REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Interzicerea cumulării pensiei cu salariu! Guvernul anunță ce categorii profesionale fac excepție

Interzicerea cumulării pensiei cu salariu! Guvernul anunță ce categorii profesionale fac excepție

Replica API 30 decembrie 2019 | 02:02 455

Situaţia în care persoane în vârstă de 45 de ani, în plină formă de muncă, se pensionează din sistemul public şi revin să se angajeze tot în sistemul public este profund injustă, iar acesta este sensul interdicţiei cumulării pensiei cu angajarea în sistemul public, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, într-un interviu acordat AGERPRES.

"Eu am iniţiat această propunere (de interzicere a cumulării pensiei cu salariul în sistemul public, n.r.) având convingerea că în sistemul public trebuie să privim lucrurile foarte corect: la 45 de ani eşti în plină formă de muncă; este profund injust să te pensionezi, după care să te întorci în sistemul public, şi sunt cazuri de persoane care se întorc chiar în aceeaşi instituţie, şi să-ţi continui activitatea. Sunt convinsă că această reglementare nu va inhiba pe cei care sunt în formă optimă de muncă şi care se vor îndrepta spre zona privată, şi cred că este nevoie de expertiza lor în domeniul privat. În acelaşi timp, cred că cei care au înţeles că a venit momentul să fim corecţi cu privire la resursele publice vor face opţiunea în termenul de 15 zile şi vor alege între pensie şi salariu", a afirmat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii s-a referit şi la ultimele modificări aduse legislaţiei de interzicere a cumulării pensiei cu salariul din sistemul public, care aduce excepţii pentru anumite categorii profesionale, printre care angajaţii din educaţie, sănătate sau cultură.

"Reglementarea (...) cu privire la excepţiile la care vă referiţi a venit ca urmare a mai multor consultări cu partenerii sociali, respectiv ca urmare a numărului semnificativ de mesaje pe care atât eu, cât şi premierul şi membrii cabinetului le-au primit, de la profesori din învăţământul preuniversitar, mai ales cadre didactice care au răspuns nevoii comunităţii de a-şi continua activitatea, pentru că nu există alternativă, respectiv de la cadre medicale care ne-au demonstrat în mod obiectiv care este aportul lor în domeniile în care expertiza lor este relevantă, necesară. Au fost foarte multe semnale pe care le-am primit de la actori, de la oameni de cultură, care ne-au semnalat faptul că în domeniul în care lucrează, oamenii îi apreciază pentru ceea ce ei fac în diverse situaţii, cum ar fi actorii care joacă în piese de teatru şi care reprezintă un nume în acest context şi care sunt personalităţile pentru care publicul vine să vadă un spectacol", a adăugat ministrul Muncii.

În context, oficialul a subliniat că activitatea acestor categorii va putea fi continuată după pensie doar în măsura în care managerul instituţiei vizate nu va găsi o altă soluţie.

"Toate aceste situaţii, pentru că legile trebuie să ţină cont de situaţiile de viaţă şi de ce se întâmplă în realitate, respectiv semnalele pe care le-am primit de la asistenţii personali ai persoanelor cu dizabilităţi, ne-au determinat să facem anumite corecţii în propunerea pe care noi am avansat-o iniţial şi să reglementăm de o asemenea manieră încât activitatea acestora să continue, dar doar în măsura în care nu există o altă soluţie pe care să o evalueze de la caz la caz managerul, cel care administrează respectiva unitate de învăţământ, unitate sanitară, teatru etc. Reglementarea noastră pune accent pe responsabilitatea fiecărui conducător de instituţie, care trebuie să evalueze în ce măsură există alternative şi să decidă just astfel încât să-şi poată continua activitatea în mod normal", a completat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a precizat, astfel, că în învăţământ, angajaţii sunt solicitaţi să se întoarcă la muncă după pensionare chiar de către angajatori, din cauza lipsei de personal, mai ales în mediul rural şi în oraşele mici.

"Mai ales în mediul rural şi în urbanul mic sunt unităţi de învăţământ astăzi neatractive pentru tinerii absolvenţi, pentru cei care ar putea fi tineri profesori, dar va trebui să schimbăm acest lucru. Personal cred că acest lucru trebuie schimbat şi ar trebui să fie un obiectiv pentru toţi cei care conduc unităţile de învăţământ din mediul rural, n-ar trebuie să ne complacem în reglementarea pe care am propus-o ieri prin asumarea răspunderii, în sensul în care da, trebuie găsită o soluţie pentru continuarea activităţii, e destul de delicat să faci aceste schimbări în mijlocul anului şcolar şi să perturbi cumva activitatea de la clase, dar cred că fiecare director de şcoală, fie că este în domeniul sanitar, fie în educaţie, în instituţiile de cultură, trebuie să ia acest mesaj pe care Guvernul îl dă extrem de serios şi trebuie să caute să întinerească, să dea o şansă tinerei generaţii să intre în sistem şi să-şi construiască o carieră în perioada următoare", a menţionat Violeta Alexandru.

Aceasta a atras atenţia că implementarea măsurii introducerii tinerilor în sistem trebuie să aibă loc gradual, pentru a nu perturba activitatea curentă a instituţiilor.

"Cu alte cuvinte aceste schimbări ar trebui să vină în timp, gradual, nu am vrut să perturbăm activitatea în acest moment, dar în egală măsură dăm un semnal tuturor celor care conduc aceste instituţii să facă în perioada următoare paşi necesari cât să deschidă instituţiile lor către persoane care reprezintă tânăra generaţie şi care pot intra în sistem în măsura în care primesc acest semnal de deschidere", a arătat ministrul Muncii.

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
escule, sau esti nebun, cum le sti tu pe toate,ne comparam noi cu nemti, mosu e un parlit de venetic, incearca si el ceva, poate i iese!
0
0
..care tanar doreste sa munceasca in aceasta tara???de ce n-ar sta mai bine in carciuma,in cluburi de fite???de ce n-ar dormi pana la 12 ziua???de ce sa munceasca,daca trebuie sa se tatuieze din cap pana-n kur??de ce sa nu umble fara ciorapi si cu nadragii rupti in genunchi si-n kur???de ce sa nu umble ametiti de bautura sau de substante interzise??? munca este pentru utilaje...tinerii nu vor munci niciodata...asa ca nu va mai legati de bietii tineri...lasati ca-n locul lor vor munci batranii de care nu aveti loc...
3
2
Fara favoritisme speciale,adica pensie de serviciu,indemnizatie sau alte gaselnite doar pensie si punct,acelor categorii de salariati care nu le convine sa isi caute alt loc de munca si dupa plecarea specialilor astia sa vedem care institutii ale statului raman fara personal.In Germania pentru ca nu se duc tineri in armata cu 2 ani in urma s-a dat o lege care spune ca armata are nevoie de militari in tara adica nu ii trimite in razboi,asta este favoritismul nu le-a marit salarilul nici avantaje la pensie nu le-a dat militarilor.
3
0
in primul rand ar trebui trimisi acasa toti pensionarii cu varsta mai mica de 65 de ani , ai iesit anticipat ,special stai specialule acasa sau mergi la privat
4
1
Trimiteti toti pensionarii acasa. Nu-i mai tineti in sistemul bugetar.
5
4
Dar cei din companiile nationale care vor cumula pensia si salariul ce spuneti doamna ministru?
5
1
Si crede cineva ca s-ar angaja cohorte de tineri in locul pensionatilor ? Vise. E o ocazie de a mai reduce numarul bugetarilor. Pentru stat nu ar fi mare economie financiara daca inlocuieste pensioinarul cu un salariat nou. Pensia ramane pensie si apare alt salariat care trebuie platit. Eventual negociezi un salariu mai mic pentru noul angajat daca nu e cu pile. Ideea e ca pensionatul sa nu mai fie inlocuit daca e posibil si postul restructurat. Subiectul e praf in ochi pentru alegatori.
8
2
Zi mai bine ca vreti sa va bagati in posturi progeniturile , nepotelele si pilele voastre liberale ! Pai mai idioato , oamenii care cumuleaza pensia cu salariul ... pt acel salariu platesc impozit si c.a.s.s. la Stat si au luat pistul prin concurs nu au fost numiti politic ! Sa va vedem ce kkt o sa faceti cu tinereii vostri liberali ca daca sunt la fel de incapabili ca voi ... e vai de Romania !
8
5
Mertoiu, dinca, bektas, hai valea jegurilor
2
1
nu stiu situatia invatamantului de la tara dar la oras sunt niste smenuri,un idiot care mie mi-a predat fizica in liceu,vorba vine ca era total paralel acuma ii preda chimia ficei mele tot la liceu,si tot paralel,o fi prins chimia de la femeie care preda si preda si ea in continuare,idioti dar fara sfarsit,chiar l-a intrebat careva pe iohanuh fara case acus cum se rezolva o problema de mecanica din clasa a noua
2
0
Sincer nu inteleg ceva ... adica doar la militari se interzice? Ar trebui interzis peste tot in domeniul public. Daca vor sa munceasca la privat nu la stat. Vi se pare normal ca una care iese la limita de varsta sa i a pensie si sa lucreze si la stat ca a fost buna spagara?
7
0
Din categoria curvelor precum moi si alte javre de la primaria Cernavoda care pot cumula pensia si salariu sunt si eu,dar mai sunt si alte javre din uniunea javrelor batrane care stropesc si jetoneaza la primar si vice pentru a si tine un loc caldut in primarie.Un tanar nu poate avea loc de munca de noi uniunea javrelor batrane.
17
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614