REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Interviu cu imigranţii ajunşi în centrul de la Galaţi: „Ne place în România, vrem să stăm aici şi să ne căutăm serviciu”

Interviu cu imigranţii ajunşi în centrul de la Galaţi: „Ne place în România, vrem să stăm aici şi să ne căutăm serviciu”

Replica API 19 februarie 2018 | 21:56 331

Numai anul trecut în România au ajuns câteva sute de migranţi, persoane provenite din ţările arabe, familii întregi care şi-au abandonat locuinţele şi restul bunurilor, pentru a fugi de război. Unii dintre ei au intrat în ţara noastră în mod legal, prin convenţia făcută de România cu Uniunea Europeană, dar multe alte persoane au ajuns în mod ilegal, venind din Turcia pe Marea Neagră, la bordul unor ambarcaţiuni care nu ofereau nici o siguranţă, riscându-şi viaţa. Altele au ajuns direct în occident, însă, din nefericire, au fost şi destule cazuri în care nu au mai ajuns nicăieri, întrucât ambarcaţiunile pe care se aflau au ajuns direct pe fundul mării.

Dintre acele câteva sute de persoane ajunse în România şi care au dobândit statut de refugiat, unele au preferat occidentul. Totuşi, mai sunt şi cazuri de cetăţeni arabi care au preferat să rămână în România. Am reuşit să punem câteva întrebări unui grup de cetăţeni irakieni, proveniţi din zona de nord a Irakului, populată îndeosebi de etnicii kurzi. Aceştia au fost cazaţi în centrul pentru refugiaţi de la Galaţi. Prin intermediul unuia dintre ei, un tânăr de aproximativ 20 de ani (pe care l-am denumit generic „refugiat”, fără a-i dezvălui numele), singurul vorbitor de limba engleză, am aflat lucruri interesante, precum că vor să se stabilească în ţara noastră să îşi caute un loc de muncă.

Reporter: Aţi ajuns în România pe calea apei, cu o navă fără sisteme de navigaţie şi de siguranţă. Nu v-a fost teamă?

Refugiat: Ba da, tot timpul ne-a fost frică să nu ne scufundăm. Am trecut şi prin furtună, am crezut că nu mai ajungem nicăieri. Toată lumea a intrat în panică, mai ales când am văzut că nu e nimeni la cârmă.

Reporter: Am înţeles că sunteţi cazaţi în centrul de la Galaţi. Care sunt condiţiile acolo? Cum sunteţi trataţi?

Refugiat: Suntem trataţi foarte bine, nu ne plângem de nimic. Ne costă 1000 de euro de persoană pe lună, pentru mâncare, haine, ţigări şi altele. Dacă nu plătim pentru mâncare, de exemplu, trebuie să ne cumpărăm singuri.

Reporter: Drumul din Turcia până în România v-a costat destul de mult. Aţi simţit vreodată că aţi fost traşi pe sfoară?

Refugiat: Bineînţeles că ne-am simţit înşelaţi, pentru că am dat câte 2000 de euro de fiecare, iar cel care i-a încasat a plecat cu banii şi ne-a lăsat baltă.

Reporter: Dar ce activităţi desfăşuraţi în România? Ce vă place să faceţi, în general?

Refugiat: De când ni s-au făcut paşapoarte româneşti, în general ne place să cunoaştem locuri şi oameni noi. Ne putem plimba prin Galaţi şi oriunde în ţară. Am fost la muzee, am vizitat chiar şi Constanţa, timp de câteva zile. Ne-a plăcut ce am văzut. Nu am plătit pentru aceste vizite, ni s-au oferit gratuit.

Reporter: Intenţionaţi să rămâneţi în România sau vreţi să plecaţă spre ţări din occident?

Refugiat: Avem paşapoarte româneşti şi vrem să stăm în România. Eu personal vreau să rămân aici şi să-mi găsesc un serviciu. Nici amicii mei nu vor se plece în Germania. Ne place România, ne plac oamenii şi am dori să rămânem aici. Nu am avut probleme cu nimeni, nu am facut probleme nimănui, vrem să muncim şi să ne câştigăm existenţa.

De precizat că tânărul care ne-a răspuns la acest scurt interviu nu stăpâneşte prea bine unele noţiuni sau denumiri, mai ales în limba engleză. Suma de 1000 de euro pe care a menţionat-o ca fiind taxa pe care o plăteşte lunar ar putea părea exagerată, poate chiar este exagerată, dacă nu cumva este vorba despre o altă monedă. Vom cere lămuriri pe acest subiect din partea autorităţilor române într-un alt interviu şi vom reveni cu detalii. Cert este că Uniunea Europeană a pompat bani mulţi pentru găzduirea refugiaţilor din ţările arabe, câteva milioane de euro. În urmă cu 3 ani, în urma reuniunii Consiliului European de Vară din 25-26 iunie 2015, s-a stabilit ca din bugetul UE să fie atribuită suma de 6.000 de euro pentru fiecare refugiat, indiferent de ţara în care va fi repartizat şi de perioada în care acesta va fi găzduit.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lasati musulmani sa vina in romania avem nevoe de forta de munca si oricum arabi sant mai harnici si mai cinstiti decat romani
1
2
salbaticilor uuu
0
0
sa nu uite ca sunt in romania si tre sa respecte legile romane cat si pe locuitori ei tre sa se adapteze la nivelul de trai care este aici eu unu nui vad bine sa fiu sincer,respectati sa fiti respectati
3
2
Mars acasa futu-va-n gura de animale ! N-avem nevoie de cultura voastra si comportamentul vostru animalic !
8
1
Nici o problema,sa stea in Romania si sa se descurce ca orice roman. Cat credeti ca vor rezista? Vor pleca in occident cu prima ocazie. Iar cei ce se tot caca pe ei cu frica de emigrant,pai mai degraba sa se uite la cat de periculosi sunt banditii care umplu strazile patriei,la clanurile autohtone mai demente si mai criminale decat mafia din filmele italiene.
6
1
Astia vor sa stea. Pe noi ne-a intrebat cineva daca sintem de acord. De ce nu se prganizeaza un referendum pe aceasta tema. Pentru ca stiu care va fi raspunsul romanilor.Avem noi tradatorii nostri ca sa mai avem nevoie si de tradatori de import.Cine ii plateste pentru a invada Europa?Nu sintem in stare sa ne aparam granitele.Nu facem fata la citiva lesinati. mai vrem sa ne opunem rusilor!?. Risul curcilor.
9
1
Niste nenorociti mincinosi. Sunt matinar si stiu ce inseamna sa navigi pe Marea Neagra, o mare pe cat de mica pe atat de periculoasa. Cum naibii ati ajuns voi din Turcia in Romania fara sa fie nimeni la carma. De unde are asta 1000 euro bani pe luna ? Romanii se chinuiesc cu pensii de 600 lei si el cheltuieste 1000 euro pe luna pe tigari si altele. Noua forma a jihadului asta este . Ocuparea Europei cu acesti asa zisi migranti. Noi ca niste prosti ii primim si ne uitam in gura lor spurcata si mincinoasa.
8
0
Minciuni, ori fug mai departe ,ori ne toarna o droaie de copii musulmani si ne tiganizeaza si toate acestea pe seama contribuabilului roman..Romania va deveni Romanistan.
11
0
tiganii vor sa munceasca...hai sa fim seriosi.avem exemplele din h.coanda,nababii din centrul orasului plantati de raducu,idolul pensionarilor.
13
0
Sa se duca la ei acasa si autoritatilor sa le dati cu constitutia in cap.
15
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369