REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Interviu cu Florin Bădiță, fondatorul „Corupția ucide”, NUMIT „Personalitatea europeană a anului”

Interviu cu Florin Bădiță, fondatorul „Corupția ucide”, NUMIT „Personalitatea europeană a anului”

Replica API 25 mai 2018 | 00:02 527

Emmanuel Macron, Edyta Kocyk, Boyan Slat, Krisztian Imre și Florin Badiță sunt cei cinci europeni au fost desemnați câștigători de către Euronews și European Business Summit. Florin Bădiță este românul care a primit titlul de „Personalitatea europeană a anului”. Florin Bădiță fusese la categoria „Personalitatea europeană a anului” alături de actriţa Emma Watson, antreprenorul Xavier Niel, omul de afaceri miliardar Mohed Altrad, modelul Edie Campbell, astronomul Michaël Gillon, avocata Marcia Willis Stewart, activistul András Fekete-Gyor şi politiciana Barbara Nowacka.

Câștigătorii au putut fi votați pe site-ul euronews.com până în data de 31 martie. Publicația l-a descris astfel pe Florin Bădiță: „Românul Florin Bădiţă a fondat Corupţia ucide, un grup civic care luptă împotriva corupţiei, în urma incendiului din 2015 la clubul de noapte Colectiv, în care au murit 64 de persoane. Campania tânărului în vârstă de 29 de ani a ajutat să pună capăt la decriminalizarea cazurilor de corupţie din România, cu daune totale de mai puţin de 45.000 de euro şi a descoperit mai multe cazuri de fraudă. În acest an, el a fost numit în lista Forbes 30 Under 30 Europe, Law and Policy”.

Tânărul activist a acordat un mic interviu cotidianului „Replica de Constanța” în care a povestit cum a câștigat un premiu la care nu se aștepta să o învingă pe Emma Watson la categoria la care a fost nominalizat, dar și ceea ce dorește să facă în continuare și cum s-ar putea încadra Constanța în viitoarele sale proiecte.

Rep.: Cum te-ai simțit când ți-ai primit premiul?

Florin Bădiță: Foarte fain! Mă bucură și este o recunoștință la tot ceea ce facem noi! După Forbes, a urmat acest premiu. Este clar că validează că tot ceea ce facem nu este în zadar.

Rep.: Cum poți trece peste campaniile de denigrare care se fac împotriva ta?

Florin Bădiță: Ignorându-le, așa este cel mai bine. Dacă îi hrănim, așa se îngrașă și o să facă și mai mult. Mai bine îi ignor și apoi vine Euronews și alți lideri europeni și spune: „uite, ăștia fac ceva bun”. Pe când cei cu răutăți nu fac nimic cu viața lor.

Rep.: Ce înseamnă premiul acesta pentru România?

Florin Bădiță: Pentru România cred că aduce un impact pozitiv. Dacă ne uităm acum câțiva ani, când toată lumea se uita la România și puneau eticheta corupției și a tuturor felor de probleme, acum putem vedea România ca un model de bune practici, care începe să fie preluat și în alte părți.

Rep.: Ce planuri ai mai departe cu Corupția Ucide?

Florin Bădiță: Acum strângem bani ca să închiriem o casă în București. Vrem să facem un HUB pentru activiști și am strân suma în mare, trebuie doar să găsim casa, unde poate să vină lumea să facem proiecții de filme pe temă activistă sau civică, să avem o bibliotecă pentru informarea populației. Vrem să facem un incubator de antreprenoriat civic, strângem 4.000 de euro ca să putem face în alte orașe. Am făcut la începutul anului în București, iar acum vrem să facem și în alte orașe – Iași, Bacău și alte două orașe până la finele anului.

Rep.: Este inclusă și Constanța?

