REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Inundaţiile fac ravagii la Cernavodă: patru familii s-au trezit cu apa în case!

Inundaţiile fac ravagii la Cernavodă: patru familii s-au trezit cu apa în case!

Replica API 10 aprilie 2013 | 00:00 157

Centrala Nucleară a venit în sprijinul Primăriei cu motopompe, oamenii lui Papari au fost scoşi în teren

Centrala Nucleară a venit în sprijinul Primăriei cu motopompe, oamenii lui Papari au fost scoşi în teren

Pericolul de inundaţii din zona Dunării creşte de la o zi la alta, însă Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral, instituţie condusă de social-democratul George Papari, transmisese cotidianului "Replica" faptul că "monitorizează situaţia", iar în cazul localităţii Hârşova, dar şi alte localităţi, oferă şi "consultanţă tehnică" şi... cam atât, pentru că unele diguri nu le aparţin! Dar, mai anunţau cei de la ABADL, "nu sunt motive de îngrijorare"! Nu de aceeaşi părere sunt hidrologii. Aceştia menţin starea de alertă până vineri, ora 18.00. Deşi inundaţiile au afectat în ultimele zile numeroase localităţi şi zeci de mii de hectare de pământ agricol, iar alte câteva zeci de gospodării au fost inundate, Papari şi subalternii săi par extrem de relaxaţi pe banii statului. Cel puţin asta susţin oamenii. Printre gospodăriile afectate se numără şi cele din oraşul Cernavodă. Unii cernăvodeni sunt nevoiţi să înoate prin gospodării. Centrala Nucleară a sărit în sprijinul autorităţii locale cu motopompe. Primăria şi-a asumat plata energiei pentru pornirea pompelor, pentru evacuarea apei şi pentru a evita ca alte gospodării să fie inundate.

"Sunt probleme şi la Cernavodă. Avem probleme cu infiltrarea apei din Canalul Dunăre - Marea Neagră în oraş. Apa nu a pătruns în casele oamenilor, dar a ajuns în curţile lor. Sunt gospodării afectate. Avem motopompe care aruncă apa din curţile oamenilor, peste dig, în canal. Nivelul apei va mai creşte în zilele următoare, suntem la cota de atenţie. Facem exerciţii de manevră, pentru că noua staţie de pompare abia ce a intrat în funcţiune. Avem sprijinul pompierilor, Centrala Nucleară ne-a trimis două motopompe. La acest moment sunt peste 10 motopompe în funcţiune, le-am mobilizat pe toate. Am făcut diguri de separaţie, pentru a nu ajunge apa dintr-o curte în alta", a declarat, pentru "Replica", Gheorghe Hânsă, primarul din Cernavodă. Întrebat dacă Apele Române a intervenit în vreun fel la Cernavodă, primarul Hânsă a precizat: "Apele Române se ocupă de partea rurală, noi ne purtăm singuri de grijă". Ploile abundente din ultimele zile au dat de furcă cernavodenilor. Creşterea rapidă a debitului Canalului Dunăre-Marea Neagră a provocat defecţiuni la o conductă de evacuare a apei, care nu mai funcţiona în parametrii normali. Lucrarea, care aparţine unei firme private din cadrul SNN Cernavodă, a cedat, iar apa a refulat în locuinţele şi terenurile de pe marginea Canalului. În urma incidentului, patru din zece familii s-au trezit cu apă, de aproape un metru, în case.

200 de saci cu nisip şi un dig de pământ de 5 metri, pentru protejarea caselor

În zonele inundate au intervenit muncitorii de la SC Gospodăria Comunală SRL, echipaje ISU, şi ale SNN, pentru a evacua apa cu 6 motopompe şi o electropompă. Noaptea a fost albă pentru Autorităţile Locale, care vor fi în alertă până la sfârşitul săptămânii, deoarece debitul fluviului Dunărea este în continuă creştere. Pentru a-i feri pe locuitorii din vecinătatea Canalului de alte posibile inundaţii, reprezentanţii Primăriei au izolat zona cu aproximativ 200 de saci cu nisip şi au proiectat un dig de pământ, cu o înălţime de 5 metri, în dreptul caselor. "La Cernavodă este nimic, faţă de ce este în ţară. Este un imobil, într-o zonă demolată, în care locuiesc zece familii. Acestea nu au unde să fie duse, nu există locuinţe sociale. Dunărea a crescut şi apa a refulat prin canalizare. Au fost puse în funcţiune trei pompe de mici dimensiuni care împinge apa în Dunăre. În cazul în care nivelul apei va mai creşte, există o zonă în care aceste familii vor fi relocate temporar de către Primărie. Vor primi hrană. Nimeni nu va fi afectat. Sunt zone în Cernavodă, din păcate, care se află sub nivelul Dunării. Acolo există o reală problemă. Cei de la Cernavodă au închis câteva guri de canalizare, dar au uitat să închidă una sau două", a declarat prefectul Constanţei, Eugen Bola.

