu ne-am demostrat doar nouă că se poate, ci am demonstrat și altora că niște oameni la fel ca ei pot să reușească în condiții vitrege, dacă-și doresc, dacă depun efort.

Rep.: Care sunt cele mai mari satisfacții după fiecare expediție?

Mihai N: Cea mai mare satisfacție este că te întorci sănătos acasă. Expediția se încheie abia atunci când ai ajuns acasă. Vârful este doar o etapă, te bucuri de ceea ce vezi, ai câteva momente în care te îmbrățișezi cu partenerul de expediție și își încarci retina și sufletul cu imaginile care le vezi și să fii recunoscător că ai ajuns acolo, printre puținii muritori care au ajuns să vadă, prin ochii lor, așa ceva. Noi o facem cu mare bucurie și pasiune. Te întorci de acolo mai bun, nu ai cum să nu te întorci de acolo mai bun, trăind o lungă perioadă în lipsuri și privațiuni ajungi să prețuiești mai mult lucrurile simple de acasă.

Nicu R.: Inclusiv o sticlă de apă. După ce bei zilnic 8 litri de zăpadă topită, o sticlă cu apă îmbuteliată, fără impurități, fără mizerii, înseamnă mult. Suntem prevăzători, suntem maturi, nu ne aruncăm cu capul înainte, ne luăm măsuri de precauție. A te feri de pericol, este un har. Am descoperit ce viață frumoasă avem aici, acasă. Venind de acolo, apreciez orice lucru mărunt.

Mihai N.: Sunt perioade când nu avem acces la mijloacele de comunicații, dar familiile și prietenii ne susțin în ceea ce facem și se mândresc cu rezultatele noastre

Nicu R.: Este un moment special când ești deasupra tuturor, ai muncit atât să ajungi până acolo. Dar nu momentul vârfului e realizarea, ci drumul până acolo. În vârf, ajungi, stai puțin, ridici steagul României și pleci.

Rep.: Totuși, este un sport din care nu se câștigă financiar. Aveți sponsori care să vă ajute în acest proiect grandios? Autoritățile locale v-au oferit sprijinul?

Nicu R.: Dintre toți, mai puțin autoritățile locale ne-au ajutat. Am găsit sprijin către anumite firme private, avem suportul financiar și în ceea ce privește biletele de avion pentru deplasare. Am găsit ajutor, mai mult de la prietenii. Costurile sunt foarte mari. Începând cu etapa următoare costurile se vor ridica, logistica e extrem de complexă. Știam aceste costuri, nu ne sperie. Nu suntem cei mai nevoiași oameni ca să fim ajutați, dar consider că am dovedit că suntem serioși iar dacă cineva se sensibilizează și crede că ceea ce facem noi, dăm un exemplu, am fi bucuroși să facem un parteneriat. Și-n ceasul al 12-lea, dacă ar veni alături de noi, am fi fericiți, pentru că, probabil, ne-ar fi recunoscut efortul făcut, așa cum ne-a făcut ambasada României din Buenos Aires, care ne-a făcut o primire extraordinară, ne-am simțit ca acasă, s-au mândit cu rezultatele noastre.

Mihai N.: Suntem dispuși să facem orice efort financiar ca să ne îndeplinim acest vis. Aș dori să amintesc faptul că mai multe companii ne-au oferit sprijinul prin diferite mijloace, care ne-au oferit o parte din medicamente, dar și suplimente și susținătoarele de efort de care am avut nevoie în aceste expediții. Am luat-o ca atare, pentru că așa merg lucrurile în țara noastră. Nu știu dacă ceea ce am făcut este o performanță, dar este o realizare extraordinară. Nu e puțin lucru să ajungi la 7000 de metri. Îmi doresc să dăm altora un exemplu, în special celor mici, mi-ar plăcea o colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean, în Școala Altfel, sau la ora de dirigenție, să le povestim copiilor cea ce facem noi. Să transmitem mai departe generațiilor acest imbold, să nu mai stea cu telefonul în mână, să iasă în natură. Am descoperit cât de fabuloasă este lumea în care trăim, ne-am descoperit pe noi.

Cei doi alpiniști și-au propus, în viitorul apropiat, să atingă vârful muntelui Puncak Jaya (4884 m) din regiunea Oceania, vârful Vinson (4892 m) din Antarctica, vârful Denali (6194), din Alaska și vârful Everest (8.848 m), acoperișul lumii.

