REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Investitorii mall-ului fantomă de pe strada Traian, somaţi să menţină în siguranţă zona!

Investitorii mall-ului fantomă de pe strada Traian, somaţi să menţină în siguranţă zona!

Replica API 10 noiembrie 2016 | 11:11 766

Somaţia transmisă de administraţia locală n-are încă o confirmare de primire

Somaţia transmisă de administraţia locală n-are încă o confirmare de primire

Controversatul „complex fantomă” Harborside, situat pe strada Traian din Constanţa, a intrat în atenţia autorităţilor locale încă de la început, în anul 2008, iniţial fiind un proiect colosal, poate unul dintre cele mai mari proiecte din Constanţa. Noiembrie 2016 schimbă însă imaginea. Primăria Constanţa susţine, prin reprezentanţii săi, că proiectul a fost sistat din motive financiare, însă investitorii nu au renunţat la teren, rămânând proprietate privată. În acest caz, deşi nefuncţional, terenul aduce pagube serioase investitorilor pentru că legea îi pedepseşte în condiţiile în care, la acest moment, terenul este lăsat de izbelişte.

Harborside s-a dovedit a fi un alt proiect păgubos de lansare în Constanţa, construcţia mall-ului de pe strada Traian fiind departe de a se realiza, născând controverse şi în zilele noastre. „Investitorii vroiau să facă un mall. În primă instanţă, Primăria Constanţa le-a dat obligativitatea să facă piloni de oţel pentru a nu se surpa malul. Au făcut pilonii de oţel, însă şi-au dat seama că erau cheltuieli foarte mari. A venit criza în 2009 şi nu au mai făcut nimic”, a declarat, pentru „Replica” de Constanţa, Liviu Tramudana. Întrebat dacă acest teren a intrat în posesia altui investitor, purtătorul de cuvânt al Primăriei ne-a spus că nu s-a mai cerut nici un fel de autorizaţie de construire pe terenul respectiv. Primarul Constanţei, Degebal Făgădău, a precizat că investitorii Harborside au fost notificaţi de către Poliţia Locală cu privire la terenul pe care l-au lăsat în paragină. „Primăria Constanţa s-a sesizat la acel moment şi a acţionat privind interesul public de punere în siguranţă a locuitorilor blocurilor de pe strada Traian din Constanţa”, a declarat Decebal Făgădău. Încă din anul 2008, locuitorii de pe strada Traian au făcut plângeri şi au anunţat autorităţile că noua construcţie ar putea provoca serioase alunecări de teren.

Investitorii Harborside riscă o supraimpozitare de 500%!

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Locale, investitorii Harborside au primit o somaţie în conformitate cu art. 3, alin. 15 din HCL 184/2013 privind asigurarea permanentă a unei stări de curăţenie prin tăiera vegetaţiei crescute în exces şi ridicarea deşeurilor inerte de pe terenurile libere, neafectate de construcţii precum şi de jur împrejurul acestora. Până miercuri, 9 noiembrie 2016, investitorii Harborside nu au transmis nici o notificare de primire a somaţiei, însă în cazul în care nu aplică măsurile de igienizare, Poliţia Locală îi va sancţiona contravenţional, conform legii, cu o amendă cuprinsă între 1000-2000 lei. „Terenul situat pe strada Traian din Constanţa, pe care urma să se construiască Harborside, este îngrădit cu plasă de protecţie şi are şi pază”, au declarat reprezentanţii Poliţiei Locale Constanţa. Totodată, aceştia precizează faptul că proprietatea Harborside nu se încadrează în categoria terenurilor şi imobilelor neîngrijite, neîndeplinind criteriile de încadrare în această categorie.

De la începutul anului și până în prezent, Poliția Locală Constanța a aplicat 163 de somații pentru proprietăți și coproprietăți, imobile și terenuri neîngrijite, prin care proprietarii vizați primesc termen de 6 luni de zile pentru a lua măsuri de întreținere, cu respectarea legii 50/1991 republicată, privind aspectul arhitectural al construcţiilor. În caz contrar, se impune o notă de supraimpozitare de 500%. Dacă aceștia se conformează, trebuie să se prezinte la Direcția de Poliție Locală pentru a întocmi un proces verba de conformitate. În cazul terenurilor părăsite Poliția Locală somează persoana în cauză pentru a lua măsuri de igienizare a vegetației crescute în exces. Astfel, i se aduce la cunoștință și sancțiunea pe care riscă să o primească, potrivit HCL 27/2016, terenurile fiind evaluate, iar în funcție de punctele acumulate, se calculează amenda.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614