REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Iohannis cere reexaminarea legii care interzice publicitatea medicamentelor

Iohannis cere reexaminarea legii care interzice publicitatea medicamentelor

Replica API 11 ianuarie 2016 | 23:34 207

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis la Parlament pentru reexaminare legea care interzice publicitatea atât la medicamentele care se eliberează cu prescripţie medicală, cât şi medicamentele care nu necesită reţetă de la medic. Se pare că această lege ar încălca anumite directive europene conform cărora este interzisă publicitatea destinată publicului larg la medicamentele care se eliberează cu prescripţie medicală şi este permisă numai pentru acelea care pot fi utilizate fără a fi nevoie de intervenţia unui medica care trebuie să pună un diagnostic.Amintim că Senatul a aprobat luni, 14 decembrie, interzicerea reclamelor detaliate pentru medicamente în domeniul audiovizualului, precum şi interzicerea totală a reclamelor la medicamentele ce se eliberează doar pe bază de reţetă, publicitatea fiind permisă prin intermediul altor mijloace decât cele audiovizuale.

În cererea Administraţiei Prezidenţiale se stipulează: „În ceea ce priveşte art. 17 alin. (3) din lege, apreciem că sintagma „pe altă cale decât prin programe de televiziune/radiodifuziune” ar trebui eliminată pentru a nu afecta transpunerea în dreptul naţional a art. 88 alin. (2) din directivă. În privinţa modificărilor propuse la art. 17 alin. (4) din Legea nr. 148/2000, remarcăm faptul că acestea interzic publicitatea pentru farmacii, care induce ideea că farmacia respectivă reprezintă un model sau un etalon pentru celelalte farmacii, dar numai în cazul în care este difuzată în cadrul programelor de televiziune sau radiodifuziune, fiind creată, astfel, o nouă premisă de discriminare şi o posibilă barieră în calea liberei prestări a serviciilor”. Iniţial, legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor. Proiectul legislativ a primit raport de respingere din partea comisiilor de fond, însă a fost aprobată în Senat cu 100 de voturi pentru şi 7 împotrivă. Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Constanţa, Vasile Rizea este de părere că aceas lucru este benefic şi îl susţine în totalitate: „Noi, Colegiul întotdeauna am cerut eliminarea reclamelor pentru că nu face decât să încurajeze consumul eronat de medicamente. Şi eu cer încontinuu treaba asta”. Vasile Rizea se declară şi el împotriva publicităţii de orice fel la medicamente. Acesta a declarat pentru „Replica”: „Noi, Colegiul întotdeauna am cerut eliminarea reclamelor pentru că nu face decât să încurajeze consumul eronat de medicamente. Şi eu cer încontinuu treaba asta. Chiar în 2014 am organizat un simpozion care s-a numit „Punctul pe i”, în care am invitat atât Agenţia Naţională a Medicamentului cât şi Protecţia Consumatorului, Ministerul Sănătăţii şi toţi factorii decizionali în care am arătat că reclama care se face, defapt nu ajută. Aceasta măreşte doar consumul de medicamente. Nu este un consum real. Ori medicamentele nu sunt mâncare. De exemplu, sunt ţări, cum e Polonia, în care e interzisă orice reclamă la produse farmaceutice. Chiar dacă sunt suplimente alimentare Pentru că şi ele conţin nişte substanţe. Nu se poate lua aşa, orice, oricând. Trebuie totuşi să recomande un specialist”.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102