REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
11.9° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

INTERVIU DUREROS de SINCER cu o tânără care picase în efectul „ZOMBIE”: „Mâncam de pe rafturi din magazine, nu-mi păsa de nimic!”

INTERVIU DUREROS de SINCER cu o tânără care picase în efectul „ZOMBIE”: „Mâncam de pe rafturi din magazine, nu-mi păsa de nimic!”

Replica API 8 noiembrie 2017 | 10:40 802

DETALII ŞOCANTE!

DETALII ŞOCANTE!

Așa cum cotidianul Replica a tot scos în evidență și în edițiile trecute, tot mai mulți tineri se lasă învăluiți de efectul Zombie, la malul mării. Este vorba despre tinerii care se droghează cu etnobotanice și care pică în plină stradă. Astfel de cazuri au fost la ordinea zilei la Constanța, lucru confirmat și de către cadrele medicale. Și, cel mai probabil, este vorba despre substanțe noi, care îi transformă pe consumatori în legume, după care devin agitați. Exact ca niște zombie. Corina (îi spunem așa pentru a-i proteja identitatea) este tânăra care a fost filmată în timp ce se droga în Tomis Nord, alături de prietenul ei. Acum, după câteva luni de când a început să meargă la Centrul Regional de Evaluare, Consiliere şi Prevenire Antidrog Constanţa este un alt om. Astfel, ea a acceptat să acorde un interviu cotidianului Replica de Constanța, dureros de sincer. Corina ne-a explicat cum… ”se transforma”, cum mânca din magazine fără să-și dea seama și cum dormea pe unde apuca. Acum vrea să muncească, să facă niște cursuri de make-up și să îi avertizeze și pe alții!

Reporter: Cum a fost și cum e acum?

Fost consumator: Ideea e că nu mă vedeam cum eram, știți..., când consumam acele substanțe. Când am venit aici mi s-au deschis ochii, mintea, am realizat că nu e bine ceea ce făceam și cum eram și că riscam să mor sau să ajung în alte puncte... De când am venit aici mă simt foarte ok, sunt foarte relaxată, mă ajută foarte mult. Chiar doamna psiholog (Carmen Lipan – n.r.) este alături de mine. Sunt deschisă, sociabilă, mă simt ca acasă.

Reporter: Cum ai ajuns în această situație, de a consuma etnobotanice?

F.C.: Le încercasem de ceva vreme, acum mai mult timp. Curiozitatea... M-a tentat să încerc și apoi nu realizam că, de fapt, nu mai pot scăpa de ele. Am tot continuat și chiar ajunsesem, pot spune, la un punct maxim. Nu mai știam ce făceam. Am încercat prima oară pe la 17 ani, m-am lăsat și apoi am intrat mai tare în ele acum vreun an. Acum am 19 ani.

Rep.: De unde cumpărai? Internet?

F.C.: Nu, se găsesc la orice colț în Constanța, vă spun. Peste tot. 10 lei moartea la plic, așa sunt cunoscute. Însă s-a ajuns departe cu asta. Foarte departe. Știți cum e? Nu mai poți să stai pe o bancă, în parc, că ba vezi un plic, un chiștoc, un joint rupt. Sunt peste tot!!!

Rep.: Cât ajunsesei să fumezi pe zi?

F.C.: Depinde, aveam zile în care fumam 2 – 3 țigări. Aveam zile în care depășeam...

Rep.: Ce stare îți dădeau de continuau să le fumezi?

F.C.: Sincer? Destul de proastă. La început era bine că, vaaai, aveai nu știu ce senzație, dar apoi, după primele fumuri, te rupea prea tare, mult prea tare. De fapt, nici nu știu dacă exista vreo stare de bine sau era doar speranța...

Rep.: Erai conștientă în acele clipe? Îți dădeai seama de ceea ce făceai?

