REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Iohannis: Legătura de limbă cu Franța este una istorică. Ce spune preşedintele României despre problema romilor

Iohannis: Legătura de limbă cu Franța este una istorică. Ce spune preşedintele României despre problema romilor

Replica API 7 februarie 2015 | 01:26 191

Legătura de limbă dintre România și Franța este una istorică, dar și o șansă de a ameliora relațiile bilaterale, a declarat Klaus Iohannis într-un interviu difuzat vineri de TV5 Monde, precizând că în opinia sa ar trebui să se facă mai mult pentru ca franceza să fie aleasă ca limbă străină de studiu în școli, anunţă agerpres.ro.

Într-un interviu acordat postului francez TV5 Monde înainte de vizita sa în Franța de săptămâna viitoare, Klaus Iohannis și-a exprimat convingerea că va avea 'foarte bune relații cu Franța' în contextul în care, 'în numeroase domenii, România și Franța au un parteneriat tradițional care nu datează de câteva decenii'.

'Vorbim de un parteneriat înscris în istorie, asta înseamnă relații bilaterale foarte profunde, implică schimburi comerciale, foarte mulți investitori francezi au decis să vină în România. Iar aspectele relevante al limbii și al francofoniei sunt foarte importante. Acestea nu constituie doar legături, puncte de contact între România și Franța. Limba franceză e foarte răspândită în România, este o limbă străină predată în foarte multe școli și, bine ar fi, este părerea mea, să sporim opțiunea de a alege limba franceză ca limbă străină', a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele român a dat asigurări că și personal încearcă să-și amelioreze cunoștințele de limbă franceză și că din acest motiv știe din experiență ce înseamnă această legătură de limbă. 'Această legătură de limbă este una istorică, dar și o șansă de a ameliora relația noastră bilaterală. În domeniul francofoniei, România este activă și cred că acest lucru va rămâne așa', a adăugat el.

În ceea ce privește problema integrării romilor, una de mare actualitate în Franța, Iohannis a afirmat că reprezintă o prioritate și pentru autoritățile române.

'Nu putem să ne întoarcem în partea cealaltă și să ne prefacem că problema a dispărut, pentru că, dacă nu o vom soluționa, se va agrava pe zi ce trece. România a pus în practică multe proiecte pentru a-i integra pe romi. Continuăm să fim foarte preocupați la nivel de președinție și de guvern pentru a soluționa această chestiune', a spus președintele României. 'Pe de altă parte trebuie să fim realiști și să conștientizăm că această problemă nu poate fi rezolvată de azi pe mâine. Trebuie să evaluăm unde s-a greșit în integrarea romilor în România și, într-un sens mai general, în UE. (...) Trebuie să fim conștienți că problema romilor nu mai este demult doar o problemă a României, ci una care trebuie abordată împreună cu partenerii noștri europeni dacă vrem să o soluționăm într-un mod serios și durabil', a mai declarat Iohannis.

El a precizat că este conștient de 'sensibilitățile din Franța sau din alte părți' în problema romă și că în soluționarea chestiunii contează pe sprijinul partenerilor europeni. 'Ne dorim cu toții ca problema să se rezolve și dorim cu toții o integrare a minorității rome, și în România, dar și la modul general, în Europa', a mai afirmat Klaus Iohannis.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614