rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

INTERVIU cu alpiniștii constănțeni Mihai Nenciu și Nicu Rotaru. Au urcat pe cei mai înalți munți din lume!

Să arborezi steagul României pe vârful celor mai înalți munți din lume nu este deloc ușor! E nevoie de multă muncă, răbdare, ambiție și un psihic puternic ca să poți face față întregii ascensiuni. Drumul constănțenilor Mihai Nenciu și Nicu Rotaru către îndeplinirea visului de a urca pe cei mai înalți munți de pe fiecare continent al lumii a mai depășit încă un obstacol: săptămâna trecută au cucerit grandiosul Aconcagua, din America de Nord. Însă, fiecare expediție până la mai înalt vârf îi supune unor mari încercări, au parte de momente dificile, de peripeții, îndură frigul, foamea, însă aventurierii trec, de fiecare dată, cu brio peste toate piedicile. Când ajung deasupra tuturor, se îmbrățișează, imortalizează momentele și coboară, cu gândul acasă, la cei dragi, la familie. De fapt, aceasta este cea mai mare satisfacție a celor doi constănțeni: că se întorc acasă teferi și cu bucuria în suflet că au mai punctat o realizare.

După acoperișul Europei, Elbrus (5.642 metri), și vârful Kilimanjaro (5.895 metri), cei doi alpiniștii amatori au cucerit săptămâna trecută gradiosul Aconcagua, din America de Nord. ”Alpinismul este un sport riscant, nu ai parte de aplauzele publicului, singurii care aplaudă sunt, poate, doar vulturii!”, spune Mihai Nenciu, din Constanța. ”Nu momentul vârfului e realizarea, ci drumul până acolo”, îl completează colegul și prietenul său Nicu Rotaru.

Reporter: Care a fost traiectoria voastră, cum ați ajuns să puneți la cale acest proiect grandios la care mulți nici nu îndrăznesc să viseze?

Nicu Rotaru: Sunt multiplu medaliat național în culturism și campion balcanic, câștigătorul unei ediții de strong man Mamaia, cel mai puternic om din România, sunt fost rugby-ist. Am avut o viață plină de sport, de mic copil, marea performanță am găsit-o în culturism. Acum 10 ani, am avut o accidentare care a pus capăt perioadei de performanță, ceea ce a făcut să nu mai pot continua la acel nivel și a trebuit să mă reorientez către alte sporturi. A început să-mi placă să ies în natură, să alerg, să înot, să merg bicicletă. Printre aceste sporturi era și mersul pe munte. Având mai mult timp liber, cunoscându-l pe Mihai, cunoscându-i pasiunea, am reînceput să mergem împreună pe munte. Reînnodând această dragoste, ne-am dat seama că putem visa la mai mult, să facem ceea ce vedeam la televizor, pe youtube, să punem în aplicare. Atunci am zis să mergem în Himalaya. El mai fusese cu câțiva ani în urmă, era familiarizat, l-am întrebat dacă vrea să meargă din nou și a acceptat. ”Satisfacția este incomesurabilă atunci când bucuriile locului și a ceea ce faci le poți împărți cu prietenii”, mi-a spus el. De dragul meu și al prieteniei, a fost de acord.

Mihai Nenciu: Fac sport, nu la nivel profesionist, însă vin dintr-o altă latură: sporturi de anduranță și sporturi extreme. Fac parașutism, scufundări, alergare montană, maraton, ultramaraton. Alerg pe munte distanțe de peste 100 km, cel mai mult 173 km, în cadrul unui ultramaraton montan din Croația. Întotdeauana am avut pasiunea pentru munte, dar niciodată n-am putut s-o duc la nivelul la care sunt acum, adică să-mi împlinesc visul acesta, din diferite motive. Cu Nicu sunt prieten de peste 20 de ani, am găsit în el, nu doar un prieten, ci și un partener de expediție extraordinar. În 2017 a început proiectul nostru, am zis să visăm. Să punem steagul tricolor pe cel mai înalt vârf al fiecarui continent.

Rep.: Și ați pus bazele proiectului "7 Summits"...

Nicu R.: Am pus un plan la punct, dintr-un ghinion care apoi a devenit noroc, am ajuns la Corina Martin, a trebuit să ajungem la ea să vedem cum rezolvăm cu un bilet pe care trebuia să-l schimbăm. I-am spus că vrem să ajungem în Himalaya, ne-a întrebat ce vrem să facem acolo.

