REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Interviu cu avocatul Ionuţ Cazan, despre modificările Codurilor Penale

Interviu cu avocatul Ionuţ Cazan, despre modificările Codurilor Penale

Replica API 6 februarie 2018 | 15:00 3162

Ionuţ Cazan

Mult discutatele modificări ale legilor justiţiei, cu precădere ale codurilor penale, au născut controverse încă din momentul în care Guvernul şi-a anunţat intenţia cu privire la adoptarea acestora. În ciuda tuturor protestelor celor câteva mii de persoane, a criticilor din ţară şi din Diaspora, cei din coaliţia PSD şi ALDE şi-au pus în plan să modifice Codul Penal chiar din primele luni ale anului, dar şi să îl îmblânzească la capitolul „corupţie”.

Responsabil cu schimbările este acelaşi Florin Iordache, supranumit ministrul „Altă întrebare”, care, anul trecut, a refuzat să discute cu presa despre subiect. A avut, însă, colegi care au venit cu amendamente, cel mai activ fiind Cătălin Rădulescu, zis şi deputatul „Mitralieră”, care a venit cu ideea ca toţi aleşii - parlamentari, primari sau consilieri - să nu mai fie fuctionari pubici în sensul legii penale. Cu alte cuvinte, faptele acestora de corupţie nu vor mai putea fi pedepsite. Ca să nu mai vorbim despre probele găsite , în anumite condiţii, care nu vor mai putea fi folosite în procesele penale. Am cerut pe baza acestor modificări, avocatului Ionuţ Cazan, din cadrul Baroului Constanţa.

Reporter: Sunteţi-ne dacă sunteţi de acord cu noile modificări aduse Codurilor Penale, per ansamblu?

Ionuţ Cazan: Ca în orice modificare legislativă apar elemente care se impun a fi schimbate, dar au apărut și schimbări de natură să destabilizeze statul de drept și implicit puterea judecătorească.

Reporter: Cum vi se par noile reglementări privind interzicerea publicării informaţiilor din dosarele penale aflate în curs de cercetare, dat fiind că au fost şi situaţii în care s-a cerut sprijinul populaţiei pentru identificarea unor infactori?

Ionuţ Cazan: Din dorința unui grup de interes se încearcă a se influența legea pentru a-și ascunde propriile infracțiuni. Astfel se tinde spre conturarea în fals a unei imagini publice care conduce, la rândul ei, la eligibilitatea unei funcții politice în detrimentul valorilor sociale. Am rezerve serioase că la elaborarea acestui text de lege nu s-a avut în vedere situația omului de rând, cu respectarea dreptului de a fi informat sau de a obține sprijinul populației în descoperirea unor autori care comit infracțiuni.

Reporter: Dar cu privire la înregistrările audio/video care nu mai pot fi folosite ca mijloace de probă în procesele penale, ce părere aveţi?

Ionuţ Cazan: Este mai ușor să ascunzi o infracțiune la nivel înalt, o infracțiune de corupție în contextul în care, cel puțin în ultimii 5 ani, ca și probă fundamentală pentru trimiterea în judecată de către DNA, a stat interceptarea telefonică sau înregistrările ambientale.

Reporter: De un an se tot vorbeşte despre un anumit prag, privind abuzul în serviciu. Vi se pare relevantă modificarea privind adoptarea acelui prag de 200.000 de euro, care stabileşte care faptă este sau nu încriminată?

Ionuţ Cazan: Este o aberație să condiționezi abuzul în serviciu de un prag al prejudiciului. Eventual, se putea reține o circumstanţă agravantă cu majorarea limitelor de pedeapsă în nici un caz dezincriminarea ei. Acest lucru va conduce la o corupție generalizată, începând de la cel mai mic funcționar public.

Reporter: Cum comentaţi propunerea unui grup de parlamentari, cu privire la reducerea limitelor pedepselor pentru luare de mită şi trafic de influenţă?

Ionuţ Cazan: În stilul politicului care ne conduce, un interes ,,legitim” de a ne fura în continuare.

Reporter: Consideraţi benefică modificarea regimului închisorii, potrivit căreia pedepsele de până la trei ani să fie executate la domiciliu, aşa cum arată pronuerea respectivă?

Ionuţ Cazan: Pentru unele infracțiuni s-ar impune dar nu pentru cele care au legătură cu violența sau actele de corupție.

Reporter: Ce modificare importantă a legii penale din România consideraţi că s-ar impune în acest moment?

Ionuţ Cazan: Atragerea răspunderii magistratului care ar ridica valoarea calității actului de justiție.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102