REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Iohannis: Am suspendat şedinţa CSAT. Aştept guvernul să renunţe la tăierile din bugetele instituţiilor de siguranţă naţională

Iohannis: Am suspendat şedinţa CSAT. Aştept guvernul să renunţe la tăierile din bugetele instituţiilor de siguranţă naţională

Replica API 5 septembrie 2018 | 01:30 373

Preşedintele Klaus Iohannis a suspendat marţi şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în care s-a discutat despre rectificarea bugetară la instituţiile din domeniul securităţii naţionale. Preşedintele a declarat că a luat această decizie până când guvernul va veni cu un proiect de rectificare în care să renunţe la tăierile de buget de la instituţiile de siguranţă naţională. Klaus Iohannis insistă că avizul CSAT este obligatoriu.

Declaraţia completă a preşedintelui Klaus Iohannis, transcrisă de Administraţia Prezidenţială:

Bună ziua!

Deocamdată, s-a terminat ședința CSAT și o să revin imediat la acest „deocamdată”.

Tema pe care am discutat-o astăzi, singura temă de pe ordinea de zi a fost rectificarea bugetară propusă de Guvern – rectificarea bugetară propusă de Guvern pentru instituțiile din domeniul securității naționale.

Este obligație acest aviz al Consiliului Suprem de Apărare a Țării atunci când se discută bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale. Asta ca să înțeleagă toată lumea că nu este în niciun caz o chestiune facultativă sau opțională, sau cum doriți.

Avem aici câteva date, pe care le-aș comenta pe scurt. Guvernul a publicat în august un proiect de rectificare bugetară, un proiect care reprezenta o rectificare bugetară puternic pozitivă. Adică s-au alocat mult mai mulți bani în plus decât în bugetul inițial. Așa a fost și prezentată rectificarea, așa s-a și dorit.

Totuși, spre surprinderea multora, nu doar a celor din domeniul securității naționale, pe o rectificare puternic pozitivă, Guvernul a propus tăieri semnificative la foarte multe instituții importante din zona securității naționale. Acest lucru nu a fost la niciun moment explicat.

Cu toate că legea prevede un termen de 30 de zile pentru discutarea acestor acte normative în CSAT, înțelegând urgența și având în vedere solicitările din partea unor miniștri, am stabilit ședința CSAT mult mai repede, adică pentru astăzi.

Între timp, Guvernul a publicat un nou proiect de rectificare bugetară, și mai optimistă rectificarea, deci se alocă aproximativ 3,5 miliarde de lei în plus față de prima variantă.

În aceste condiții, este inexplicabil – și nici nu a fost explicat - de ce s-a insistat în continuare pe diminuarea fondurilor instituțiilor din domeniul securității naționale.

Aceste chestiuni au fost prezentate și astăzi în CSAT. Guvernul nu a venit cu niciun fel de explicații pentru aceste tăieri. Pe de altă parte, directorii serviciilor și instituțiilor ne-au prezentat situația din punctul lor de vedere, arătând foarte clar că, în aceste condiții de tăiere, nu se pot atinge obiectivele stabilite tot în CSAT, tot cu acest Guvern, în prima parte a anului 2018.

Având în vedere toate acestea, nu s-a putut obține consens, adică unanimitate în CSAT, și nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară.

Având în vedere această situație, am luat decizia să suspend ședința CSAT deoarece, după părerea mea, rectificarea bugetară este necesară, ea trebuie făcută.

Pe de altă parte, nu putem să facem abstracție și nu dorim să facem abstracție de la principiul colaborării loiale între instituțiile statului.

Și atunci, prin suspendarea ședinței CSAT, am creat posibilitatea Guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunțe la aceste tăieri bugetare în zona securității naționale, care în niciun caz nu pot fi explicate decât eventual printr-o sintagmă de tip „șicană politică”.

Să se revină la discuții, la colaborări și, imediat ce situația va fi remediată, se va putea obține avizul CSAT.

Vreau să subliniez în această conjunctură că este numai răspunderea Guvernului ce se întâmplă în continuare. Este nevoie de bani în foarte multe sectoare.

Am spus din capul locului că așa este, am spus din capul locului că este necesară o rectificare bugetară, dar nu este admisibil să punem în dificultate securitatea României, în condițiile în care rectificarea, repet, este una puternic pozitivă și nu există niciun fel de motivație pentru tăieri bugetare într-o zonă atât de sensibilă cum este cea a securității naționale.

România este o țară sigură, românii sunt bine apărați, dar aceste lucruri nu vin de la sine. Aceste lucruri le avem fiindcă avem instituții, avem servicii performante, care garantează românilor această securitate. Ea nu trebuie și nu poate să fie diminuată pentru niște considerente de politică măruntă.

În consecință, aștept, și asta le-am spus sigur membrilor Guvernului, să revină cu un nou proiect de rectificare bugetară, care elimină aceste tăieri inexplicabile, dacă vrem să fim oameni serioși.

Dacă dorim să insistăm pe niște șicane politice, atunci, sigur, lucrurile s-ar putea să se corecteze un pic mai greu.

Vă mulțumesc!