Mihai M.: I-am spus că visul nostru este să ajungem pe vârful cel mai înalt al fiecărui continent. Câteodată, un vis mic, deschide un vis și mai mare. I-am povestit despre ceea ce intenționăm să facem și a rămas surprinsă.

Nicu R.: Atunci ne-a întrebat dacă nu ne-ar plăcea să ducem steagul României, al stațiunii Mamaia, sus. Și am zis că da. În momentul în care ai o grămadă de cărămizi în stradă, nu poți să visezi că o să ai o casă. Noi aveam câteva cărămizi în fața casei, și am zis să vedem cum o să fie cu o casă. Dar cu un bloc? E foarte greu să visezi, să crezi că, din acel morman de cărămizi, se va crea un vis frumos. Dar așa, cărămidă peste cărămidă, după etapa cu Himalaya, am construit această casă, "7 Summits", pe care noi, sper s-o terminăm. Etapă după etapă, ne-a făcut să credem că putem duce la bun sfârșit ceea ce ne-am propus.

Rep.: Ce înseamnă, concret, acest proiect "7 Summits"?

Mihai N.: Prima etapă expedițională, care a fost una de testare, a fost expediția din Himalaya. Am zis să vedem ce se întâmplă cu organismul nostru la o altitudine mare, dacă echipamentele sunt perfoamnte. Am plecat în Himalaya, în 2017. Ne-am armonizat foarte bine, ne-am completat reciproc extraordinar, ne-am sudat ca și echipă, și apoi am demarat proiectul nostru expedițional "7 Summits". Am început cu prima etapa: din septembrie 2017, când am plecat pe cel mai înalt vârf al Rusiei, al Europei-vârful Elbrus de 5742 m. A fost extraordinar! Au fost multe încercări, în zona muntelui au avut loc alunecări de teren și ploi torențiale, Ambasada României ne-a sugerat că, pentru siguranța noastră, ar fi bine să nu ajungem acolo, date fiind condițiile meteo.

Nicu R.: Nu se putea ajunge sub nicio formă acolo, asta se întâmpla cu două zile înainte să plecăm noi în Rusia.

Mihai N.: Am avut biletele, totul era pregătit, nu puteam să dăm înapoi și am plecat. Am riscat, am câștigat, am ajuns pe acoperișul Europei, a fost un prim succes al nostru, din cadrul proiectului "7 Summits", iar apoi am zis să forțăm un pic lucrurile, să plecăm către Africa. Și am pornit, la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie 2017 către Tanzania și cel mai înalt vârf al Africii și, totodată, cel mai înalt vârf al Tanzaniei, vârful Kilimanjaro, de aproximativ 6000 de metri. Ne-am simțit extrordinar, am ajuns pe acoperișul Africii, am bifat un nou punct din cadrul proiectului.

Rep.: Recent, ați cucerit și vârful Aconcagua! Cum a fost ascensiunea?

Mihai N.: După Kilimanjaro, ne-am propus ca, pentru anul 2018 să bifăm Aconcagua, cel mai înalt vârf din America de Sud. Este, totodată, cel mai înalt vârf al planetei, din afara Asiei. Am vrut să plecăm în februarie 2018, dar, din cauza condițiilor climatologice, am zis să nu riscăm. Am așteptat un an și am început etapa pe 1 ianuarie 2019. Avionul din Istanbul până la Buenos Aires a făcut 18 ore. De aici, avionul ar fi însemnat costuri suplimentare pentru excesul de kilograme, așa că am plecat cu autobuzul, am făcut 15 ore de la Buenos Aires până la Mendoza. Aici am plătit permisul de ascensiune 800 de dolari, apoi a început expediția propriu zisă. Am trecut prin controale medicale, am trecut testările și a început ascensiunea către vârf. Ca să ajungem acolo, ne-a trebuit 13 zile. Am ajuns pe 21 ianuarie, ne-am fi dorit să ajunge pe 24 ianuarie, să punem tricolorul de Ziua Principatelor Române dar, din cauza condițiilor meteo, nu s-a putut. A fost o ascensiune grea din cauza frigului, este o zonă riscantă, te poate arunca de pe munte vântul, iar cantitatea de oxigen e scăzută.

