REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Întrebare pentru Vergil Chițac: Când va scăpa Constanța și de Vânturache?

Întrebare pentru Vergil Chițac: Când va scăpa Constanța și de Vânturache?

Replica API 1 octombrie 2020 | 00:00 8304

Una dintre prioritățile lui Vergil Chițac, primarul ales al Constanței la alegerile din 27 septembrie, vizează o analiză precisă și corectă a activității tuturor șefilor din Direcțiile primăriei, unii numiți politic și care nu performează. O atenție sporită ar trebui să și-o îndrepte asupra șefului de la Urbanism, Radu Mihai Vânturache. Același care, în ultimii ani, a permis, alături de Decebal Făgădău, ca mafia imobiliară să facă ceea ce vrea în orașul de la malul mării. Acesta este și motivul valului de acțiuni din instanță ce vizează anularea unor acte administrative, autorizații de construire sau certificate de urbanism care au stat la baza investițiilor. Vânturache este foarte probabil să coboare de pe piedestalul urcat de Decebal Făgădău, iar construcțiile haotice și eliberarea de autorizații de construcții pe ochi frumoși s-ar putea încheia.

În ultimii ani, administrația locală PSD a dat undă verde pentru construcții care, fie au micșorat din suprafața parcurilor existente, fie sufocă și mai tare cu betoane un oraș ce respiră din ce în ce mai greu. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără Decebal Făgădău și Radu Vânturache, arhitectul șef al municipiului Constanța, un urbanist venit din București la Constanța, pentru a planifica teritoriul pe direcția în care se află astăzi.

Dar cine este Radu Mihai Vânturache și cum a ajuns la Primăria Constanța!

Atunci când a preluat funcția din Primăria Constanța, Vânturache nu cunoștea deloc istoria urbanistică a acestui oraș, întrucât venea din București. Era asociat și administrator la REDV Birou de Arhitectura si Urbanism SRL , dar lua salariu și de la Allconsulting Group System SRL. În vara anului 2016, a ajuns la Primăria Constanța ca șef Birou Strategii Urbane, în urma unui concurs unde a fost singurul candidat, obținând 70 de puncte, iar în 2018 a devenit arhitectul șef. A absolvit Facultatea de Urbanism din cadrul Universității de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din București, președintele Structurii Specializate a Asociației Municipiilor din România.

A pornit cu un salariu anual de aproximativ 16.000, iar în trei ani ia ajuns la 105.000 lei

În trei ani de zile, salariul lui Vânturache s-a mărit… de șapte ori. În declarația de avere din 2016, nu și-a făcut public salariul. Abia un an mai târziu, Vânturache și-a trecut în declarația de avere salariul anual de 15.292,00 lei. În 2018 a devenit arhitectul șef al orașului, având salariul anual de 65.721,00 lei. Tot în 2018, Arhitectul șef și-a schimbat și autoturismul, achiziționându-și o mașină Volvo V40. În 2019, salariul lui s-a mărit, încasând anual suma de 100.651,00 lei (RON), iar din 2020 venitul anual de la Primăria Constanța a ajuns la 104.747 lei.

Ce a făcut Vânturache, cel servit pe tavă de Făgădău pentru Constanța, în cei 4 ani la Direcția de Urbanism!

În 2016, când a preluat mandatul, Decebal Făgădău ne-a aruncat în ochi cele 40 de promisiuni pe care nu a reușit să le realizeze, pentru că nu a putut sau nu a vrut. În afară de stâlpișorii lui Babu, montați aiurea în cele mai multe zone, câteva străzi și trotuare reabilitate, un Smart City departe de a fi ”smart” și alte realizări minore pe care și un proaspăt absolvent de facultate le-ar efectua cu ușurință, și nu în patru ani, ci în câteva luni, primarul în funcție nu a bifat altceva. În schimb, ni l-a servit pe tavă pe Vânturache devenit, în scurt timp, de la șef Birou Strategii Urbane, arhitectul șef al municipiului. Dar cu ce strategii urbanistice a venit Vânturache și ce a făcut în cei patru ani la Primăria Constanța, Direcția de Urbanism? A acordat derogări de la Planul Urbanistic General, a aprobat Planuri Urbanistice Zonale și autorizații de construcție cu condiția respectării anumitor regulile care, ulterior, au putut fi schimbate prin elaborarea unui PUZ aruncând, astfel, orașul într-un adevărat haos. A ținut în sertarele direcției luni de zile cererile oamenilor de bună credință care solicitau certificate de urbanism sau autorizații de construcție, a refuzat amplasarea cu caracter provizoriu a unui container medical pentru trierea pacienţilor cu COVID, când oraşul este plin de WC-uri împuţite, tonete mizerabile, de tot felul de dughene care reprezintă un adevărat atentat la sănătatea publică. A, și să nu uităm licitația, cea de-a doua, căci prima a fost un eșec, pentru contractarea firmei care se va ocupa de actualizarea PUG-ului Constanței. Tandemul Făgădău-Vânturache a eliminat din procedura de achiziţie cea mai mare Universitate de Arhitectură din ţară în favoarea societății Synergetics Coropration - Quattro Design. Documentele în baza cărora s-a stabilit punctajul obținut de Synergetics Coropration - Quattro Design vizau lucrări cu marile primării din țară, nerealizate însă și despre care Replica a vorbit într-unul din numerele anterioare.

