REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

INTERVIU, PARTEA A DOUA! CHIȚAC face ORDINE în STAȚIUNE: FĂRĂ porumb fiert și ȘHAORMA, PE FALEZA din MAMAIA

INTERVIU, PARTEA A DOUA! CHIȚAC face ORDINE în STAȚIUNE: FĂRĂ porumb fiert și ȘHAORMA, PE FALEZA din MAMAIA

Replica API 13 mai 2021 | 23:56 16956

În prima parte a interviului acordat de Vergil Chițac cotidianului Replica de Constanța, primarul Constanței a continuat seria dezvăluirilor și proiectelor pe care acesta le are pentru municipiu În ediția de astăzi, Chițac explică de ce a fost nevoie să reorganizeze aparatul de specialitate din temelii, ce așteptări are de la noua Direcție de Urbanism și Cadastru, după comasarea celor două structuri, dar a vorbit și despre problema spațiilor verzi, în jurul căreia s-au creat adevărate isterii. Totodată, Chițac ne anunță că stațiunea Mamaia este pregătită să primească turiștii… fără porumb fiert și shaorma pe faleză. Dar, mai multe informații, urmăriți în materialul de mai jos. Mâine, 14 mai, urmează ultima partea a interviului și, poate, cea mai picantă.

Spațiile verzi vor fi atribuite prin licitație operatorilor economici. Chițac : Ușor, ușor vom pune lucrurile la punct

Vergil Chițac explică de ce nu s-a luat, până acum, măsura igienizării spațiilor verzi din Constanța, amintind de rezilierea contractului cu firma care se ocupa de acest serviciu.

” Ca să ne înțelegem: spațiile verzi în Constanța sunt de trei tipuri: parcuri, în subordinea Primăriei, spații verzi din cartiere – asociațiile de proprietari, acestea fiind obligate să aibă grijă de spațiile lor, și există spațiile verzi de pe bulevarde, scuaruri, sensuri giratorii, sau casetele de pe trotuare. Ce s-a întâmplat? Când am venit în primărie am constatat că sunt doi operatori, unul a rămas unul a plecat. Am văzut că erau facturate curățarea spațiilor verzi ale asociațiilor de proprietari. Nu era legal. Operatorul s-a retras unilateral din contract, acoperea o mare parte din Constanța și m-a pus pe mine în situația de a rămâne, pe zona asta, descoperit. Asta se întâmpla prin ianuarie. Legal, există o întreagă procedură. Am împărțit parcurile în 10 loturi, pe fiecare parc și așa să vină orice operator de mici dimensiuni vrea la licitație și să poată să le întrețină. Nu știm cine vor fi câștigătorii deocamdată. Ei (n. red. Firma care a reziliat contractul) au avut monopol. Când ai un monopol… Noi am transferat monopolul de la primărie celor privați. În spatele acestui monopol nu au putut exista fost operatori mici. La sfârșitul lunii august vom reuși să atribuim cele 10 loturi. Ajungem la spațiile de pe carosabil, de pe Mamaia, Lăpușneanu… Tot așa, erau date la operatori economici dar legea spune că acestea trebuie administrate de Confort Urban. După ce le-am dat acestui compartiment în administrare a trebuit să facem hotărâre de CL, să introducem codul CAEN, ei au trebuit să se capitalizeze, să angajeze oameni, să cumpere scule…lucrurile astea durează. Ușor, ușor vom pune lucrurile la punct. Dar, trebuie să înțelegem că spațiile verzi din jurul blocurilor trebuie întreținute de asociațiile de proprietari”

Despre reorganizarea aparatului de specialitate: Am reorganizat-o din rațiuni de funcționare

În continuare, edilul a vorbit și despre reorganizarea aparatului de specialitate și motivele care au condus la această modificare.

”Am reorganizat primăria din rațiuni de funcționare. De exemplu, aveam un compartiment de Juridic Contencios, un compartiment este o structură fără șef. Am simțit pe pielea mea cum lucrează acest compartiment, nimeni nu-și asumă, toți lasă pe ceilalți. Nu se poate așa ceva. Am făcut un compartiment Juridic și unul de Legislație și avize de legalitate. Orice act care pleacă din primărie trebuie să aibă aviz juridic. A mai existat o rațiune ce ține de promisiunea mea din campanile, vom mai avea un compartiment pentru personalul navigant și diaspora de care municipiul Constanța au nevoie. Avem mulți navigatori, familiile rămân aici, trebuie să venim în sprijinul lor, atunci când vin acasă și au nevoie de primărie, trebuie să le rezolvăm doleanțele cu celeritate, cât stau acasă să nu stea pe la cozi, la primărie. Apoi, am comasat Direcția Financiară cu Sprijinirea Operatorilor Economică și a fost înființată Direcția Economico-Financiară, am făcut o Direcție a Serviciilor Publice și am mai comasat Direcția de Patrimoniu și Cadastru cu Direcția de Urbanism și am făcut o singură Direcție de Urbanism și Patrimoniu. De ce? Ca să dau un semnal, că sunt foarte importante în economia funcționării primăriei”, a explicat alesul șef.

