REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Iohannis cere ridicarea MCV și sancțiuni în cazul divulgărilor din dosarele de corupție

Iohannis cere ridicarea MCV și sancțiuni în cazul divulgărilor din dosarele de corupție

Replica API 7 ianuarie 2015 | 00:11 218

Consiliul Superior al Magistraturii și-a ales, marți, o nouă conducere a instituţiei care guvernează cariera tuturor magistraţilor din România. Anul acesta, pentru funcţia de preşedinte şi-au depus candidatura judecătorii Alexandru Şerban şi Marius Tudose, iar pentru funcţia de vicepreşedinte procurorul Bogdan Gabor.

Marius Tudose a fost desemnat președinte al instituției, cunoscut ca apropiat al fostului ministru al Justiției, Mona Pivniceru și primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

La ședință, a fost prezent pentru prima dată în mandatul său, preşedintele Klaus Iohannis, care a susţinut că ar trebui luată în calcul modificarea legilor în sensul includerii Procurorului General între membrii CSAT şi acordarea de iniţiativă legislativă atât pentru CSM cât şi pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pentru Parchetul General.

„De asemenea, din acelaşi punct de vedere al consolidării sistemului judiciar, opinez că, în perspectiva regândirii şi modernizării arhitecturii instituţionale, a legilor siguranţei naţionale şi a legii CSAT, este util să luăm în discuţie dacă nu cumva între membrii CSAT ar trebui să se regăsească şi procurorul general, nu persoana anume, ci instituţia Procurorului General”, a spus Iohannis.

Pentru includerea CSM, a ÎCCJ şi a Parchetului General între instituţiile care au iniţiativă legislativă ar trebui însă revizuită Constituţia.

„Este de dorit ca CSM-ul și Inspecția Judiciară să ia atitudine, potrivit atribuțiilor legale, la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informații în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare”, a mai spus Iohannis la ședința CSM, stârnind rumoare în instituțiile media, care au reacționat imediat, invocând încălcarea dreptului la liberă exprimare și a dreptului constituțional de informare a populației.

Senatul a adoptat tacit, la sfârșitul lunii septembrie, un amendament propus de senatorul PSD Şerban Nicolae, care prevede ca orice cetăţean care dezvăluie informaţii din dosarele penale să fie pedepsit cu până la trei ani de închisoare.

Rapoartele MCV din ultimii ani au evidențiat în special progresele realizate de DNA, ANI și Curtea Supremă. În ultimul raport MCV, cea mai criticată instituţie a fost Parlamentul, pentru refuzul de a aviza cererile procurorilor de arestare şi urmărire penală a deputaţilor şi senatorilor.

Iohannis, păreri pro și contra

Șefa ÎCCJ, Livia Stanciu, l-a contrazis pe Klaus Iohannis, spunând că România nu este pregătită să iasă de sub MCV atâta timp cât politicienii încearcă încă să își subordoneze Justiția. De cealaltă parte, premierul Victor Ponta îl laudă pe Klaus Iohannis și a precizat, marți, că va sprijini propunerea ca între membrii CSAT să se regăsească și procurorul general. „Cred că este o idee corectă și inițiativa legislativă pt CSM ICCJ și PG - voi sprijini aceste propuneri”, a scris premierul pe un cont de socializare.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218