rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Iohannis retrimite în Parlament Legea privind Consiliul Naţional al Persoanelor Vârstnice

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis în Parlament pentru reexaminare Legea privind Consiliul Naţional al Persoanelor Vârstnice, el susţinând că modificările aduse fiind natură să afecteze exigenţele de claritate şi predictibilitate a normei, în timp ce altele au caracter retroactiv

”Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 16/2000 vizează organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice, noile reglementări instituind schimbarea denumirii acestui Consiliu, prelungirea mandatului preşedintelui şi al vicepreşedinţilor acestui organism, respectiv al consiliilor judeţene ale pensionarilor şi persoanelor vârstnice, de la 2 la 4 ani, stabilirea unor interdicţii pentru ocuparea funcţiei de membru al Consiliului, precizarea reprezentanţilor autorităţilor publice care fac parte din Comisia permanentă a Consiliului Naţional, precum şi atribuţiile consiliilor judeţene ale pensionarilor şi ale persoanelor vârstnice. Unele dintre aceste dispoziţii sunt, însă, de natură să afecteze exigenţele de claritate şi predictibilitate a normei, în timp ce altele au caracter retroactiv, motiv pentru care se impune reexaminarea legii de către Parlament”, se arată în cererea de reexaminare formulată de Klaus Iohannis.

În solicitarea şefului statului se menţionează că prin art. I pct. 3 din legea transmisă la reexaminare se defineşte organizaţia de pensionari ca fiind acea organizaţie constituită în scopul îndeplinirii unor atribuţii, precum apărarea dreptului membrilor săi la o pensie calculată şi acordată în condiţiile legii şi a altor drepturi de asigurări sociale, reprezentarea membrilor organizaţiei în raporturile cu instituţiile administraţiei publice locale în vederea obţinerii, în condiţiile legii, a drepturilor acestora, organizarea de activităţi recreative, culturale şi sportive pentru pensionari, persoane vârstnice şi familiile acestora. De asemenea, potrivit aceluiaşi text al legii supuse reexaminării se defineşte organizaţia judeţeană a pensionarilor şi a persoanelor vârstnice, respectiv a municipiului Bucureşti, ca fiind organizaţia constituită şi/sau care funcţionează în conformitate cu prevederile Legii nr. 502/2004 privind asociaţiile pensionarilor, având menţionată această denumire în hotărârea judecătorească de înfiinţare, cu sediul în municipiul reşedinţă de judeţ sau în municipiul Bucureşti, după caz, şi care are în structura ei filiale în localităţile judeţului respectiv sau în municipiul Bucureşti, după caz.

”Menţionăm că art. 2 din Legea nr. 502/2004 privind asociaţiile pensionarilor prevede că acestea se constituie în scopul apărării dreptului fiecăruia dintre membrii săi la o pensie calculată şi acordată în condiţiile legii, precum şi a altor drepturi de asigurări sociale, potrivit legii, al reprezentării membrilor asociaţiei în raporturile cu instituţiile administraţiei publice locale şi centrale, în vederea obţinerii, în condiţiile legii, a drepturilor cuvenite acestora, al organizării de activităţi recreative, culturale şi sportive, pentru pensionari şi familiile acestora, precum şi al organizării unor activităţi de ajutorare şi asistenţă socială pentru pensionari, în colaborare cu instituţiile specializate ale administraţiei publice. Totodată, precizăm că dispoziţiile Legii nr. 502/2004 referitoare la constituirea asociaţiilor judeţene nu instituie nicio obligaţie cu privire la denumire şi sediu, iar cu privire la înfiinţarea de filiale se prevede posibilitatea, iar nu obligaţia înfiinţării acestora. Având în vedere că Legea nr. 502/2004 privind asociaţiile pensionarilor constituie cadrul normativ general referitor la asociaţiile de pensionari, pentru evitarea neclarităţilor şi a contradicţiilor de natură să creeze confuzie în aplicarea normei pentru destinatarii săi, considerăm că prevederile art. I pct. 3 din legea reexaminată ar trebui corelate cu prevederile acestui act normativ în ceea ce priveşte definiţia, scopul şi atribuţiile organizaţiilor de pensionari, precum şi modul de constituire a organizaţiilor judeţene şi a filialelor acestora”, se mai arată în cererea preşedintelui Iohannis.

Cu privire la alegerea preşedintelui şi a vicepreşedintelui consiliului judeţean al pensionarilor şi persoanelor vârstnice, respectiv al municipiului Bucureşti, art. I pct. 23 din legea transmisă spre promulgare - modificarea art. 24 alin. (5) şi (6) al Legii nr. 16/2000 - prevede modalităţi distincte de dobândire a acestor funcţii.

