REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.5° Constanța Lun., 15 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6791
21.5° Constanța Luni, 15 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6791
 

Iohannis și-a retras candidatura. Mark Rutte va fi următorul șef al NATO

Iohannis și-a retras candidatura. Mark Rutte va fi următorul șef al NATO

Virgil STOIAN 20 iunie 2024 | 16:28 918

Președintele Klaus Iohannis s-a retras din cursa pentru funcția de secretar general al NATO. Acesta i-a informat, joi, pe membrii CSAT că și-a retras candidatura. Mark Rutte va fi următorul secretar general al NATO, după ce toți cei 32 de membri ai alianței au convenit că prim-ministrul olandez îi va succeda lui Jens Stoltenberg. Ungaria și Slovacia au anunțat marți că nu se mai opun numirii lui Mark Rutte la șefia NATO. România și-a confirmat sprijinul pentru Rutte joi, când Klaus Iohannis și-a retras candidatura pentru funcția de conducere.

Iohannis si-a retras candidatura.  Mark Rutte va fi urmatorul sef al NATO Mark Rutte

În cadrul unei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Iohannis a spus că a anunțat NATO cu privire la retragerea candidaturii sale, potrivit Politico. Mark Rutte va prelua conducerea NATO într-un moment critic. Noua lui slujbă va începe pe 2 octombrie, cu puțin mai mult de o lună înainte de alegerile din SUA, care vor modela soarta alianței militare care a servit drept cea mai de succes descurajare a Europei de Est pentru Rusia. Fostul președinte al SUA, Donald Trump, actualul candidat republican pentru aceeași funcție, a spus că nu va scoate SUA din NATO, dar a amenințat că va reduce ajutorul SUA pentru Ucraina dacă va fi reales. Confirmarea lui Rutte în funcție înseamnă, de asemenea, că problema succesiunii este clarificată înainte de iulie, când liderii NATO se îndreaptă la Washington pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a alianței.

Alegerea lui Rutte pentru funcția de top în NATO a fost o călătorie lungă. El a făcut campanie pentru această funcție din noiembrie anul trecut. Rutte a fost criticat pentru că nu a fost suficient de activ în a solicita sprijin din partea țărilor din Europa de Est, și a pus la îndoială sprijinul anterior din 2014 pentru proiectul conductei Nord Stream 2 al Rusiei. De asemenea, Rutte nu a reușit în mod continuu să aducă cheltuielile olandeze pentru apărare la ținta NATO de 2% din PIB în timpul mandatului său de premier de 14 ani al celei de-a cincea economie a UE. Olanda va îndeplini această țintă în acest an, potrivit ultimelor cifre ale NATO. Președintele României, Klaus Iohannis, și-a anunțat candidatura într-o etapă târzie, în martie, când două treimi din toți aliații NATO erau deja de partea lui Rutte. Pe parcursul cursei sale de trei luni, Iohannis a primit un singur vot dintre cei 32 de aliați - cel al premierului ungar Viktor Orbán, care și-a folosit rezistența pentru a se asigura de renunțarea Ungariei la sarcinile și finanțarea NATO din Ucraina. Selectarea lui Rutte vine după un proces lung care a extins mandatul lui Stoltenberg de patru ori. În 2017, aliații au optat pentru prelungirea mandatului secretarului general până la sfârșitul lunii septembrie 2020. În 2019, au mutat data în septembrie 2022. Invazia Rusiei în Ucraina a determinat o nouă prelungire, care trebuia să dureze până în septembrie 2023. În iulie 2023, aliații NATO au convenit să prelungească mandatul lui Stoltenberg ca secretar general cu încă un an. „Sunt foarte încrezător că alianța va găsi un succesor bun”, a declarat Stoltenberg pentru politico săptămâna trecută.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe acest idiot ???...Doar multi mameluci din Ro l au votat...cred că unii scrântiți din l a ba.
2
1
Cand a vazut ca nu are nici o sansa nici daca vinde toata tara a bagat retragerea ca hotii aia ordinari din parlament care isi dau demisia de onoare de parca hotii au onoare
8
1
Show facut de circarul Johanis
8
1
Raceste-te tu la oute cu aparatul acela!
6
0
Vânzare! Mini aparatul de aer condiționat portabil răcește, hidratează și reîmprospătează. Silențios și portabil, poate fi dus la serviciu sau la plajă, răcește perfect și rapid camera. Preț foarte frumos ---> use.my/arctrum
0
11

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510