REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Iohannis: Tradiţia de Hanuca întăreşte în sufletele membrilor comunităţii evreieşti credinţa şi speranţa

Iohannis: Tradiţia de Hanuca întăreşte în sufletele membrilor comunităţii evreieşti credinţa şi speranţa

Replica API 29 noiembrie 2021 | 00:00 593

Tradiţia de Hanuca, transmisă de-a lungul generaţiilor, întăreşte în sufletele membrilor comunităţii evreieşti din România şi de pretutindeni, credinţa şi speranţa, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj adresat cu prilejul Sărbătorii Hanuca, prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial - Departamentul Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale, la Templul Coral din Bucureşti, scrie Agerpres.

Klaus Iohannis

"Cu prilejul sărbătorii Hanuca, adresez salutul meu călduros conducerii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic, precum şi tuturor membrilor comunităţilor evreieşti din ţară. Tradiţia de Hanuca, transmisă de-a lungul generaţiilor, întăreşte în sufletele membrilor comunităţii evreieşti din România şi de pretutindeni credinţa şi speranţa, atât de necesare în această perioadă în care am fost cu toţii greu încercaţi", a arătat şeful statului în mesajul său, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

El a evocat în context memoria fostului preşedinte al FCER, dr. Aurel Vainer, personalitate marcantă a comunităţii evreieşti şi un luptător pentru combaterea antisemitismului.

"Hanuca îi încurajează pe cei care o sărbătoresc să devină prin cuvânt şi faptă un model pentru semeni. Un astfel de exemplu a fost domnul Aurel Vainer, cel care, în calitatea sa de preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a servit cu devotament comunitatea evreiască într-o perioadă plină de dificultăţi. Aurel Vainer nu a fost doar o personalitate marcantă a comunităţii dumneavoastră, ci şi un constructor de punţi între etnii şi confesiuni, un luptător pentru combaterea antisemitismului şi un purtător şi apărător al memoriei celor dispăruţi în Holocaust. Luminile menorei se aprind şi pentru a cinsti amintirea sa", a spus preşedintele Iohannis.

Cu ocazia Sărbătorii Luminilor, Klaus Iohannis a reiterat angajamentul statului român în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea antisemitismului, sprijinirea punerii în valoare a patrimoniului cultural evreiesc din ţară, precum şi hotărârea pentru asumarea integrală a trecutului, pentru cercetarea istorică a perioadei Holocaustului din România şi pentru cinstirea memoriei victimelor acestuia.

"Comunitatea evreiască din România este un contribuitor important la binele comun. Sărbătorile dumneavoastră sunt prilej de bucurie pentru noi toţi, după cum crimele şi tragediile secolului trecut ne sunt istorie şi dramă comune, care trebuie cunoscute şi împărtăşite, pentru a nu se mai repeta vreodată.

Cu aceste gânduri vă însoţesc în zilele de sărbătoare ce urmează, urându-vă să le petreceţi în spirit de pace, respect şi comuniune spirituală. "Hag Hanuka Sameah!"", a concluzionat mesajul preşedintelui Klaus Iohannis.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920