REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Au cerut sprijin din partea statului pentru a reprezenta România la concursuri internaţionale, dar li s-a întors spatele!

Au cerut sprijin din partea statului pentru a reprezenta România la concursuri internaţionale, dar li s-a întors spatele!

Replica API 19 februarie 2018 | 22:49 938

INTERVIU cu maestrul Sergiu Băluţel - Filarmonica ‘Paul Constantinescu’ Ploieşti

INTERVIU cu maestrul Sergiu Băluţel - Filarmonica ‘Paul Constantinescu’ Ploieşti

Interviul acesta s-a dorit a fi diferit de toate celelalte interviuri publicate în „Replica”. De obicei luăm interviuri directorilor de instituţii, politicienilor, magistraţilor sau altor persoane de această zonă. De data aceasta, că tot ne aflăm la ceas de sărbătoare (cotidianul Replica a intrat în cel de-al 17-a an), ne-am dorit să facem un altfel de interviu, în zona artistică. Iar când spunem „artişti” nu ne referim la Smiley, Ruby sau Cabron. Ne referim la un mare artist care, deşi nu este foarte cunoscut în rândul tinerilor, a dus steagul României şi a reprezentat ţara noastră în zeci de ţări de pe mai multe continente, unde muzica românească tradiţională a fost apreciată, tocmai datorită lui. Este vorba despre Sergiu Băluţel, muzician, actualmente profesor de clarinet şi instrumentist în orchestra de muzică populară ,,Flacăra Prahovei’’ de la Filarmonica ,,Paul Constantinescu’’ din Ploieşti. El este unul dintre românii cu care ne mândrim şi care ne fac cinste. În trecut, Sergiu Băluţel a fost membru în alte şapte ansambluri, înclusiv în Orchestra Naţională de muzică populară „Lăutarii”, dirijată de Maestrul Nicolae Botgros de la Filarmonica de Stat din Chişinău. Mai mult, înregistrări cu melodiile sale sunt păstrate în fonoteca Casei Radio si Televiziunii Naţionale din Chişinău. În prezent, pe lângă activitatea didactică, maestrul Băluţel susţine numersoase spectacole în ţară şi în străinătate. Şi ca să întregim tabloul artistului, precizăm că fiul lui Sergiu Băluţel, Iulian, a urmat acelaşi drum, al muzicii, fiind un violonist desăvârşit, La numai 17 ani. Iulian, care studiază vioara clasică, sub îndrumarea doamnei profesoare Elena Baltagă, a luat numeroase locuri I şi premii de excelenţă, în urma unor recitaluri prin care i-a lăsat cu gura căscată chiar şi pe profesorii săi, asta încă de când era numai „de-o şchioapă”. Numai că, atunci când a trebuit să reprezinte România la nivel internaţional, statul român nu l-a ajutat nici măcat cu un set nou de corzi, ca să nu mai spunem de decontarea drumului sau a cazării.

Reporter: Spuneţi-ne câte ceva despre dumneavoastră: cine este Sergiu Băluţel? O scurtă autobiogafie a dumneavoastră, pentru cei care nu vă cunosc.

Sergiu Băluţel: Sunt născut în Republica Moldova, sat Puhoi, la 30 km de Chișinău. De mic mi-a plăcut muzica și visul meu a fost să devin artist instrumentist. Fiind copil am început să studiez clarinetul cu domnul profesor și dirijor de fanfară Vasile Cățărău. Apoi au urmat studiile la Colegiul de Muzică din oraşul Soroca. În 1980 am intrat la Conservatorul ,,Gavriil Muzicescu’’ din Chișînău, la clarinet clasic, avându-l că profesor pe maestrul Simion Duja. După absolvire, am fost angajat la Filarmonica din Chișinău în orchestra ,,Lăutarii’’dirijată de maestrul Nicolae Botgros.

Reporter: Sunteţi muzician. Din punct de vedere profesional vă consideraţi un om împlinit? Ce satisfacţii v-a adus muzica?

Sergiu Băluţel: Eu mă consider un om împlinit și fericit din punct de vedere profesional, muzica fiind viață mea. De asemenea, am cântat în multe orchestre și toate spectacolele și imprimările mi-au adus satisfacție. Bineînțeles și CD-ul meu pe care l-am imprimat în 1996, câteva piese de pe acest album sunt compuse de mine.

Reporter: V-aţi gândit vreodată, în toţi aceşti ani, să renunţaţi la muzică şi să vă apucaţi de altceva?

Sergiu Băluţel: Nu m-am gândit niciodată să renunț la muzică,chiar și atunci când au fost perioade când din muzică se trăia mai greu. Din contră, studiam mai mult că să mă perfecționez și să fiu un instrumentist bun.

Reporter: Aţi cântat şi în afară ţării. Cum au perceput străinii muzică românească?