Demisia lui Cucoară a fost un gest pripit

Cât despre demisia lui Cătălin Cucoară, din funcția de șef al Direcției de Patrimoniu și Cadastru, Chițac a precizat : ”A fost discuție personalizată pe tema aceasta. Domnia sa era un câștig pentru noi, nu s –a pus problema să renunțăm. Existau soluții la Direcția de Urbanism și Patrimoniu. Acolo, șef trebuie să fie arhitect șef, că asta e legislația, dar sunt posturi de director adjunct, existau soluții și pentru domnia sa. Dar a ales să-și dea demisia. Cred că a fost un gest pripit dar am luat notă de lucrul acesta și am mers mai departe”, a specificat primarul Chițac.

Chițac: Dezvoltatorii au înțeles că eu nu sunt împotriva lor

Dar ce așteptări are primarul după comasarea celor două direcții importante, de altfel, cum vor veni ele în sprijinul cetățenilor, mai ales a dezvoltatori din Constanța ? ”Urbanismul și Cadastru merg împreună. Trebuie să funcționeze împreună, unii trebuie să aibă cadastrele, iar urbanismul se ocupă de toată dezvoltarea orașului. La un moment dat, erau hârtii care circulau între cele două direcții și dura cam mult, iar lucrul acesta întârzia procesul de luare a deciziilor. Atunci, am zis să fie una lângă alta, să lucreze împreună. Au fost rațiuni de funcționalitate, de scurtare a deciziilor, a drumurilor, a hârtiilor. Dezvoltatorii cred că au înțeles, în șase luni de zile, că nu sunt împotriva lor, nu voi fi niciodată. Ei trebuie să își facă treaba lor, și e normal, știu că angajează forțe de muncă specializată în domeniul construcțiilor, plătesc salarii, însă noi nu putem face nimic decât legal. Rolul primăriei este să creeze un mediu echitabil pentru toți. Un prieten care se ocupă cu construcțiile la Cluj mi-a spus că acolo lucrurile sunt foarte clare, la capitolul urbanism. Dacă toată lumea respectă, creăm un mediu onest pentru toată lumea. Nu putem să ținem pe unul 3 luni de zile, iar altuia să-i dăm fără să se respecte indicatorii urbanistici”, a explicat alesul șef.

Chițac promite locuri de parcare în cartiere

Primarul a vorbit și despre parcările ce urmează să fie construite în oraș, însă insistă să prioritizeze transportul în comun. ”Vreau să construim locuri de parcare și în cartiere. Dar nu putem să construim peste tot. Mai desființăm garaje, facem parcări supraetajate, în cartiere putem supraetaja parcările cu un nivel, mai descoperim locuri unde se pot face locuri, dar, nu putem acoperi toate doleanțele cetățenilor și nici nu trebuie să facem asta.. Noi prioritizăm transportul în comun, în marile orașe și oamenii bogați merg cu transportul în comun și cu bicicleta. Un oraș civilizat nu e un oraș în care oamenii, de condiție modestă circulă cu mașinile, un oraș civilizat este un oraș în care oamenii bogați circulă cu transportul în comun”.

Stațiunea Mamaia, pregătită pentru sezonul estival

Schimbând registrul, Vergil Chițac a vorbit și despre stațiunea Mamaia și cât de pregătită este să-și întâmpine turiștii. ” Am fost în Mamaia. Stațiunea arată bine, este curată. Nu o să vă vină să credeți! Am reușit, mai puțin eu, mai mult Horia Constantinescu, să-i determine pe operatorii economici să înțeleagă că este nevoie de igienizarea spațiilor, din toate punctele de vedere. Ce s-a făcut în Mamaia, până acum, era turism? Nu să ajungem din iad în rai, dar cu siguranță va avea o altă față. Trebuie să ne disciplinăm. Nu putem să vindem la faleză porumb fiert și șhaorma”.

Ce spune primarul despre ambuteiajele din oraș, din cauza lucrărilor, și despre sensurile unice

„De exemplu, pe Mamaia, au început lucrările Confort Urban, pentru că trebuie să-l reabiliteze. Haosul, ambuteiajul de pe Vlaicu și parțial pe Tomis sunt lucrările RAJA care, pe fonduri europene, își înlocuiește toate conductele din pământ. Lucrul acesta trebuia făcut, de 70 de ani nu au fost înlocuite. Multe din ele erau găurite, existau pierderi masive pe care noi le decontam, prin prețul mare la apă. Eu mă întâlnesc cu constructorii în fiecare sâmbătă și pun presiune pe ei, astfel încât lucrările să fie de calitate. Noi le dăm avize doar pentru 100 de metri, până la 200 de metri. Termină, astupă groapa și pleacă mai departe. La 15 iunie, când sezonul va prinde contur, cu excepția unui mic tronson de pe Aurel Vlaicu, lucrările în oraș trebuie să înceteze”, spune Chițac. Cât despre sensurile unice…” Sensurile unice nu le instituim noi. Este o comisie de circulație în parteneriat cu Poliția. Nemulțumirile vin de la cei care locuiesc în zonă, ceilalți sunt foarte mulțumiți” a completat edilul.

Mai multe, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Ultima parte, mâine, 14 mai.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920