Nicu R.: Vârful, față de altele, își schimbă prognoza meteo de la zi la zi. Totul din cauza vântului și a temperaturilor extreme. Nu e un vânt clasic, cum suntem obișnuiți, este înghețat, dar nu e zăpadă bogată.

Rep.: În decursul expedițiilor, ați trecut prin momente de cumpănă? Ați simțit vreodată că nu mai puteți?

Nicu R.: Sunt întotdeauna momente de cumpănă. În momentul în care vezi că oamenii coboară degerați sau când auzi că grupul dinaintea ta, din 18 a reușit numai 1 să urce pe vârf, începi să-ți pui întrebări. Noi nu suntem profesioniști. Atunci îți pui întrebarea ”Suntem noi mai cu moț?” Este inevitabil să nu-ți pui întrebări. Și totuși, mergem mai departe, că trebuie să luptăm. Luptăm cu noi înșine, cu acel cineva din noi care spune ”Oprește-te!”. Subconștientul vrea să fie în siguranță, organismului nu-i convine unde l-ai adus. Trebuie să bei 7, 8 l de lichide, trebuie să-l elimini, asta e cea mai mare problemă, mâncare puțină, somn puțin. Mi-am pierdut izoprenu (saltea) care mă ajuta să nu dorm direct pe pământ, care era foarte rece. Am pus drapelul sub mine, am zis că poate mă ajute. Nu știu, termic, cât m-a ajutat, dar...s-a întâmplat și mi-a ținut de cald. A fost o ascensiune grea, am urcat în 13 zile și am coborât în 3 zile. E mult mai greu la coborâre: îți pierzi din motivație, din dorință, ești obosit. Am văzut mulți alpiniștiti aduși în ham, pentru că elicopterul nu poate ajunge până acolo.

Mihai N.: Îți pui întrebarea: ”Ce caut eu aici?”, te întrebi ce cauți acolo atunci când temperatura coboară sub -35 de grade sau vântul bate cu 100 km pe oră. Nu suntem genii ale alpiniștilor. Cu toate acestea, munca, uneori, bate talentul. Luând-o treptat, cu ajutorul lui Dumnezeu, reușim. Dormi cu aceleași haine pe tine atâtea zile, dormi în același cort cu aceeași persoană, suferi de frig, de foame, bei zăpadă topită. Este inconfortabil, totul este împotriva ta.

Rep.: Care sunt tehnicile de supraviețuire care vă ajută să reveniți întotdeauna acasă sănătoși?

Nicu R.: Suntem niște norocoși pentru că nu ne-am îmbolnăvit. Corpul îți dictează singur cum vrea să se conserve. Nu sunt secrete, neapărat. Atunci când doare, ajungi să știi cum mergi mai departe. Cu pregătirea psihologică, toată logistica pregătită, ai toate șansele să reușești. Ne-am pregătit pshilogic un an de zile, e mai importantă decât cea fizică. Când ești acolo, nu te ajută nimeni, nu ai farmacia la colțul străzii. Nu ajută și localnicii, oriunde ajungem. Nu poți să te dezici de ajutorul lor. Ne dorim mai mult decât cei care stau și se uită la televizor. Ne-am demonstrat că putem.

Mihai N.: Singurul secret este munca. Nu știm căi mai ușoare. Avem o butelie specială, fierbem apa, ne pregătim hrana. Tehnica a evoluat. N-am avut mentori, antrenori. Nu ne-am demostrat doar nouă că se poate, ci am demonstrat și altora că niște oameni la fel ca ei pot să reușească în condiții vitrege, dacă-și doresc, dacă depun efort.

Rep.: Care sunt cele mai mari satisfacții după fiecare expediție?

Mihai N: Cea mai mare satisfacție este că te întorci sănătos acasă. Expediția se încheie abia atunci când ai ajuns acasă. Vârful este doar o etapă, te bucuri de ceea ce vezi, ai câteva momente în care te îmbrățișezi cu partenerul de expediție și își încarci retina și sufletul cu imaginile care le vezi și să fii recunoscător că ai ajuns acolo, printre puținii muritori care au ajuns să vadă, prin ochii lor, așa ceva. Noi o facem cu mare bucurie și pasiune. Te întorci de acolo mai bun, nu ai cum să nu te întorci de acolo mai bun, trăind o lungă perioadă în lipsuri și privațiuni ajungi să prețuiești mai mult lucrurile simple de acasă.

