rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 20 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Iohannis retrimite în Parlament Legea privind Consiliul Naţional al Persoanelor Vârstnice

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis în Parlament pentru reexaminare Legea privind Consiliul Naţional al Persoanelor Vârstnice, el susţinând că modificările aduse fiind natură să afecteze exigenţele de claritate şi predictibilitate a normei, în timp ce altele au caracter retroactiv

”Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 16/2000 vizează organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice, noile reglementări instituind schimbarea denumirii acestui Consiliu, prelungirea mandatului preşedintelui şi al vicepreşedinţilor acestui organism, respectiv al consiliilor judeţene ale pensionarilor şi persoanelor vârstnice, de la 2 la 4 ani, stabilirea unor interdicţii pentru ocuparea funcţiei de membru al Consiliului, precizarea reprezentanţilor autorităţilor publice care fac parte din Comisia permanentă a Consiliului Naţional, precum şi atribuţiile consiliilor judeţene ale pensionarilor şi ale persoanelor vârstnice. Unele dintre aceste dispoziţii sunt, însă, de natură să afecteze exigenţele de claritate şi predictibilitate a normei, în timp ce altele au caracter retroactiv, motiv pentru care se impune reexaminarea legii de către Parlament”, se arată în cererea de reexaminare formulată de Klaus Iohannis.

În solicitarea şefului statului se menţionează că prin art. I pct. 3 din legea transmisă la reexaminare se defineşte organizaţia de pensionari ca fiind acea organizaţie constituită în scopul îndeplinirii unor atribuţii, precum apărarea dreptului membrilor săi la o pensie calculată şi acordată în condiţiile legii şi a altor drepturi de asigurări sociale, reprezentarea membrilor organizaţiei în raporturile cu instituţiile administraţiei publice locale în vederea obţinerii, în condiţiile legii, a drepturilor acestora, organizarea de activităţi recreative, culturale şi sportive pentru pensionari, persoane vârstnice şi familiile acestora. De asemenea, potrivit aceluiaşi text al legii supuse reexaminării se defineşte organizaţia judeţeană a pensionarilor şi a persoanelor vârstnice, respectiv a municipiului Bucureşti, ca fiind organizaţia constituită şi/sau care funcţionează în conformitate cu prevederile Legii nr. 502/2004 privind asociaţiile pensionarilor, având menţionată această denumire în hotărârea judecătorească de înfiinţare, cu sediul în municipiul reşedinţă de judeţ sau în municipiul Bucureşti, după caz, şi care are în structura ei filiale în localităţile judeţului respectiv sau în municipiul Bucureşti, după caz.

”Menţionăm că art. 2 din Legea nr. 502/2004 privind asociaţiile pensionarilor prevede că acestea se constituie în scopul apărării dreptului fiecăruia dintre membrii săi la o pensie calculată şi acordată în condiţiile legii, precum şi a altor drepturi de asigurări sociale, potrivit legii, al reprezentării membrilor asociaţiei în raporturile cu instituţiile administraţiei publice locale şi centrale, în vederea obţinerii, în condiţiile legii, a drepturilor cuvenite acestora, al organizării de activităţi recreative, culturale şi sportive, pentru pensionari şi familiile acestora, precum şi al organizării unor activităţi de ajutorare şi asistenţă socială pentru pensionari, în colaborare cu instituţiile specializate ale administraţiei publice. Totodată, precizăm că dispoziţiile Legii nr. 502/2004 referitoare la constituirea asociaţiilor judeţene nu instituie nicio obligaţie cu privire la denumire şi sediu, iar cu privire la înfiinţarea de filiale se prevede posibilitatea, iar nu obligaţia înfiinţării acestora. Având în vedere că Legea nr. 502/2004 privind asociaţiile pensionarilor constituie cadrul normativ general referitor la asociaţiile de pensionari, pentru evitarea neclarităţilor şi a contradicţiilor de natură să creeze confuzie în aplicarea normei pentru destinatarii săi, considerăm că prevederile art. I pct. 3 din legea reexaminată ar trebui corelate cu prevederile acestui act normativ în ceea ce priveşte definiţia, scopul şi atribuţiile organizaţiilor de pensionari, precum şi modul de constituire a organizaţiilor judeţene şi a filialelor acestora”, se mai arată în cererea preşedintelui Iohannis.

Cu privire la alegerea preşedintelui şi a vicepreşedintelui consiliului judeţean al pensionarilor şi persoanelor vârstnice, respectiv al municipiului Bucureşti, art. I pct. 23 din legea transmisă spre promulgare - modificarea art. 24 alin. (5) şi (6) al Legii nr. 16/2000 - prevede modalităţi distincte de dobândire a acestor funcţii.

”Astfel, preşedintele acestui consiliu se desemnează de organizaţia judeţeană a pensionarilor şi persoanelor vârstnice, respectiv a municipiului Bucureşti, cu cel mai mare număr de membri cotizanţi, în timp ce vicepreşedintele se alege de către membrii consiliului. Având în vedere aceste dispoziţii, considerăm că ar fi oportun ca atât preşedintele, cât şi vicepreşedintele consiliului judeţean al pensionarilor şi persoanelor vârstnice să fie desemnaţi în aceeaşi modalitate, astfel încât să se asigure o reprezentativitate adecvată a organizaţiilor judeţene a pensionarilor şi persoanelor vârstnice în conducerea acestui consiliu”, se menţionează în cererea de reexaminare.

Art. II al legii reexaminate prevede că mandatul preşedintelui şi al vicepreşedinţilor Consiliului Naţional al Organizaţiilor de Pensionari şi al Persoanelor Vârstnice, respectiv al consiliilor judeţene ale pensionarilor şi persoanelor vârstnice, respectiv al municipiului Bucureşti, în funcţie la data intrării în vigoare a prezentei legi, se prelungeşte la 4 ani.

”Ţinând cont de faptul că art. 6 şi art. 24 din Legea nr. 16/2000, astfel cum acestea au fost modificate prin legea transmisă la promulgare, instituie o formă diferită de dobândire a acestor mandate, şi anume prin alegeri, iar nu prin prelungirea mandatului, considerăm că dispoziţiile nou introduse ar trebui reanalizate sub aspectul respectării normelor de tehnică legislativă, în caz contrar acestea putând genera neclaritate şi lipsă de previzibilitate în aplicare”, mai susţine Klaus Iohannis.

Prin art. III al legii supuse reexaminării se menţionează că prevederile art. 19 alin. (5) din Legea nr. 16/2000, astfel cum au fost modificate prin legea transmisă la promulgare şi care stabilesc cuantumul indemnizaţiei lunare a membrilor comisiei permanente, se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2019.

”Considerăm că dispoziţiile art. III din legea supusă reexaminării au caracter retroactiv, fapt ce intră în contradicţie cu cerinţele impuse de art. 1 alin. (5) referitoare la exigenţele de calitate a legii, precum şi cu prevederile art.15 alin. (2) şi ale art. 78 din Legea fundamentală, potrivit cărora legea dispune numai pentru viitor, se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei. Faţă de argumentele expuse mai sus şi având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 16/2000 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice”, mai prevede cererea preşedintelui Klaus Iohannis.

Mediafax

vineri, 11 ianuarie 2019603
Comentarii

06Pa ei si pe toti HOTII(11 ian 10:11)
' Reati ai drakului de HOTI care-i iindopati pe toti GOLANII psd cu pensii speciale care de fapt este hotie, furaciune pe fata din banii tuturor romanilor care se spetesc cu munca si platesc sute de taxe si impozite ca sa-i mancati voi niste PARAZITI PENALI..pentru ,,ca putem" ,,si-asa vrem noi..". Ce-o s-o vo mai luati si voi, mai rau ca CEAUSESCU pe care tot cozi de totor ca DRACnea si securistul turnator voiculescu l-au executat.
63sasule ,(11 ian 09:44)
tu le retrimiti pe toate , pt ca nu le intelegi ! sasule , tu faci totul pt un nou mandat , te doare in cur de Romania . ....Pt '' Corect'' si ''Cel mai bun'' , muisti sunteti , asa veti ramane in veci , fii de curve !
25Corect !(11 ian 07:38)
Foarte bine! Bravo d-le presedinte, procedati corect, constitutional !
47cel mai bun !(10 ian 17:15)
cel mai bun presedinte, dupa Basescu desigur !
76tot asa Plavane(10 ian 17:06)
Nu e nicio noutate, nicio surpriza. Omul cu 7 casoaie din meditatii face si el saracutu ce stie mai bine. Sa se puna invers, sa stea cu dosul la orice exceptie solicitarile nemtalailor si austriecilor care au barbierit padurile tarisoarei dar DNA-UL nu vede.Ce PANARAMA de presedinte,
65unu(10 ian 16:37)
ha ,ha ha ce tare ,asta retrimite in parlament orice le asa ca nimic nou sub soare Dar guvernul... ii retrimite aceleasi propuneri pentru ministri dar si pentru sefia DNA .Bravo Viorica si PSD faceti-l sa inebuneasca pe plavan ! Hastag, pnl in fibrilatii ,incep si revocarile la DNA Ploiesti ! DNA Oradea s-a facut de cacat ! Si vor mai apare si alte mizerii ale acestui sistem girat si aparat de Iohannis !P...a un nou mandat dar mai grav este aici si Europa si vede pe viu cam ce se intampla in tarisoara asta!Ehei se va schimba curentul in draga si poate vom reveni in matca constitutionala !
mai mult...Politică
20 sep 01:45PoliticăTăriceanu, despre Kovesi: După ce a nenorocit justiţia din România, acum e chemată să distrugă şi justiţia europeană

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat joi că, prin votul dat de ambasadorii statelor membre UE pentru...370

20 sep 00:01PoliticăMircea Dobre salută propunerea lui Victor Ponta pentru un premier independent256
20 sep 01:31PoliticăStudiu al Primăriei Constanța. Chestionar privind proiectul "Dezvoltarea unui turism cultural sustenabil în Bazinul Mării Negre"206
20 sep 01:32PoliticăKovesi, primele declarații după votul din COREPER: „O recunoaştere a calităţii şi a profesionalismului oamenilor din justiţia română“

Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi, la Europa FM, că votul din COREPER, precum şi votul din Parlamentul European...246

20 sep 01:32PoliticăViorica Dăncilă și-a anunțat prioritățile dacă ajunge la Cotroceni: creșterea pensiilor și salariilor și sprijinirea IMM-urilor252
20 sep 01:33PoliticăOrban: Desemnarea lui Kovesi procuror şef european - o palmă imensă primită de Guvernul Dăncilă190
20 sep 00:11PoliticăLaura Codruța Kovesi a fost desemnată procuror-șef al Parchetului European

Laura Codruța Kovesi a fost desemnată procuror-șef al Parchetului European, în urma votului din COREPER. Acesta era...1442

20 sep 01:20PoliticăTheodor Paleologu a mărturisit că încasează lunar suma de 15.000 de lei!441
20 sep 01:18PoliticăAsociația Elevilor din Constanța, revoltată: serviciul public al transportului județean, în continuare desființat!431
20 sep 01:43PoliticăTraian Băsescu, în Parlamentul European: 'România trăiește și în prezent după voința lui Adolf Hitler și Iosif Stalin'

Fostul președinte al României Traian Băsescu a afirmat, miercuri, că Pactul Ribbentrop-Molotov este unul dintre cele...517

19 sep 00:00PoliticăIată lista primăriilor care primesc bani prin FDI, pentru asfaltări şi reţeaua de gaze1730
19 sep 01:33PoliticăCălin Popescu Tăriceanu a schimbat taberele și îl susține pe Klaus Iohannis în conflictul cu Viorica Dăncilă: „Ea refuză să o vadă, dar o obligă Curtea“503
Vremea
12.6°12.4° - 12.6° vineri, 20 septembrie 2019
ConstantaUmiditate: 78%
Vânt: 2.87 m/s
Presiune: 1020.35 milibari

Loto
6/494810212837
5/4051722252820
joker4810212837
Horoscop
mai mult...SPSportRT
20 sep 00:00SportBilanț incredibil în prima seară din Europa League: 75 de goluri marcate. Dudelange a realizat marea surpriză

75 de goluri s-au marcat în cele 24 de meciuri jucate joi în prima etapă a grupelor din Europa League. Au existat și...94

20 sep 22:13SportVictorie uriașă în Europa League: CFR revine spectaculos și o învinge pe Lazio la Cluj

Doamne, ce fotbaliști îmbrăcau tricoul biancocelestilor la trecerea între milenii! Nesta, Simeone, Salas, Mancini,...97

20 sep 00:00SportSimona Halep vs Alin Firfirică, duelul pentru portdrapelul României la Olimpiada de la Tokyo: „Eu pe el l-aș alege, că e frumos și înalt”

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, a explicat pentru GSP.ro care este procedura prin...103

20 sep 00:00SportFamilia Bin Laden vrea să investească în Premier League! Patronul Sheffield United recunoaște negocierile: „Aș fi fericit să facem afaceri!”

Prințul Abdullah Bin Mosaad Bin Abdulaziz Al Saud, principalul finanțator al lui Sheffield United, spune că ar intra...89

Local
20 sep 01:30LocalMai multe locații de interes public din Constanța, monitorizate de Poliția Locală!

Polițiștii locali din Constanța, în cursul zilei de miercuri, 18 septembrie 2019, în intervalul orar 14.00 - 22.00,...301

20 sep 01:30LocalAccident rutier din cauza unei șoferițe: o altă mașină a intrat în gard și apoi în șanț

O femeie de 46 de ani ,din Tulcea, în după amiaza zilei de 19 septembrie a.c, în timp ce conducea o autoutilitară pe...893

20 sep 01:45LocalPrimăria Constanța: 'Trotuarele sunt pentru pietoni!'

”Mulți șoferi din Constanța preferă să parcheze neregulamentar și să blocheze trotuarele fără să le pese că...485

20 sep 01:17LocalAtenție, șoferi! Restricții de circulație pe bulevardul Mamaia!

Cea de-a 11-a ediție a H3RO by Trichallenge aduce la start nu mai puțin de 1.300 de participanți, inclusiv 200 de...513

20 sep 00:22LocalAccident rutier în zona sensului giratoriu de la Agigea: implicat un vehicul al MApN

Un accident rutier a avut loc, joi, 19 septembrie, pe DN39, la ieșire de pe A2, în zona sensului giratoriu dinspre...983

20 sep 01:33LocalClădirile vechi din centrul Constanţei ar putea deveni adevărate perle arhitecturale!

Primăria Municipiului Constanța este gazda celei de-a treia întâlniri transnaționale din cadul proiectului european...431

20 sep 01:34LocalAutoturism căutat de autorităţile din Marea Britanie, descoperit la graniță

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au depistat un cetăţean român care...297

20 sep 01:34LocalZeci de kilograme de peşte, confiscate de polițiștii de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Tulcea au depistat, în zona de competență,...368

20 sep 01:37LocalSocietăți comerciale sparte de trei minori!

În urma cercetărilor în cazul săvârșirii a trei infracțiuni de furt calificat, polițiștii din cadrul Poliției...278

20 sep 01:43LocalFemeie agresată de fostul soț!

Polițiștii din cadrul Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Tulcea, la data de 16 septembrie...302

Monden
20 sep 00:00MondenNaşa Andra şi finul What’s Up au lansat o nouă piesă, la 7 ani după hitul „K la meteo“

Una dintre surprizele muzicale ale acestei săptămâni vine de la naşa Andra (33 de ani) şi finul Marius Ivancea (30...76

20 sep 00:00MondenAndreea Bănică, melodie pentru femei, inspirată din viaţa ei personală

Îndrăgita solistă Andreea Bănică (41 de ani) a revenit în atenţia fanilor cu un nou videoclip şi o nouă piesă...84

20 sep 00:00MondenAlexandru Darie nu era pe lista de transplant. Când şi unde va fi înmormântat regizorul

Omul care a condus timp de 17 ani Teatrul Bulandra va fi depus vineri (20 septembrie), ora 20.00, în sala Liviu Ciulei,...85

20 sep 00:00MondenAndreea Raicu spune de ce a stat singură atâta timp: „Puteam să mă mărit de o grămadă de ori“

Andreea Raicu şi-a deschis sufletul şi a vorbit despre căsătorie şi a explicat de ce până la 42 de ani nu a fost...82

20 sep 00:00Monden23 de ani de la moartea lui Ștefan Mihăilescu-Brăila. De ce a luat numele orașului de pe Dunăre

Actorul care a luat numele oraşului său natal este considerat unul dintre geniile comediei româneşti. Pe 19...87

20 sep 00:00MondenBrad Pitt, aclamat la premiera din Los Angeles a filmului 'Ad Astra'

Brad Pitt a strălucit miercuri la premiera din Los Angeles a filmului 'Ad Astra', o dramă care se petrece în spaţiu,...82

20 sep 00:00MondenTom Hanks asigură că filmările la 'A Beautiful Day in the Neighborhood' au fost pentru el 'un calvar'

Actorul american Tom Hanks a mărturisit la o întâlnire cu presa că filmările la 'A Beautiful Day in the...77

20 sep 00:00MondenCeline Dion revine în Quebec pentru a lansa primul turneu mondial după o pauză de 10 ani

Cântăreaţa canadiană Celine Dion a revenit în provincia ei natală, Quebec, după 16 ani petrecuţi în Las Vegas,...83

20 sep 00:00MondenNetflix va lansa documentarul ''Living Undocumented'', produs de Selena Gomez, în octombrie

Netflix va lansa pe 2 octombrie documentarul "Living Undocumented", produs de actriţa şi cântăreaţa Selena Gomez,...79

20 sep 00:00MondenScriitorul Graeme Gibson, partenerul de viaţă al romancierei Margaret Atwood, a murit la vârsta de 85 de ani

Scriitorul canadian Graeme Gibson, partenerul de viaţă al romancierei Margaret Atwood, a murit miercuri la vârsta de...78

Mapamond
20 sep 00:00MapamondSUA: Violenţa armată costă economia americană 229 miliarde de dolari anual

Violenţa armată costă Statele Unite aproximativ 229 de miliarde dolari în fiecare an, ceea ce înseamnă aproximativ...79

20 sep 00:00MapamondÎn Rusia, mobilizare crescândă în favoarea manifestanţilor încarceraţi; biserica se alătură mişcării

O mişcare de solidaritate în favoarea manifestanţilor încarceraţi recent a luat amploare miercuri în Rusia, cu...85

20 sep 00:00MapamondConte şi Macron de acord pentru o repartizare europeană a migranţilor

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi premierul italian, Giuseppe Conte, s-au declarat de acord miercuri pentru un...78

20 sep 00:00MapamondDonald Trump, şocat de costurile mari de funcţionare a centrului de detenţie Guantanamo

Preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat miercuri consternarea faţă de costurile implicate de funcţionarea...75

20 sep 00:00MapamondPremierul britanic Boris Johnson, ''prins în flagrant delict cu o minciună''

Premierul britanic Boris Johnson a fost prins în flagrant delict cu o minciună şi a încercat să scape din situaţie...80

20 sep 00:00MapamondUn F-16 belgian s-a prăbuşit în Franţa, cei doi piloţi au supravieţuit

Un avion militar belgian de tipul F-16 s-a prăbuşit joi dimineaţă în vestul Franţei, fără a provoca victime, dar...74

20 sep 00:00MapamondJaponia: Trei foşti responsabili ai Tepco, achitaţi în legătură cu dezastrul de la Fukushima

Trei foşti directori ai companiei Tepco au fost achitaţi joi de tribunalul din Tokyo, care a considerat că aceştia...80

20 sep 00:00MapamondFranţa: Prejudiciu de 2 milioane de euro după un jaf la castelul considerat cea mai mare proprietate privată

Proprietarii castelului Vaux-le-Vicomte, la sud-est de Paris, au fost sechestraţi în noaptea de miercuri spre joi de...76

20 sep 00:00MapamondRusia: A fost arestat un şaman care mergea pe jos spre Moscova pentru a-l „expulza“ pe Putin

Şamanul Alexandr Gabişev, care de jumătate de an traversează Rusia pe jos pentru a ajunge în 2021 la Moscova şi...79

20 sep 00:00MapamondUcraina: Un bărbat înarmat a ameninţat că va arunca în aer un pod la Kiev

Un bărbat înarmat a blocat miercuri un pod strategic în Kiev, ameninţând că îl va arunca în aer, a anunţat...83

Sănătate
16 sep 00:59SănătateCorpul de Control al ministrului Sorina Pintea face verificări la Spitalul Județean Constanța

Corpul de Control al ministrului Sănătății se află la Spitalul Județean de Urgență Constanța. Conform surselor...2634

12 sep 01:00SănătateTulcea: Patru cazuri de West Nile, confirmate în judeţ

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Tulcea a înregistrat, de la începutul sezonului cald, patru cazuri de infecţie...894

5 sep 00:43SănătatePintea: 90% dintre rapoartele realizate în urma controalelor la unităţi medicale - depuse la Parchet sau DNA

Aproape toate rapoartele realizate în urma controalelor efectuate la unităţi medicale au fost depuse la Parchet sau...830

5 sep 00:44SănătateAutoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și-a început activitatea la Constanța. VIDEO!

Oficiul Teritorial Sud-Est al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (A.N.M.C.S), cu...1120

29 aug 00:53SănătateINSP: 19 cazuri de infecţie cu virusul West Nile

Nouăsprezece cazuri de infecţie cu virusul West Nile s-au înregistrat în perioada 3 iunie - 28 august, potrivit unei...929

27 aug 00:00SănătateSARCINA în perioadă NEPOTRIVITĂ: Cât de mult contează VÂRSTA la care rămâi ÎNSĂRCINATĂ?

Primul lucru la care ne gândim când vine vorba să avem un copil este perioada în care acesta va apărea. Ne gândim...1409

22 aug 00:00SănătateSorina Pintea vrea o lege care există deja: să dea posibilitatea psihiatrilor să interneze nevoluntar bolnavii periculoși

Ministrul Sănătății , Sorina Pintea, intenționează să modifice legea în domeniul psihiatriei, propunerile...1066

20 aug 01:14SănătateAroape 2000 de pacienți investigați UPU Constanța în minivacanța de Sfânta Maria

Aproape 2000 de persoane au ajuns la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență...1068

8 aug 02:33SănătateINSP: 7 cazuri de infecţie cu virusul West Nile

Numărul persoanelor care au fost infectate cu virusul West Nile de la începutul perioadei de raportări (3 iunie) a...1293

6 aug 03:50SănătateCNAS: Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate a fost repusă în funcţiune

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că, începând de marţi, Platforma Informatică a Asigurărilor...1582