”Astfel, preşedintele acestui consiliu se desemnează de organizaţia judeţeană a pensionarilor şi persoanelor vârstnice, respectiv a municipiului Bucureşti, cu cel mai mare număr de membri cotizanţi, în timp ce vicepreşedintele se alege de către membrii consiliului. Având în vedere aceste dispoziţii, considerăm că ar fi oportun ca atât preşedintele, cât şi vicepreşedintele consiliului judeţean al pensionarilor şi persoanelor vârstnice să fie desemnaţi în aceeaşi modalitate, astfel încât să se asigure o reprezentativitate adecvată a organizaţiilor judeţene a pensionarilor şi persoanelor vârstnice în conducerea acestui consiliu”, se menţionează în cererea de reexaminare.

Art. II al legii reexaminate prevede că mandatul preşedintelui şi al vicepreşedinţilor Consiliului Naţional al Organizaţiilor de Pensionari şi al Persoanelor Vârstnice, respectiv al consiliilor judeţene ale pensionarilor şi persoanelor vârstnice, respectiv al municipiului Bucureşti, în funcţie la data intrării în vigoare a prezentei legi, se prelungeşte la 4 ani.

”Ţinând cont de faptul că art. 6 şi art. 24 din Legea nr. 16/2000, astfel cum acestea au fost modificate prin legea transmisă la promulgare, instituie o formă diferită de dobândire a acestor mandate, şi anume prin alegeri, iar nu prin prelungirea mandatului, considerăm că dispoziţiile nou introduse ar trebui reanalizate sub aspectul respectării normelor de tehnică legislativă, în caz contrar acestea putând genera neclaritate şi lipsă de previzibilitate în aplicare”, mai susţine Klaus Iohannis.

Prin art. III al legii supuse reexaminării se menţionează că prevederile art. 19 alin. (5) din Legea nr. 16/2000, astfel cum au fost modificate prin legea transmisă la promulgare şi care stabilesc cuantumul indemnizaţiei lunare a membrilor comisiei permanente, se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2019.

”Considerăm că dispoziţiile art. III din legea supusă reexaminării au caracter retroactiv, fapt ce intră în contradicţie cu cerinţele impuse de art. 1 alin. (5) referitoare la exigenţele de calitate a legii, precum şi cu prevederile art.15 alin. (2) şi ale art. 78 din Legea fundamentală, potrivit cărora legea dispune numai pentru viitor, se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei. Faţă de argumentele expuse mai sus şi având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 16/2000 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice”, mai prevede cererea preşedintelui Klaus Iohannis.

Mediafax

vineri, 11 ianuarie 2019489
Comentarii

05Pa ei si pe toti HOTII(11 ian 10:11)
' Reati ai drakului de HOTI care-i iindopati pe toti GOLANII psd cu pensii speciale care de fapt este hotie, furaciune pe fata din banii tuturor romanilor care se spetesc cu munca si platesc sute de taxe si impozite ca sa-i mancati voi niste PARAZITI PENALI..pentru ,,ca putem" ,,si-asa vrem noi..". Ce-o s-o vo mai luati si voi, mai rau ca CEAUSESCU pe care tot cozi de totor ca DRACnea si securistul turnator voiculescu l-au executat.
52sasule ,(11 ian 09:44)
tu le retrimiti pe toate , pt ca nu le intelegi ! sasule , tu faci totul pt un nou mandat , te doare in cur de Romania . ....Pt '' Corect'' si ''Cel mai bun'' , muisti sunteti , asa veti ramane in veci , fii de curve !
24Corect !(11 ian 07:38)
Foarte bine! Bravo d-le presedinte, procedati corect, constitutional !
45cel mai bun !(10 ian 17:15)
cel mai bun presedinte, dupa Basescu desigur !
66tot asa Plavane(10 ian 17:06)
Nu e nicio noutate, nicio surpriza. Omul cu 7 casoaie din meditatii face si el saracutu ce stie mai bine. Sa se puna invers, sa stea cu dosul la orice exceptie solicitarile nemtalailor si austriecilor care au barbierit padurile tarisoarei dar DNA-UL nu vede.Ce PANARAMA de presedinte,
55unu(10 ian 16:37)
ha ,ha ha ce tare ,asta retrimite in parlament orice le asa ca nimic nou sub soare Dar guvernul... ii retrimite aceleasi propuneri pentru ministri dar si pentru sefia DNA .Bravo Viorica si PSD faceti-l sa inebuneasca pe plavan ! Hastag, pnl in fibrilatii ,incep si revocarile la DNA Ploiesti ! DNA Oradea s-a facut de cacat ! Si vor mai apare si alte mizerii ale acestui sistem girat si aparat de Iohannis !P...a un nou mandat dar mai grav este aici si Europa si vede pe viu cam ce se intampla in tarisoara asta!Ehei se va schimba curentul in draga si poate vom reveni in matca constitutionala !
mai mult...Politică
17 ian 00:39PoliticăIohannis: Decizia CNA de a suspenda temporar emisia unui post tv este fundamentată pe criterii de ordin politic

