REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Inundaţiile au făcut ravagii la Peştera: Podul care traversează Drumul Comunal 28 s-a prăbuşit!

Inundaţiile au făcut ravagii la Peştera: Podul care traversează Drumul Comunal 28 s-a prăbuşit!

Replica API 13 iunie 2013 | 00:00 85

Bola: Dacă va fi necesar, vom face o solicitare de ajutor financiar

Bola: Dacă va fi necesar, vom face o solicitare de ajutor financiar

E jale la Peştera! După ce inundaţiile au afectat serios munca din ultima perioadă de a înfrumuseţa comuna, respectiv Primăria, Căminul Cultural, sediul Poştei, parcul şi aproximativ 30 de gospodării, podul care traversează Drumul Comunal 28 s-a prăbuşit ieri în urma puhoaielor. Apa a curs din amonte de la Ciocârlia, de la Izvoru Mare şi Veteranu, iar canalul de scurgere nu a mai făcut faţă, din cauza podurilor subdimensionate.

"Podul care s-a prăbuşit traversează DC 28, la ora aceasta e blocat circulaţiei, este distrus în totalitate. Bugetul nu-mi permite construirea acestor poduri, punţi pietonale care evit distrugerile acestea ce se întâmplă periodic, la 5-6 ani este o perioadă ciclică care nu ne iartă niciodată. Am proiectul făcut în baza unor studii bine documentate, numai că proiectul costă 2 milioane de euro, bani pe care bugetul local ar trebui să-i adune în 30-40 ani, să nu mai facă altceva şi să construiască aceste obiective. Apele Române, Inspectoratul Teritorial în Construcţii (ITC) şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) sunt într-o comisie, au reacţionat prompt şi sunt aici, dar sperăm să aibă şi urmările pe care le aşteptăm. Noi am luat măsuri preventive pentru că ştiam cu 30 de minute înainte, am îndepărtat oamenii din zonele periculoase, am intervenit acolo unde se putea interveni", a declarat pentru "Replica", primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie.

Pagubele depăşesc 1 milion de euro

Fiecare investiţie făcută este pusă la socoteală de edilul comunei şi la o primă strigare, pagubele depăşesc suma ameţitoare de 1 milion de euro, fără a mai calcula şi gospodăriile ce ar putea fi afectate odată cu trecerea timpului. Primarul comunei Peştera arată cu degetul şi spre reprezentanţii Apelor Române, afirmând că de fiecare data când au venit l-au felicitat, iar acum aruncă vina pe el. "Noi estimăm că sare de 1 milion de euro, sunt 7 km de drum, 28 de miliarde doar aici, parcul care costă şi el 10 miliarde cel puţin, podul care costă câteva miliarde, 2 punţi pietonale. Noi am estimat uşor 1 milion de euro, la prima strigare, şi gospodăriile oamenilor, deşi acum nu se vă semne, ele se pot vedea în timp, pentru că a fost afectată structura, fiind inundate şi a fost slăbită şi rezistenţa, de aceea pagubele apar după ceva timp. Canalele sunt curăţate, podeţele sunt întotdeauna decolmatate, sunt întotdeauna pregătit pentru ce-i mai rău pentru că eu cunosc riscul la care suntem supuşi în orice moment. Au fost cei de la Apele Române, ei nu fac verificări în timp? De fiecare dată când au venit am primit doar felicitări şi acum nu mai contează, să aruncăm vina pe primar că ăia-s proşti", a mai precizat Valentin Vrabie. Directorul general al ABADL, George Parpală, a susţinut că se vor lua toate măsurile şi că are oameni trimişi la faţa locului. Acesta a mai spus faptul că spre deosebire de alte localităţi, locuitorii comunei Peştera au fost avertizaţi. "Avem oameni trimişi acolo şi vom lua toate măsurile, asta este clar. A fost o viitură, ei au fost avertizaţi, deci spre deosebire de alte localităţi, aici au fost avertizaţi. Nu poate nimeni anticipa o viitură, noi când am aflat de probabilitatea existenţei ei, am anunţat oamenii şi s-a acţionat chiar foarte bine, au apucat să-şi scoată animalele", a menţionat pentru "Replica", George Papari, director general al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral.

12 gospodării inundate. DSP a lăsat Primăriei Peştera doi saci de var cloros

În urma avertizării de cod galben de inundaţii pentru mai multe judeţe ale ţării, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a făcut un apel către toţi reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică să pună în aplicare acţiunile din planul de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate de inundaţii. Pentru a preîntâmpina apariţia de epidemii, Ministerul Sănătăţii a cerut Direcţie de Sănătate Publică să asigure, în principal, supravegherea populaţiei din punct de vedere epidemiologic şi monitorizarea calităţii apei potabile în zonele afectate, asanarea şi dezinfecţia fântânilor. Astfel, o echipă formată din doi medici epidemiologi s-a deplasat miercuri la Peştera, acolo unde 12 gospodării, respectiv curţile şi dependinţele, au fost inundate. Medicii au recoltat probe de apă, au efectuat catagrafia copiilor cu vârste cuprinse între 1-15 ani din zona afectată, în vederea efectuării vaccinării antihepatită A. Reprezentanţii Minisetrului Sănătăţii în teritoriu au lăsat la primărie au fost date doi saci de var cloros, ce vor fi repartizaţi de Primăria Peştera gospodăriilor afectate, dar şi vaccin antitetanic medicilor de familie pentru persoanele care prezintă leziuni cutanate şi care au intrat în contact cu apa murdară. Autoritatea locală va supraveghea dezinfecţia conform instrucţiunilor DSP Constanţa, sub monitorizarea medicilor de familie.

Prefectul a trimis inspectorii ISU şi ITC la Peştera să evalueze pagubele

Prefectul Eugen Bola, reprezentantul Guvernului în teritoriu, susţine că în urma evalurării pagubelor se va decide dacă se impune solicitarea unui sprijin financiar de la rezerva de stat. "Mi s-a comunicat de marţi, când încă mă îndreptam de la Bucureşti spre Constanţa, că a fost o rupere de nori, iar undeva la nord de Peştera s-a format o viitură. După cum spunea şi domnul primar din cauza subdimensionării unor podeţe, şanţurile de scurgere nu erau chiar foarte curate, s-au înfundat, iar apa a rupt vreo trei podeţe. În baza unui ordin, pe care l-am dat miercuri dimineaţa, am constituit o comisie, formată din inspectori ISU şi ITC care s-au deplasat în teren pentru a evalua daunele suferite. Eu am anunţat ministerul, încă de la prima oră, că avem o problemă din cauza acestei viituri. Domnul primar vehiculează pagube de 1 milion de euro. Însă, după ce oamenii avizaţi vor vedea exact care sunt pagubele, dacă va fi necesar vom face o solicitare de ajutor financiar", a declarat, pentru "Replica", reprezentantul Guvernului în teritoriu, Eugen Bola.

Sorin HULUBEI, Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367