REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Iohannis: Adoptarea monedei euro este proiectul politic, economic şi instituţional pe care România îl poate transpune în realitate

Iohannis: Adoptarea monedei euro este proiectul politic, economic şi instituţional pe care România îl poate transpune în realitate

Replica API 27 octombrie 2017 | 00:05 385

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, joi, la evenimentul ”10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană: de la coeziune la convergenţă”, că ferestrele de oportunitate trebuie valorificate, iar adoptarea monedei euro este proiectul politic, economic şi instituţional la care România aspiră şi pe care îl poate transpune în realitate.

În discursul rostit, şeful statului a menţionat că România nu doar că împărtăşeşte, dar şi promovează activ, în interiorul Uniunii Europene, cât şi în vecinătatea acesteia, valorile, principiile şi metodele de dezvoltare socio-economice europene.

Bilanţul celor 10 ani de la apartenenţa la Uniunea Europeană este unul pozitiv pentru România, a spus preşedintele, adăugând că ţara noastră, la nivelul întregii societăţi, a resimţit din plin beneficiile care decurg din calitatea de stat membru al Uniunii Europene.

”Toţi aceşti ani au permis modernizarea României prin consolidarea democraţiei, îmbunătăţirea capacităţii instituţionale şi administrative şi, evident, dezvoltarea economică. De altfel, este aproape imposibil să identificăm un domeniu în care sprijinul Uniunii nu s-a manifestat. De asemenea, procesul de integrare a însemnat o participare activă a României la mecanismul decizional european, o adaptare continuă la o realitate europeană care a crescut în complexitate, dar şi consolidarea capacităţii comune de răspuns la evoluţii de criză în plan european, din care am avut parte pe deplin”, a afirmat Klaus Iohannis.

El a precizat că, din punct de vedere economic, produsul intern brut al României aproape că s-a dublat în cei 10 ani de apartenenţă la Uniune, această creştere fiind înregistrată în condiţiile în care Uniunea a traversat o perioadă de criză economică şi financiară dificilă. În al doilea rând, puterea de cumpărare a crescut cu circa 20% de la momentul aderării.

Preşedintele a precizat că parcursul României spre convergenţa cu celelalte state membre şi cu media europeană se datorează, în bună măsură, beneficiilor determinate de utilizarea fondurilor structurale şi de investiţii. Ca parte a strategiilor şi programelor de dezvoltare ale Uniunii Europene, politica de coeziune a adus valoare adăugată certă eforturilor de modernizare a României, contribuind substanţial la accelerarea creşterii economice şi la crearea de noi locuri de muncă. Fără Politica de Coeziune, efortul României de a avansa în procesul de integrare europeană ar fi fost, cu siguranţă, mult mai anevoios, a arătat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a precizat, totodată, că, pentru români, aderarea a însemnat în primul rând posibilitatea de a călători, lucra şi studia în celelalte state membre. De altfel, aceste avantaje au fost identificate de cetăţeni ca fiind cele mai importante efecte pozitive ale aderării, potrivit news.ro.

Klaus Iohannis a subliniat şi că România a beneficiat de oportunităţile oferite de apartenenţa la Uniunea Europeană, însă nu pe deplin, în unele domenii fiind necesare în continuare eforturi susţinute. Preşedintele a precizat că se referă, în primul rând, la necesitatea creşterii ratei absorbţiei fondurilor europene.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cu eur ne ducem total la dracu ! tampitule !
0
0
se vor euro.:buna gluma;si salariu cat sa fie??200 euro pe luna:hai sa ne vedem lungul nasului.cine vrea euro,merge la munca in alte tari DEOCAMDATA.
0
0
De cand suntem in zUE o treime din romani sunt afara, nu Mai exista companio romanesti cu exceptia celor securistice, iar class de mijloc e formats din invartiti si clientela politica. Mai e putin si ne casatorim intre noi barbatii si ne putem da copiii la familiile gay. Pamantul e vandut trei sferturi, si daca spunem ceva NE aresteaza DNA. Peste tot interlopi aparati de politicieni, parca e Paraguay. Romania e intr-un razboi economic PE care Il pierde.
0
0
Moneda nationala, ultimul bastion al suveranitatii si al independentei. Daca trecem la euro, intr-adevar am terminat-o.Ce ne dicteaza UE ,acum, dar ce ne va face dupa. Cit despre greci,sinteti in eroare. Li s-a impus.
0
0
cine a imbracat-o pe d-na ofiterul ...............
0
0
uita-te la greci! au vrut euro! asa vom patii si noi!
2
1
Daca trecem la euro nu mai putem tipari lei ca sa platim pensii. Fara tiparnita sa corectezi dezechilibrele esti mort. Ajungem la tiparnita strainilor, sau ne luam xerox si ne apucam de treaba.
4
2
Deocamdata mentinerea leului a fost salvatoare in conditiile de criza economica mondiala si europeana mai ales.Adoptarea monedei Euro doar din ambitii politice,fara suport economic ar fi completarea dezastrului deja in curs din Romania. Conditiile de la noi sunt comparabile cu cele ale tarilor africane subdezvoltate,cu emigratie masiva,nu sunt propice monedei Euro,doar daca se vrea uciderea definitiva a oricarei sperante de dezvoltare economica in urmatorul deceniu. Inca nu avem oameni,structura economica buna,continuitate previzionata,nu e cazul sa renuntam la leu.
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614