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că decizia adoptată marţi de către Consiliul Naţional al Audiovizualului...615

17 ian 00:40PoliticăSarcinile trasate de Viorica Dăncilă lui Tudorel Toader în scandalul legii recursului compensatoriu - Analize, evaluări și propuneri până luni355
17 ian 00:41PoliticăAdministraţia Prezidenţială: România nu are încă buget pentru 2019 exclusiv din cauza incapacităţii Guvernului302
17 ian 00:36PoliticăPrimăria Valu lui Traian cheamă consilierii în şedinţă. Vezi ordinea de zi

Primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, convoacă şedinţa ordinară a Consiliului Local al comunei Valu lui...787

17 ian 00:34PoliticăE OFICIAL: PROTOCOALELE dintre procurori și SRI SUNT ILEGALE și ABUZIVE!1185
17 ian 00:37PoliticăOrganizația Femeilor Liberale Constanța a marcat 169 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu408
17 ian 00:32PoliticăCCR: Există conflict între Ministerul Public şi Parlament pe tema protocoalelor cu SRI

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor referitoare...258

17 ian 00:32PoliticăIohannis: Solicit Guvernului o analiză profundă privind recursul compensatoriu şi să vină cu soluţii264
17 ian 00:29PoliticăPrimăria Murfatlar angajează! Iată despre ce post este vorba531
17 ian 00:33PoliticăSPIT Constanţa a preluat o nouă responsabilitate. Vezi despre ce este vorba

Începând cu anul fiscal 2019, Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța a preluat responsabilitatea...711

16 ian 00:46PoliticăBUGETUL RATC, în atenţia consilierilor locali: regia nu mai cumpără staţie automată de spălat autobuze528
16 ian 00:51PoliticăViorica Dăncilă îl acuză pe Klaus Iohannis că pune în pericol 500 de milioane de cetățeni europeni620
Vremea
0° - 0.1° joi, 17 ianuarie 2019
cer seninUmiditate: 100%
Vânt: 5.71 m/s din SSV
Presiune: 1027.56 milibari

Loto
6/4971534364045
5/404919272814
joker3273032393
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 ian 00:00SportScurtcircuit! Viitorul a pierdut la scor al treilea său amical, 0-5 cu o echipă din liga a treia germană

După două meciuri bune, 2-1 cu Ferencvaros și 2-2 în amicalul de ieri cu Rubin Kazan, Viitorul a pierdut categoric...1

18 ian 00:00SportNu ştiu cum am câştigat, a declarat Simona Halep după victoria cu Sofia Kenin

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul unu mondial, a declarat că nu are nicio idee cum a reuşit să...1

18 ian 00:00SportEchipa naţională de tineret a României va disputa în luna martie amicale cu Spania şi Danemarca

Echipa naţională de tineret a României va efectua în perioada 19-26 martie un stagiu de pregătire în sudul Spaniei...1

18 ian 00:00SportSepsi OSK - CFR Cluj, în sferturile Cupei României

Campioana en titre, CFR Cluj, o va înfrunta pe Sepsi OSK Sfântu Gheorghe în cel mai interesant duel din sferturile de...1

Local
17 ian 00:37LocalPosturi scoase la concurs în cadrul IPJ Constanța!

IPJ Constanța organizează concurs pentru ocuparea următoarelor funcții vacante de ofițer specialist cu recrutare...2135

17 ian 00:25LocalAccident rutier GRAV în Tulcea! A intervenit elicopterul SMURD, un PRIMAR a ajuns la spital!

Secția de pompieri Măcin a fost solicitată să intervină miercuri, 16 ianuarie, pentru descarcerarea și acordarea...4125

17 ian 00:30LocalRATC a anunţat tarifele pe anul 2019

Regia Autonomă Transport în Comun Constanța reamintește publicului călător, tarifele tichetelor și abonamentelor...1655

17 ian 00:29LocalAMENZI USTURĂTOARE pentru cei care parchează pe locurile pentru persoanele cu dizabilități!

În ultima perioadă, lucrătorii instituției au aplicat 75 sancțiuni contravenționale pentru staționarea pe...530

17 ian 00:30LocalAccident rutier în Constanța! Șoferul era sub influența alcoolului

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța, La data de 15 ianuarie a.c., au depistat un bărbat, în vârstă...2520

17 ian 00:29LocalJucării de 700.000 de lei, aduse din China, CONFISCATE în portul Constanța Sud Agigea

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă împreună cu lucrătorii vamali de la Biroul Vamal Constanța...306

17 ian 00:26LocalA fost prins individul care a FURAT un telefon mobil din interiorul unei case de pariuri

În urma cercetărilor în cazul comiterii unei infracțiuni de furt, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție, cu...385

17 ian 00:17LocalDouă femei din Constanța, AMENINȚATE și AGRESATE de soți! Polițiștii au emis ordine de protecție

Polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție, la data de 15 ianuarie a.c., ora 13.30, au fost sesizați de către o...1850

17 ian 00:27LocalMinistrul Educației, Ecaterina Adronescu, vine la Constanța!

Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța organizează un eveniment important pentru spațiul cultural...559

17 ian 00:17LocalALERTĂ la Cernavodă! Bărbat căzut de pe barjă, în Dunăre! VIDEO

Un apel dat la numărul unic de urgență 112 i-a alertat pe oamenii legii cu privire la faptul că un bărbat ar fi...3500

Monden
18 ian 00:00MondenIulia Albu, atac dur la adresa Andreei Marin. “Nu prea ştie ea cum să pună mâna“

Iulia Albu a postat pe blogul personal o imagine, alături de care a scris un comentariu la adresa Andreei Marin, pe...2

18 ian 00:00MondenDJ Wanda face cursuri de desen la Londra

Mutată de curând la Londra împreună cu iubitul ei, Karl, DJ Wanda a început anul dând curs unei pasiuni mai vechi:...3

18 ian 00:00MondenVica Blochina, dată în judecată pentru datoriile de la întreținere. Despre ce sumă e vorba

Este al treilea proces pe care Asociaţia de Proprietari a blocului în care locuieşte Vica Blochină îl deschide...2

18 ian 00:00MondenMadonna se pregăteşte de primul ei turneu mondial din ultimii trei ani

Madonna se pregăteşte de primul ei turneu mondial din ultimii trei ani, care va debuta spre sfârşitul lui 2019 şi...2

18 ian 00:00MondenMariah Carey, dată în judecată de fosta asistentă. Cântăreaţa este acuzată de abuzuri fizice

O fostă asistentă a lui Mariah Carey a dat-o în judecată pe aceasta, acuzând-o de abuzuri fizice, verbale şi...3

18 ian 00:00MondenDupă o relaţie tumultoasă, Justin Bieber şi Hailey Baldwin şi-au anunţat nunta. Ceremonia va avea loc în curând

Cântăreţul canadian Justin Bieber şi modelul american Hailey Baldwin, care s-au căsătorit în secret, în...2

18 ian 00:00MondenCarlos Santana va marca 50 de ani de la prezenţa sa la Woodstock cu un turneu nord-american

Celebrul chitarist Carlos Santana va marca cinci decenii de la prezenţa sa la festivalul Woodstock din 1969 şi 20 de...4

18 ian 00:00MondenRobert Zemeckis şi Anne Hathaway pregătesc o nouă versiune a filmului 'The Witches'

Regizorul Robert Zemeckis şi actriţa Anne Hathaway au semnat un acord cu studioul Warner Bros. pentru a filma o nouă...2

18 ian 00:00MondenStudioul Disney pregăteşte o nouă versiune a filmului 'Cocoşatul de la Notre Dame'

Gigantul Disney, care a obţinut mari succese de casă cu versiuni noi ale unor filme ca 'The Jungle Book' ('Cartea...2

18 ian 00:00MondenThe Rolling Stones, cap de afiş la cea de-a 50-a ediţie a Festivalului de Jazz de la New Orleans

Trupa britanică The Rolling Stones se numără printre artiştii care vor deţine titulatura de headliner la cea de-a...2

Mapamond
18 ian 00:00MapamondO misiune a ODIHR va monitoriza procesul electoral şi desfăşurarea alegerilor în Republica Moldova

O misiune a Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) şi-a început de miercuri...2

