rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 26 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Iohannis: La Consiliul European au fost discutate coordonarea măsurilor anti-COVID şi Cadrul Financiar Multianual

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, principalele subiecte de pe agenda reuniunii vizând negocierile privind Cadrul Financiar Multianual 2021 - 2027 şi Planul european de redresare economică, dar şi agrearea unui nou obiectiv climatic pentru 2030.

Klaus Iohannis

De asemenea, a mai fost analizată securitatea internă a Uniunii, fiind discutate aspecte legate de relaţiile externe ale UE, precum relaţia transatlantică, situaţia din Mediterana de Est şi vecinătatea sudică. Au fost, de asemenea, continuate discuţiile privind coordonarea măsurilor, la nivelul Uniunii, în contextul generat de pandemia de COVID-19, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, scrie Agerpres.

În ceea ce priveşte viitorul Cadru Financiar Multianual 2021 - 2027 şi Planul european de redresare economică, au fost adoptate Concluzii ale Consiliului European, prin care sunt aduse clarificări suplimentare cu privire la propunerea legislativă referitoare la condiţionalitatea privind protejarea bugetului şi intereselor financiare ale Uniunii din perspectiva respectării principiilor statului de drept. Ca urmare, în scopul asigurării unei implementări obiective şi eficiente a acestei condiţionalităţi, Comisia Europeană va elabora şi adopta orientări, în consultare strânsă cu statele membre, şi va informa Consiliul European asupra acestora.

Preşedintele Iohannis a salutat evoluţiile pozitive înregistrate în direcţia finalizării procesului de negociere, arătând că acestea sunt de natură să faciliteze operaţionalizarea cât mai rapidă a programelor finanţate în cadrul viitorului buget al Uniunii pentru perioada 2021 - 2027 şi demararea implementării Planului de redresare. În acelaşi timp, el a reiterat susţinerea României pentru adoptarea legislaţiei aferente condiţionalităţii referitoare la statul de drept vizând protejarea bugetului Uniunii Europene.

Un alt rezultat important al reuniunii a fost acordul şefilor de stat şi guvern din Uniune cu privire la obiectivul UE pentru 2030 de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% faţă de nivelul din 1990. În context, au fost discutate aspectele referitoare la definirea unui cadru de implementare care să faciliteze realizarea noului obiectiv, inclusiv din perspectiva principiilor şi componentelor constitutive ale acestui cadru.

Concluziile adoptate menţionează, astfel, că toate statele membre vor participa la efortul comun de asigurare a îndeplinirii noii ţinte pe baze echitabile şi de o manieră solidară. De asemenea, concluziile fac referire la faptul că îndeplinirea ţintei se va realiza cu menţinerea competitivităţii Uniunii şi cu luarea în considerare a circumstanţelor naţionale specifice, a nivelelor şi potenţialelor diferite de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de la care statele membre pornesc în acest proces, precum şi a eforturilor realizate anterior în acest scop. Totodată, Consiliul European a recunoscut necesitatea asigurării interconectărilor şi securităţii energetice pentru toate statele membre, la preţuri accesibile pentru companii şi cetăţeni, precum şi a respectării dreptului statelor membre de a decide asupra mixului energetic naţional şi de opta pentru cele mai adecvate tehnologii în procesul de tranziţie, precizează sursa citată.

De asemenea, Comisia Europeană a fost invitată să evalueze modalităţile prin care sectoarele economice pot contribui la atingerea ţintei şi să prezinte propuneri pe baza unor evaluări detaliate privind impactul economic, social şi de mediu la nivelul statelor membre.

Subiectul va fi discutat din nou de liderii Uniunii cu scopul adoptării de orientări suplimentare anterior prezentării de către Comisia Europeană a pachetului legislativ de propuneri sectoriale pentru a sprijini atingerea noului obiectiv, inclusiv a celei vizând partajarea eforturilor între statele membre, aminteşte Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că România susţine noua ţintă ambiţioasă de reducere a emisiilor la nivelul Uniunii, subliniind totodată necesitatea unei abordări realiste în pregătirea implementării, în condiţiile în care aceasta va presupune eforturi considerabile pentru transformarea economiilor europene.

Şeful statului a evidenţiat, totodată, importanţa unei partajări echitabile a eforturilor între statele membre, în funcţie de condiţiile specifice şi de circumstanţele naţionale ale acestora, cu asigurarea securităţii energetice, respectarea mixului energetic naţional şi a principiului neutralităţii tehnologice. În baza acestui principiu, la solicitarea preşedintelui României, textul concluziilor Consiliului European face referire la posibilitatea utilizării gazului ca tehnologie de tranziţie care să sprijine realizarea obiectivului Uniunii pentru 2030.