F.C.: Nu eram chiar conștientă. În momentele acelea chiar nu îți dai seama de anumite lucruri pe care le faci. Puteai să intri în magazine, să iei și să mănânci... Așa cum am pățit eu. Am intrat într-un supermarket, erau oameni, camere de supraveghere, dar eu nu conștientizam. Luam de pe rafturi și mâncam, desfăceam sucul, beam, îl puneam la loc. Pur și simplu nu îți pasă, nu realizezi că faci un lucru rău, că te supui unui risc... Nu conștientizam, dar acum când mă gândesc... era chiar grav! Era o fată cu noi, Doamne, când mă gândesc, a tras câteva fumuri și ea era în picioare, se uita în telefon. În câteva secunde a căzut la pământ. Efectiv, poc! Și eu eram fumată și mă uitam la ea și nu reacționam. Ziceam: ți-a dat somn? Dormi acolo, în iarbă. Dar după ce m-am trezit am realizat și m-am îngrozit! Nu se poate așa ceva, ești alt om.

Rep.: Ce ai simțit în momentul în care ai văzut că unul dintre episoadele acestea în care te drogai au fost făcute publice (cotidianul Replica a publicat imagini cu doi tineri care ”fumau” în Tomis Nord)

F.C.: Sincer? Nu pot să vă descriu. M-am simțit... foarte jos. Am zis că nu, nu se poate. Nu sunt eu. E bine că s-a ajuns așa și că am văzut cu ochii mei cum eram și cât de tare mă afectau acele etnobotanice pentru că am luat măsuri. Dar mi-am pătat și imaginea și lumea mă consideră o drogată. Dar asta se va schimba în timp, încet, cu pași mărunți.

Rep.: Când ai venit aici (la CPECA Constanța) pentru prima oară, cum a fost?

F.C.: Am fost reținută, nu știam despre ce e vorba. Dar apoi am văzut că sunt oameni de treabă, care se implică în toate cazurile și asta m-a ajuta foarte mult și am prins încredere.

Rep.: Părinții tăi știau?

F.C.: Nu, nu bănuiau nimic, până când au văzut acele imagini. Dar..., chiar îmi pare foarte rău că am ajuns aici, că ajunsesem în halul acela.

Rep.: Acum ce părere ai despre droguri?

F.C.: Ce părere am?? Uh, nici un drog nu face bine! Și subliniez asta! Că îi mai auzi pe unii cu ”Maria” (marjuana – n.r.) că e nu știu cum, că e medicament... Pe naiba. Crede-mă că și aia îți dă dependență la un moment dat. Nu există drog care să-ți facă bine, pentru că toate îți umblă pe la ceva din corp. Acum, când îi aud pe ăștia că vor să se legalizeze marijuana sau canabisul...., pff! Ce să legalizezi, mă frate, ce să legalizezi? Că tot ăștia, drogații, care nu se pot lăsa, urlă cu legalizarea, să se poată ei droga în liniște. Asta e vrăjeală să poată ei fuma și să se drogheze. De ce? Că nu se pot lăsa, dar ei nu sunt dependenți!!!

Rep.: Ai ieșit din vechiul cerc de prienteni?

F.C.: Da, nu mai am pe nimeni. Adică sunt eu și iubitul meu. Bine, nici nu aveam cine știe ce prieteni.

Rep.: Ce planuri de viitori ai?

F.C.: Vreau să-mi reiau studiile, că le-am abandonat. Să mă angajez, am deja o promisiune. Și, îmi doresc eu foarte tare, dacă mă ajută Dumnezeu să strâng bani, să fac acele cursuri de make-up. Dar e mai dificil aici pentru că îmi trebuie și ustensile, care sunt destul de scumpe. Dar vreau să fiu pe picioarele mele, să am banul meu, să-mi cumpăr tot ce-mi trebuie.

Psihologul Carmen Lipan: ”Sunt precum bobocii de trandafir, își deschid câte o petală la fiecare ședință”

Unul dintre psihologii Centrului Regional de Evaluare, Consiliere şi Prevenire Antidrog Constanţa, respectiv Carmen Lipan, a precizat că tânăra, căreia îi spunem Corina pentru a-i proteja identitatea, este foarte activă. ”Este una dintre beneficiarele cele mai conștiincioase. Vine la program, iar dacă se întâmplă să absenteze, ne sună, ne anunță. Nu mă așteptam să lucrez atât de bine cu ea, având în vedere de unde a plecat. Dar contează unde a ajuns.

