rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

INTERVIU, PARTEA A DOUA! CHIȚAC face ORDINE în STAȚIUNE: FĂRĂ porumb fiert și ȘHAORMA, PE FALEZA din MAMAIA

În prima parte a interviului acordat de Vergil Chițac cotidianului Replica de Constanța, primarul Constanței a continuat seria dezvăluirilor și proiectelor pe care acesta le are pentru municipiu În ediția de astăzi, Chițac explică de ce a fost nevoie să reorganizeze aparatul de specialitate din temelii, ce așteptări are de la noua Direcție de Urbanism și Cadastru, după comasarea celor două structuri, dar a vorbit și despre problema spațiilor verzi, în jurul căreia s-au creat adevărate isterii. Totodată, Chițac ne anunță că stațiunea Mamaia este pregătită să primească turiștii… fără porumb fiert și shaorma pe faleză. Dar, mai multe informații, urmăriți în materialul de mai jos. Mâine, 14 mai, urmează ultima partea a interviului și, poate, cea mai picantă.

Spațiile verzi vor fi atribuite prin licitație operatorilor economici. Chițac : Ușor, ușor vom pune lucrurile la punct

Vergil Chițac explică de ce nu s-a luat, până acum, măsura igienizării spațiilor verzi din Constanța, amintind de rezilierea contractului cu firma care se ocupa de acest serviciu.

” Ca să ne înțelegem: spațiile verzi în Constanța sunt de trei tipuri: parcuri, în subordinea Primăriei, spații verzi din cartiere – asociațiile de proprietari, acestea fiind obligate să aibă grijă de spațiile lor, și există spațiile verzi de pe bulevarde, scuaruri, sensuri giratorii, sau casetele de pe trotuare. Ce s-a întâmplat? Când am venit în primărie am constatat că sunt doi operatori, unul a rămas unul a plecat. Am văzut că erau facturate curățarea spațiilor verzi ale asociațiilor de proprietari. Nu era legal. Operatorul s-a retras unilateral din contract, acoperea o mare parte din Constanța și m-a pus pe mine în situația de a rămâne, pe zona asta, descoperit. Asta se întâmpla prin ianuarie. Legal, există o întreagă procedură. Am împărțit parcurile în 10 loturi, pe fiecare parc și așa să vină orice operator de mici dimensiuni vrea la licitație și să poată să le întrețină. Nu știm cine vor fi câștigătorii deocamdată. Ei (n. red. Firma care a reziliat contractul) au avut monopol. Când ai un monopol… Noi am transferat monopolul de la primărie celor privați. În spatele acestui monopol nu au putut exista fost operatori mici. La sfârșitul lunii august vom reuși să atribuim cele 10 loturi. Ajungem la spațiile de pe carosabil, de pe Mamaia, Lăpușneanu… Tot așa, erau date la operatori economici dar legea spune că acestea trebuie administrate de Confort Urban. După ce le-am dat acestui compartiment în administrare a trebuit să facem hotărâre de CL, să introducem codul CAEN, ei au trebuit să se capitalizeze, să angajeze oameni, să cumpere scule…lucrurile astea durează. Ușor, ușor vom pune lucrurile la punct. Dar, trebuie să înțelegem că spațiile verzi din jurul blocurilor trebuie întreținute de asociațiile de proprietari”

Despre reorganizarea aparatului de specialitate: Am reorganizat-o din rațiuni de funcționare

În continuare, edilul a vorbit și despre reorganizarea aparatului de specialitate și motivele care au condus la această modificare.

