REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

INTERVIU Iulian Urban, despre îngrădirea libertăţii presei: „Cetăţeanul trebuie să ştie cât şi cum este furat de alesul său”

INTERVIU Iulian Urban, despre îngrădirea libertăţii presei: „Cetăţeanul trebuie să ştie cât şi cum este furat de alesul său”

Replica API 9 ianuarie 2015 | 00:02 206

Ridicarea MCV, neconstituţională!

Ridicarea MCV, neconstituţională!

Iulian Urban

Consiliul Superior al Magistraturii şi-a ales, marţi, o nouă conducere a instituţiei care guvernează cariera tuturor magistraţilor din România. Marius Tudose a fost desemnat preşedinte al instituţiei şi, la şedinţă, a fost prezent pentru prima dată în mandatul său, preşedintele Klaus Iohannis, care a susţinut că ar trebui luată în calcul modificarea legilor în sensul includerii Procurorului General între membrii CSAT şi acordarea de iniţiativă legislativă atât pentru CSM cât şi pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pentru Parchetul General.

Pentru includerea CSM, a ÎCCJ şi a Parchetului General între instituţiile care au iniţiativă legislativă ar trebui însă revizuită Constituţia. „Este de dorit ca CSM-ul şi Inspecţia Judiciară să ia atitudine, potrivit atribuţiilor legale, la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informaţii în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare”, a mai spus Iohannis la şedinţa CSM.

Senatul a adoptat tacit, la sfârşitul lunii septembrie 2014, un amendament propus de senatorul PSD Şerban Nicolae, care prevede ca orice cetăţean care dezvăluie informaţii din dosarele penale să fie pedepsit cu până la trei ani de închisoare!

Rapoartele MCV din ultimii ani au evidenţiat în special progresele realizate de DNA, ANI şi Curtea Supremă. În ultimul raport MCV, cea mai criticată instituţie a fost Parlamentul, pentru refuzul de a aviza cererile procurorilor de arestare şi urmărire penală a deputaţilor şi senatorilor. Prestaţia lui Iohannis a stârnit rumoare în instituţiile media, care au reacţionat imediat, invocând încălcarea dreptului la liberă exprimare şi a dreptului constituţional de informare a populaţiei. Despre aceasta dar şi despre celelalte teme de discuţie, am aflat mai multe de la juristul Iulian Urban, care a fost amabil să ne explice în cadrul unui interviu:

Reporter: Am auzit pentru prima dată de includerea Procurorului General între membrii CSAT. Cât de benefic ar putea fi acest proces?

Iulian Urban: Este neconstituţională o asemenea situatie şi constat cu regret că Preşedintele Iohannis are jurişti de o extrem de slabă pregătire profesională. Procurorul General nu poate face parte din CSAT deoarece s-ar încălca principiul separaţiei puterilor în stat. În acest sens, există o decizie a Curţii Constituţionale din iulie 2009 care stabileşte că intrarea preşedintelui Senatului în CSAT “afectează raporturile dintre cele două autorităţi fundamentale ale statului, care trebuie să fie guvernate de principiul constituţional al separaţiei şi echilibrului puterilor.” Or, cu atât mai mult intrarea unui magistrat în CSAT ar pune în discuţie separaţia puterilor în stat.

Rep.: CSM, ÎCCJ şi Parchetul General ar putea primi dreptul la iniţiativă legislativă. Există posibilitatea ca aceste trei structuri să cadă, cu această ocazie, sub influenţa presiunii politice?

I.U.: De asemenea, măsura aceasta este neconstituţională, întrucât se încalcă separaţia puterilor în stat în condiţiile în care în Constituţie scrie clar că Puterea legislativă este separată de cea Judecătorească.

Rep.: Ridicarea MCV a stârnit valuri de reacţii. Fondatoarea DNA, Monica Macovei şi şefa ÎCCJ, Livia Stanciu, au criticat demersul. Ce presupune ridicarea MCV pentru România zilelor noastre?

I.U.: România are nevoie de MCV ca de aer, atâta timp cât societatea civilă şi politica românească musteşte de corupţie, evaziune, hoţie, pungaşi, tâlhari, iar în faţa lor acum nu stau decât actele de curaj şi munca ale celor din DNA-ANI-ÎCCJ!

Rep.: Vorbim de scurgeri de informaţii sau de informarea publicului de către presă? Ce ar însemna sancţionarea presei în cazul divulgării informaţiilor din dosarele de corupţie?

I.U.: Este o prostie! Cetăţeanul trebuie să cunoască ce, cât, cum şi când îl fură aleşii săi, ca să îi poată vota sau nu în cunoştinţă de cauză. În prezent, conform Codului Civil, orice politician acuzat de corupţie care şi-ar considera onoarea afectată de faptul că presa dezvăluie date din dosarul său de corupţie, poate să dea în judecată ziarul şi să îi ceară daune. Este normal ca această clasă politică coruptă doreşte să pună valul tacerii pe faptele de corupţie prin care jefuieşte sistematic ţara asta de mai bine de 25 de ani.

Rep.: Având în vedere debutul acestui mandat prezidenţial, pe cine reprezintă, mai exact, Klaus Iohannis?

I.U.: Nu ştiu, sper doar să nu devină un nou Emil Constantinescu. Noi îl vom judeca după faptele sale luate individual şi nu la grămadă ca bun sau rău. Are încă timp să ne confirme aşteptările aşa cum ni le-am imaginat la 16 noiembrie 2014.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218