rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 24 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Iohannis retrimite în Parlament Legea privind Consiliul Naţional al Persoanelor Vârstnice

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis în Parlament pentru reexaminare Legea privind Consiliul Naţional al Persoanelor Vârstnice, el susţinând că modificările aduse fiind natură să afecteze exigenţele de claritate şi predictibilitate a normei, în timp ce altele au caracter retroactiv

”Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 16/2000 vizează organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice, noile reglementări instituind schimbarea denumirii acestui Consiliu, prelungirea mandatului preşedintelui şi al vicepreşedinţilor acestui organism, respectiv al consiliilor judeţene ale pensionarilor şi persoanelor vârstnice, de la 2 la 4 ani, stabilirea unor interdicţii pentru ocuparea funcţiei de membru al Consiliului, precizarea reprezentanţilor autorităţilor publice care fac parte din Comisia permanentă a Consiliului Naţional, precum şi atribuţiile consiliilor judeţene ale pensionarilor şi ale persoanelor vârstnice. Unele dintre aceste dispoziţii sunt, însă, de natură să afecteze exigenţele de claritate şi predictibilitate a normei, în timp ce altele au caracter retroactiv, motiv pentru care se impune reexaminarea legii de către Parlament”, se arată în cererea de reexaminare formulată de Klaus Iohannis.

În solicitarea şefului statului se menţionează că prin art. I pct. 3 din legea transmisă la reexaminare se defineşte organizaţia de pensionari ca fiind acea organizaţie constituită în scopul îndeplinirii unor atribuţii, precum apărarea dreptului membrilor săi la o pensie calculată şi acordată în condiţiile legii şi a altor drepturi de asigurări sociale, reprezentarea membrilor organizaţiei în raporturile cu instituţiile administraţiei publice locale în vederea obţinerii, în condiţiile legii, a drepturilor acestora, organizarea de activităţi recreative, culturale şi sportive pentru pensionari, persoane vârstnice şi familiile acestora. De asemenea, potrivit aceluiaşi text al legii supuse reexaminării se defineşte organizaţia judeţeană a pensionarilor şi a persoanelor vârstnice, respectiv a municipiului Bucureşti, ca fiind organizaţia constituită şi/sau care funcţionează în conformitate cu prevederile Legii nr. 502/2004 privind asociaţiile pensionarilor, având menţionată această denumire în hotărârea judecătorească de înfiinţare, cu sediul în municipiul reşedinţă de judeţ sau în municipiul Bucureşti, după caz, şi care are în structura ei filiale în localităţile judeţului respectiv sau în municipiul Bucureşti, după caz.

”Menţionăm că art. 2 din Legea nr. 502/2004 privind asociaţiile pensionarilor prevede că acestea se constituie în scopul apărării dreptului fiecăruia dintre membrii săi la o pensie calculată şi acordată în condiţiile legii, precum şi a altor drepturi de asigurări sociale, potrivit legii, al reprezentării membrilor asociaţiei în raporturile cu instituţiile administraţiei publice locale şi centrale, în vederea obţinerii, în condiţiile legii, a drepturilor cuvenite acestora, al organizării de activităţi recreative, culturale şi sportive, pentru pensionari şi familiile acestora, precum şi al organizării unor activităţi de ajutorare şi asistenţă socială pentru pensionari, în colaborare cu instituţiile specializate ale administraţiei publice. Totodată, precizăm că dispoziţiile Legii nr. 502/2004 referitoare la constituirea asociaţiilor judeţene nu instituie nicio obligaţie cu privire la denumire şi sediu, iar cu privire la înfiinţarea de filiale se prevede posibilitatea, iar nu obligaţia înfiinţării acestora. Având în vedere că Legea nr. 502/2004 privind asociaţiile pensionarilor constituie cadrul normativ general referitor la asociaţiile de pensionari, pentru evitarea neclarităţilor şi a contradicţiilor de natură să creeze confuzie în aplicarea normei pentru destinatarii săi, considerăm că prevederile art. I pct. 3 din legea reexaminată ar trebui corelate cu prevederile acestui act normativ în ceea ce priveşte definiţia, scopul şi atribuţiile organizaţiilor de pensionari, precum şi modul de constituire a organizaţiilor judeţene şi a filialelor acestora”, se mai arată în cererea preşedintelui Iohannis.

Cu privire la alegerea preşedintelui şi a vicepreşedintelui consiliului judeţean al pensionarilor şi persoanelor vârstnice, respectiv al municipiului Bucureşti, art. I pct. 23 din legea transmisă spre promulgare - modificarea art. 24 alin. (5) şi (6) al Legii nr. 16/2000 - prevede modalităţi distincte de dobândire a acestor funcţii.