”Am reorganizat primăria din rațiuni de funcționare. De exemplu, aveam un compartiment de Juridic Contencios, un compartiment este o structură fără șef. Am simțit pe pielea mea cum lucrează acest compartiment, nimeni nu-și asumă, toți lasă pe ceilalți. Nu se poate așa ceva. Am făcut un compartiment Juridic și unul de Legislație și avize de legalitate. Orice act care pleacă din primărie trebuie să aibă aviz juridic. A mai existat o rațiune ce ține de promisiunea mea din campanile, vom mai avea un compartiment pentru personalul navigant și diaspora de care municipiul Constanța au nevoie. Avem mulți navigatori, familiile rămân aici, trebuie să venim în sprijinul lor, atunci când vin acasă și au nevoie de primărie, trebuie să le rezolvăm doleanțele cu celeritate, cât stau acasă să nu stea pe la cozi, la primărie. Apoi, am comasat Direcția Financiară cu Sprijinirea Operatorilor Economică și a fost înființată Direcția Economico-Financiară, am făcut o Direcție a Serviciilor Publice și am mai comasat Direcția de Patrimoniu și Cadastru cu Direcția de Urbanism și am făcut o singură Direcție de Urbanism și Patrimoniu. De ce? Ca să dau un semnal, că sunt foarte importante în economia funcționării primăriei”, a explicat alesul șef.

Demisia lui Cucoară a fost un gest pripit

Cât despre demisia lui Cătălin Cucoară, din funcția de șef al Direcției de Patrimoniu și Cadastru, Chițac a precizat : ”A fost discuție personalizată pe tema aceasta. Domnia sa era un câștig pentru noi, nu s –a pus problema să renunțăm. Existau soluții la Direcția de Urbanism și Patrimoniu. Acolo, șef trebuie să fie arhitect șef, că asta e legislația, dar sunt posturi de director adjunct, existau soluții și pentru domnia sa. Dar a ales să-și dea demisia. Cred că a fost un gest pripit dar am luat notă de lucrul acesta și am mers mai departe”, a specificat primarul Chițac.

Chițac: Dezvoltatorii au înțeles că eu nu sunt împotriva lor

Dar ce așteptări are primarul după comasarea celor două direcții importante, de altfel, cum vor veni ele în sprijinul cetățenilor, mai ales a dezvoltatori din Constanța ? ”Urbanismul și Cadastru merg împreună. Trebuie să funcționeze împreună, unii trebuie să aibă cadastrele, iar urbanismul se ocupă de toată dezvoltarea orașului. La un moment dat, erau hârtii care circulau între cele două direcții și dura cam mult, iar lucrul acesta întârzia procesul de luare a deciziilor. Atunci, am zis să fie una lângă alta, să lucreze împreună. Au fost rațiuni de funcționalitate, de scurtare a deciziilor, a drumurilor, a hârtiilor. Dezvoltatorii cred că au înțeles, în șase luni de zile, că nu sunt împotriva lor, nu voi fi niciodată. Ei trebuie să își facă treaba lor, și e normal, știu că angajează forțe de muncă specializată în domeniul construcțiilor, plătesc salarii, însă noi nu putem face nimic decât legal. Rolul primăriei este să creeze un mediu echitabil pentru toți. Un prieten care se ocupă cu construcțiile la Cluj mi-a spus că acolo lucrurile sunt foarte clare, la capitolul urbanism. Dacă toată lumea respectă, creăm un mediu onest pentru toată lumea. Nu putem să ținem pe unul 3 luni de zile, iar altuia să-i dăm fără să se respecte indicatorii urbanistici”, a explicat alesul șef.

Chițac promite locuri de parcare în cartiere

Primarul a vorbit și despre parcările ce urmează să fie construite în oraș, însă insistă să prioritizeze transportul în comun. ”Vreau să construim locuri de parcare și în cartiere. Dar nu putem să construim peste tot. Mai desființăm garaje, facem parcări supraetajate, în cartiere putem supraetaja parcările cu un nivel, mai descoperim locuri unde se pot face locuri, dar, nu putem acoperi toate doleanțele cetățenilor și nici nu trebuie să facem asta.. Noi prioritizăm transportul în comun, în marile orașe și oamenii bogați merg cu transportul în comun și cu bicicleta. Un oraș civilizat nu e un oraș în care oamenii, de condiție modestă circulă cu mașinile, un oraș civilizat este un oraș în care oamenii bogați circulă cu transportul în comun”.

Stațiunea Mamaia, pregătită pentru sezonul estival

Schimbând registrul, Vergil Chițac a vorbit și despre stațiunea Mamaia și cât de pregătită este să-și întâmpine turiștii. ” Am fost în Mamaia. Stațiunea arată bine, este curată. Nu o să vă vină să credeți! Am reușit, mai puțin eu, mai mult Horia Constantinescu, să-i determine pe operatorii economici să înțeleagă că este nevoie de igienizarea spațiilor, din toate punctele de vedere. Ce s-a făcut în Mamaia, până acum, era turism? Nu să ajungem din iad în rai, dar cu siguranță va avea o altă față. Trebuie să ne disciplinăm. Nu putem să vindem la faleză porumb fiert și șhaorma”.