VIDEO:

Mirela PASCAL

luni, 11 februarie 20191202
Comentarii

01Bila(12 feb 01:04)
Misto oricum. Trebuie sa ai niste outze cat nucile de cocos sa ai curaj ca sa urci si sa supravietuiesti la 7000m.Oamenii sunt meseriasi oricum.Bafata ba fratiorilor!
11The Godfather(12 feb 00:00)
V-a zapacit ala micu' de cand a fugit in Madagascar. V ati facut : alpinisti, bucatari, soferi de taxi, deschizatori de usi pe la cluburi...
52Deci, v-a ajutat Corina Martin(11 feb 19:29)
Nu sunteti singurii cocosei pe care i-a ajutat iubitoarea aia de penisuri!
37omer(11 feb 15:39)
i am mai vazut pe la televizor cu diferite ocazii. foarte modesti si cu mult bunsimt. am facut armata la vanatori de munte si stiu cat de greu e sportul asta pe care il practica. cinste lor! se intampla si lucruri bune in orasul asta ca m am saturat de stiri cu nenorociri.
68Nicu Rotaru(11 feb 14:18)
o viata plina de sport si mai plina de steroizi - prietenii stiu de ce
29july(11 feb 09:48)
felicitari!!
510Dan(11 feb 01:48)
Felicitari! Va multumim si este minunat sa va citim aventurile!
1314Sedan(11 feb 01:38)
Da la munca nu va mai duceti?
mai mult...Replica
21 feb 17:30ReplicaAERONAVĂ PRĂBUȘITĂ LA TUZLA! DOUĂ VICTIME, una a MURIT! VIDEO

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, joi, 21 februarie, la Tuzla, acolo unde aeronava...3172

21 feb 13:47ReplicaATRACȚIILE din Constanța, Mamaia şi Mangalia, PROMOVATE la Târgul de Turism1176
21 feb 16:03ReplicaALERTĂ! O PERSOANĂ A MURIT DUPĂ CE S-AR FI ARUNCAT ÎN FAȚA TRENULUI3138
21 feb 07:59ReplicaNici cu TESTUL POLIGRAF NU au putut să-i DEMONSTREZE vinovăția! Iată motivele ACHITĂRII

Un bărbat trimis în judecată pentru tentativă de omor a fost achitat, pe motiv că la dosar nu au existat probe...2354

21 feb 08:08ReplicaDr. Aneta Tomescu: 'În lupta împotrivei CANCERULUI DE COL UTERIN, vaccinarea anti-HPV și testul Babeș Papanicolau au un rol esențial!'2240
21 feb 00:00ReplicaHuțucă: Bugetul de stat are hibe majore, dar cred că ar trebui promulgat490
21 feb 00:00ReplicaFost decan de la ‘Ovidius’, beneficiar a zeci de contracte cu statul, angajat de Primăria Saligny pentru realizarea unui studiu

Primăria comunei Saligny a angajat o firmă din Constanţa pentru realizarea unui proiect tehnic în vederea...2921

21 feb 09:21ReplicaANAF, precizări cu privire la platforma online de declarare a veniturilor1048
21 feb 00:00ReplicaDECIZIE în DOSARUL INDIVIDULUI care și-a LOVIT SOȚIA cu un CIOCAN din cauza altui BĂRBAT!685
21 feb 00:00ReplicaGeorge Măndilă: Cea mai mare problemă a județului o reprezintă calitatea drumurilor

Consilierul județean George Măndilă se află la al doilea mandat în Consiliul Județean Constanța. A reprezentat...620

21 feb 00:39ReplicaEVAZIUNE CU PRODUSE PETROLIERE: prejudiciul de peste 31 de milioane de euro. DNA a trimis în judecată 10 inculpați!2826
21 feb 02:35ReplicaSe modernizează intrările în municipiul Mangalia: IATĂ CUM ARATĂ PROIECTUL!1611
Vremea
11°7.5° - 11° joi, 21 februarie 2019
câțiva noriUmiditate: 81%
Vânt: 3.06 m/s din VSV
Presiune: 1023.4 milibari

Loto
6/49121317284547
5/403925313924
joker3411134316
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 feb 00:00SportPSG a spulberat Montpellier, fără Neymar și Cavani

PSG continuă să defileze în Ligue 1. Campioana Franței s-a impus categoric în fața celor de la Montpellier, cu...228

21 feb 00:00SportSchalke - Manchester City: 2-3!