Sergiu Băluţel: Am cântat în multe țări și peste tot am fost foarte apreciat. Folclorul românesc pentru mine înseamnă tot și l-am promovat în străinătate cu mare drag și niciodată nu mi-a fost rușine să spun că sunt român. În ultimii ani, am fost implicat într-un proiect numit ,,Balkan Clarinet Summit’’- un ansamblu format din 7 clarinetisti din diferite țări și fiecare țară reprezenta muzica să. Bineînțeles că piesele românești pe care le cântăm în spectacole treceau foarte bine la public.

Reporter: Toţi cei care vă cunosc ştiu că i-aţi transmis acest „virus” şi fiului dumneavoastră, Iulian. Spuneţi-ne câte ceva despre carieră lui.

Sergiu Băluţel: Iulian este elev în clasa 11 la Colegiul Național de muzică ,,George Enescu’’ din București unde studiază vioara clasică. De asemenea, el este olimpic național de 4 ani consecutiv, având peste 50 de premii și aproape toate 1 și un „Mare Premiu” la concursul ,,Victor Giuleanu’’ București. Eu i-am transmis dragostea față de folclorul românesc pe care a început să-l cânte de mic și, ulterior, când a crescut, a început să meargă cu mine la evenimente, unde făcea un program de folclor și invitații rămâneau impresionați de talentul sau. Ultima lui victorie a fost la festivalul-concurs ,,Maria Tănase’’ Craiova 2017, unde a luat Premiul 1 și Premiul de popularitate.

Reporter: Cum vă explicaţi faptul că fiul dumneavoastră, Iulian, cânta încă de la vârste fragede, piese destul de grele, pe care studenţii de la conservator le studiau abia în anii terminali?

Sergiu Băluţel: Într-adevăr Iulian de mic cânta piese clasice foarte grele pentru vârstă lui, dar cheia succesului lui era faptul că le studia foarte mult. I-am zis odată doamnei profesor Elena Baltaga ca să-i dea piese mai ușoare, dar dumneaei mi-a răspuns că Iulian are toate posibilitățile și talentul necesar pentru a le face față.

Reporter: V-aţi fi dorit că Iulian să aibă o altă carieră, cum ar fi, de exemplu, de contabil, medic sau avocat?

Sergiu Băluţel: Sincer să fiu, de când am auzit că voi avea un băiat, știam că îmi doresc să fie violonist. Încă de când era un bebeluș, Iulian era foarte receptiv la muzică, fiind captivat. Inclusiv profesorii de la colegiu mi-au spus de multe ori că Iulian s-a născut pentru așa ceva, să cânte la vioară. Din fericire, Iulian este în asentimentul meu și altă meserie nu-și dorește, decât să devină un artist celebru și să reprezinte cu mândrie România în străinătate.

Reporter: Cântaţi împreună la evenimente, acompaniaţi de band-ul dumneavoastră. Cât de solicitaţi sunteţi?

Sergiu Băluţel: Cântăm împreună la evenimente cu formația noastră și, deși suntem destul de solicitați, suntem fericiți când vedem că invitaților le place cum performăm, iar după ce cânta Iulian toată lumea se ridică în picioare și aplaudă, fapt ce face să îmi crească inima în mine. Acest lucru ne încurajează și ne da forță de a merge mai departe.

Reporter: Statul român v-a ajutat vreodată cu ceva, după ce aţi reprezentat România la nivel internaţional?

Sergiu Băluţel: Noi nu am primit niciodată ajutor din partea Statului Român, ne-am descurcat singuri cum am putut, deși nu a fost ușor. Am apelat de multe ori la diferite fundații, la primăria sectorului 5 și 6 să-l ajute pe Iulian pentru o bursă sau o sponsorizare pentru a pleca în străinătate la diferite concursuri, avea nevoie de o vioară mai bună, corzi, arcuș, dar din păcate nimeni nu ne-a băgat în seamă și nu am primit nici un fel ajutor. Iulian ar fi putut să participe la mai multe concursuri în străinătate, dar din cauza banilor, unde trebuia să suportăm noi părinții toate celtuelile pentru Iulian și a profesorului de vioara și pian (drum, cazare, mâncare, plata pentru acompaniament), am renunțat. Iulian a participat doar la 2 concursuri internaționale: în Serbia, unde a luat premiul 1 și în Macedonia unde au participat 16 țări și Iulian a luat locul 2. Din păcate, doar aceste 2 concursuri ne-am permis să le sponsorizăm, noi părinții.

Reporter: Ce doriţi să le transmiteţi constănţenilor şi cititorilor cotidianului „Replica”?

Sergiu Băluţel: Doresc să le transmit constănțenilor și cititorilor cotidianului,, Replica’’ multă sănătate, fericire și tot ce-i mai bun pe lume. Mulțumesc din suflet publicului din Constanța pentru toate aplauzele și aprecierile pe care ni le-au dăruit la toate evenimentele unde am cântat.

În speranţa că v-am stârnit interesul pentru muzică de calitate, vă invităm să urmăriţi două videoclipuri ale celor doi artişti, tată şi fiu:

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614