Ce spune primarul despre ambuteiajele din oraș, din cauza lucrărilor, și despre sensurile unice

„De exemplu, pe Mamaia, au început lucrările Confort Urban, pentru că trebuie să-l reabiliteze. Haosul, ambuteiajul de pe Vlaicu și parțial pe Tomis sunt lucrările RAJA care, pe fonduri europene, își înlocuiește toate conductele din pământ. Lucrul acesta trebuia făcut, de 70 de ani nu au fost înlocuite. Multe din ele erau găurite, existau pierderi masive pe care noi le decontam, prin prețul mare la apă. Eu mă întâlnesc cu constructorii în fiecare sâmbătă și pun presiune pe ei, astfel încât lucrările să fie de calitate. Noi le dăm avize doar pentru 100 de metri, până la 200 de metri. Termină, astupă groapa și pleacă mai departe. La 15 iunie, când sezonul va prinde contur, cu excepția unui mic tronson de pe Aurel Vlaicu, lucrările în oraș trebuie să înceteze”, spune Chițac. Cât despre sensurile unice…” Sensurile unice nu le instituim noi. Este o comisie de circulație în parteneriat cu Poliția. Nemulțumirile vin de la cei care locuiesc în zonă, ceilalți sunt foarte mulțumiți” a completat edilul.

Mai multe, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Ultima parte, mâine, 14 mai.

Mirela PASCAL

joi, 13 mai 202115861
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
mai mult...Interviuri
22 mai 00:06InterviuriHoria CONSTANTINESCU: Operatorii din MAMAIA nu vor mai primi AUTORIZAȚII pe ochi frumoși

Cel mai vânat funcționar public din România este, fără doar și poate, Horia Constantinescu, directorul adjunct al...7035

14 mai 00:17InterviuriINTERVIU, partea a III-a! CHIȚAC: Sunt MULȚUMIT de activitatea lui HORIA Constantinescu! Video3543
2 iun 00:09InterviuriDISCUȚIE ACIDĂ cu Gheorghe Haleț: USR face GREȘELI de ÎNCEPĂTORI și profită de AMBUSCADA politică! Video3702
20 mai 00:00InterviuriFlorin CHELARU: În Mamaia Nord sunt INTERZISE kebab-ul, porumbul și shaorma. Vreau să ridic ștacheta stațiunii!

Mamaia Nord este o zonă turistică aflată în plina expansiune, în ultimii ani bucurându-se de o mai mare atenție...8098

20 mai 23:59InterviuriDr. Marius Popa, de la MEDICINĂ LEGALĂ: Este diferență între a muri de COVID și cu COVID! Video3607
2 iun 00:09InterviuriVIDEO! 10 milioane de euro, FONDURI EUROPENE, a adus DELICOTI la Poarta ALBĂ1965
10 iun 09:38InterviuriVideo! INTERVIU cu Gheorghe Donţu, consilier județean, proaspăt exclus din PSD

Consilierul județean Gheorghe Donțu, proaspăt exclus din PSD, după ce a votat proiectul inițiat de șeful CJ,...1805

9 iun 00:06InterviuriNicoleta PLOSCARU: S-au TREZIT în FUNCȚII și HABAR nu au de NIMIC3717
4 iun 00:12InterviuriMihai LUPU: În CONSILIUL Județean era HAOS pe vremea PSD! Video2718
28 mai 00:18InterviuriAurelian Marin, fost consilier local PSD: FĂGĂDĂU a PIERDUT mandatul din prima zi în care a fost ales PRIMAR! Video

Relaxarea restricțiilor a venit ca o gură de oxigen pentru domeniul HORECA, care a suferit pierderi foarte mari din...2833