Florin Bădiță: Nu încă. Ideea este că funcționăm pe partea că am făcut apel pentru a găsi voluntari. Noi găsim speakeri, dar cineva trebuie să vină cu inițiativa dintr-un oraș care să spună că se ocupă pe teritoriu. Găsim un spațiu unde se poate face – voluntarii se descurcă local pe modalitatea de ocupare, fie chirie, fie cumpărat, trebuie să găsim și un furnizor să putem oferi o masă de prânz. Aceste două aspecte intră în treaba celor din teritoriu. Ar fi prea scump să trimitem noi 10 oameni, așa că trimitem doar speakerii, iar cei din teritoriu ar trebui să găsească voluntari. Dacă se bagă cineva din Constanța, putem discuta!

Mai vrem să facem ProFest, care trebuia să facem anul trecut, dar vrem anul acesta în octombrie să organizăm în București. O să fie un festival civic, cu 40 de ateliere și care o să dureze 3-4 zile.

Rep.: Printre câștigătorii de la Euronews s-a numărat și Emanuelle Macron, Președintele Franței. Ai avut timp să schimbi două vorbe cu el?

Florin Bădiță: Din păcate, Macron nu a fost aici, dar a fost un secretar de-al lui. Nu am apucat să discut cu el. Am vorbit cu alți lideri, mai mult am strâns mail-uri pentru a-mi întări baza de date. Le procesez când ajung în România.

Rep.: Te așteptai să câștigi, mai ales că te-ai luptat cu Emma Watson la categorie?

Florin Bădiță: Nu mă așteptam! A fost îmbucurător că s-a ținut cont de ceea ce face fiecare în parte. Nu vreau să zic că Emma nu face lucruri faine, dar au împins pe cineva în față care nu prea are recunoaștere și vizibilitate.

Rep.: Crezi că vizibilitatea protestelor la nivel european și mondial au avut un impact în câștigarea premiului?

Florin Bădiță: Probabil da. Odată protestele din România, dar cred că și cazul din Slovenia când un jurnalist a fost omorât. Au fost proteste și acolo. Cred că au dorit să transmită un mesaj pentru restul țărilor: cereți-vă drepturile, nu stați pasivi!

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Felicitari si RESPCT ! In tinara generatie este nadejdea unei schimbari reale, in USR avem incredere si in oameni cinstiti ca Dacian Ciolos !
1
6
Au facut unii oameni cu influenta lobby in spatele usilor inchise pt asta la greu. Chiar isi imagineaza lachele asta ca il bagau aia fix pe el in seama? Bine ca "vine" Euronews si liderii europeni - adica niste unii mai multi - si "spune". E greu cu determinantul la plural. A adunat e-mailuri sa-si largesca baza de date - adica un spreadsheet amarat in Excel. Sau mai rau, in OpenOffice ca e gratuit. Acasa le "proceseaza". Adica le baga in spreadsheet-ul ala. Vai de pla noastra. Au gresit aia. PersoNULITATEA Europeana a Anului.
4
0
"Nu vreau sa zic ca Emma nu face lucruri faine, dar au impins pe cineva in fata care nu prea are recunoastere si vizibilitate." Bine ca are el. Toata planeta a auzit de Emma Watson, dar nu se ridica la nivelul lu' Badita-Meister. Asta se aude pe sine insusi cand vorbeste? Sau debiteaza ineptii pe banda rulanta? Mai rau e ca unii chiar cred tampeniile lui.
7
1
Asta este activist LGBT, cred ca se considera fetita si in mod cert si-o trage la ochiu maro.
8
0
Va scrie cartea "Cum sa confisti proteste si sa te cocoti pe nemultumirea altora ca sa ajungi in varf". E ocupat deocamdata. Acum cerseste bani sa inchirieze o casa unde sa vina hipsterii si sa se uite la filme. Cica Hub pt. activisti. In realitate club de frecat menta. Si vor si furnizor pt pranzul lor. Gratis, bineinteles.
9
1
Jegul asta e mare personalitate?
12
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218