REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Investiţiile pe anul 2019 la Oltina. S-au cerut lămuriri de la CRFIR pentru proiectul de canalizare din localitate

Investiţiile pe anul 2019 la Oltina. S-au cerut lămuriri de la CRFIR pentru proiectul de canalizare din localitate

Replica API 9 februarie 2019 | 11:01 608

Primarul comunei Oltina, Gheorghe Chirciu, începe anul 2019 cu cinci proiecte pe fonduri europene şi două pe fonduri guvernamentale. “Am început deja o lucrare pe fonduri guvernamentale. Avem reţeaua de apă în localitatea Răzoare, lucrare pe care am oprit-o pe perioada sezonului rece pentru că devin străzile impracticabile. O vom relua din primăvară”, a explicat şeful autorităţii locale.

Tot pe fonduri guvernamentale se vor amenaja podeţe în localitatea Oltina. “Proiectul este pe PNDL 2. Suntem în faza de selectare a executantului şi nu ştiu dacă s-a înscris vreunul până acum la podeţe de traversare a drumului judeţean în localitatea Oltina. Este vorba de amenajare podeţe de preluare a apei pluviale şi apoi vom face şi canalizare de colectare a apei pluviale. Dacă vine un ofertant, podeţele ar trebui să înceapă într-o lună”, a declarat primarul Gheorghe Chirciu.

Urmează licitaţiile pentru trei proiecte pe fonduri europene

Pe fonduri europene, în schimb, au fost semnate contractele de finanţare pentru reabilitarea căminului cultural din Răzoare, a grădiniţei din Oltina, dar şi pentru amenajarea unui centru social pentru bătrâni în localitatea Oltina. Pentru aceste trei proiecte urmează să aibă loc licitaţii pentru desemnarea agenţilor economici care să le deruleze. Dacă în cazul primelor două lucrări vorbim de reabilitări, în privinţa centrului pentru bătrâni vorbim de schimbarea destinaţiei unei clădiri părăsite. În sediul abandonat, în trecut au fost amenajate saloane pentru nunţi. Acelaşi sediu a găzduit apoi sala de sport a localităţii.

Căminele culturale dotate cu aer condiţionat, vestiare, costume pentru copii

Şi căminele culturale din comună vor fi modernizate, tot cu fonduri europene. “Pe fonduri europene avem acum aproape implementat proiectul cu cămine culturale. Mulţi se întreabă de ce l-am făcut? Nu era absolut necesar, dar am prins nişte bani. Mai rămăseseră nişte bani şi am avut garanţia că nu-i cheltuim degeaba cu proiectul respectiv. Dacă nu îl prinzi, se cheltuiesc nişte bani, şi acolo aveam garanţia că îl pridem, şi atunci am făcut şi proiectul ăsta cu proiecte cu dotări cămine culturale. Este foarte bine venit şi proiectul ăsta. Am dotat căminele cu aer condiţionat, cu costume pentru copii. Acum o să luăm nişte vestiare, o să le depozităm şi pe astea, şi după aceea avem canalizarea în comuna Oltina, tot pe fonduri europene”, a subilinat şeful autorităţii locale.

A ajuns la AFIR cu proiectul de canalizare

Primarul Gheorghe Chirciu a menţionat că de proiectul privind amenajarea reţelei de canalizare în localitatea Oltina se ocupă de când a fost ales primar, din anul 2008. “Am mai semnat contractul de finanţare acum 3-4 ani şi pe motiv că nu am depus proiectul tehnic în 3 luni, am pierdut proiectul. Dar notificarea ne spunea în 6 luni, că aveam studiu de impact. Şi acum am semnat contractul de execuţie cu o firmă, dar nu avem avizul de la CRFIR (n.r. Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 2 Sud-Est Constanţa). Sperăm ca până în primăvară să avem avizul de la CRFIR, pentru că momentan ne-au dat negaţie că nu ştiu cât costă transportul”, a afirmat şeful autorităţii locale.

Cu reprezentanţii CRFIR nu a reuşit să ajungă la un consens pe tema costurilor transportului, ca atare primarul Gheorghe Chriciu, a precizat că aşteaptă un punct de vedere al AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale), agenţie de care aparţine CRFIR-ul. “Am făcut la Bucureşti, la AFIR, solicitare. Aşteptăm un punct de vedere că nu ne înţelegem cu CRFIR-ul de aici, de la Constanţa. Am făcut la Bucureşti o adresă, să ne dea un aviz, un punct de vedere, să ne spună şi ei dacă este legal ce am făcut noi sau nu. Celor de la Constanţa le este teamă să semneze că nu ştiu cât Doamne costă transportul, transport de la Braşov. Este 110 milioane în loc de 50 - 60 de milioane. Noi de unde să ştim cât costă transportul până la staţia de epurare... O fi agabaritic, or fi două containere... “, a mai spus primarul Gheorghe Chirciu.

Reprezentanţii CRFIR nu au răspuns apelului nostru telefonic să ne comunice de ce nu au dat aviz favorabil proiectului de canalizare din localitatea Oltina.

Asfaltare pe Oltina şi Răzoare

Primarul Gheorghe Chirciu îşi doreşte să asfalteze drumurile din localităţile Oltina şi Răzoare. "Am făcut proiectele pentru asfaltare străzi în localităţile Oltina şi Răzoare, dar trebuie să găsim sursa de finanţare, tot prin fonduri guvernamentale, probabil prin PNDL 2 sau 3", a precizat şeful autorităţii locale.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Gradinite fara copii,drumuri doar la lingai,copaci care trebuesc scosi ca agata firele de curent,lucruri inutile si facute fara cap .Tu dupa cum te adresezi cu ,,nea Gigi,, esti unu care ti - e frica de scaunel.Se apropie alegerile.....
1
0
Replica, de ce nu lasati liber la comentariu pentru fostul primar Gascan de la Albesti, ACHITAT pentru furaciunile din 2007 de un milion de lei, fapta PRESCRIS de justitia si LEGILE facute de SLUGARELU lu DRACnea si-al PASD, Tu-DOREL HOTU.
1
0
Nelutule,esti negru si afara si inauntru,rautatea din suflet iti intuneca mintea si nu poti distinge binele de rau,d-asta esti si singur nu poate trai nimeni cu tine,nu poti vedea cea facut nea Gigi ,PRIMARIE GRADINITE, DRUMURI ,GARAJE si in primul rind apa pt. toata lumea din COMUNA bravo lui,mai toti din comunele invecinate il apreciaza,daca vrei sa vezi ceva facut d-un primar dute la OLTINA
0
2
fapte nu vorbe ! ruptilor !
2
0
deja unele lucrari se vad,care sunt minciunile ?
0
0
Se apropie alegerile,iar ati inceput promisiunile,de11 ani aceleasi minciuni.
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218