Citește mai mult pe Rtv.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce dor o sa ne fie de Basescu! El a dat LEGE ca toti hotii astia din parlament, primarii, presedinti de CJ, magistrate, ..etc. sa aleaga: Vor sa faca afaceri sau vor in demnitati publice? Atunci au ales. Unii in privat altii demnitari de stat. Tot Basescu a anulat toate pensiile speciale si a dispus: Calculul tuturor pensiilor sa se faca dupa CONTRIBUTIVITATE, nu dupa altceva! Si a dat LEGE.
1
0
Romanii care muncesc si alimenteaza bugetul de stat n-au primit si nu primesc NIMIC! In schimb, bugetarii, care sa hranesc bine, bine de tot de la bugetul de stat, capata si vaucere de vacanta, si zile libere cu nemiluita...Asa a gasit dracnea si hotii din psd sa rasplateasca munca! Sa le umple traoca de la buget, la toti porcii! Oamenilor gospodari bastoane pe spinare daca li se opun si nu le asigura hrana porcilor lor!!
4
1
ce-mi place deaia a esit presedintele si a ris ha ha ha credea ca nu osa se dea banii pentru porci si de salarii fara semnatura lui uite ca s-a gasit solutia ha ha ha ce-mi place ha ha ha
2
4
Totul pentru securisti! Ei sa fie platiti ca sa urmareasca milioane de romani si cand se caca. Tara se goleste de romani,cei ramasi sunt in pericol sa fie nimiciti de saracie si boli,infrastructura e mai rea decat dupa razboi,ce sula mea Securitate avem? Strazile sunt pline de banditi si criminali,de fascisti,si astia se caca pe ei cu nu stiu ce teroristi? Pai toti teroristii din lume sunt depasiti ca noi ne faxcem singuri regim de teroare si viata amara,fara nici un Allah strigat de cineva ,ci se distruge tara uite,chiar cu ajutorul ,,alesului''.
5
3
Aceasta "consultare" a CSAT, a fost inventata de celalalt tradator de tara, Basescu. Indiferent care era hotarirea finala, pozitiva sau negativa, guvernul isi vedea de treaba, fara sa tina cont de rezultat. Cine a impiedicat PSD-ul se excluda aceasta chichita inutila !. Hai sa ne facem ca lucram, hai sa mai cheltuim bani cu sedinte inutile, hai sa avem motive de scandal. Iohannis a aminat consultarea, o luna de zile !. Intr-o luna nu se putea desfiinta un moft, inutil ?. Chiar suntem nebuni, romanii crapa de foame, si tot noi indopam serviciile, si pe cei de la Cotroceni?.
3
5
Au spus ca nu au bani pentru salariile bugetarilor. Pai de ce le-ati marit, ca au ajuns la 4000 lei net pentru cel mai incompetent salariat. Olguputa si Veorica spuneau ca au bani destui si sunt prevazuti in bugetul pe 2018.
5
2
Daca nici acum Parlamentul nu suspenda presedintele si nu-i face plagere la Curtea Constitutionala democratia din Romania se suspenda pana la o noua revolutie. Agentul secret Werner a instaurat dictatura cu concursul serviciilor secrete.
3
4
Am luat decizia sa suspend sedinta ? De cand mortii mamii lui de infractor penal hot de case, are el dreptul sa suspende o sedinta de CSAT ? Este cumva sedinta lu masa si a lu tasu sa decida el ce face ?
9
9
cmu..ie psd a dat in turbare ,nu mai au bani pt salariile handicapatilor din primarii si deconcentrate cca un milion de imbecili si paraziti .reduceti nr bugetarilor la 500.000 in era net-ului statul are 1,4 milioane de angajati
9
6
Dihorul Venetic Homosexual de la Cotroceni Chiolhannis 6 Case Penale va fi suspendat si apoi DEMIS de Poporul Roman.Dihorii Activisti Neonazisti Hastago-PNL-epre se vor tavali in chinuri cand va disparea de la Cotroceni Dihorul pe invers Chiolhannis.
10
9
Ce-i ba putoare ucigasa de copii nu mai scarbele securiste bani de tocat aiurea pe interceptari ilegale si pe munitie de razboi ptr reprimarea populatiei spoliate? Sa vezi tu ce o sa patesti cot la cot cu securistii cand o sa punem mana pe voi!
8
8
Bai neamtule, tu esti inconstient, pai ba baiatule, SRI-UL are buget de 500 de miloane de euro iar ditamai Germania are 350 de mil, iar ditamai Franta are 300 de mil. Pai cum ba sa tii pe munti de bani zeci de mii de taietori de frunze, de turnatori. Pai se compara riscurile teroriste din Franta sau Germania cu cele din Romania. Pai ce inseamna 100 de mil. de lei taiati din 500 de mil de euro. Bai santem nebuni, tampiti, santem toti securisti, informatori, turnatori.
13
8
Suspenda te pe tine ! Trebuie suspendat !
11
8
Cand iti taie cineva banii te doare dar la noi te ai gandit cum traim?
15
6
Vreau sa ma plimb cat pula mai stau presedinte...romanii sa o suga cu somajuri,asistati sociali si minim pe economie...eu nu vreau sa stiu de aste eu vreau plimbari cat de multe si frecat pula.
16
10
Asta e Werner nazistul
13
10

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614