Făgădău: Sunt mândru de Vânturache

Dar Decebal Făgădău este mândru de arhitectul șef și îl ridica în slăvi. Mai să-i ridice și o statuie… ” Sunt mândru de Radu Vânturache și niciodată nu o să mă ascund în spatele cuiva din echipa mea. Nu mă voi ascunde în spatele unui funcționar public. Îmi asum și înjurăturile pe care și le ia Radu Vânturache și îmi pare rău pentru mizeriile pe care i le fac unii constănțeni, că îi zgârie mașina sau că îl înjură prin articolele pe care le scrieți dumneavoastră.

Dacă ”mizeriile” sunt fondate sau nu, ne va răspunde curând primarul ales Vergil Chițac, după ce va lua la puricat documentele Direcției de Urbanism și raportul activității lui Radu Vânturache.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
are cu ce sa se laude Fagadau in loc sa faca ca marile orase sa se extinda catre periferie unde se pot amenaja infastructura ei au eliberat autorizati in zone pe unde sa mai gasit un petec de pamant ex blocul din fata pietei Abator cu balcoanele iesite pe trotuar,blocul de la intrare in Mamaia si sunt multe exemple da la periferi trebui sa investeasca in utilitati asa zisi parliti de dezvolatatori
0
0
Nu uita de Badescu de la ambulanta. Afara cu javra ca nu se mai poate. Afara cu clica de jegosi pupincuristi Pisica Dorcea Iacob Ruse Calaresiu Radu Resid Paraschiv si jigodia de Reli
0
0
Chitac il da afara pe vanturache si pune pe omul sponsorului sau comanescu
0
0
Dat afara imediat si cercetat penal si sper bagat in puscarie a dat firul distrugerii constantei
1
1
Sa nu uitati de Camelia Dudas si sef serviciu Carmen Stanisor cu ele incepeti curatenie au creat de aniide zile Un grup I fractional. Sunt cel mai mare rau pentru serviciu agenti economic.
7
2
La articolele despre motanul securist Felix nu permiteti comentariile . Ziaristii pulii mele ! Sa va fie frica ! Au inceput sa fuga sobolanii !!
13
1
schimbam foaia cu alta ...pagina din aceiasi carte ce prezinta acelasi subiect interesant pentru unii si ...altii! Vremurile tulburi si grele sunt cele mai bune pentru ...afaceri murdare!
0
0
un prost care a semnat tot ce a vrut fagadau. sper sa se duca la parnaie impreuna
4
2
Recunosc ca sunt hot si prost. Dar o perioada a mers.
10
1
Urgent la puscarie.Dosarul la Bucuresti ca procurorii din Constanta sunt neamuri cu ei.
10
1
Ce va mai agitatii unii pe aici sperand ca se face curatenie, stati linistti ca pleaca pilele de la psd si vin pilele de la pnl, nu am scapat de nimic si nici nu vom scapa, inca nu ati inteles
7
4
sa inteleg 8k si ceva ca salariu lunar pentru un sef arhitect de municipiu este mult?
5
4
In mod normal noul primar trebuie sa schimbe toti directori si ceilalti angajati din primarie care au functii de decizie pentru ca nu are cum sa lucreze cu oameni lui MAZARE si FAGADAU,caci nimeni nu poate sa slujeasca la doi spapani care au fost si au ramas adversari,v-a trecut timpul baietilor si sa spuneti mersi daca nu plecati de la primarie la puscarie.
10
1
Audit la RAJA!! Nu l lasati pe Store sa acape cu zecile de milioane de euro. Audit si puscarie. A negociat linistea lui pe banii nostrii. Nu e normal. Vream ca justitia sa-si spuna cuvantul!!!
14
4
Am inteles, Fagadau o sa ramana viceprimar!
5
15