Situaţie hidrologică alarmantă pentru Hârşova: 1000 de hectare, compromise

Nu doar la Cernavodă sunt probleme. Pe linia Dunării, în judeţul Constanţa, sunt afectate toate suprafeţele de teren din Lunca Dunării. "Suprafeţe de teren aflate în zone neamenajate şi în zonele din afara digurilor, lucrărilor de apărare. Avem zone neamenajate la Lipniţa, folosite ca şi păşune, care au fost inundate", a declarat prefectul Bola. Situaţia hidrologică din 9 aprilie este alarmantă pentru Hârşova! Cotele de atenţie au fost depăşite. O mie de hectare de culturi agricole din Hârşova sunt compromise din cauza ploilor care nu mai contenesc să cadă, susţine primarul Tudorel Nădrag. Culturile au fost afectate. Pentru mulţi agricultori, despăgubirile de la stat rămân singura speranţă de a-şi recupera banii daţi pe arat şi semănat. Hidrologii spun că debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (11800 m3/s). În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere pe sectoarele Gruia-Calafat şi Olteniţa-Tulcea şi în scădere pe sectorul Bechet-Giurgiu. Nivelurile se vor situa peste cotele de inundaţie la staţiile hidrometrice: Calafat (600+37)-jud.DJ, Bechet (600+56)-jud.DJ, Corabia (550+54)-jud.OT şi Tr. Măgurele (550+43)-jud.TR, Zimnicea (610+34)-jud.TR, Olteniţa (630+12)-jud.CL, Hârşova (610+11)-jud.CT, Brăila(560+50)-jud.BR. Cu toate acestea prefectul ne linişteşte. "Noi nu avem nici o problemă. Digurile de la Hârşova se află exact pe malul Dunării, sunt diguri iepureşti din saci umpluţi cu pământ, ce aparţin Primăriei şi nu Apelor Române, iar pânza freatică s-a umflat din cauza căderilor de precipitaţii. Pânza freatică s-a ridicat şi au apărut băltiri. Sunt câteva zeci de hectare pline de bălţi. Acolo depunem eforturi să băgăm pompele în funcţiune, sunt băltiri, a fost orezărie, teren cu foarte multă apă. Sunt două staţii ale ANIF care vor fi puse în funcţiune, la Hârşova. Terenurile ne interesează, dar nu atât de mult. El sunt inundate anual. Digul, într-o parte, este presat de Dunăre, iar în spate se află această creştere a pânzei freatice, iar apa iese la suprafaţă. Noi urmărim să păstrăm digul uscat", a spus Bola. Conform acestuia, digurile sunt monitorizate. "Pompele existente în zona Gârliciu-Ciobanu funcţionează de aproximativ o lună, pentru a scoate surplusul de apă. Din păcate nu s-a putut face o descărcare gravitaţională. La Gârliciu-Ciobanu cele două staţii de desecare ale ANIF au fost distruse total, urmare a inundaţiilor din 2010. Am trimis acolo trei pompe, funcţionează în regim neîntrerupt două, pentru că bani nu prea sunt", a explicat prefectul Bola.

Constanţa nu are de ce să solicite fonduri de la Guvern pentru inundaţii

Judeţul Constanţa pare să nu fie afectat de inudaţii, precum alte zone din România. Astfel, fonduri de la Guvern nu vor fi dirijate pentru inundaţii şi spre sudul ţării. "Nu se impune se solicităm sprijin Guvernului. Am solicitat, la începutul anului, 20 de tone de motorină de la rezerva de stat. Peste o săptămână voi da dispoziţie să eliberez şi ultima tranşă de 6 tone de motorină. Motorina a fost strict folosită pentru zona Ciobanu-Gârliciu. În rest, pompele ANIF funcţionează cu energieelectrică", a declarat prefectul Constanţei.

Bola pune subalternii lui Papari să verifice barajele

Deşi prefectul susţine că situaţia este sub control, a decis să scoată angajaţii Administraţiei Bazinale Dobrogea Litoral, ANIF şi ISU pe teren. "Am dat dispoziţie de înfiinţare a unei comisii, cu rol de inspecţie, formată din patru instituţii, respectiv Apelor Române, ISU, ANIF şi Instituţia Prefectului. Miercuri dimineaţă echipa va pleca în teren, pentru a verifica toate barajele. În fiecare zonă există personal al ABADL şi al ANIF care verifică lucrările de apărare. Se vor deplasa la Hârşova, Topalu, unde sunt două diguri mai amărâte. Străzile din satul Topalu coboară spre Dunăre în pantă. Acolo, pentru că pânza freatică este la suprafaţă, oamenii au cultivat terenurile agricole cu lucernă. La Seimeni este aceeaşi situaţie. Apa se vede din drumul judeţean, avansează. Apele Române a preluat de la ANIF barajele şi o parte din diguri, au oameni de-a lungul Dunării, dar nu au preluat şi staţiile de secare. Am pus oamenii la treabă", a declarat prefectul Bola.

Factura energiei electrice, suportată de amărâţi?!

Dacă staţiile de pompare pentru desecare ar trebui puse în funcţiune în zona Gârliciu şi Ciobanu, factura la energia electrică nu va fi achitată de autorităţile locale, ci de către localnici. "ANIF va da drumul la staţiile de desecare, dar curentul nu va fi suportat de către administraţia locală, este amărâtă. Legea spune că facturile la energia electrică este suportată de către beneficiari, adică locuitorii din zonă. Este o situaţie mai nefericită din cauza unei modificări legislative", a explicat Bola. Cert este faptul că respectivele costuri sunt extrem de mari, iar bietul amărât este pus în situaţia de a fi şi inundat şi cu banii scoşi din buzunar. "Costurile sunt relativ mari. Ei suportă nişte costuri, dar sunt protejaţi. Pentru a nu fi inundaţi, două motopompe au intrat în funcţiune", a conchis Bola.

Avertizările de Cod Galben şi Portocaliu, prelungite până miercuri seara

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a prelungit, marţi, avertizările Cod Galben şi Portocaliu de viituri în trei bazine hidrografice până în seara zilei de miercuri şi a instituit un nou Cod Galben pe trei cursuri de râu. Potrivit hidrologilor, în intervalul 9 aprilie, ora 20.00 - 10 aprilie, ora 20.00, având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică, se menţine Codul Portocaliu pe râul Crasna, aval Domăneşti (sector îndiguit), de pe raza judeţului Satu Mare. De asemenea, rămâne în vigoare Codul Galben de inundaţie pe râul Tur-aval Călineşti Oaş (judeţul Satu Mare) şi pe Bega Veche (judeţul Timiş). În plus, se instituie Codul Galben, începând cu data de 10 aprilie, ora 6.00, pe râurile din bazinele hidrografice Tur, Crasna şi Barcău (judeţele Satu Mare, Sălaj şi Bihor). Pe celelalte râuri avertizate anterior se ridică Codul Galben. INHGA precizează că nivelurile apelor se menţin peste Cotele de atenţie, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior şi posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate. Actuala avertizare a fost transmisă Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţiei Naţionale Apele Române Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), S.C. Hidroelectrica S.A., Administraţiilor Bazinale de Ape: Banat, Jiu, Olt, Argeş-Vedea, Ialomiţa-Buzău, Prut şi Dobrogea-Litoral. În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognoza hidrologică emisă.

Prefecţii din judeţele riverane Dunării, băgaţi în videoconferinţă

Secretarul de stat Constantin Cătălin Chiper şi secretarul de stat Anghel Andreescu au susţinut marţi, 9 aprilie a.c., o videoconferinţă cu prefecţii din judeţele riverane Dunării pentru evaluarea pregătirilor pentru eventuale situaţii de urgenţă generate de creşterea debitelor pe fluviu, conform ultimelor avertizări de tip cod galben şi portocaliu. La întâlnire a mai participat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga. Oficialii Ministerului Afacerilor Interne au cerut prefecţilor şi reprezentanţilor structurilor M.A.I din teritoriu să asigure permanenţa pe toată perioada în care s-ar putea produce situaţii de urgenţă ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice. Secretarul de stat Constantin Cătălin Chiper a cerut prefecţilor să monitorizeze evoluţia debitelor Dunării şi să rămână în contact permanent cu primarii localităţilor cu risc de inundaţii. "Prioritatea zero este salvarea vieţii oamenilor şi menţinerea funcţionării serviciilor publice la capacitate optimă. Vă rog să luaţi măsuri punctuale pentru fiecare localitate", a subliniat oficialul M.A.I. "Videoconferinţa a fost doar cu prefecţii din judeţele riverane Dunării, de la Mehedinţi la Tulcea, pentru că s-a primit un scenariu, variantă de lucru, în cazul în care Dunărea ar ajunge la 12700 m3/s", a spus Bola.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614