Referitor la coordonarea, la nivel UE, în contextul pandemiei de COVID-19, liderii au salutat evoluţiile înregistrate cu privire la dezvoltarea unor vaccinuri eficiente împotriva virusului SARS-CoV-2, manifestând, totodată, îngrijorare faţă de menţinerea unui număr ridicat de cazuri de infectare. Consiliul European a agreat, totodată, consolidarea eforturilor de coordonare a măsurilor la nivelul Uniunii, în special în ceea ce priveşte o ridicare graduală a restricţiilor, invitând Comisia Europeană să prezinte o propunere privind un cadru comun pentru testele antigen şi pentru recunoaşterea reciprocă a rezultatelor testelor.

Şefii de stat şi de guvern din Uniune au subliniat importanţa unei pregătiri adecvate a distribuirii vaccinurilor şi a campaniilor de vaccinare, inclusiv din perspectiva strategiei de comunicare. Totodată, liderii au apreciat necesitatea creşterii rezilienţei sistemelor de sănătate şi consolidarea cooperării în acest domeniu, inclusiv prin intermediul unor iniţiative precum Uniunea Sănătăţii.

De asemenea, şefii de stat şi de guvern au reiterat necesitatea şi disponibilitatea de a consolida cooperarea, la nivelul UE, pentru combaterea terorismului şi fenomenelor asociate. Prin concluziile adoptate, liderii au reafirmat necesitatea unităţii în contracararea actelor teroriste, a radicalizării şi a extremismului violent. Consiliul European a lansat un apel la adresa statelor membre de a accelera eforturile vizând implementarea noilor baze de date şi sisteme informatice de la nivel european, precum şi în direcţia consolidării cooperării poliţieneşti şi judiciare în domeniu.

Referitor la agenda externă a Uniunii, liderii au abordat, în principal, aspecte privind relaţiile UE cu SUA, evoluţiile din Mediterana de Est şi Vecinătatea Sudică.

Referitor la relaţiile transatlantice, prin concluziile adoptate, Consiliul European a evidenţiat importanţa unui parteneriat transatlantic puternic axat pe interese comune şi valori împărtăşite, mai ales în contextul provocărilor globale curente. A fost agreată abordarea, în relaţia cu SUA, a unor teme importante precum consolidarea multilateralismului, întărirea răspunsului global la pandemia de COVID-19, gestionarea schimbărilor climatice, consolidarea redresării economice şi a comerţului, promovarea securităţii şi cooperarea în domeniul digital şi tehnologic. Consiliul European a exprimat disponibilitatea de a discuta priorităţile comune cu noul preşedinte al Statelor Unite.

Cu privire la evoluţiile din Mediterana de Est, liderii europeni au reafirmat, prin concluziile adoptate, interesul strategic al Uniunii pentru dezvoltarea unei relaţii de cooperare şi reciproc avantajoase cu Turcia. Au menţinut oferta unei agende pozitive, în condiţiile în care Turcia va manifesta disponibilitate pentru un parteneriat onest cu Uniunea Europeană şi cu statele membre, precum şi de a soluţiona neînţelegerile prin dialog şi în conformitate cu dreptul internaţional. Agenda pozitivă ar include dimensiunea economică şi comercială, contactele interumane, reluarea dialogului la nivel înalt, precum şi continuarea cooperării în domeniul migraţiei.

Pe de altă parte, în concluziile Consiliului European se menţionează că Turcia "s-a angajat în acţiuni unilaterale, provocatoare la adresa Uniunii, a statelor membre şi a unora dintre liderii europeni". Astfel, Consiliul Uniunii este invitat să adopte listări suplimentare în baza deciziei din 11 noiembrie 2019 privind măsurile restrictive legate de activităţile de forare ale Turciei în Mediterana de Est.

Consiliul European a mai reliefat importanţa menţinerii canalelor de comunicare deschise cu Turcia. A invitat Înaltul Reprezentant şi Comisia să prezinte o evaluare actualizată a relaţiilor UE-Turcia, precum şi a opţiunilor de abordare, spre a fi discutate cel mai târziu în cadrul Consiliului European din martie 2021.