Manchester City a câştigat cu 3-2, în deplasare, primul meci cu Schalke, din optimile UEFA Champions League. Conduşi...224

21 feb 00:00SportAtletico Madrid - Juventus: 2-0

Meciul de la Madrid a fost fără îndoială duelul serii. Echipa lui Simenone s-a impus cu 2-0 și a luat o opțiune...265

21 feb 00:00SportSimona Halep o înțelege pe Naomi Osaka: „Nimeni nu a trecut prin ce am trecut eu în România!”

Simona Halep (2 WTA) a vorbit despre ascensiunea lui Naomi Osaka, cea care a detronat-o din fotoliul de lider al...771

Local
21 feb 00:00LocalÎncă un hoț prins la Valu!

Locuitorii din Valu lui Traian au comentat, de dată recentă, că sunt îngrijorați de faptul că au reapărut...1150

21 feb 02:37LocalO mașină a luat FOC în MERS!

Salvatorii Detașamentului de pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină miercuri, 20 februarie, în jurul orei...437

21 feb 03:05LocalJandarmi şi specialişti ai Centrului Antidrog Constanţa, prezenţi în şcoli

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa alături de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog...351

21 feb 02:53LocalÎncă un bărbat săltat de polițiști în dosarul de corupție de la Constanța!

Polițiștii Serviciului Investigații Criminale al IPJ Constanţa, la data de 19 februarie a.c., au identificat un...1762

21 feb 02:53LocalCe au depistat polițiștii pe străzile din Constanța: mașini radiate și șoferi fără permis!

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Constanța, la data de 19 februarie a.c., au depistat un bărbat, în vârstă...622

21 feb 03:06LocalDoi tineri, prinși în timp ce fumau jointuri

O patrulă mixtă de ordine publică, formată dintr-un polițist al Secției 2 și un jandarm din cadrul GMJ...504

21 feb 02:35LocalPRINS la volan cu PERMISUL SUSPENDAT: 'Am oprit la 10 farmacii, dacă nu găsesc..' VIDEO

În timpul derulării unei acțiuni specifice privind siguranța și fluidizarea traficului rutier din municipiul...2149

21 feb 03:09LocalAccident rutier GRAV în județul Constanța

Un accident rutier a avut loc în dimineața de miercuri, 20 februarie, în localitatea Satu Nou din județul...2493

21 feb 03:08LocalElaborare PUZ. Maria Stavrositu, soțul și fratele ei ridică un hotel în zona Capitol

Comisia tehnică de urbanism și amenajarea teritoriului din cadrul Consiliului Local Constanța se va întruni joi, 21...2246

21 feb 02:57LocalAutoutilitară CONTROLATĂ de polițiști în trafic!

Poliţiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Cernavodă, în data de 19.02.2019, în jurul...518

Politică
21 feb 00:00PoliticăSurpriza lui Tudorel Toader din OUG 7 pe legile justiției, publicată miercuri seară în Monitorul Oficial

Ordonanța de Urgență care modifică legile justiției a fost publicată, miercuri seară, în Monitorul Oficial, în...346

21 feb 03:40PoliticăClaudiu Ceti, ALDE Constanţa: 'Taxa de 2% ar putea cât de cât să afecteze dezvoltarea companiilor din energie'

ALDE susţine în cadrul coaliţiei de guvernare renunţarea la taxa de 2% impusă companiilor energetice prin...319

21 feb 00:00PoliticăLucrări de extindere a sistemului de termoficare în Cernavodă. Totul depinde de alocările bugetare

Toate locuinţele din Cernavodă vor fi racordate la sistemul termoficare, în baza unui proiect iniţiat de primarul...260

21 feb 00:00PoliticăLa Saraiu încep lucrările la Centrul Cultural

Primarul comunei Saraiu, Dorinela Irimia anunță că, în curând, va începe un nou proiect în localitate, Centrul...229

21 feb 03:10PoliticăActivitatea directorului Muzeului de Artă Constanța, analizată de o comisie de evaluare a CLM

Activitatea Doinei Păuleanu, evaluată! În proxima ședință de Consiliu Local, aleșii vor supune la vot proiectul...393

21 feb 03:46PoliticăPSD, reacţie la criticile lui Iohannis: Blochează orice, fără să fi avut nici măcar o singură inițiativă constructivă

PSD a reacționat miercuri la criticile purtătorului de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis, Mădălina...302

21 feb 01:42PoliticăScandal pe tema transportului. Asociațiile de elevi și studenți au pierdut procesul cu Consiliul Județean Constanța!

