REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Arh. Cristiana POPESCU, USR: REGISTRUL SPAȚIILOR VERZI trebuia făcut de MULT TIMP! Video

Arh. Cristiana POPESCU, USR: REGISTRUL SPAȚIILOR VERZI trebuia făcut de MULT TIMP! Video

Replica API 22 octombrie 2021 | 00:04 3427

Cristiana Popescu, consilier local USR, este unul dintre puținii oameni din Consiliul Local care se pricep la urbanism. Și vorbim despre urbanism, pentru că este domeniul care ne-a afectat, cel mai tare, în ultimul an, Constanța dezvoltându-se haotic. De profesie urbanist, Cristiana Popescu își face întotdeauna timp și participă și la ședințele Comisiei Tehnice de Urbanism, tocmai pentru a-și împărtăși opiniile bazate pe cunoștințe și experiență, în domeniul construcțiilor. De altfel, la ultima ședință a Comisiei Tehnice de Urbanism, Popescu a fost destul de vocală, nemulțumită de valul de solicitări care vin din partea dezvoltatorilor imobiliari și care nu respectă reglementările urbanistice specifice zonei.

”Membrii comisiei au posibilitatea să-și scrie opinia lor. Eu nu am posibilitatea asta și de aceea trebuie să o transmitem direct în ședință, prin urmare fac și eu ce pot. Îmi folosesc cunoștințele și încerc să îmi provoc colegii proiectanți la discuție. Au fost mai multe proiecte care mi-au atras atenția. Începând de la cele care sunt în Stațiunea Mamaia despre care eu sunt de părere că nu ar mai trebui nicio documentație de urbanism să meargă înainte până nu se va elibera noul PUZ. Este destul de complicat pentru că așa cum a fost aprobată documentația ulterioară pe toată stațiunea, împinge către foarte multe PUD-uri, foarte multe documentații pe parcelă au probleme de acces. Este foarte important să luăm o mică pauză, să facem un pas în spate și să vedem ce se întâmplă în stațiunea Mamaia. Trebuie să o luăm de la început și să vedem ce spune PUG-ul pentru Stațiunea Mamaia, să vedem reglementările ulterioare care s-au aprobat. În paralel s-a elaborat o documentație în zona aceasta, pe Stațiunea Mamaia, dar ea ulterior s-a modificat. Dacă mai continuăm așa nu vom reuși decât să înrăutățim situația în Mamaia. Sunt parcele care nu au acces la circulația publică, au tot felul de scăpări, alei care sunt pe domeniul public al municipiului. Trebuie studiată în ansamblu situația”, a spus Cristiana Popescu.

Aproape 2.000 de hotărâri de consiliu vechi, ce vizează PUZ-uri și PUD-uri, de negăsit

Consilierul Local a vorbit și despre Planul Urbanistic General și spune că lipsesc mii de documentații care nu pot fi consultate nicăieri de către elaboratorii PUG-ului. ”Știu că este în fază de elaborare al studiilor de fundamentare, inclusiv studiul istoric. S-a constatat că lipsesc documentații de urbanism, ele apar ca hotărâri de consiliu, dar nu fizic, nu se pot consulta nicăieri, nici în arhivă. Se tot zvonește că ar fi undeva la 4.000 de documentații care au fost aprobate după adoptarea PUG-ului, dintre care s-au găsit și s-au putut contoriza undeva la 1.800. Acestea există și au fost verificate. Ar trebui să ne punem tot felul de întrebări de ce nu mai există aceste documentații, dar genul acesta de anchete nu le putem face noi.”, a mai spus consilierul.

Registrul Spațiilor Verzi, veșnica problemă

Cât despre Registrul Spațiilor Verzi, ce urmează să ajungă într-o ședință viitoare de Consiliu Local, Cristiana Popescu reiterează faptul că sunt multe probleme, dar…

”Ne interesează diferența dintre realitate și hârtii, dar faptul că cineva a betonat un spațiu verde nu înseamnă că a făcut-o și legal. Sunt foarte multe probleme și din câte am înțeles, elaboratorul are partea lui de treabă și, în același timp, Serviciul de Patrimoniu din cadrul Primăriei a avut partea ei de treabă, la momentul respectiv. Nu am văzut varianta finală. Ideea este că nici fără el nu poți să stai. Toate lucrurile astea trebuie puse în balanță pentru că după aceea va veni Curtea de Conturi și ne va întreba „Ați dat niște bani pentru acest document? El nu s-a aprobat, mai departe ce faceți?”, deci fără el nu putem să stăm. El trebuia făcut de foarte mult timp și, conform legii, Primăria trebuia să elaboreze o strategie de dezvoltare, de conservare a spațiilor verzi. Trebuie pus totul în balanță și analizat foarte bine”.

Despre PUZ-ul marilor bulevarde: Pentru ce mai este nevoie de reglementări acolo?

Am întrebat-o pe Cristiana Popescu și despre PUZ-ul marilor bulevarde, un mega proiect care, dacă s-ar finaliza, ar decongestiona traficul și ar stabili reglementările urbanistice din zonă. Totuși, Popescu nu-i vede utilitatea, atâta timp cât s-a construit în masă și nu mai avem ce să reglementăm. ”Nu am înțeles care este necesitatea acestui PUZ. Pe bulevardul Lăpușneanu există un fond destul de dens construit înainte de 1989, pentru ce mai este nevoie de reglementări acolo? Vrem să reglementăm o zonă ce este deja construită. Elaboratorii se plângeau că documentarea este foarte, foarte slab făcută. Începusem să punem tot felul de întrebări iar ei nu au putut să ne răspundă, inclusiv despre utilitatea acestui PUZ al marilor bulevarde”, a spus Popescu.

Șoseaua de Coastă n-ar întoarce Constanța cu fața la mare

Nici proiectul Șoselei de Coastă nu i se pare util, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, pentru că ar reprezenta o barieră între mare și oraș și ar crea un trafic imens, dar și pentru că nu se mai dau fonduri europene pentru astfel de proiecte.

”Principiul «să facem șosea de coastă pentru că nu mai avem loc», nu este unul sănătos din punct de vedere al mobilității urbane durabile. Cel mai bine ar fi să structurăm circulația și infrastructura pentru a încuraja metodele alternative. Mă întreb de ce nu a făcut nimeni până acum, din administrațiile anterioare, o promenadă care să unească Cazinoul cu Stațiunea Mamaia. Am tot auzit tot felul de discuții că șoseaua ar întoarce tot orașul cu fața către mare dar nu, nu este adevărat. Șoseaua va reprezenta o barieră între mare și oraș pentru că se va circula, șoseaua înseamnă parcări, șoseaua înseamnă spațiu. Crearea șoselei înseamnă trafic, circulația trebuie dispersată către zone periferice ale orașului. Ar putea pe taluzul acela să fie mai degrabă amenajat un parc, să fie deschis publicului. Situația e complicată, inclusiv cu proprietatea terenurilor. În zona Casei Căsătoriilor se vrea ceva cu multe etaje, din păcate”, a spus consilierul USR.

„Uniunea Europeană nu mai finanțează astfel de investiții. Promenadă da, ar merge, dar nu șosea de coastă. Și spun asta pentru că m-am interesat. Este foarte important nu numai să se realizeze această promenadă de relaxare cât este foarte important să se creeze acces pentru toți utilizatorii”, a completat aceasta.

Mai multe declarații despre acest subiect, dar și despre scandalul din politică, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Video:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614