Își dă silința și asta mă bucură. Sunt niște foarte serioși pentru că au înțeles că aici sunt niște reguli, pe care dacă nu le respectă, nu vor avea rezultate. Le-am explicat că, dacă am stabilit o oră, iar ei nu se prezintă, sunt alte persoane care au nevoie. Și atunci au înțeles foarte bine. Rezultatele se văd, schimbările la fel. Începând de la aspect și până la comportament. Așa cum a spus și ea, cu pași mărunți, vom avansa, va fi bine. Mă bucură faptul că mă sună când au probleme.

Dacă nu ar fi această comunicare, nu ar fi rezultate. Este adevărat că nu spun chiar de tot de la început, dar, pe parcurs, prind încredere și lucrurile se schimbă. Sunt precum bobocii de trandafiri, își deschid câte o petală la fiecare ședință. Totodată, lucrăm și cu părinții, cum să comunice cu beneficiarul. Pentru că uneori le face mai mult rău, îi ceartă, sunt nervoși, iar beneficiarii recurg tot la consum... Atât timp cât părinții sunt aproape, ne este și nouă mult mai ușor”, a spus Carmen Lipan.

Specialiștii antidrog amintesc faptul că ANA, prin Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) din fiecare municipiu reşedinţă de judeţ din România, acordă servicii de asistenţă integrată (medicale, psihologice şi sociale) persoanelor consumatoare de droguri şi aparţinătorilor acestora. Serviciile sunt de tip ambulatoriu, gratuite şi confidenţiale. Sediul CPECA Constanţa este situat în mun. Constanţa, Aleea Mimozelor, nr.4, tel./fax. 0241.555.105, email: cpeca.constanta@ana.gov.ro. Mai multe informaţii se regăsesc şi pe site-ul infodrog.ro

Liliana CHIRU

Citește și:

SITUAȚIE ÎNGRIJORĂTOARE! Tinerii din Constanța devin ”ZOMBI” din pricina DROGURILOR: găsiți căzuți în stradă!

Fenomenul ZOMBIE, la Constanța! Iată cum a fost surprins un tânăr: VIDEO!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Am citit comentariile si vad multa rautate . Atunci cand cineva se drogheaza , de foarte multe ori incepe ca o curiozitate sau la indemnul unui apropiat . Invatati sa nu mai judecati . Astazi poate ca nu sunteti afectati de droguri dar maine nu se stie . Mai degraba , fiti solidari cu acesti tineri si pe cat se poate ajutatii . Daca vreti sa gasiti vinovati , gasitii pe cei care vand etnobotanice sau at tip de drog si denuntatii la politie .
0
0
DUREROS E ALTCEVA....CAND SUSTII SI NU PRIMESTI NIMIC IN VIATA...DOAR DISPRET !
2
0
Iarba e pentru oamenii cu bani si cu personalitate....boschetariile astea si le permite oricine si le fumeaza oamenii care nu dau doi bani pe estetica lor si oamenii care nu se respecta...
4
3
N-aveti decat sa crapati daca sunteti dobitoci!!!
3
1
Handicapata asta a bagat legala blanao zombie pana cand lesina pe strazi si zice ea ca iarba nu e buna. Normal ca nu e din moment ce nu te culca pe iarba in pat bai drogatoooo trezeste te la realitate
4
1
selectie naturala! imi pare rau sa zic dar daca atat ii duce capu', n-au decat! imi pare totusi rau de cei care vin din familii destramate si cartiere rau famate, pentru ca poate nu au avut pe cineva care sa "aiba" grija de ei, dar nu putem spune ca marea lor majoritate nu au avut parte de educatie... cat despre constientizare, toti, dar absolut TOTI stiu ca nu e si nu ajungi bine si tot ,macar, incearca sa vada cum e, dupa care, fiind vorba de vointa si ambitie, nu se mai pot lasa... cu parere de rau, isi cam merita soarta
2
1
Astia sunt toti machidoni care se drogheaza cu branza cu aracet
9
9

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218