Reprezentanții Asociației Elevilor Constanța și cei ai Asociației Studenților Constanța au pierdut procesul cu...1200

21 feb 02:54PoliticăPrimăria Constanța continuă reabilitarea trotuarelor din oraș

Angajații S.C. Confort Urban au acționat marți, 19 februarie, pe strada București, tronsonul cuprins între strada...345

21 feb 02:59PoliticăUSR Constanța, proiect de sterilizare gratuită a câinilor!

Uniunea Salvați România Filiala Constanța a înaintat primarului şi consilierilor municipiului Constanța, luni, 18...297

21 feb 02:58PoliticăFlorin Cîțu lansează o profeție NEAGRĂ pentru Guvern: 'Și-au făcut calcule prea optimiste'

Liderul senatorilor PNL, Florin Cîțu, arată că Executivul și-a făcut calcule prea optimiste, iar în acest an o...389

Monden
21 feb 03:03MondenReacția Andreei Bălan după ce Cătălin Botezatu a spus că arată „ca un dulăpior“

Andreea Bălan se pregătește să devină mămică pentru a doua oară, aflându-se în ultima lună de sarcină....434

21 feb 00:00MondenLady Gaga s-a despărţit de logodnicul ei, Christian Carino

Cântăreaţa şi actriţa americană Lady Gaga s-a despărţit de logodnicul ei, Christian Carino, care îi este şi...219

21 feb 00:00MondenMircea Badea explică de ce acceptă să lupte în ring: „Sunt bărbat, sunt șmecher“

La începutul lunii februarie, Mircea Badea s-a bătut în ring, pentru a doua oară, cu motociclistul-luptător Teodor...255

21 feb 00:00MondenSerena Williams, unul dintre invitaţii la petrecerea pentru viitorul bebeluş al ducesei Meghan de Sussex, la New York

Ducesa Meghan de Sussex a organizat o petrecere pentru viitorul său bebeluş, marţi, la New York, aceasta fiind prima...243

21 feb 17:55MondenTrupul neînsufleţit al lui Karl Lagerfeld va fi incinerat, conform dorinţei creatorului de modă

Trupul neînsufleţit al lui Karl Lagerfeld, care a murit marţi dimineaţă, la vârsta de 85 de ani, va fi incinerat,...213

21 feb 00:00MondenEUROVISION 2019: Preţurile biletelor la marea finală de la Tel Aviv variază între 121 şi 487 de euro

Fanii care vor dori să asiste la Concursul Eurovision, care se va desfăşura în luna mai la Tel Aviv, trebuie să...154

21 feb 17:45MondenJennifer López, o proletară ajunsă şefă în comedia ''Second Act''

Faptul că a devenit una dintre vedetele cele mai râvnite de la Hollywood nu a îndepărtat-o de originile sale modeste...182

21 feb 00:00MondenAriana Grande, pe primele trei locuri ale Billboard Hot 100 - o premieră de la Beatles

Cântăreaţa americană Ariana Grande şi-a adjudecat primele trei locuri ale celui mai recent top Billboard Hot 100,...176

21 feb 00:00MondenPisica Choupette, desemnată moştenitoare a lui Karl Lagerfeld. Ce sumă fabuloasă îi revine felinei

Creatorul de modă german Karl Lagerfeld, designerul principal al casei Chanel, care a murit la vârsta de 85 de ani,...307

21 feb 00:00MondenHelen Mirren, Michael B. Jordan şi Elsie Fisher se alătură celebrităţilor care vor prezenta Oscarurile în acest an

Dame Helen Mirren, Michael B. Jordan şi Elsie Fisher se alătură celebrităţilor care vor prezenta Oscarurile în...167

Mapamond
21 feb 00:00MapamondPreşedintele Igor Dodon ar fi prezentat la Conferinţa de la Munchen un „plan de federalizare“ a Republicii Moldova, susţine blocul ACUM

Reprezentantul blocului ACUM (Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr /PPDA/ şi Partidul Acţiune şi Solidaritate...199

21 feb 00:00MapamondElveţia: Aproximativ 1.000 de ''veste galbene'' din Franţa au manifestat la Geneva pentru a sensibiliza ONU

Aproximativ o mie de ''veste galbene'' din Franţa au manifestat miercuri, într-o atmosferă de calm, la Geneva...153

21 feb 00:00MapamondAcord în UE privind o înăsprire a condiţiilor de acordare a vizei pentru cetăţenii ţărilor care refuză readmisia de migranţi