”Astfel, preşedintele acestui consiliu se desemnează de organizaţia judeţeană a pensionarilor şi persoanelor vârstnice, respectiv a municipiului Bucureşti, cu cel mai mare număr de membri cotizanţi, în timp ce vicepreşedintele se alege de către membrii consiliului. Având în vedere aceste dispoziţii, considerăm că ar fi oportun ca atât preşedintele, cât şi vicepreşedintele consiliului judeţean al pensionarilor şi persoanelor vârstnice să fie desemnaţi în aceeaşi modalitate, astfel încât să se asigure o reprezentativitate adecvată a organizaţiilor judeţene a pensionarilor şi persoanelor vârstnice în conducerea acestui consiliu”, se menţionează în cererea de reexaminare.

Art. II al legii reexaminate prevede că mandatul preşedintelui şi al vicepreşedinţilor Consiliului Naţional al Organizaţiilor de Pensionari şi al Persoanelor Vârstnice, respectiv al consiliilor judeţene ale pensionarilor şi persoanelor vârstnice, respectiv al municipiului Bucureşti, în funcţie la data intrării în vigoare a prezentei legi, se prelungeşte la 4 ani.

”Ţinând cont de faptul că art. 6 şi art. 24 din Legea nr. 16/2000, astfel cum acestea au fost modificate prin legea transmisă la promulgare, instituie o formă diferită de dobândire a acestor mandate, şi anume prin alegeri, iar nu prin prelungirea mandatului, considerăm că dispoziţiile nou introduse ar trebui reanalizate sub aspectul respectării normelor de tehnică legislativă, în caz contrar acestea putând genera neclaritate şi lipsă de previzibilitate în aplicare”, mai susţine Klaus Iohannis.

Prin art. III al legii supuse reexaminării se menţionează că prevederile art. 19 alin. (5) din Legea nr. 16/2000, astfel cum au fost modificate prin legea transmisă la promulgare şi care stabilesc cuantumul indemnizaţiei lunare a membrilor comisiei permanente, se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2019.

”Considerăm că dispoziţiile art. III din legea supusă reexaminării au caracter retroactiv, fapt ce intră în contradicţie cu cerinţele impuse de art. 1 alin. (5) referitoare la exigenţele de calitate a legii, precum şi cu prevederile art.15 alin. (2) şi ale art. 78 din Legea fundamentală, potrivit cărora legea dispune numai pentru viitor, se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei. Faţă de argumentele expuse mai sus şi având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 16/2000 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice”, mai prevede cererea preşedintelui Klaus Iohannis.

Mediafax

vineri, 11 ianuarie 2019583
Comentarii

06Pa ei si pe toti HOTII(11 ian 10:11)
' Reati ai drakului de HOTI care-i iindopati pe toti GOLANII psd cu pensii speciale care de fapt este hotie, furaciune pe fata din banii tuturor romanilor care se spetesc cu munca si platesc sute de taxe si impozite ca sa-i mancati voi niste PARAZITI PENALI..pentru ,,ca putem" ,,si-asa vrem noi..". Ce-o s-o vo mai luati si voi, mai rau ca CEAUSESCU pe care tot cozi de totor ca DRACnea si securistul turnator voiculescu l-au executat.
63sasule ,(11 ian 09:44)
tu le retrimiti pe toate , pt ca nu le intelegi ! sasule , tu faci totul pt un nou mandat , te doare in cur de Romania . ....Pt '' Corect'' si ''Cel mai bun'' , muisti sunteti , asa veti ramane in veci , fii de curve !
25Corect !(11 ian 07:38)
Foarte bine! Bravo d-le presedinte, procedati corect, constitutional !
47cel mai bun !(10 ian 17:15)
cel mai bun presedinte, dupa Basescu desigur !
76tot asa Plavane(10 ian 17:06)
Nu e nicio noutate, nicio surpriza. Omul cu 7 casoaie din meditatii face si el saracutu ce stie mai bine. Sa se puna invers, sa stea cu dosul la orice exceptie solicitarile nemtalailor si austriecilor care au barbierit padurile tarisoarei dar DNA-UL nu vede.Ce PANARAMA de presedinte,
65unu(10 ian 16:37)
ha ,ha ha ce tare ,asta retrimite in parlament orice le asa ca nimic nou sub soare Dar guvernul... ii retrimite aceleasi propuneri pentru ministri dar si pentru sefia DNA .Bravo Viorica si PSD faceti-l sa inebuneasca pe plavan ! Hastag, pnl in fibrilatii ,incep si revocarile la DNA Ploiesti ! DNA Oradea s-a facut de cacat ! Si vor mai apare si alte mizerii ale acestui sistem girat si aparat de Iohannis !P...a un nou mandat dar mai grav este aici si Europa si vede pe viu cam ce se intampla in tarisoara asta!Ehei se va schimba curentul in draga si poate vom reveni in matca constitutionala !
mai mult...Politică
24 mai 00:00PoliticăEugen Tomac: Aproape toate partidele au încercat să deturneze sensul acestor alegeri