De asemenea, şefii de stat şi de guvern au solicitat organizarea Conferinţei Multilaterale privind Mediterana de Est. Uniunea Europeană va urmări şi coordonarea cu Statele Unite ale Americii privind Turcia şi situaţia din Mediterana de Est.

Tot în această perioadă, Iohannis a participat şi la Summitul euro, în format extins. În cadrul Summitului, a fost adoptată o Declaraţie a liderilor prin care este reafirmată importanţa unui răspuns economic coordonat şi rapid la provocările generate de pandemia de COVID-19, inclusiv pe baza progreselor deja obţinute privind Uniunea Economică şi Monetară şi Uniunea Bancară, maia arată Administraţia Prezidenţială.

sâmbătă, 12 decembrie 20201116
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
IATĂ ce MĂSURI TREBUIE să RESPECTĂM!
GANDUL.RO
S-au măcelărit într-o vilă de lux de la munte! Fiul unui afacerist, înjunghiat în cap
Comentarii

11Mata(13 dec 16:46)
Samacacpatineflegmatbcista
20oli(12 dec 13:52)
IVERMECTINA, cititi ce poate si ce face, satoshi omura inventatorul acesteia a primit premiul nobel !!! ascultati si alte opinii !!
33Bebe(12 dec 13:15)
Ziceam ca presedinte mai prost decat Basescu nu vom mai avea.Uite ca avem. Treaba e ca si viitorul presedinte poate fi mai prost decat astia doi. Daca ar fi doar presedintii,dar si restul conducerii e vai de lume. Ne mai miram ca o ducem nasol.
mai mult...Politică
26 ian 00:04PoliticăCiucă: 'Nimeni nu va plăti mai mult de 0,8 lei pe kWh pentru energie electrică, indiferent de consum'

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, un nou set de măsuri de sprijin în domeniul energiei electrice şi al...493

26 ian 00:00PoliticăAUR cere renunțarea la starea de alertă, în plin val 5 al pandemiei194
26 ian 00:10PoliticăLudovic Orban taxează muțenia lui Klaus Iohannis pe subiectul Ucraina373
26 ian 00:00PoliticăDe la 1 mai, PSD va renegocia creșterea pensiilor

Vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu a declarat marți, la Antena 3, că din luna mai vor avea loc negocieri cu...386

26 ian 00:10PoliticăCîţu vrea un cadru fiscal simplu şi clar pentru industria IT292
26 ian 22:54PoliticăAlți consilieri controversați ai lui Traian Băsescu au intrat în Guvern659
26 ian 22:55PoliticăCiucă: sesizarea de plagiat la teza de doctorat a fost admisă de CNATDCU

Sesizarea făcută la CNADTCU – Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor...434

26 ian 22:50PoliticăUn deputat părăsește Forța Dreptei și se întoarce în PNL625
26 ian 22:51PoliticăCîțu: Nu prea văd sensul ca după 1 aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piața de energie270
26 ian 22:51PoliticăGeorge Simion rupe tăcerea despre candidatura sa la alegerile prezidențiale

George Simion a admis, luni seară, la Sinteza zilei că AUR se află în plină precampanie pentru alegerile...460

26 ian 22:51PoliticăMihai Chirica îi ia apărarea lui George Simion, după atacul cu cerneală549
26 ian 22:52PoliticăGeorge Simion, vedetă pe Internet: val de glume după incidentul de la Iași647
Vremea
0.1°0.1° - 1.7° miercuri, 26 ianuarie 2022
ConstanțaUmiditate: 75%
Vânt: 7.32 m/s
Presiune: 1022 milibari

Loto
6/4946293334026
5/403043171836
joker3514524232
Horoscop
mai mult...SPSportRT
26 ian 00:00SportCupa Africii pe Națiuni: Malawi, antrenată de Mario Marinică, eliminată în optimi / Maroc și Senegal merg în sferturi

Maroc și Senegal s-au calificat în sferturile Cupei Africii pe Națiuni, după ce au trecut de Malawi, respectiv...195

26 ian 00:00SportPatronul clubului Dinamo Kiev neagă că Mircea Lucescu va fi înlocuit cu Andriy Shevchenko

Igor Surkis, patronul clubului Dinamo Kiev, a negat informaţiile apărute în presa ucraineană conform cărora ar...264

26 ian 00:00SportSimona Halep va participa la WTA Doha - Ashleigh Barty, singura absență din TOP 10

Simona Halep se află pe lista sportivelor care vor participa la turneul de categorie WTA 1000 de la Doha, programat în...369