Negociatorii Uniunii Europene au convenit miercuri asupra unor noi reguli privind procesarea vizelor în baza cărora...169

21 feb 00:00MapamondRegatul Unit are termen până la mijlocul lunii martie să adopte acordul pentru Brexit

Regatul Unit are termen până la mijlocul lunii martie să adopte acordul privind Brexit-ul încheiat cu Uniunea...173

21 feb 00:00MapamondAlegeri în Republica Moldova: Preşedintele Igor Dodon îi îndeamnă pe cetăţeni să se pregătească de proteste

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vorbit, în cadrul unei intervenţii directe pe o reţea de socializare...185

21 feb 19:00MapamondCe pot aştepta SUA de la al doilea summit Kim-Trump

Înalţi responsabili ai serviciilor de informaţii şi ai forţelor armate americane consideră improbabil ca Phenianul...164

21 feb 00:00MapamondVladimir Putin: Rusia este deschisă dialogului, dar nu va bate la uşi închise

Rusia este deschisă dialogului, dar nu va bate la uşi închise, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în timpul...188

21 feb 00:00MapamondFrontex: Numărul de migranţi ilegali sosiţi în UE a scăzut, dar este nevoie de întărirea controalelor la frontiere

Şeful agenţiei pentru securitatea frontierelor Uniunii Europene (Frontex), Fabrice Leggeri, a afirmat miercuri că...162

21 feb 00:00MapamondItalia: 50 de persoane arestate lângă Veneţia, într-o operaţiune împotriva unei organizaţii mafiote

O 'temută' organizaţie mafiotă având legături cu Camorra, care acţiona la est de Veneţia, în regiunea italiană...179

21 feb 00:00MapamondMai multe persoane au fost înghiţite de o avalanşă la Crans-Montana

Mai multe persoane au fost luate marţi de o avalanşă pe o pârtie de schi în staţiunea elveţiană Crans-Montana, a...173

Sănătate
21 feb 02:56SănătateConstanța, în topul județelor cu cei mai mulți MORȚI confirmați cu GRIPĂ!

Specialiștii Centrului Național de Boli Transmisibile arată că, la nivelul țării, activitatea gripală are un...1569

21 feb 02:56SănătatePlanuri de viitor pentru Registrul Național al Cancerelor la Copil

...211

18 feb 06:13SănătateBlocul materno-fetal de la Spitalul Medgidia, reabilitat cu bani de la Ambasada Americii

Spitalul Municipal Medgidia deservește anual peste un sfert din locuitorii județului Constanța, peste 200.000 de...548

18 feb 06:21SănătateÎncă un medicament împotriva tusei a fost retras de la vânzare în România

Încă un medicament împotriva tusei a fost retras de la vânzare în România. Este vorba de Epistat, sirop şi...922

18 feb 06:21SănătateCredeți că laptele pe care îl cumpărați chiar e lapte? Iată ce spune Ministerul Agriculturii!

Echipe mixte formate din inspectori cu atribuții de control din cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale,...1387

15 feb 03:20SănătateSpitalul de Pneumoftiziologie Constanța s-ar putea extinde. Bani sunt, cu birocrația este mai greu!

Anul trecut, Spitalul de Pneumoftiziologie Constanța a fost la un pas să realizeze un proiect de extindere, însă,...829

14 feb 02:16SănătateINJECŢIILE CU BOTOX – modă cu probleme legislative! Cât de bine pregătiţi sunt cei care promit buze senzuale?

Pe lângă partea șocantă – și anume faptul că o persoană fără niciun fel de pregătire medicală a ajuns să...1176

12 feb 00:51SănătateSiropul de tuse EURESPAL, RETRAS DE PE PIAȚĂ!

Eurespal, un medicament împotriva tusei pe care medicii îl recomandă inclusiv copiilor, sub formă de sirop și...1306

11 feb 23:15SănătateEPIDEMIE. Numărul bolnavilor răpuși de GRIPĂ, în creștere alarmantă! Încă un mort la Constanța!

Numărul bolnavilor care decedează și în cazul cărora este confirmată prezența virusului gripal crește de la o zi...2550

6 feb 00:12SănătateÎncă doi bolnavi RĂPUȘI de GRIPĂ la Constanța!

Este vorba despre un bărbat de 51 de ani, fără condiții medicale preexistente, nevaccinat antigripal, care a murit...3157