Nicu R.: Inclusiv o sticlă de apă. După ce bei zilnic 8 litri de zăpadă topită, o sticlă cu apă îmbuteliată, fără impurități, fără mizerii, înseamnă mult. Suntem prevăzători, suntem maturi, nu ne aruncăm cu capul înainte, ne luăm măsuri de precauție. A te feri de pericol, este un har. Am descoperit ce viață frumoasă avem aici, acasă. Venind de acolo, apreciez orice lucru mărunt.

Mihai N.: Sunt perioade când nu avem acces la mijloacele de comunicații, dar familiile și prietenii ne susțin în ceea ce facem și se mândresc cu rezultatele noastre

Nicu R.: Este un moment special când ești deasupra tuturor, ai muncit atât să ajungi până acolo. Dar nu momentul vârfului e realizarea, ci drumul până acolo. În vârf, ajungi, stai puțin, ridici steagul României și pleci.

Rep.: Totuși, este un sport din care nu se câștigă financiar. Aveți sponsori care să vă ajute în acest proiect grandios? Autoritățile locale v-au oferit sprijinul?

Nicu R.: Dintre toți, mai puțin autoritățile locale ne-au ajutat. Am găsit sprijin către anumite firme private, avem suportul financiar și în ceea ce privește biletele de avion pentru deplasare. Am găsit ajutor, mai mult de la prietenii. Costurile sunt foarte mari. Începând cu etapa următoare costurile se vor ridica, logistica e extrem de complexă. Știam aceste costuri, nu ne sperie. Nu suntem cei mai nevoiași oameni ca să fim ajutați, dar consider că am dovedit că suntem serioși iar dacă cineva se sensibilizează și crede că ceea ce facem noi, dăm un exemplu, am fi bucuroși să facem un parteneriat. Și-n ceasul al 12-lea, dacă ar veni alături de noi, am fi fericiți, pentru că, probabil, ne-ar fi recunoscut efortul făcut, așa cum ne-a făcut ambasada României din Buenos Aires, care ne-a făcut o primire extraordinară, ne-am simțit ca acasă, s-au mândit cu rezultatele noastre.

Mihai N.: Suntem dispuși să facem orice efort financiar ca să ne îndeplinim acest vis. Aș dori să amintesc faptul că mai multe companii ne-au oferit sprijinul prin diferite mijloace, care ne-au oferit o parte din medicamente, dar și suplimente și susținătoarele de efort de care am avut nevoie în aceste expediții. Am luat-o ca atare, pentru că așa merg lucrurile în țara noastră. Nu știu dacă ceea ce am făcut este o performanță, dar este o realizare extraordinară. Nu e puțin lucru să ajungi la 7000 de metri. Îmi doresc să dăm altora un exemplu, în special celor mici, mi-ar plăcea o colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean, în Școala Altfel, sau la ora de dirigenție, să le povestim copiilor cea ce facem noi. Să transmitem mai departe generațiilor acest imbold, să nu mai stea cu telefonul în mână, să iasă în natură. Am descoperit cât de fabuloasă este lumea în care trăim, ne-am descoperit pe noi.

Cei doi alpiniști și-au propus, în viitorul apropiat, să atingă vârful muntelui Puncak Jaya (4884 m) din regiunea Oceania, vârful Vinson (4892 m) din Antarctica, vârful Denali (6194), din Alaska și vârful Everest (8.848 m), acoperișul lumii.

