REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ioana d'Arc, personaj nonbinar într-o nouă piesă de teatru care se va juca la Londra

Ioana d'Arc, personaj nonbinar într-o nouă piesă de teatru care se va juca la Londra

Replica API 15 august 2022 | 00:00 694

O nouă producţie de la Globe Theatre din Londra, care explorează viaţa Ioanei d'Arc, o va înfăţişa pe legendara eroină franceză drept personaj nonbinar (care nu se identifică cu genurile feminin şi masculin), relatează DPA/PA Media.

Sursa foto: Shakespeare's Globe / Twitter.com

Personajul istoric este celebru pentru că i-a condus neînfricată pe francezi în bătălii împotriva soldaţilor englezi în Războiul de 100 de ani, scrie Agerpres.

Conducerea teatrului susţine că piesa "I, Joan" ("Eu, Ioana") va "oferi posibilitatea unui alt punct de vedere", după lansare, la sfârşitul acestei luni.

Rolul principal va fi interpretat de Isobel Thom, care foloseşte şi pronumele pentru persoane nonbinare, iar scenariul a fost adaptat pentru a schimba pronumele sfintei franceze.

"De secole, Ioana a fost o emblemă culturală portretizată în nenumărate piese de teatru, cărţi, filme etc.", a declarat Michelle Terry, directoare artistică a teatrului.

"Istoria a oferit nenumărate şi minunate exemple despre Ioana portretizată drept femeie. Această producţie nu face decât să ofere posibilitatea unui alt punct de vedere. Acesta este rolul teatrului: de a pune pur şi simplu întrebarea "şi dacă?", a adăugat Michelle Terry.

"Teatrele produc piese, iar în piese orice poate fi posibil. Shakespeare nu a scris piese de teatru precise din punct de vedere istoric. A luat personaje din trecut pentru a pune întrebări despre lumea din jurul lui. Shakespeare nu s-a temut de disconfort şi nici The Globe", a spus directoarea artistică referindu-se la denumirea după care este cunoscut Globe Theatre.

Un comunicat publicat pe site-ul teatrului afirmă că instituţia s-a "angajat să devină o organizaţie incluzivă şi diversă", dispusă să facă o "schimbare necesară".

"Ne propunem să creăm o cultură şi un mediu în care experienţa tuturor la Shakespeare's Globe să fie egală, incluzivă şi echitabilă", se arată în text.

Piesa "I, Joan" se va juca în perioada 25 august - 22 octombrie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614