REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Iohannis: Ne propunem ca 7 milioane de persoane să fie vaccinate până la 1 august

Iohannis: Ne propunem ca 7 milioane de persoane să fie vaccinate până la 1 august

Replica API 14 mai 2021 | 00:04 993

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că în şedinţa de lucru cu premierul Florin Cîţu, membri ai Guvernului, şefi de instituţii şi experţi s-au stabilit ţinte de vaccinare anti-COVID-19, respectiv 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie, 6 milioane - până la 1 iulie şi 7 milioane - până la 1 august şi a fost pregătit un calendar cu măsuri de relaxare.

"Am parcurs deja un drum lung, însă este nevoie de mai mult, este nevoie de mult mai mult. Dacă vrem să ieşim din pandemie, trebuie să ne vaccinăm, nu este altă cale de a finaliza această pandemie cu succes. Pentru asta, în şedinţa de astăzi am stabilit nişte ţinte de vaccinare. Aş spicui doar dintr-un tabel. Ne propunem ca la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie - 6 milioane, la 1 august - 7 milioane de persoane vaccinate. O să vă întrebaţi de ce aceste date. Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare şi am dori să avem un calendar care cuprinde întreaga perioadă de vară. Aşadar, ne pregătim de relaxare, însă trebuie să fie o relaxare precaută. Noi vrem să scăpăm de pandemie, nu vrem să ne relaxăm în iunie ca să revenim cu restricţii în august. Vrem să avem un calendar care ne permite să reluăm multe activităţi, dar care nu ne expun pericolului revenirii pandemiei în forţă. Aşadar, vom avea o relaxare pas cu pas. Am elaborat calendarul care cuprinde aceşti paşi, până pe 1 septembrie, urmând ca, la sfârşitul verii, să avem o reevaluare pentru a stabili măsurile pentru toamnă", a spus Iohannis într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, scrie Agerpres.

El a subliniat că aceste relaxări sunt condiţionate de doi factori extrem de importanţi, respectiv evoluţia pandemiei, măsurată prin rata de incidenţă, şi gradul de vaccinare.

"Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare şi trebuie să ne vaccinăm - aşa de simplu este!", a mai spus Iohannis.

Şeful statului a dat exemple de măsuri de relaxare, arătând că acestea vor fi în detaliu enunţate de Comitetul Naţional, iar Guvernul va adopta hotărârea cu aceste relaxări. În acest context, a anunţat că din 15 mai se elimină obligativitatea purtării măştii de protecţie în exterior, cu câteva excepţii, respectiv pieţele, târgurile şi staţiile de transport public, dar şi restricţiile de circulaţie noaptea şi cele asupra programului agenţilor comerciali.

De asemenea, activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate. De asemenea, a precizat că de la 1 iunie, nunţile, botezurile, mesele festive vor putea fi organizate în exterior cu maximum 70 de persoane, iar în interior - cu cel mult 50 de persoane, iar dacă organizatorul garantează că toate persoanele care participă sunt vaccinate, se renunţă la restricţionarea numărului de participanţi. Similar, el a indicat că această măsură se aplică şi în ceea ce priveşte sălile de sport.

Pandemia, potrivit preşedintelui, "s-a redus un pic" şi a vorbit de România post-pandemie.

"Parcă putem să respirăm un pic mai uşuraţi, dar în acelaşi timp, dragi români, trebuie să ne fie foarte clar că suntem deja în plină pregătire pentru România post pandemică. Pandemia nu se va termina mâine, nu se va termina nici pe 1 septembrie, dar, dacă ne vaccinăm cu toţii, totuşi pandemia se va reduce şi, în final, se va termina. Dar noi vrem să fim pregătiţi, noi nu dorim, eu nu îmi doresc ca România post-pandemie să fie identică cu România dinainte, dinaintea pandemiei. Am învăţat mult. Am suferit mult. Avem şansa să facem România mai bună. România post-pandemie trebuie să fie România în care implementăm reformele, în care avem o dezvoltare susţinută, o Românie în care avem investiţii, în care facem sistemul sanitar mai bun, în care facem şcolile mai sigure, în care se creează locuri de muncă, economia creşte şi, cred că putem să spunem şi acest lucru, România post-pandemică este România în care şi salariile cresc şi în care viaţa românilor devine mai bună", a susţinut Iohannis.

El a reiterat că medicii şi personalul medical sunt eroii care au făcut posibilă gestionarea pandemiei.

"Peste un an de zile a durat până acum pandemia. A fost multă, prea multă suferinţă în România şi îmi pare rău pentru toţi cei care au suferit de pe urma acestei boli, însă trebuie să ne amintim şi de cei care au făcut posibilă gestionarea acestei pandemii, de medici, de personalul medical. Ei au fost eroii noştri şi lor le datorăm mulţumiri, mulţumiri, mulţumiri", a evidenţiat Klaus Iohannis.

În ultimele săptămâni, a adăugat preşedintele, există o evoluţie încurajatoare, în contextul în care numărul de îmbolnăviri a scăzut, la fel şi cel al pacienţilor de la ATI şi al deceselor cauzate de COVID-19, iar campania de vaccinare "a prins viteză", în fiecare zi peste 100.000 de persoane fiind vaccinate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si eu imi propun multe.....dar nu imi ies toate....de la propunere la fapta e cale lunga.....
1
0
Puteti sa va propuneti ce vreti voi , eu tot nu ma vaccinez , nu vreau sa fac parte din cei 7 mil de cobai !
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920