18 ian 00:00Mapamond''Planul B'' pentru Brexit al premierului May: Ce va urma în parlamentul de la Londra

Parlamentul britanic se află într-un impas după ce a respins marţi acordul privind Brexitul convenit împreună cu...1

18 ian 00:00MapamondAvocatul Rudy Giuliani nu infirmă existenţa unor legături între echipa lui Trump şi Moscova

Rudy Giuliani, avocatul preşedintelui american, a susţinut că el "nu a spus niciodată că nu au existat legături"...3

18 ian 00:00MapamondAl doilea summit Trump - Kim va avea loc în martie sau aprilie la Danang, în Vietnam

A doua întâlnire între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un va avea loc probabil...4

18 ian 00:00MapamondSenatul SUA nu susţine continuarea sancţiunilor împotriva unor firme ruseşti

Senatul Statelor Unite a respins miercuri un proiect de lege care prevedea continuarea sancţiunilor împotriva firmelor...1

18 ian 00:00MapamondGrecia: Premierul Alexis Tsipras a obţinut votul de încredere al Parlamentului

Premierul Alexis Tsipras a obţinut miercuri un vot de încredere din partea Parlamentului Greciei, deschizând astfel...3

18 ian 00:00MapamondMai mult de 12.000 de tineri au mărşăluit la Bruxelles în favoarea unei politici climatice mai ambiţioase

Un marş pentru climă a reunit joi 12.500 de tineri pe străzile din Bruxelles, potrivit poliţiei locale, pentru a...1

18 ian 00:00MapamondGrecia: Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva unui grup de profesori care a încercat să intre în Parlament

Poliţia greacă a folosit gaze lacrimogene şi bastoane de cauciuc pentru a îndepărta un grup de profesori care a...3

18 ian 00:00MapamondReprimarea manifestaţiilor în Franţa alimentează resentimentele împotriva poliţiei şi guvernului

"Veste galbene" lovite în ochi, cu mandibule rupte, în comă... Numeroasele răni grave cauzate, în decurs de două...2

18 ian 00:00MapamondNumărul atacurilor comise de piraţi pe mare a crescut în 2018

Atacurile piraţilor pe mare s-au înmulţit în lume în 2018, în special din cauza unui val de acte de piraterie în...3

Sănătate
17 ian 00:27SănătateMai mulți pediatri în Spitalul Județean Tulcea!

Vești îmbucurătoare pentru părinții din județul Tulcea: conducerea Spitalului Județean a anunțat că se...394

16 ian 00:48SănătateMinisterul Sănătăţii a organizat o dezbatere publică privind funcţionarea farmaciilor

Grila după care se face inspecţia în vederea autorizării farmaciilor ar trebui să fie unitară la nivel de ţară...412

14 ian 01:36SănătateSorina Pintea a semnat ordinul: Începe cel mai mare CONTROL din ultimii ani, în spitale

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că a semnat ordinul prin care se vor declanşa controale privind...611

14 ian 01:36SănătateINSP: 7 persoane decedate din cauza gripei

Un bărbat în vârstă de 69 de ani din judeţul Prahova şi un copil de 10 luni din Ilfov au murit, duminică, din...335

12 ian 23:01SănătateSpitalul de Pneumoftiziologie cumpără un sistem de imagistică de la un politician declarat incompatibil

Spitalul de Pneumoftiziologie Constanța a cumpărat un sistem de imagistică de la firma unui polician din București...1437

11 ian 02:13SănătateA crescut numărul de infecţii respiratorii acute cu 9,1% faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 52.991 în...440

10 ian 00:00SănătateÎNGRIJIRI la DOMICILIU pentru vârstnicii din Năvodari

Direcția de Asistență Socială Năvodari acordă servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice din...566

10 ian 00:00SănătateProiecte de 12 milioane de euro pentru Spitalul Județean Tulcea. Licitația începe în februarie!

Reprezentanții Consiliului Județean Tulcea speră ca anul 2019 să înceapă lucrările de reabilitare, modernizare...481

9 ian 03:33SănătateMinistrul Sănătăţii a vorbit despre şpaga în spitale: Fenomenul este încă de mare amploare. Ce măsuri vor fi luate în continuare

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţă că fenomenul şpăgii este unul de mare amploare în România,...930

9 ian 03:19SănătateTrei copii din comunitatea horahai din Castelu au avut nevoie de operații! „Avem ajutorul unui chirurg minunat din Spitalul Județean!”

Patru copii din comunitatea horahai din localitatea constănțeană Castelu au fost supuși unor intervenții...1336