VIDEO:

Mirela PASCAL

luni, 11 februarie 20191352
Comentarii

07Ichim(15 mar 21:48)
bravo! Felicitari . Noroc pe mai departe si succes.
012Bila(12 feb 01:04)
Misto oricum. Trebuie sa ai niste outze cat nucile de cocos sa ai curaj ca sa urci si sa supravietuiesti la 7000m.Oamenii sunt meseriasi oricum.Bafata ba fratiorilor!
121The Godfather(12 feb 00:00)
V-a zapacit ala micu' de cand a fugit in Madagascar. V ati facut : alpinisti, bucatari, soferi de taxi, deschizatori de usi pe la cluburi...
162Deci, v-a ajutat Corina Martin(11 feb 19:29)
Nu sunteti singurii cocosei pe care i-a ajutat iubitoarea aia de penisuri!
318omer(11 feb 15:39)
i am mai vazut pe la televizor cu diferite ocazii. foarte modesti si cu mult bunsimt. am facut armata la vanatori de munte si stiu cat de greu e sportul asta pe care il practica. cinste lor! se intampla si lucruri bune in orasul asta ca m am saturat de stiri cu nenorociri.
178Nicu Rotaru(11 feb 14:18)
o viata plina de sport si mai plina de steroizi - prietenii stiu de ce
220july(11 feb 09:48)
felicitari!!
521Dan(11 feb 01:48)
Felicitari! Va multumim si este minunat sa va citim aventurile!
2414Sedan(11 feb 01:38)
Da la munca nu va mai duceti?
mai mult...Replica
18 iun 20:39ReplicaACCIDENT RUTIER GRAV LA MEDGIDIA: UN COPIL ESTE ÎN COMĂ!

Un teribil accident rutier a avut loc în seara zilei de marți, 18 iunie a.c., în fața secției de pompieri din...1486

18 iun 20:07ReplicaAdina Florea a obținut cel mai mare punctaj la concursul pentru șefia Secției Speciale415
18 iun 18:37ReplicaGuvernul Dăncilă NU va fi înlocuit! Moţiunea a fost RESPINSĂ!1240
18 iun 17:18ReplicaSpitalul Regional se va construi la Constanţa! Va fi unitate medicală militară!

Despre necesitatea spitalului regional la Constanţa s-a tot discutat în ultimii ani. S-au promis multe, însă nu s-a...1158

18 iun 14:01ReplicaAdina Florea: Judecătorii erau filaţi pentru a se exercita o presiune asupra lor1018
18 iun 00:00ReplicaRATC Constanţa, aproximativ 40 de DOSARE în INSTANŢĂ. Angajează CASĂ de AVOCATURĂ!2840
18 iun 11:50ReplicaA apărut un nou jucător în PSD pentru Congres. ESTE DE LA CONSTANŢA!

La Congresul PSD din 29 iunie se scot la concurs posturile de președinte al partidului, președinte executiv și...2493

18 iun 10:28ReplicaFEMEIE ÎNJUNGHIATĂ lângă o DISCOTECĂ din COSTINEȘTI3244
18 iun 00:00ReplicaFEMEIE AMENINȚATĂ DE SOȚ: 'Îți tai capul cu flexul, te toc și te arunc în canal!'1902
18 iun 02:38ReplicaCONSTANȚA: CUM a stabilit instanța că un bărbat vindea pe Olx un TELEFON FURAT

Un bărbat din Constanța a fost condamnat la 2 ani cu suspendare pentru tăinuire. Acesta a fost acuzat că a cumpărat...1272

18 iun 00:00ReplicaUn individ condamnat în străinătate pentru furturi, PRINS BEAT la volan în Constanța!666
18 iun 00:00ReplicaSpitalul de Boli Infecţioase angajează şef laborator analize medicale. Iată ce alte modificări mai pune la cale Primăria!582
Vremea
21.8°19.2° - 21.8° marţi, 18 iunie 2019
cer seninUmiditate: 65%
Vânt: 1.81 m/s din E
Presiune: 1013.11 milibari

Loto
6/4982230344142
5/404112231379
joker41027363712
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 iun 02:35SportCampionatul European de karate tradiţional: doi constănţeni au obţinut medalii!

C.S.DO JO KUN EFORIE a reprezentat România la a 34 ediţie a Campionatului European de Karate Tradiţional ce a avut...664

17 iun 00:00SportDaniela Hantuchova, despre Simona Halep: „Este cea mai dură adversară”

Daniela Hantuchova (36 de ani) a fost prezentă la Sports Festival Cluj și a lăudat-o pe Simona Halep (27 de ani,...591

17 iun 00:00SportRomânia U21 - Croația U21. Croații sunt plini de ei înaintea confruntării cu „tricolorii": „Românii nu sunt fericiți să dea ochii cu noi"

Selecționerul Nenad Gračan și doi internaționali vorbesc despre obiectivele de la EURO 2019. Toți se gândesc cel...910

17 iun 00:00SportPaul Pogba și-a anunțat plecarea de la Manchester United

Paul Pogba (26 de ani) a anunțat că vrea să plece de la Manchester United, după trei ani de la revenirea sa pe Old...488

Local
18 iun 02:50LocalAccident rutier în Constanța: o șoferiță a fost rănită

Un accident rutier a avut loc luni, 17 iunie a.c., în jurul orei 14:10 în județul Constanța. O femeie în vârstă...1423

18 iun 02:50LocalO mașină a luat foc în mers!

Salvatorii Detașamentului de pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină pentru limitarea efectelor unui...615

18 iun 02:47LocalCetăţean român cu mandat european de arestare, depistat la PTF Vama Veche

În Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, în data de 16.06.2019, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor...467

18 iun 02:46LocalPeste 200 kg de calcan confiscate de poliţişti

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, în zona de competență, doi cetăţeni români...1616

18 iun 02:45LocalPeste 5.000 de absolvenți de clasa a VIII-a, înscriși la Evaluarea națională

Emoţii mari pentru absolvenţii clasei a VIII a dar şi pentru părinţii lor! Începe evaluarea naţională! 5.527 de...369

18 iun 01:45LocalRAZII în traficul rutier din stațiunea Mamaia: șoferi BEȚI pe bandă rulantă!

Poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Constanța, la data de 17 iunie a.c., în jurul orei 00.40, au depistat un...1249

18 iun 02:36LocalAsociația Elevilor din Constanța împlinește 6 ani de la înființare! Federația Elevilor din România anunță oficial înființarea!

Joi, 20 iunie a.c., Asociația Elevilor din Constanța organizează Gala aniversară „AEC - 6 ani de reprezentare. FER...340

18 iun 02:31LocalACCIDENT RUTIER MORTAL LA TULCEA!

Detașamentul de pompieri Tulcea a fost solicitat să intervină duminică, 16 iunie, pentru descarcerarea și acordarea...3394

17 iun 02:27LocalDosare penale. Băuţi la volan şi fără permis

Mai mulţi indivizi s-au ales cu dosare penale pentru infracţiuni la regimul rutier! La data de 15 iunie a.c., în...612

17 iun 00:41LocalFestivalul Peștelui, un eveniment de amploare la Năvodari

Pasionații de pescuit și de preparate din pește s-au putut delecta cu cele mai proaspete produse, la Festivalul...1819

Politică
18 iun 02:51PoliticăTăriceanu s-a răzgândit: Anunță că e gata să candideze pentru a-l schimba pe Iohannis

Călin Popescu Tăriceanu declara, după pierderea alegerilor și votul primit în Senat, prin care senatorii s-au opus...445

18 iun 02:48PoliticăTaximetriștii ies la protest, în fața Parlamentului, chiar în ziua moțiunii de cenzură: presiune asupra Guvernului

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) protestează marţi în Piaţa...398

18 iun 02:52PoliticăCarmen Dan, despre relația cu Viorica Dăncilă după condamnarea lui Dragnea: 'Niciodată n-aș pune-o într-o situație dificilă'

Ministrul de Interne, Carmen Dan, susţine că este posibil ca în PSD să fie persoane care îşi doresc ca ea să nu...461

18 iun 02:52PoliticăMinistrul Muncii răspunde atacurilor Opoziției și Comisiei Europene - Ce se întâmplă cu veniturile a milioane de români

Ministrul Marius Budăi a declarat la România TV că Guvernul are bani pentru plata pensiilor şi nu se pune problema...596

18 iun 02:31PoliticăGabriela Firea dezvăluie care este starea sa de sănatate precum și planurile sale politice

Gabriela Firea a intervenit în direct la România TV pentru a face precizări cu privire la starea sa de săsătate și...841

18 iun 02:32PoliticăSCANDAL în USR: Un membru a încasat mii de euro de la partid. Discuţii aprinse pe un grup intern

Persoane din USR, printre care și Cristian Ghinea, ales europarlamentar, sunt nemulțumite de faptul că o agenție...838

17 iun 00:48PoliticăMinistrul Justiţiei vrea schimări la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie: 'Niciodată nu am vorbit despre desfiinţare'

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, doreşte să opereze anumite schimbări în modul în care funcţionează Secţia...614

17 iun 00:48PoliticăProtest la Palatul Cotroceni cu circa 50 de persoane care cer eliberarea lui Dragnea din închisoare

În jur de 50 de oameni protestează, duminică, împotriva preşedintelui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, ei...866

17 iun 00:47PoliticăViorica Dăncilă, mesaj de felicitare şi de susţinere pentru premierul Moldovei; Maia Sandu, invitată la Bucureşti

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis premierului Republicii Moldova, Maia Sandu, un mesaj de felicitare, în...447

17 iun 00:47PoliticăDeputatul Raeţchi anunţă depunerea la Parlament a unui pachet legislativ pentru natalitate

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi anunţă, printr-un comunicat că a depus la Parlament un pachet legislativ pentru...571

Monden
18 iun 02:36MondenMihai Constantinescu, în stare critică. Artistul are mare nevoie de sânge

Starea de sănătate a lui Mihai Constantinescu este tot mai gravă. Artistul are mare nevoie de sânge. Colegii săi,...576

17 iun 00:00MondenIoana Ginghină și Alexandru Papadopol divorțează săptămâna viitoare. Detalii despre partaj

Alexandru Papadopol și Ioana Ginghină urmează să divorțeze săptămâna viitoare, iar actorul ar vrea să-i facă...479

17 iun 00:00MondenAndra, ajutată de Fuego şi de Raoul să ajungă mare vedetă

Paul Surugiu – Fuego (42 de ani), Andra (32 de ani) şi Raoul (40 de ani) au în comun oraşul natal, Turda, dar şi o...412

17 iun 00:00MondenAnamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf, din nou nași de botez. Ce ținută sexy a purtat impresara la eveniment

Anamaria Prodan și soțul ei, Laurențiu Reghecampf, au devenit părinții spirituali ai unui băiețel sâmbătă, 15...510

17 iun 00:00MondenLaura Cosoi a reușit să scape de kilogramele acumulate în timpul sarcinii

Laura Cosoi a publicat un mesaj pe rețelele de socializare unde a recunoscut faptul că î timpul sarcinii a pus...351

17 iun 00:00MondenAşa arată Keanu Reeves în realitate

Actorul Keanu Reeves, binecunoscut pentru rolul său din “Matrix”, este de nerecunoscut în realitate. Umblă...623

17 iun 00:00MondenDaniel Craig, lovit de blestemul James Bond

De multă vreme circulă zvonul că actorii care joacă în seria de filme cu James Bond sunt urmăriţi de un blestem!...460

17 iun 17:12MondenUn „iepuraș” Playboy riscă pedeapsa cu moartea pentru uciderea unui doctor

Fostul „iepuraș” Playboy Kelsey Turner (26 de ani) și iubitul ei Jon Logan Kennison (27 de ani) riscă pedeapsa cu...496

17 iun 00:00MondenGabriela Spanic şi Edith Gonzalez, născute în aceeaşi zi, lovite de aceeaşi dramă

Cele mai îndrăgite actriţe de telenovele, una originară din Venezuela, iar celaltă, din Mexic, s-au născut în...506

17 iun 00:00MondenActorul Alain Delon, spitalizat din cauza unor migrene

Actorul Alain Delon, în vârstă de 83 de ani, a fost internat vineri în Spitalul american din Neuilly, o suburbie a...326

Mapamond
18 iun 02:50MapamondTENSIUNILE dintre SUA și Rusia pe tema testelor nucleare escaladează: Reacție VIOLENTĂ venită de la Moscova

Administraţia Vladimir Putin a respins din nou, luni, acuzaţiile Statelor Unite privind efectuarea de către Rusia a...533

18 iun 02:49MapamondCatastrofă în Groenlanda: 2 miliarde de tone de gheață s-au topit într-o săptămână

În Groenlanda, gheața se topește în ritm accelerat. Numai săptămâna trecută calota glaciară a pierdut două...1953

18 iun 02:49MapamondConsiliul UE, preocupat de provocările de securitate din regiunea Mării Negre: se cere respectarea legislației internaționale

Consiliul Uniunii Europene a exprimat preocupare, luni, în legătură cu provocările de securitate din regiunea Mării...360

18 iun 02:34MapamondUn muzician român a fost ales primarul unui important oraş din Germania. L-a învins pe candidatul extremei drepte

Candidatul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) pentru postul de primar al oraşului german Goerlitz, landul Saxonia,...708

18 iun 02:33MapamondReacția șoferului român de TIR care a salvat de la moarte in adolescent italian - Nu sunt un erou

Gabriel Bocra Ionuţ, un român în vârstă de 31 de ani, şofer de camion, a dat o lecţie fantastică de omenie şi...638

18 iun 02:34MapamondManifestație mamut la Hong Kong - Au participat aproximativ 2 milioane de oameni

Aproape două milioane de persoane au ieşit în stradă să manifesteze duminică la Hong Kong, în semn de protest...459

17 iun 00:00MapamondCurtea Constituţională a Republicii Moldova a anulat deciziile din 7-9 iunie; Dodon confirmă încheierea crizei politice

Curtea Constituţională a Republicii Moldova şi-a anulat sâmbătă hotărârile luate în zilele de 7-9 iunie,...290

17 iun 00:00MapamondLa patru ani după scena istorică a scării rulante, Trump revine marţi la campania electorală

Donald Trump îşi începe marţi campania pentru obţinerea unui al doilea mandat care să-i permită să conducă...283

17 iun 00:00MapamondSoţia premierului israelian, Sara Netanyahu, recunoscută vinovată pentru utilizarea necorespunzător a fondurilor publice

Soţia premierului israelian, Sara Netanyahu, a fost recunoscută vinovată duminică pentru a fi folosit...307

17 iun 00:00MapamondCandidatul CDU pentru postul de primar în Goerlitz, de origine română, îl înfruntă în turul doi pe candidatul AfD

Candidatul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) pentru postul de primar al oraşului german Goerlitz, landul Saxonia,...289

Sănătate
15 iun 01:24SănătateEchipamente medicale donate Centrului de Transfuzii Constanța

Echipament nou pentru Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, ce va contribui la creșterea capacității...456

14 iun 02:13SănătateCJAS Constanța atrage atenția medicilor să nu mai ceară ordinul de plată la eliberarea CONCEDIILOR MEDICALE!

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța le atrag atenția medicilor de familie dar...3902

13 iun 02:27SănătateDr. Iuliana Botezatu este director interimar la Spitalul CF Constanţa

Spitalul CF Constanţa are un nou director interimar, în persoana dr. Iuliana Botezatu, fosta preşedinte a Comisiei de...1150

12 iun 00:52SănătateAparatură medicală vitală prematurilor, noua dotare a Spitalului Medgidia

Aparatura medicală insuficientă reprezintă una dintre cauzele majore ale mortalității infantile în România, a...953

10 iun 00:17SănătateApel către Colegiul Medicilor pentru găsirea de anesteziști pentru Spitalul Județean Tulcea

Autoritățile tulcene, printre care Consiliul Județean Tulcea și Direcția de Sănătate Publică Tulcea caută...439

9 iun 23:09SănătatePacienți cu tumori maligne, operați la Spitalul Județean Constanța de prof. dr. Irinel Popescu

Vineri, 9 iunie a.c., la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” Constanța s-a...1942

8 iun 03:24SănătateSecţiile de Neurologie şi Chirurgie Plastică, din cadrul Spitalului Judeţean, renovate!

Managerul spitalului Judeţean, Cătălin Grasa, a anunţat, în cadrul ueni conferinţe de presă, faptul că de...759

8 iun 03:41SănătateUn nou medic la Spitalul Orășenesc Hârșova

Veste îmbucurătoare pentru locuitorii din Hârșova și împrejurimi: începând de luni, 10 iunie a.c., un nou medic...740

8 iun 03:19SănătateManagerul Spitalului Județean, precizări cu privire la mâncarea servită pacienților!

Cătălin Grasa, managerul Spitalului Județean, a susținut o conferință de presă pentru a veni cu lămuriri în...1833

8 iun 04:38SănătateDotări de 10.000 de euro pentru Secția de Neonatologie a Spitalului Medgidia

Organizația „Salvați Copiii” cu sprijinul Atlas Translogistics dotează secția de neonatologie din cadrul...982