REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ioana Constantin: Paleologu este un diplomat care poate să reprezinte cu demnitate România intern și extern

Ioana Constantin: Paleologu este un diplomat care poate să reprezinte cu demnitate România intern și extern

Replica API 8 noiembrie 2019 | 02:55 408

Interviu cu secretarul general adjunct al PMP

Interviu cu secretarul general adjunct al PMP

Secretarul general adjunct al PMP, Ioana Constantin, a vorbit în cadrul unui interviu pentru „Replica” despre cum s-a derulat campania pentru prezidenţiale: „anost”!, iar asta pentru că mai toţi candidaţii au fugit de dezbateri. Singurul care a făcut apel în acest sens şi s-a arătat deschis a fost candidatul PMP, Theodor Paleologu, care şi-a prezentat şi proiectul: “Candidații s-au ascuns de dezbateri pentru că sunt și foarte slab pregătiți și nici nu au proiecte majore pentru țară”, a afirmat Ioana Constantin.

Reporter: Guvernul PSD a fost înlocuit cu sprijinul reprezentanţilor PMP în Parlament. Ce aşteptări aveţi de la noul guvern?

Ioana Constantin: Un Guvern nu trebuie să hărțuiască zilnic cetățenii cu măsuri de tipul Ordonanța 114 sau OUG 13, ci trebuie să asigure predictibilitatea, eficiență, performanță și transparență. Guvernele PSD din ultimii ani au fost o rușine fără margini pentru români, dar și cele mai risipitoare și ineficiente. Din aceste motive PMP a votat atât moțiunea de cenzură, cât și învestirea noului Guvern care are o misiune dificilă în plan economic. Practic, PSD a lăsat un teren plin cu bombe economice și o credibilitate scăzută în instituții. După 7 ani de guvernare PSD, România are nevoie să respire din nou.

Rep.: Credeţi că aşteptările PMP, în legătură cu votul în două tururi pentru primari, respective diminuarea numărului de parlamentari vor fi onorate de actualul guvern? De ce ar trebui să devină realitate aceste doleanţe ale PMP?

I.C.: În primul rând, nu sunt doleanțe ale PMP, ci cerințe ale românilor. Pentru 300 de parlamentari am avut și un referendum. Iar în ceea ce privește revenirea la alegerea primarilor, credem în continuare că democrația are de suferit când alegem primari ai unor municipii reședință de județ cu 7% sau 9%. PMP are în Parlamentul României un proiect pentru revenirea la două tururi de scrutin, proiect care a trecut de Senat și se află la Camera Deputaților unde trebuie doar pus pe ordinea de zi și votat. Nu vom renunța la aceste proiecte și sperăm că ele vor fi o prioritate pentru actuala guvernare.

Rep.: Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale a atras atenţia că pe parcursul campaniei electorale nu au existat dezbateri în adevăratul sens al cuvântului. Dvs. cum vi s-a părut această campanie electorală?

I.C.: Anostă. Poate cea mai anostă dintre campanile prezidențiale din ultimele decenii. Dezbaterea înseamnă democrație, iar maniera rușinoasă în care au fugit principalii candidați de dezbateri arată aroganță, sfidare față de cetățeni și față de jocul democratic. În orice democrație, candidații vin la dezbateri, discută pe proiecte majore, răspund la întrebări. Theodor Paleologu a lansat invitații la dezbatere încă de la începutul campaniei, televiziunile naționale s-au străduit să organizeze astfel de dezbateri, dar ele nu au fost onorate până acum nici de dl. Iohannis, nici de dna. Dăncilă, nici de dl. Barna sau dl. Diaconu. Singurele dezbateri au fost între Theodor Paleologu și Kelemen Hunor. Mai este ceva, candidații s-au ascuns de dezbateri pentru că sunt și foarte slab pregătiți și nici nu au proiecte majore pentru țară.

Rep.: De ce ar trebui să voteze românii candidatul PMP la prezidenţiale? Credeţi că există şanse ca domnul Paleologu să intre în turul 2?

I.C.: Jocurile nu sunt făcute, orice se poate întâmpla. Theodor Paleologu este ingurul candidat care a venit în fața românilor cu proiecte clare despre care a vorbit întreaga campanie. Cum este, de exemplu, revizuirea Constituției sau reforma profundă în sistemul de educației. În plus, Theodor Paleologu este și candidatul care a vorbit în această campanie despre unirea R. Moldova cu România ca ”datorie sfântă”.

Candidatura lui Theodor Paleologu este din respect pentru români și pentru România. Președintele unui stat este întâiul diplomat al acelui stat, iar Theodor Paleologu este un diplomat care poate să reprezinte cu demnitate România intern și extern. Am convingerea că la 30 de ani de la căderea comunismului, românii vor acorda o șansă României pentru că dacă Theodor Paleologu intră în turul 2 nu este șansa PMP sau a domnului Paleologu, ci este șansa României.

Rep.: Oricine va câştiga bătălia la prezidenţiale, credeţi că ar trebuisă se concentreze pe unirea României cu Moldova? Ar trebui ca acesta să fie un proiect de ţară pentru 2020?

I.C.: Pentru PMP reîntregirea țării este adevăratul proiect de țară. PMP are prin statut acest obiectiv și înțelegem unirea României cu R. Moldova ca fiind o datorie a generației noastre. De altfel, inclusive în discuțiile cu privire la noul Guvern am ținut foarte mult să existe un minister pentru relația cu R. Moldova. Vedem că vom avea totuși o agenție în acest sens, e un pas important.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614