REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° ConstanÈ›a Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° ConstanÈ›a Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Întrebările pe care trebuie să le pui medicului tău, după un infarct miocardic

Întrebările pe care trebuie să le pui medicului tău, după un infarct miocardic

Replica API 25 august 2020 | 00:00 978

Dacă te afli în perioada de recuperare, după ce ai suferit un infarct miocardic (așa cum se mai numește atacul de cord), este important să reții că încă mai poți face unele lucruri pe care le făceai și înainte de acest eveniment cardiovascular major.

În același timp, nu uita că va trebui să respecți recomandările medicului tău și să faci unele schimbări în dietă (să ții un regim special), în programul de activitate fizică (e bine să faci mai multă mișcare) și în privința renunțării la unele obiceiuri precum fumatul, scrie doc.ro.

Nu ezită să îi pui întrebări medicului tău, dacă ai nelămuriri. El îți poate explică în detaliu ce semne nu ar trebui să ignori, ce medicamente trebuie să iei și cât de important e să faci mișcare.

Ce tip de disconfort reprezintă un semnal de alarmă și ce semne nu ar trebui să ignor?

Având în vedere că ai trecut deja printr-un astfel de eveniment, probabil că ești deja mai conștient de simptomele și semnalele de alarmă ale unui infarct miocardic. Ar trebui să suni la 112 sau să mergi la spital imediat dacă te confrunți cu oricare dintre semnele acestea:

- disconfort în zona pieptului, în unul sau în ambele brațe, în spate, în zona gâtului sau maxilarului

- respirație scurtă (ai dificultăți de respirație)

- transpirație rece

- greață

- amețeală.

Ar trebui să fac schimbări în stilul meu de viață, să renunț la unele obiceiuri?

Dacă ești fumător, medicul îți va spune să renunți la acest obicei și să îți faci un plan pentru a renunța definitiv. Tutunul este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare.

În regimul tău alimentar nu trebuie să existe alimente care ar putea să contribuie la înfundarea sau îngustarea arterelor, precum grăsimile trans și cele săturate, produsele lactate bogate în grăsimi și alimentele procesate. Înlocuiește aceste alimente cu mai multe fructe, legume și proteine slabe.

Găsește o activitate fizică sau un gen de antrenament care îți place și respectă programul. Exercițiile cardio efectuate în mod regulat fac bine corpului tău. Chiar și cele 30 de minute de mișcare, pe zi, pot să îți scadă valorile colesterolului și pe cele ale tensiunii arteriale, pot calmă stresul și îți pot da mai multă energie.

Cum aș putea să determin care este greutatea normală în cazul meu?

Îți poți calcula indicele de masă corporală (IMC) folosind calculatorul de pe doc.ro. Medicii folosesc uneori măsurători făcute la nivelul taliei și soldului, pentru a calcula astfel excesul de grăsime corporală.

Este bine de știut că, dacă ești supraponderal, acesta este un factor de risc pentru bolile de inima - și pentru un alt infarct miocardic. Așa că este important să slăbești, pentru a te bucură de beneficiile unei greutăți optime.

Când ar trebui să mă întorc la serviciu?

În funcție de severitatea infarctului și de natură sarcinilor pe care le ai la locul de muncă, medicul tău îți poate permite să revii la programul tău normal de lucru, la două săptămâni (după infarct) și chiar și la 3 luni de la infarct. Respectând recomandările medicului în perioada de recuperare, poți să revii la programul tău normal de la locul de muncă.

Ar trebui să renunț la sex?

Probabil că te întrebi cum îți va afecta infarctul viață sexuală sau dacă mai ai voie să faci sex pe viitor. Potrivit Asociației Americane a Inimii, cei mai mulți pacienți pot continuă să aibă o viață sexuală normală la câteva săptămâni după recuperare. Nu trebuie să fii timid în legătură cu acest subiect. Întreabă-ți medicul și așa vei află când este în regulă să faci sex.

Și nu uită că, după un atac de cord, aproximativ o treime dintre bărbați au disfuncții erectile, ceea ce poate să îngreuneze actul sexual. Această disfuncție erectilă se datorează cel mai adesea anxietății și stresului de natură emoțională, asociate cu faptul că ai suferit un infarct miocardic.

Este normal să mă simt atât de deprimat?

Faptul că ai suferit un infarct miocardic poate fi un lucru traumatizant și te poate înspăimântă. Așa că este un lucru destul de întâlnit că pacienții să aibă sentimente de anxietate după. În cazul multor pacienți, stresul emoțional îi poate face să se simtă deprimați și chiar să plângă în primele câteva săptămâni după ce au revenit acasă, de la spital. Dacă sentimentele de depresie persistă, discuta cu medicul tău, deoarece e posibil să ai nevoie de ajutorul unui specialist.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614