15 mai 00:32InterviuriSĂNĂTATEA, preocuparea consilierului local PNL Adriana CÂMPEANU!1798
14 mai 00:33InterviuriLucian LUNGOCI, deputat PSD: Nu credeam că o să ajungem să DEPĂȘIM numărul orelor de AMBUTEIAJE din București2399
Vremea
23.4°20.9° - 23.4° vineri, 18 iunie 2021
ConstanțaUmiditate: 72%
Vânt: 6.09 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/49112616272444
5/401221163537
joker302416172219
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 iun 00:00SportEuro 2020: Olanda și Belgia s-au calificat în optimile de finală

Olanda și Belgia au obținut, joi, calificarea în optimile Campionatului European, după ce au învins selecționatele...93

18 iun 00:00SportCSM Oradea împinge finala Ligii Naționale în meci decisiv (64-40 vs U BT Cluj)

CSM Oradea a învins joi, pe teren propriu, formaţia U BT Cluj, cu scorul de 64-60 (37-35), în al patrulea meci din...56

18 iun 23:56SportTenis: Tecău şi Krawietz vor juca în semifinalele probei de dublu la Halle

Perechea româno-germană Horia Tecău/Kevin Krawietz s-a calificat, joi, în semifinalele probei de dublu din cadrul...157

18 iun 23:56SportFotbal - EURO 2020: Belgia, calificată în optimi după 2-1 cu Danemarca

Belgia s-a calificat în optimile de finală ale turneului final al Campionatului European, după ce a învins, joi, la...165

Local
18 iun 23:34LocalDemolare prin implozie controlată, în incinta Uzinei Termoelectrica Midia

Rompetrol Energy, societatea responsabilă de construcția centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia, anunță...488

18 iun 23:34LocalCampanie de vaccinare anti-COVID: 29.002 de persoane, imunizate în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore au fost administrate 29.002 de doze de vaccin, dintre care 19.916 - Pfizer, 6.884 -...167

18 iun 23:35LocalBărbat prins la volan cu PERMIS FALS, în Costinești

Polițiști din cadrul Poliției stațiunii Costinești au depistat, la data de 17 iunie a.c., în jurul orei 01.50, un...403

Politică
18 iun 00:00PoliticăParlamentul României va prelua în 22 iunie preşedinţia APCEMN

Parlamentul României va deţine, în a doua jumătate a anului, prin preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban,...95

18 iun 00:04PoliticăPSD a sesizat la CCR hotărârea Parlamentului privind revocarea Avocatului Poporului

Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională, fiind încălcate...181

18 iun 00:04PoliticăPremierul Florin Cîţu: Există un plan de închidere treptată a minelor până în 2030

174

18 iun 20:07PoliticăLudovic Orban, despre viitorul Avocat al Poporului

Președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban a anunțat joi, la Parlament, că săptămâna viitoare Parlamentul va...373

18 iun 00:17PoliticăClaudiu Năsui vinde combinatul construit de Nicolae Ceaușescu în Ucraina

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului anunţă că Guvernul a aprobat memorandumul care permite...834

18 iun 20:05PoliticăStelian Ion vrea ca încălcarea deciziilor CJUE să constituie abatere disciplinară

311

Interviuri
10 iun 09:38InterviuriVideo! INTERVIU cu Gheorghe Donţu, consilier județean, proaspăt exclus din PSD

Consilierul județean Gheorghe Donțu, proaspăt exclus din PSD, după ce a votat proiectul inițiat de șeful CJ,...1805

9 iun 00:06InterviuriNicoleta PLOSCARU: S-au TREZIT în FUNCȚII și HABAR nu au de NIMIC

Nicoleta Ploscaru, fondatorul Asociației ,,Constanța, dragostea mea”, a acordat un interviu ziarului Replica în...3717

4 iun 00:12InterviuriMihai LUPU: În CONSILIUL Județean era HAOS pe vremea PSD! Video

2718

28 mai 00:18InterviuriAurelian Marin, fost consilier local PSD: FĂGĂDĂU a PIERDUT mandatul din prima zi în care a fost ales PRIMAR! Video

Relaxarea restricțiilor a venit ca o gură de oxigen pentru domeniul HORECA, care a suferit pierderi foarte mari din...2833

15 mai 00:32InterviuriSĂNĂTATEA, preocuparea consilierului local PNL Adriana CÂMPEANU!

