REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Iohannis: Trebuie să admitem că o administraţie performantă fără funcţionari nu se poate face

Iohannis: Trebuie să admitem că o administraţie performantă fără funcţionari nu se poate face

Replica API 13 iulie 2013 | 00:00 155

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, afirmă că se lucrează la reducerea posturilor vacante din Primărie, însă avertizează că "o administraţie performantă fără funcţionari nu se poate face" şi că reducerea "populistă" a posturilor "nu dă rezultate". Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că se lucrează la reducerea posturilor vacante din schema de personal a Primăriei, fiind vorba de "câteva zeci de posturi care pică".

Iohannis a menţionat că municipalitatea se află "în situaţia de ocupare sub un nivel rezonabil", dar nu vor fi desfiinţate servicii.

Întrebat de ce crede că premierul Victor Ponta nu a avut înţelegere pentru deblocarea posturilor şi a venit cu această Horărâre de Guvern pentru reducerea schemelor de personal, Iohannis a răspuns: "A avut înţelegere şi, în realitate, s-a vrut deblocarea. În cadrul angajamentelor faţă de finanţatorii externi nu se putea pleca însă de la raportul de 1 la 7, fără a modifica ceva. Şi, cum presiunile au fost foarte mari de a trece la schema de angajare de 1 la 1, s-a găsit această metodă".

Răspunzând unei alte întrebări, Iohannis a menţionat că, după regionalizare, numărul bugetarilor va creşte.

"Va creşte numărul bugetarilor. Dacă creşte într-o gândire bună, este în regulă. Nu trebuie să cădem în capcana aia că statul are nevoie de puţini funcţionari. Nu funcţionează cu puţini oameni. Ca să ajungă la un nivel de deservire optimă a populaţiei trebuie să aibă un anumit aparat funcţionăresc care să prelucreze ce trebuie să prelucreze. Această abordare populistă: Hai să-i dăm afară pe funcţionari, că tot nu fac nimic nu ajută pe nimeni, absolut nimeni", a declarat Iohannis.

El a continuat afirmând că, "mergând ani de zile pe acest slogan, funcţionarii sunt demotivaţi".

"Mulţi funcţionari chiar lucrează. Dacă câştigi 800 de lei pe lună şi toată lumea îţi spune că eşti un slab şi nu faci nimic, cât de motivat mai eşti? Şi atunci, chiar faci mai puţin. În loc să-i ambiţionăm şi să facem mai eficientă funcţionărimea, din aceste sloganuri şi tăieri de posturi, din ce au fost ei îi faci mai puţini şi mai slabi, ceea ce nu ajută pe nimeni. Cetăţeanul, cu siguranţă, nu va fi servit mai bine cu mai puţini funcţionari, mai prost plătiţi şi mai demotivaţi. Este nevoie de o clasă a funcţionarilor care este rezonabil de motivată să facă ceea ce trebuie să facă, să fie rezonabil retribuită pentru a rămâne în sistem, să facă fiecare pe postul lui ce trebuie să facă şi atunci, abordarea pur numerică şi populistă de tipul: Hai să tăiem la funcţionari nu dă rezultate", a declarat Iohannis.

Primarul Sibiului a adăugat: "Dacă vrem să avem o administraţie relativ performantă, trebuie să admitem că administraţie fără funcţionari nu se poate face".

Potrivit lui Iohannis, funcţionarii, în România, "trăiesc prost, sub demnitatea unui funcţionar".

Aproape 60.000 de posturi vacante din administraţie vor fi desfiinţate, printre cele exceptate fiind locurile din sănătate şi educaţie, şi se va reveni la sistemul de angajare a unui funcţionar la un post vacantat, declara, în 26 iunie, premierul Victor Ponta.

"Vor fi desfiinţate posturile vacante păstrate, în general, pentru funcţiile de conducere, care aveau nevoie să aibă în spate un număr de posturi chiar şi vacante. Eficientizarea aparatului administrativ este un prim pas, vor urma şi altele", spunea Ponta.

În 5 iulie, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) informa că, în perioada 10-25 iulie, se va desfăşura procesul de avizare a numărului de posturi şi a structurii funcţionale de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă nr. 77/2013 pentru stabilirea unor măsuri privind asigurarea funcţionalităţii administraţiei publice locale, a numărului de posturi şi reducerea cheltuielilor la instituţiile şi autorităţile publice din subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Guvernului ori a ministerelor.

sursa: mediafax.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614