Catre amicii:slugi Pesediste'DNA'si Tarfa Kovesi:ma taceti din gura ca numai prosti spuneti voi trei mai Tolomaciilor Blegomanii! '' In primul Rand Decebal Nu are Nici'o vina! Adevaratii Vinovatii sunt cei de la Ciuma Galbena de PNL-isti Ca au Furat cei 4,5% de la Decebal Fagadau si ia dat Porcului de Ciuma Galbena de PNL-ista Vergil Chitac! Fi-ar Dracului de Nenorociti Tampiti de Ciuma Galbena de PNL-isti!! Asa ca Shut up fanatici de Ciuma Galbena de PNL-isti Ca nu mai prosti spuneti voi trei din Gura Voastra! Am Auzit unele zvonuri Ca Domnul Marcel Ciolacul va Reveni cu Echipa Psd in 2024!
8
16
cine suntem noi sa ii judecam pe ei, fiecare va avea parte de o judecata , dar nu a noastra
0
13
Una din realizarioe acestui personaj este si traficul de cosmar care incepand de azi este pe blv Tomis in zona Victoria - Capitol de cand s-a dat drum circulatiei pe un singur sens si a benzilor unice pentru transport in comun. Practic intre intersectia Iorga si Capitol in jur orei 8:30 am asteptat sa treaca 8 semafoare, ca sa pot face dreapta pe Mamaia.
12
5
a distrus patrimoniu
13
2
care a creat toate problemele cu fincogero, polaris si a indatorat orasul; tot ea a distrus juridicul; prea tarziu fagadau si-a dat seama!
13
4
O arhitectura haotica, statiunea Mamaia distrusa de constructii atat pe spatiul verde cat si pe nisip, orasul Constanta supraaglomerat de blocuri care umbresc alte blocuri, astfel incat detinatorii unor apartamente trebuie sa stea cu lumina aprinsa zi si noapte.
20
2
Asta si cu Spagadau, sa se antreneze la table si septica, ca o sa se intalneasca cu Mazare la bulau si o sa piarda in draci....exercitiul e bun zic...minim 8 ani cu executare!
17
3
poate primesc si oamenii de rand autorizatii si intrari in legalitate cu ocazia asta...nu doar dezvoltatorii
17
3
toti sunt cu bagajele facute, o sa vedeti in curand ce curatenie se va face
25
3
Uitati fata de retard, de batut in cap! Cum este Fagadau, la fel si subalternii, gen vanturache sau babu cel jegos! Organele abilitate in frunte cu noul primar sa.i traga la raspundere pe hotii astia pt toate furaciunile lor!
23
3
Nu uitati de comisia tehnica de urbanism unde sunt numai fosile obosite de genu Balan, cel care a facut mizeria aia din Pta Ovidiu, Cornescu poetu care n a proiectat in viata lui o casa, Laura Tudosie, nevasta lu Balan care n are nicio treaba cu arhitectura si cea care decide viitorul acestui oras. Numai obositi care n-au facut nimic pentru orasul asta si put a naftalina.
26
3
Vidanjache asta este super parsiv si pervers sub o aparenta de buna credinta. Cate bete in roate a pus oamenilor care voiau da isi midifice un acoperis sau sa schimbe ceva la o casa amarata, dar cand era vorba de turnurile cu arhitectura machiedoneasca imediat gasea solutii cu parcari si adoptari de puzuri dupa cum voia pwla investitorilor. Consultarile publice erau niste mascarade la care el si babu-inul injoseau oameni dandu-se academicieni cand ei sunt niste nulitati. Sunt curios daca in clasicul stil romanesc, acum ca au survenit detronarile, vor urma si niste cercetari PENALE .
29
3
Toata gasca de sefi care au condus orasul si judetul Constanta in ultimii 20 ani trebuie dati pe mana justitiei si anchetati. Si nu numai ei.
19
2
in ce an este acest articol ?
4
5
Tu si Babu ati controlat toata mafia imobiliara. Doar hotii vostri au construit, pentru ceilalti ati inventat avize negative si sondaje de opinie ca sa ii blocati pentru ca nu v-au dat spaga. Asta e adevarul
26
1
Mai exista o arhitecta din gasca lui Mazare care a scapat prea usor.Prindeti-i si legati-i !
16
2
steliane vezi ca te-au fraudat capusele ca la bucuresti sectorul unu ! cere renumararea voturilor !!! psd a dat la pnl si a castigat, noaptea ca hotii ! blat de blat.
4
6
Draga chitac si sleata ta ALUPIGUS da da cu tooooti leprelor.
4
21
va asteptam si la SPIT cu un control ,evaluarea tuturor angajatilor si reincadrarea lor dupa aceea pe criteriul performanta.Sa dispara rubedeniile din functiile inalte si locurile caldute unde stau si o freaca ,ei se stiu si ar fi mai bine sa isi ia zborul singuri din cuiburile caldute acum in prag de migratie ca si pasarile.Rasa machedoneasca sa se pregateasca de iernat la turmele pe care le au abandonat la marginea orasului .Nu incercati sa va eschivati va stiti care sunteti si ce ati facut in institutie,a venit vremea platilor.Pentru Adina se stie.
27
2
Sa povesteasca la dna cum luau spagi pentru construirea blocurilor. Si cum se impartea spaga. Chelul asta e greu de dat jos. A dat concurs pentru post ... iar pt cel mai slab primar din istorie ... oricum aveti bani din altele chiar daca va zgarie astia masinile, aveti din atentiile primite de la afaceristi !
17
5
Cine se aseamana se aduna. Ma intreb cu ce se vor ocupa acestei neica nimeni dupa primirea sutului in fund ca nu stiu sa faca nimic.
13
4
Ziar REPLICA , ziar aservit PNL-ului , despre FRAUDA filmata si prezentata de toate posturile TV nu scrieti chiar nimic ???? HUUOOOO !
23
25
dati afara papagali de arhitectii melcilor si sefa lor bucatareasa,de la urbanism,meseriasii pesede si ai lui mazare!
22
5
La superlativ pentru Chitac se vede de la titlu ca sunteti subordonati lui Vergil si nu obiectivi cum ar trebui sa fie presa chiupurile, acum 2 luni nu aveati curajul sa scrieti ca a facut ceva rau Fagadau sau ca Chitac e "super", acum nu va mai opreste. Ati inceput sa fiti platiti la adjective sau cum?
23
14
Da-i placuta suedeza repede,asta a nenorocit orasul!
23
4
si in PNl ca daca nea Carnat asta fara aceasta gasca de hoti care au privatizat Romania alaturi de PSD nu ar fie iesit primar, sa fim seriosi, a plecat o mafie ca sa vina alta mafie
11
7
Si la CONSTANTA au intrat indivizi USR si PNL sa ia saci cu voturi din camerele in care au fost depozitati? Au facut-o la Bucuresti deci nu exclud Constanta. Cine a numarat voturile, dle Chitac?
17
21
Nu Vanturache e problema in plm de ratati... sunt aia care i-au dat ordine... atat.
12
20
Omul este ingust rau la creier si are mari lacune legislative...si cu actele in regula daca erai tot flit iti dadea...autorizatii se eliberau doar daca dadea babu sau fagabou unda verde..toata lumea stie asta...si va confirma in curand si vanturache cd va fi intrebat
35
4
Ramane in istorie ca cel mai prost arhitect sef al Constantei
44
6
Aruncati un oki pe situl Primariei, la plangerile si opozitia pe care au facut-o cetatenii la PUZuri. Chiar si cand era evident ca e un mare rahat si cetatenii au perfecta dreptate, Fagadau si mizeria asta de Vanturache mergeau in legea lor iar vitele de consilieri din PSD si PMP aprobau. Asta ori va inceta, ori Amiralul va deveni dezamagirea deceniului. Sper sa nu-si strice numele - e tot ce are.
30
1
Nu cred ca va fi dat afara , se va forma o noua clientela...este nevoie de el !
9
33
Acest cap de Pwla Vanturache ... cand merge la puscarie ?
46
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614