26 ian 22:56SportFotbal: Ianis Hagi, accidentat la genunchi, nu va mai juca în acest sezon

Fotbalistul român Ianis Hagi nu va mai juca în acest sezon după ce s-a accidentat la genunchi într-un meci disputat...439

Local
26 ian 22:45LocalEvaluarea activităților desfășurate de Centrul Regional Antidrog Constanţa în anul 2021

Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Constanţa din cadrul Agenţiei Naţionale...549

26 ian 09:08LocalȘcolile și grădinițele, dotate de Primăria Constanța cu măști și dezinfectanți

După ce ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că România a intrat în valul 5 al pandemiei, iar șeful...310

26 ian 00:03LocalLovitură de teatru în cazul sutelor de milioane de euro plătite de Statul Român fraţilor Micula

2879

26 ian 15:17LocalFlorin Chelaru propune înființarea unui serviciu public de administrare și întreținere a tramei stradale

Florin Chelaru a inițiat un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea atribuirii directe a gestiunii serviciului...750

26 ian 22:46LocalRazii în Constanța! A curs cu amenzi!

Polițiști ai municipiului Constanța au desfășurat seara trecută, 24 ianuarie, în intervalul orar 18.00 - 21.00,...396

26 ian 22:46LocalBărbat, condamnat pentru conducere fără permis, încarcerat la Poarta Albă

376

Politică
26 ian 22:55PoliticăCiucă: sesizarea de plagiat la teza de doctorat a fost admisă de CNATDCU

Sesizarea făcută la CNADTCU – Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor...434

26 ian 22:50PoliticăUn deputat părăsește Forța Dreptei și se întoarce în PNL

La plecarea din PNL, Ludovic Orban a atras mai mulți deputați liberali și a format partidul Forța Dreptei. Liderul...625

26 ian 22:51PoliticăCîțu: Nu prea văd sensul ca după 1 aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piața de energie

270

26 ian 00:00PoliticăDe la 1 mai, PSD va renegocia creșterea pensiilor

Vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu a declarat marți, la Antena 3, că din luna mai vor avea loc negocieri cu...386

26 ian 00:10PoliticăCîţu vrea un cadru fiscal simplu şi clar pentru industria IT

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, consideră că industria IT necesită un cadru fiscal simplu şi clar, astfel...292

26 ian 22:54PoliticăAlți consilieri controversați ai lui Traian Băsescu au intrat în Guvern

Guvernul Nicolae Ciucă se umple de unii dintre cei mai controversați foști consilieri prezidențiali din mandatul lui...659

26 ian 22:51PoliticăGeorge Simion rupe tăcerea despre candidatura sa la alegerile prezidențiale

George Simion a admis, luni seară, la Sinteza zilei că AUR se află în plină precampanie pentru alegerile...460

26 ian 22:51PoliticăMihai Chirica îi ia apărarea lui George Simion, după atacul cu cerneală

Primarul Iașiului, Mihai Chirica (PNL), el însuși victima unui atac cu iaurt, spune că incidentul petrecut luni în...549

26 ian 22:52PoliticăGeorge Simion, vedetă pe Internet: val de glume după incidentul de la Iași

647

Interviuri
8 ian 14:37InterviuriȚUȚUIANU: Dacă mi se PROPUNE, candidez la PRIMĂRIA Constanța! VIDEO

Deputatul PSD, Horia Țuțuianu, a fost prezent vineri, 7 ianuarie, în studioul Replica de Constanța, pentru o...4361

5 ian 00:16InterviuriCOȘA: Voi COLABORA foarte BINE cu Marilena DRAGNEA! VIDEO

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, s-a aflat în studioul REPLICA, marți, 4 ianuarie a.c., pentru a discuta...3705

21 dec 00:06InterviuriIulian SOCEANU: Până în primăvară GAZELE vor fi puse în FUNCȚIUNE! Video

5386

21 dec 00:06InterviuriCÎRJALIU, despre CIOBANU: Tu ești un MINCINOS și un zero BARAT! Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a fost prezent în studioul Replica, luni, 20 decembrie, în cadrul emisiunii...4213

14 dec 00:25InterviuriSTELIAN Ion: PREDOIU e LEGAT de mâini și de picioare, direcționat unde vor alți POLITICIENI! Video (I)

Stelian Ion, fostul ministru constănțean al Justiției, a acordat un interviu cotidianului Replica, în care a vorbit...3566

11 dec 00:30InterviuriCHIȚAC: Nu pot să îmi imaginez PUZ-ul Peninsulei fără PORTUL TOMIS! VIDEO

8609

Monden
26 ian 00:00MondenVictoria Beckham devine deja bunică? Poza publicată de iubita lui Brooklyn

Victoria Beckham devine oare deja bunică s-a întrebat toată lumea după ce viitoarea ei noră, actrița Nicola Peltz,...284

26 ian 00:00MondenA mai rămas un pic și Jason Statham e iar tătic! Cum a pozat iubita lui?

