REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Iohannis sezisează CCR în privinţa Legii pentru modificarea Codului de procedură penală şi organizarea judiciară

Iohannis sezisează CCR în privinţa Legii pentru modificarea Codului de procedură penală şi organizarea judiciară

Replica API 11 mai 2019 | 00:27 428

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis vineri Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, a informat Administraţia Prezidenţială.

"Vă solicit să admiteţi sesizarea de neconstituţionalitate şi să constataţi că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară este neconstituţională în ansamblul său", solicită şeful statului CCR.

Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a fost transmisă de către Parlament Preşedintelui României în vederea promulgării la data de 2.05.2019. Această lege a fost supusă controlului anterior de constituţionalitate, prin Decizia nr. 633/2018 Curtea Constituţională constatând neconstituţionalitatea unora dintre dispoziţiile sale.

"Însă, în procedura reexaminării legii - deschisă potrivit art. 147 alin. (2) din Constituţie - Parlamentul a adoptat legea criticată cu încălcarea art. 147 alin. (2) din Constituţie. Astfel, cu ocazia punerii în acord a unora dintre dispoziţiile legii, declarate neconstituţionale, cu Decizia nr. 633/2018, Parlamentul, pe de o parte şi-a ignorat obligaţia constituţională de a pune în acord textele din legea criticată cu decizii anterioare ale Curţii Constituţionale, aspect ce contravine dispoziţiilor art. 147 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 147 alin. (1) şi alin. (4) din Constituţie, iar pe de altă parte, în procedura punerii de acord nu a realizat corelările necesare, adoptând reglementări ce contravin principiului legalităţii, fiind astfel încălcate prevederile art. 147 alin. (2) prin raportare la art. 1 alin. (5) din Constituţie. Totodată, în procedura de punere în acord a legii, legiuitorul a încălcat şi principiul bicameralismului consacrat de art. 61 alin. (2) şi art. 75 din Constituţie, precum şi depăşirea limitelor fixate prin Decizia nr. 633/2018", argumentează sesizarea preşedintelui.

Potrivit documentului, în ceea ce priveşte necesitatea punerii în acord a prevederilor Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală cu o serie de decizii ale Curţii Constituţionale, aceasta a fost justificată de faptul că de la data adoptării Codului de procedură penală şi până în prezent Curtea Constituţională a statuat că unele dispoziţii ale acestuia nu îndeplinesc cerinţa constituţionalităţii, astfel încât prin declararea lor ca neconstituţionale, în raport de prevederile art. 147 alin. (1) din Legea fundamentală, "intervine obligaţia Parlamentului" de a pune în acord textele din legea în vigoare cu deciziile Curţii Constituţionale.

Agerpres

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cu gasca asta de HOTI ai lui DRACnea care s-a urcat cu picioarele pe tara si pe noi, toti trebuie sa fim alaturi acum mai mult ca oricand! Hotii nu se dau in laturi de la nimic si nu mai tin cont de nimic: Nici de romani nici de UE..Ei lupta sa-si salveze hotiile, sa scape de lege si puscarie, nimic sa nu pateasca! Ori asa ceva in secolul 21 nu se mai poate! STOP HOTIEI si HOTILOR. Banii furati inapoi la buget sa crestem tara si economia, sa traim toti romanii mai bine nu doar o gasca de HOTI care-au distrus tara si pe noi toti! HOTII la puscarie unul cate unul...Acolo sa stea HOTII NU primari
1
0
Un inconstient penal care se poarta cu oamenii necajiti, adusi in conditia de sclavi, ca animale in transhumanta manate de un nebun care crede ca, oamenii aia, adusi cu arcanul la mitingurile PSD, il vor vota! Nu-l vor vota. Nimeni nu mai crede in PSD, un partid care umple burtile trantorilor cu PENSII SPECIALE, plin de HOTI si condamnati penali. Romanii nu sunt HOTI si nu iubesc HOTII !!
4
1
eu imi apar casele si neamul , padurile si ramul ! ma doare in cur de voi , mai vreau un mandat , sa - mi iau un palat !
0
3
Orice presedinte care improasca cu zoaie tara in care traieste si pe care o reprezinta aici si peste hotare nu il recunosc, nu ma reprezinta si votul meu va fi impotriva a tot ce initiaza sau aproba.
1
3
Foarte bine! Bravo d-le presedinte! Multumim!
5
2
Cata diferenta intre ce-a fost la Sibiu si la Iasi! La Sibiu, oameni bucurosi, frumosi, educati, civilizati, fericiti sa vada la ei acasa greii europei! Creste inima de roman cand vezi asa ceva! La Iasi, saracie, oameni tristi, posomorati, obositi, pusi pe drum de un inconstient penal care se poarta cu ei ca animale in transhumanta, manate de un nebun care crede ca oamenii aia, adusi cu arcanul, il va vota! Nu-l vor vota. Nimeni nu mai crede in PSD, un partid care umple burtile trantorilor cu PENSII SPECIALE, plin de HOTI si condamnati penali. Romanii nu sunt HOTI si nu iubesc HOTII !!
7
2
Dl Wrener este propriul lui aparator il doare in cur pe neamt de tine el are grija de dosarele lui si de toapa de acasa. Tu pupincuristule o vei lua la mu..ie
3
7
dl Iohannis este si aparatorul tau, daca nu stiai. Datorita multora ca tine careb ati acceptat sa fiti spalati pe creer si acceptati mizeriile latrinei lui voiculescu, suferim toti- ati accptat ca un puscarias sa-si treaca tara pe persoana fizica- nu va reusi decat sa ajunga dupa gratii- aveti tot dreptul , in cazul in care v-ati indragostit deb el, sa-l insotiti la puscarie
7
4
klaunul iohannis este aparatorul procurorului Portocala si a altor asemenea lui care fac dosare la comanda... Asta reprezinga "lupta impotriva coruptiei" in mintea prostanacului asta de sas.
5
14

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367