Partidul Mișcarea Populară, Filiala Constanța, a organizat joi, 23 mai, la sediul PMP, o conferință de presă...198

24 mai 00:00PoliticăTurcan a răbufnit după cântecul popular interpretat de copii: 'Dragnea demonstrează că nu dă doi bani pe viitorul copiilor'266
24 mai 00:00PoliticăDragnea, reproșuri pentru PSD și Guvern: Am fost lăsat singur!395
24 mai 00:00PoliticăPreşedintele PMP susţine alegerea primarilor în două tururi: E spre binele PSD-ului să mai scape de anumiţi baroni locali

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, susţine ca alegerea primarilor să se facă în două tururi de scrutin, considerând...239

24 mai 00:49PoliticăVideoconferință la MAI: iată ce s-a stabilit în legătură cu alegerile!477
24 mai 00:36PoliticăCând se deschid ofertele pentru reabilitarea Cazinoului! Anunţul făcut de ministrul Dezvoltării553
24 mai 00:38PoliticăŞcoala 16 va fi EXTINSĂ! Făgădău a semnat contractul de finanţare!

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, Secretarul de Stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și...1141

24 mai 00:46PoliticăDarius Vâlcov, urmărit penal de DIICOT în dosarul privind publicarea protocolului din 2016452
24 mai 00:48PoliticăŞedinţă de consiliu local la Valu lui Traian404
24 mai 00:51PoliticăPost la Serviciul Juridic al Primăriei Constanța, scos la concurs

Primăria municipiului Constanţa organizează concurs la sediul din bd. Tomis, nr. 51, pentru ocuparea unei funcţii...450

23 mai 01:37PoliticăKlaus Iohannis, în anul 2009: referendumul mi se pare inutil. Nu am votat469
23 mai 01:29PoliticăIohannis a reevaluat-o pe Dăncilă: 'Mă bucură că sunt pesedişti care se trezesc şi îşi dau seama că această conducere a lui Dragnea este toxică'465
Vremea
23.9°18.6° - 24.4° joi, 23 mai 2019
cer seninUmiditate: 51%
Vânt: 5.5 m/s din V
Presiune: 1010.1 milibari

Loto
6/4952231383947
5/4014171924256
joker4182131451
Horoscop
mai mult...SPSportRT
24 mai 13:48SportSchimbări majore în UEFA Champions League, din sezonul viitor: regula care va provoca un scandal URIAȘ

Noul sezon din Liga Campionilor vine cu schimbări, care au ca scop fluidizarea meciurilor, reducerea tragerilor de timp...282

24 mai 21:43SportUn fost internațional bulgar acuză naționala României de blat la EURO 1996: „Au mers la culcare cu Spania, vă spun sigur!”

Ivo Georgiev (47 de ani), fost internațional bulgar, afirmă că naționala României ar fi cedat deliberat meciul cu...600

24 mai 00:00SportSimona Halep-Ajla Tomljanovic în primul tur! Sorana, meci incendiar! Cu cine joacă Begu și Buzărnescu

Tragerea la sorți de la Roland Garros 2019 a avut loc ieri. Simona Halep, Mihaela Buzărnescu, Irina Begu și Sorana...423

24 mai 00:00SportSorana Cîrstea s-a calificat în semifinale la Nurnberg

Jucătoarea română de tenis Sorana Cîrstea s-a calificat joi în semifinalele turneului WTA de la Nurnberg...206

Local
24 mai 00:34LocalLocuințe protejate și centre de zi pentru beneficiarii Protecției Copilului Constanța

Demersurile în vederea închiderii vechilor centre de plasament din județul Constanța continuă! Trei noi proiecte,...473

24 mai 00:47LocalDoi bărbați din Tulcea s-au ales cu dosare penale!

Polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Tulcea, la data de 22 mai a.c., au depistat un bărbat,...490

24 mai 00:33LocalO femeie a stat atârnată de balcon, pe strada Traian! Amenința că se sinucide

...2588

24 mai 00:44LocalConstănțenii își pot testa, în doar 5 minute, NIVELUL DE CONSUM DE ALCOOL!

Miercuri, 5 iunie a.c., ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor), Institutul Național...833

24 mai 00:43LocalPoliția Locală, în control în punctele fierbinți ale orașului. Urmarea: SUTE DE SANCȚIUNI!

Polițiștii locali au intensificat verificările în zona unităților de învățământ, a stațiilor de transport...548

24 mai 01:00LocalLaboratorul Micului Einstein pentru preșcolarii isteți!

Grădiniţa nr. 45 Constanţa o organizat primul Concurs Judeţean preșcolar de știinţă “LABORATORUL MICULUI...311

24 mai 00:51LocalBlocuri noi, în locul fostei fabrici Energia. Proiectul ajunge în atenţia consilierilor

Fosta fabrică de mase plastice Energia, aflată pe Baba Novac, a fost ani la rândul „raiul” hoților care au secat...1916

24 mai 00:37LocalHoria Constantinescu, șeful de la Protecția Consumatorilor, implicat într-un accident cu mai multe mașini! VIDEO

Un accident rutier a avut loc în municipiul Constanța, joi, 23 mai, la intersecția străzilor Ion Lahovari cu...7461

24 mai 00:39LocalComandantul pescadorului urmărit cu FOCURI de ARMĂ, ARESTAT la Constanța!

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, coordonaţi de procurorul învestit în cauză din cadrul...1193

23 mai 01:36LocalRADET Constanța caută director economic!

Consiliul de Administraţie al RADET Constanța a demarat procedura de recrutare şi selecţie pentru postul de director...706

Monden
24 mai 00:00MondenEl a câştigat „Ferma: Un nou început“! Moroşanu şi Marius s-au bătut pentru 50.000 de euro, dar doar unul a plecat acasă cu marele premiu

Anul acesta, Pro TV a adus în casele românilor un nou format de show, „Ferma: Un nou început“, o emisiune care a...476

24 mai 00:00MondenInna, pe scena de la Românii au talent, în cea de-a doua semifinală live

Inna va fi prezentă pe scena Româmnii au talent, în cea de-a doua semifinală a concursului transmis de postul de...196

24 mai 00:00MondenCare sunt cei doi finaliști de la Fermă care pot intra în posesia marelui premiu

Mulți au fost, puțini au mai rămas. După ce Diana a părăsit show-ul cu lacrimi în ochi, Otniela, Marius,...182

24 mai 16:11MondenCe spune fosta soție a lui Mihai Constantinescu despre mutarea artistului la o clinică din străinătate

Mihaela Constantinescu, fosta soție a îndrăgitului artist Mihai Constantinescu, a comentat pe marginea zvonurilor...388

24 mai 00:00MondenAlex Velea, în fustă la Viva Party 2019

Antonia și Alex Velea au fost prezenți la Viva Party 2019. Cei doi au uimit cu ținutele alese pentru eveniment....429

24 mai 00:00MondenIulia Vântur vorbește despre căsătorie. „Nu știu dacă asta e varianta câștigătoare pentru doi oameni care se iubesc”

Fosta prezentatoare de televiziune Iulia Vântur a acordat un interviu pentru Antena Stars, în care a făcut...262

24 mai 00:00MondenCătălin Moroșanu și Kamara au sărit la bătaie în semifinală, la Ferma. Toți au intervenit să îi despartă

Scene șocante la Ferma, în semifinala de miercuri seara, de la Pro tv. După ce ceilalți concurenți eliminați pe...257

24 mai 00:00MondenIulia Albu, cu găina pe umăr la VIVA! Party 2019. „Vin din lumea mea!”

Iulia Albu a atras toate privirile la VIVA! Party 2019, eveniment organizat miercuri seara la Clubul Diplomatic din...314

24 mai 00:00MondenDaniel Craig va fi operat la gleznă după accidentarea suferită în timpul filmărilor de la noul lungmetraj cu James Bond

Actorul britanic Daniel Craig va fi operat la gleznă, după ce s-a accidentat în timpul filmărilor pentru cel de-al...172

24 mai 00:00MondenEurovision 2019: Scorul obţinut de reprezentantul Marii Britanii, micşorat cu cinci puncte

Scorul obţinut de reprezentantul Marii Britanii la concursul Eurovision 2019, clasat pe ultimul loc în finala acestei...190

Mapamond
24 mai 00:00MapamondSUA: Lege destinată să facă publice declaraţiile fiscale ale lui Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump refuză în continuare să-şi facă publice declaraţiile fiscale, dar parlamentul...153

24 mai 00:00MapamondCJUE: Marine Le Pen trebuie să restituie Parlamentului European 300.000 de euro în scandalul angajărilor suspecte

Justiţia europeană a respins un recurs al liderei extremei drepte franceze Marine Le Pen, care a contestat încă o...144

24 mai 00:00MapamondUcraina: O petiţie pentru demisia noului preşedinte al ţării a fost semnată de mii de ucraineni

Învestit în funcţie de numai două zile, noul preşedinte ucrainean ales Volodimir Zelenski este deja contestat: o...196

24 mai 00:00MapamondArmata SUA va instala corturi la frontiera cu Mexicul

Armata SUA va instala corturi în apropiere de frontiera cu Mexicul pentru a găzdui temporar migranţi adulţi, a...159

24 mai 00:00MapamondTurcia: Ankara a încetat să cumpere petrol iranian pentru a respecta sancţiunile americane

Turcia a pus capăt în totalitate importurilor de petrol iranian la începutul lunii mai pentru a "respecta"...166

24 mai 00:00MapamondSUA: Cererea preşedintelui Trump ca Deutsche Bank să nu furnizeze Congresului informaţiile solicitate a fost respinsă de tribunal

Un judecător federal a respins miercuri cererea preşedintelui Donald Trump şi a grupului său (trei din copiii săi...176

24 mai 00:00MapamondOEP: Palestinienii anunţă că nu vor participa la conferinţa de la Manama, organizată de SUA şi Bahrein

Conducerea palestiniană a anunţat miercuri seara că nu va participa la conferinţa de la Manama (25-26 iunie) privind...136

24 mai 00:00MapamondGuvernul german decide continuarea participării la misiunea NATO din Kosovo, KFOR, dar în format redus

Guvernul german a decis miercuri continuarea participării la misiunea NATO din Kosovo, KFOR, dar cu o reducere a...144

24 mai 00:00MapamondBrexit: Tot mai mulţi politicieni britanici cer demisia premierului Theresa May

Premierul britanic Theresa May se confruntă cu tot mai multe voci care îi cer demisia, în condiţiile în care devine...150

24 mai 00:00MapamondInterpol anunţă dezmembrarea unei reţele internaţionale de pedofili conectaţi la 'darkweb'

Organizaţia internaţională de poliţie Interpol a anunţat joi dezmembrarea unei reţele internaţionale de pedofilii...152

Sănătate
24 mai 00:42SănătateSpitalul Medgidia intră în REPARAȚII CAPITALE!

A fost semnat contractul de execuție a lucrărilor de reabilitare a Spitalului Municipal Medgidia, aferente proiectului...417

23 mai 17:21SănătateCASA SOARELUI va primi pacienți începând cu 1 iunie!

Compartimentul de Îngrijiri Paliative din cadrul Secției de Oncologie a Spitalului Județean Constanța – fosta...3238

18 mai 01:39SănătateRujeola face ravagii în 13 județe din țară și în București

Alte 83 de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate, în ultima săptămână, în 13 judeţe şi în...509

18 mai 00:10SănătateHoria Ţuţuianu despre Spitalul Regional: Singura cerinţă pe care am avut-o şi o am este ca acesta să fie în Constanţa

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Marius Ţuţuianu a susţinut vineri, 17 mai a.c., o conferinţă...960

18 mai 00:10SănătateSpitalul Județean Constanța s-a alăturat campaniei „Salvează vieți: igiena mâinilor”

Micuții pacienți din secțiile Pediatrie și Chirurgie Pediatrică dar și însoțitorii lor au participat, vineri, 17...524

18 mai 00:11SănătateLecții despre infecția cu HIV/SIDA și stand-up comedy în școlile din Constanța

Aproximativ 1.500 de elevi din județul Constanța vor participa luna aceasta la sesiuni educative pentru prevenirea...523

17 mai 00:00SănătateCongresul Național de Anatomie aduce medici de renume la Constanța!

Constanța găzduiește, în perioada 16 – 18 mai a.c., a XX-a ediție a Congresului Național de Anatomie, eveniment...568

11 mai 17:50SănătateIntervenție chirurgicală dificilă, realizată la Spitalul Județean Constanța

Un bărbat de 30 de ani, adus în stare critică la UPU Constanța, în urma unui accident rutier petrecut în Tulcea, a...3906

10 mai 17:50SănătateCentrul medical Pozimed a fost preluat de Rețeaua Regina Maria

Reprezentanții Rețelei de sănătate Regina Maria au anunțat, joi, 9 mai a.c., preluarea Centrului medical Pozimed,...1927

8 mai 17:51SănătateLinie laparoscopică videoghidată, la Spitalul Medgidia

Spitalul Municipal Medgidia are o nouă linie laparoscopică videoghidată de ultimă generație, achiziționată cu...940