Fotomodelul internațional Rosie Huntington-Whiteley, de 34 de ani, s-a îndrăgostit de Jason Statham, care e cu 20 de...349

26 ian 00:00Monden'Spider-Man' detronează 'Scream' din fruntea box-office-ului nord-american

169

26 ian 19:33MondenBianca Drăgușanu își topește buzele la propriu! Video cu schimbarea radicală, din timpul intervenției

Dacă v-ați întrebat măcar o dată cum ar arăta în prezent Bianca Drăgușanu fără buzele sale mărite în mod...1119

26 ian 01:22MondenDan Negru pleacă de la Antena 1 după 22 de ani

Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, Dan Negru a semnat deja cu un alt post de televiziune. El va fi realizator la...843

26 ian 01:20MondenA murit Thierry Mugler. Designerul francez avea 73 de ani

333

Mapamond
26 ian 01:21MapamondPreşedintele Roch Marc Christian Kaboré a fost arestat de armată şi închis într-o tabără militară

Preşedintele Burkina Faso Roch Marc Christian Kaboré ar fi fost arestat de către armată şi închis în tabăra...335

26 ian 01:22MapamondPreședintele Biden ia în calcul trimiterea a mii de soldați în Europa de Est și țările baltice

Președintele Joe Biden ia în considerare trimiterea câtorva mii de soldați americani în Europa de Est și țările...320

26 ian 01:23MapamondO turistă olandeză, arestată după ce a făcut un salut nazist la poarta Auschwitz

376

26 ian 01:23MapamondSUA îşi îndeamnă cetăţenii să nu călătorească în Rusia. Membrii ambasadei din Kiev vor fi evacuați

Statele Unite ale Americii au emis un ordin prin care solicită evacuarea diplomaţilor aflaţi la Kiev. Personalul...248

26 ian 01:19MapamondUn bărbat a călătorit din Africa de Sud în Olanda în compartimentul roților unui avion

Poliţia olandeză a anunţat că a găsit un pasager clandestin în viaţă în compartimentul roţilor unui avion care...459

26 ian 01:20MapamondResponsabil OMS: Varianta Omicron a coronavirsului ar putea aduce sfârşitul pandemiei în Europa

523

Sănătate
26 ian 00:00Sănătate11 plante și suplimente ce pot ameliora depresia

Depresia este o tulburare de dispoziție care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Tulburările depresive...179

26 ian 00:00SănătateCopilul tău nu doarme? 17 cauze posibile

Copiii mai mici sau mai mari nu dorm dintr-o mulțime de motive, printre care faptul că nu au o rutină a somnului bine...175

26 ian 00:00SănătateCum și cât poți slăbi, la modul sănătos, în trei luni?

246

26 ian 00:00SănătateSemnele unui cheag de sânge pe care nu trebuie să le ignori

Capacitatea de coagulare a sângelui, respectiv de formare de cheaguri de sânge, este esențială pentru organismul...322

26 ian 00:00SănătateStudiu: Rezultatele școlare slabe pot avea legătură cu boli ale ochiului

Unii dintre copiii care aveau rezultate slabe la învățătură și-au îmbunătățit performanețele după ce au...134

26 ian 00:00SănătatePneumonia la sugari şi riscul de astm

Ce legătură este între pneumonia la bebeluși și riscul de astm? Se pare că sugarii diagnosticați cu pneumonie au...128

26 ian 00:00SănătateMedicamentele și frumusețea: beneficii sau toxicitate?

Pe timpul iernii, femeile își pot îmbunătăți starea de sănătate și își pot stimula frumusețea prin diverse...153

26 ian 00:00SănătateProbioticele îţi întăresc sistemul imunitar?

Având în vedere că ne vom confrunta cu viitorul sezon de gripă, dar și cu alergiile sezoniere și pericolul...182

26 ian 00:00SănătateCe beneficii au îmbrățișările?

145

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT