REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Intoleranța la lactoză a copilului – cum o identifici și cum o tratezi

Intoleranța la lactoză a copilului – cum o identifici și cum o tratezi

Replica API 22 iulie 2020 | 00:00 834

Intoleranța la lactoză este des întâlnită în rândul copiilor, însă de multe ori este confundată cu alergia la laptele de vacă.

Copiii care au de-a face cu disconfort abdominal (manifestat prin crampe abdominale, flatulență și diaree), după ce consumă produse lactate, pot avea de-a face cu intoleranță la lactoză – asta înseamnă că sistemul digestiv al celui mic întâmpină dificultăți în timpul procesării lactozei, care este principalul tip de zahăr care se regăsește în lapte și alte produse lactate, scrie doc.ro.

Lactaza este enzima care se ocupă cu digerarea lactozei, iar atunci când organismul nu produce suficientă lactaza, lactoză nu este digerată așa cum trebuie în intestinul subțire, ajungând astfel în intestinul gros, acolo unde bacteriile declanșează procesul de fermentare. În acel moment apar simptomele neplăcute asociate intoleranței la lactoză – simptomele precum durerile abdominale, crampele, diareea și flatulență pot apărea la 30 de minute – 2 ore după consumul produselor lactate.

Cum recunoști intoleranța la lactoză la copii?

Simptomele intoleranței la lactoză apar la câteva minute sau ore după consumul produselor lactate. Dacă observi următoarele simptome la copilul tău, mergi la medic, pentru că e posibil să sufere de intoleranță la lactoză:

Greață

Dureri abdominale

Balonare

Flatulență

Diaree.

Care este diferența dintre intoleranță la lactoză și alergia la lapte?

Părinții au tendința de a confundă intoleranța la lactoză cu alergia la lapte din cauza că aceste două afecțiuni au manifestări similare. Însă sunt două afecțiuni complet diferite. Intoleranță la lactoză este o problema de natură digestivă, în timp ce alergia la lapte apare din cauza sistemului imunitar. Așadar, spre deosebire de alergia la lapte, intoleranța la lactoză nu poate avea urmări grave asupra copilului tău (cum ar fi șocul anafilactic).

Alergiile la lapte apar la copiii foarte mici, al căror sistem digestiv nu este încă dezvoltat complet. Pe de altă parte însă, intoleranța la lactoză apare la copiii mai mari și la adolescenți.

Ce alimente pot declanșa simptomele intoleranței la lactoză?

Pentru a reduce disconfortul resimțit de copil, părintele ar trebui să fie mai atent la alimentația celui mic, astfel încât să reducă expunerea la lactoză a acestuia.

Lactoză nu se regăsește numai în produsele lactate precum brânză, smântână sau chefirul, ci se regăsește și în preparate la conservă, congelate sau în ambalaj de orice fel. Citește eticheta produselor alimentare pe care le oferi celui mic și evita-le pe cele care conțin unul dintre următoarele ingrediente:

Lapte

Lactoză

Zer

Brânză dulce, lapte covăsit

Grăsime din lapte

Lapte praf.

Cum se tratează intoleranța la lactoză la copii

Testul respirator (cu H2) de intoleranță la lactoză va stabili dacă cel mic are sau nu această intoleranță. Dacă se confirmă diagnosticul, medicul va face câteva recomandări.

Din păcate, încă nu există un tratament care să vindece această problema digestivă, însă în cazuri severe, în care simptomele resimțite afectează serios calitatea vieții celui mic, medicul poate prescrie un supliment pe baza de lactaza.

De obicei, modificările ce țin de alimentație sunt suficiente pentru ținerea sub control a intoleranței la lactoză.

Dacă intoleranța se manifestă blând, copilul va putea mânca în continuare produse lactate în cantități reduse, fără să aibă de-a face cu simptomele acestei afecțiuni. Dacă se recomandă eliminarea produselor lactate din dietă, cel mic va avea nevoie de suplimente pe baza de vitamina D și calciu, astfel încât să se evite instalarea unui deficit de calciu, care este extrem de important mai ales în perioada de creștere.

Cu ce poți înlocui laptele când copilul suferă de intoleranță la lactoză?

Dacă medicul îți recomandă să elimini produsele lactate din dietă copilului, poți folosi anumiți înlocuitori. De pildă, laptele de vacă poate fi înlocuit cu laptele vegetal. Laptele de soia conține calciu și proteine și, de multe ori, este fortificat și cu alte vitamine. Pe de altă parte, dacă cel mic are de-a face cu alergia la proteine, îi poți oferi lapte de migdale.

Discută cu medicul pediatru cu privire la aportul de calciu și vitamine, întrucât este esențial că cel mic să nu sufere de un deficit.

Intoleranța la lactoză este, de cele mai multe ori, o problema care nu dispare. Așadar, copilul trebuie să fie învățat de mic că e important să limiteze consumul de produse lactate pentru a evita declanșarea simptomelor gastrointestinale neplăcute. În unele situații, mai rare și mai fericite, intoleranța la lactoză este temporară, apărând pe fondul unei infecții virale și dispărând odată cu această.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614