Învățământ dual în turism, începând cu următorul an școlar: bucătari, ospătari și cameriste
Învățământ dual în turism, începând cu următorul an școlar: bucătari, ospătari și cameriste
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestSoluție pentru criza forței de muncă din turism!
Soluție pentru criza forței de muncă din turism!
În fiecare sezon estival, operatorii de pe litoralul românesc se confruntă cu lipsă de personal, deși sunt puse la bătaie mii de locuri de muncă disponibile, anual. Organizația Patronală Mamaia, din care fac parte mai multe hoteluri și restaurante de pe litoral, vrea să fie sigură că, pe viitor, operatorii nu vor mai întâmpina astfel de probleme, așa că au pus bazele unui proiect menit să vină în sprijinul agenților economici din turism, dar și a celor care sunt interesați să lucreze în acest domeniu. Vor finanța școlarizarea mai multor clase profesionale de bucătari, ospătari și cameriste, iar cursanții vor fi obligați, pe toată perioada studiilor, să facă practică la firmele care îi susțin financiar. Așa că, începând cu anul scolar 2019-2020, la Constanța, vor funcționa 6 clase de pregătire profesională în sistem dual pentru sectorul industriei turismului pentru calificarile de ospătar, bucătar și cameriste, dar și o clasă de bucătari în sistem profesional.
Premieră pe litoralul românesc! Operatorii de pe litoral se implică în școlarizarea tinerilor care vor să lucreze în turism. Organizația Patronală Mamaia, prin membrii implicați în proiect, în colaborare cu Inspectoratul Județean Constanța și Phoenicia Hotels, va plăti studiile pe o perioadă de trei ani, din clasa a IX-a până în clasa a XI-a, a șase clase de chelneri, bucătari și cameriste, și a unei clase de bucătari în sistem profesional. Într-un singur cursant se investesc minim 200 de lei lunar. Patru dintre aceste clase sunt finanțate de lanțul Phoenicia, iar trei de către Patronatul Mamaia. ”Anul trecut, în august, am făcut acordul de parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, privind învățământul dual. Pe baza acestui record, în formarea claselor dual pentru anul școlar viitor, am putut să contractăm niște clase. Agenții economici, membri ai Organizației Patronale Mamaia, își asumă, fiecare pe numărul de elevi pe care l-a luat, să plătească 11 luni pe an, timp de trei ani, 200 de lei minim pentru a sponsoriza educația elevului respectiv, începând cu clasa a IX-a, pe o meserie din industria turismului. Statul vine și el cu o sumă echivalentă. Pentru asta, perioada de practică și programa sunt făcute în funcție de dorința agentului economic sponsor”, a declarat, pentru Replica, Anca Nedea, directorul executiv al Organizației Patronale Mamaia. Practica elevilor se face numai la agenții economici care-i sponsorizează, perioada fiind stabilită astfel: în primul an de studiu, 5 săptămâni și o lună de laborator, din al doilea an, practiva va dura 9 săptămâni, plus o lună de laborator, iar în al treilea an vorbim de 10 săptămâni de practică, plus o lună de laborator. ”Este un mare avantaj pentru toată lumea, mai ales că elevul se educă și la locul de muncă, dincolo de școala profesională pe care o face”, este de părere Nedea. Organizația Patronală a luat, anul acesta, două clase, fiind program pilot, pe calificarea bucătari și cameriste, și încă o clasă, pe învățământ profesional, de bucătari, iar Phoenicia Hotels a luat patru clase. O clasă are între 18 și 20 de elevi. Operatorul economic partener are dreptul să se implice în stabilirea programului școlar, are dreptul să ceară anumite insistențe pe anumite specializări. Tot ce fac elevii la școală, se face cu consultarea partenerului. De asemenea, acesta din urmă are dreptul să-i selecteze pe viitorii elevi și să participe la examenul de final. Anca Nedea a mai precizat faptul că, în timpul perioadei de practică, elevul va fi însoțit de un tutore care îl supraveghează, iar agentul economic îl evaluează, la final. De asemenea, la terminarea celor trei ani de studiu, absolventul are locul de muncă asigurat, însă nu este obligatoriu să rămână la operatorul care l-a finanțat în timpul școlarizării. Potrivit directorului Anca Nedea, acest proiect este menit ca, peste câțiva ani, operatorii să nu mai întâmpine probleme în ceea ce privește personalul, mai ales în sezonul estival. ”Cred că este nevoie de 10 ani pentru acest gen de investiții, perioadă în care cât mai mulți agenți să investească în personal. Atunci da, putem vorbi de altă situație”, a conchis Nedea. Precizăm că școlile unde se vor derula cursurile sunt I.N.Roman și Miron Costin.
Din program fac parte hotelurile Tomis, Parc, Astoria, Dorna, Delta, Ovidiu, Del Mar, Riviera și Zenith, dar și restaurantele Irish Pub și Melody.
M.P.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News