Adriana Câmpeanu (PNL) se află la cel de-al doilea mandat în Consiliul Local Municipal Constanța. Continuă drumul...1798

14 mai 00:33InterviuriLucian LUNGOCI, deputat PSD: Nu credeam că o să ajungem să DEPĂȘIM numărul orelor de AMBUTEIAJE din București

2399

Monden
18 iun 00:00MondenUn tablou pictat de David Bowie, estimat să se vândă cu peste 9.000 de dolari canadieni la o licitaţie

Un tablou pictat de cântăreţul britanic David Bowie, cumpărat cu 5 dolari canadieni de către un particular dintr-un...92

18 iun 20:02Monden„Vamaioții“ lui Tudor Chirilă cântă doar pentru vaccinați, la Arenele Romane

Trupa Vama va susţine primul concert cu public din acest an pe 29 iulie, la Arenele Romane, accesul fiind permis doar...354

18 iun 02:51MondenAdrian Copilul Minune a DEZVĂLUIT care a fost cea mai MARE sumă de bani cu care a plecat de la o cântare

852

Mapamond
18 iun 00:00MapamondO tonă de cocaină, confiscată de autorităţile turce în portul Mersin

Autorităţile vamale turce au descoperit o tonă de cocaină în portul Mersin, în sudul Turciei, relatează miercuri...149

18 iun 00:00MapamondGermania: Circa 60 de poliţişti răniţi în ciocniri cu protestatari lângă o clădire ocupată ilegal în Berlin

Circa 60 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi în ciocniri în apropierea unei clădiri ocupate ilegal în Berlin, a...88

18 iun 00:00MapamondJohnson&Johnson ar putea să nu-şi îndeplinească targetul la livrările de vaccin anti-COVID-19 în UE

81

18 iun 20:06MapamondSummit SUA-Rusia - Biden: Consecinţele vor fi devastatoare pentru Rusia dacă Navalnîi va muri

Preşedintele american Joe Biden a dezvăluit miercuri că i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că, dacă...519

18 iun 20:06MapamondMoscova obligă toți locuitorii care lucrează direct cu publicul să se vaccineze anti-Covid

Autoritățile locale din Moscova au ordonat tuturor celor care lucrează cu publicul să fie vaccinați împotriva...298

18 iun 20:07MapamondSummit Biden-Putin la Geneva: Cei doi lideri au convenit ca ambasadorii celor două ţări să revină la post

333

Sănătate
18 iun 00:00SănătateTop alimente care te îngrașă

Principalul motiv pentru care ne îngrășăm este, după cum se știe, consumul de calorii în exces. Cu toate acestea,...117

18 iun 00:00SănătateGrăsimea abdominală crește riscul cardiovascular indiferent de IMC-ul persoanei

Persoanele cu exces de grăsime în jurul taliei au un risc crescut de boli de inimă, chiar dacă indicele de masă...101

18 iun 00:00SănătateAportul adecvat de Omega 3 poate prelungi viața

99

18 iun 00:00SănătateFactorul de Protecție Solară - Totul despre SPF

Factorul de protecție solară (SPF) reprezintă capacitatea unui produs de a opri cantitatea de radiațîi UVB...90

18 iun 01:43SănătateRețete răcoritoare cu efect antistres pe bază de caprifoi sau Mâna Maicii Domnului

Românii o cunosc drept Mâna Maicii Domnului sau caprifoi, în industria cosmetică și de aromoterapie i se spune...109

18 iun 00:00SănătateDieta mediteraneeană: de ce este ușor de ținut?

Unul dintre cele mai recomandate stiluri alimentare, datorită beneficiilor pentru sănătate pe care le are, dieta...103

18 iun 00:00SănătateDieta pentru cei cu poliartrită reumatoidă

Anumite alimente pot să aline simptomele poliartritei reumatoide, așa că, dacă suferi de această boală, nu ar fi...124

18 iun 00:00SănătateTotul despre siclemie

Siclemia este o afecțiune a sângelui, mai precis a eritrocitelor (celulele roșii), care se moștenește genetic și...77

18 iun 00:00SănătateUn somn mai bun cu practici ayurvedice

89

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT