REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Iohannis: Am convocat consultări cu partidele parlamentare pentru miercuri

Iohannis: Am convocat consultări cu partidele parlamentare pentru miercuri

Replica API 26 februarie 2020 | 00:00 470

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, partidele şi formaţiunile parlamentare la consultări după ce a acceptat depunerea mandatului de premier desemnat de către Ludovic Orban.

"Voi convoca consultări cu partidele parlamentare, care vor începe mâine, la ora 16,00, şi se vor încheia în jurul orei 20,00, după care voi veni în faţa naţiunii şi voi face o declaraţie prin care informez ce s-a discutat şi care sunt concluziile mele", a anunţat, marţi, şeful statului la Palatul Cotroceni.

Iohannis se va consulta, de la ora 16,00 cu delegaţia PNL; de la ora 16,30, cu delegaţia PSD; de la 17,00, cu delegaţia USR; de la 17,30, cu delegaţia UDMR; de la 18,00, cu delegaţia PMP; de la ora 18,30, cu delegaţia ALDE; de la 19,00, cu delegaţia grupului Pro Europa şi de la 19,30- cu delegaţia grupului minorităţilor naţionale.

Întrebat dacă va anunţa propunerea de premier după aceste consultări, şeful statului a răspuns: "Asta veţi afla mâine, după ce se încheie consultările".

El a arătat că Ludovic Orban rămâne prima sa opţiune de premier.

Întrebat dacă ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă, este o variantă de premier, el a spus că aceasta va fi făcută publică imediat ce se va hotărî.

"Nu pot să mă pronunţ înainte de consultări despre ce va fi după consultări. După ce consult toate partidele parlamentare, ei îmi vor prezenta opiniile, opţiunile, poate unii vin chiar şi cu propuneri de candidaţi. Voi face o analiză şi dacă reuşim să ne lămurim, mai exact dacă reuşesc eu să mă lămuresc ce este posibil, s-ar putea să avem mâine deja o desemnare", a mai spus Iohannis, întrebat dacă este dispus să desemneze un premier independent.

Şeful statului a susţinut că desemnarea viitorului premier este o chestiune independentă de decizia CCR referitoare la desemnarea lui Orban.

"Parlamentul nu s-a putut întruni, nu s-a putut vota propunerea de prim-ministru şi Guvern, ca atare, se găseşte această soluţie pentru a debloca întreaga chestiune", a explicat Iohannis.

Dacă sunt şanse să existe o propunere de premier înainte de motivarea deciziei CCR, el a afirmat că "sunt şanse ca una şi cealaltă să nu fie legate".

"Eu voi ţine cont de toate informaţiile pe care le primesc de la partidele parlamentare. Dar, evident, o majoritate se probează prin vot, nu prin alte proceduri, nu prin proceduri de calcul pe hârtie sau semnături înainte de vot. Există un singur mecanism prin care se probează votul în Parlament: prin vot, prin votul exprimat în şedinţă", a arătat Iohannis, întrebat şi dacă va ţine cont şi de numărul de parlamentari pe care partidele sau alianţele politice le întrunesc pentru desemnarea viitorului premier.

El a subliniat că va încerca să facă o desemnare de premier care "va duce o procedură care se finalizează".

"Mă voi asigura că fac o desemnare bună", a subliniat Iohannis, potrivit Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Joianis 6 case a cam furat-o. A vrut sa-si puna repede, repede parlamentul lui la putere si si-a taiat creanga de sub picioare.
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102