REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Dum., 3 Dec. 2023
Anul XX Nr. 6566
11.9° Constanța Duminică, 3 Decembrie 2023 Anul XX Nr. 6566

Iohannis, vedeta videoclipurilor deepfake: președintele înjură și cântă manele la acordeon. Video

Iohannis, vedeta videoclipurilor deepfake: președintele înjură și cântă manele la acordeon. Video

Ana Maria LIPAN 20 noiembrie 2023 | 00:00 3294

În ultimele luni, mai multe videoclipuri deepfake, care îi au drept protagoniști pe mai marii țării, au început să apară în mediul online. Imaginile trucate, în care apar persoane publice, ce transmit mesaje controversate, adună în felul acesta mii de reacții, reușind, de asemenea să îi păcălească pe mulți. Filmările sunt realizate cu ajutorul inteligenței artificiale, care este capabilă să imite perfect vocea reală unor personaje precum Președintele Klaus Iohannis sau Ministrul Educației, Ligia Deca. Într-unul din videoclipuri, Iohannis apare cântând la acordeon muzică populară în formație cu Dragnea și Ciolacu. În timp ce unii s-au amuzat pe seama pamfletelor, alții le-au dat crezare, creându-se în felul acesta un val de isterie. Fenomenul a luat o asemenea amploare, încât Guvernul, și-a propus ca până la finalul acestui an să voteze un proiect de lege pentru a-l stopa.

Iohannis, vedeta videoclipurilor deepfake: presedintele injura si canta manele la acordeon. VideoKlaus Iohannis, în video deepfake

Deepfake-urile sunt rezultatul utilizării tehnologiei de învățare automată, în special a algoritmilor de învățare adâncă (deep learning), pentru a crea conținut video sau audio fals care pare a fi autentic. Acest conținut fals poate implica înlocuirea feței sau vocii unei persoane cu fețele sau vocile altor persoane sau poate implica chiar crearea de conținut video/audio cu persoane sau evenimente care nu au existat niciodată. Ultimele luni din România au fost marcate de apariția unui  val de înregistrări falsificate, în care apar persoane publice. Multe dintre acestea transmis mesaje controversate, reușind să îi inducă pe unii utilizatori ai rețelelor sociale în eroare.  

Video:

Fenomenul este unul extrem de periculos, având în vedere că propagarea informațiilor trucate a condus deja, anul acesta, la mai multe scandaluri, precum cel al introducerii obligativității vaccinurilor, sau fiasco-ul proiectului “Orașul de 15 minute.”

Video:

„Victime” ale videoclipurilor deepfake, generate cu ajutorul inteligenței artificiale, care poate imita vocea umană, au fost chiar și Ministrul Educației, Ligia Deca, sau Klaus Iohannis, președintele României. În timp ce mulți se amuză pe seama acestor imagini, asemănarea lor cu realitatea a reușit să inducă o parte din public în eroare. 

Video:

Temându-se de un adevărat pericol, precum cel petrecut în Slovacia recent, parlamentarii românii au luat măsuri. Reamintim faptul că în Slovacia, cu doar două zile înainte de alegeri, a fost lansat un videoclip în care, liderul unui partid politic pare să îi spună unei jurnaliste că are o metodă de a fraudeze voturile. Autoritățile au acționat cu promptitudine, însă impactul imaginilor a fost unul greu de stăpânit în rândul electoratului. 

Video:

Video:

Pentru a evita producerea unei asemenea situații în țara noastră, parlamentarii au dezbătut un proiect de lege care ar trebui să controleze fenomenul. Deocamdată însă nu au fost stabilite și sancțiunile, pe care le risca autorii acestor videoclipuri. Legea care ar urma să stopeze fenomenul în România prevede că dacă cineva vrea să facă sau să distribuie un videoclip de acest fel, va trebui să avertizeze publicul. 

Video:

Vedem că lucrurile progresează foarte mult și vedem ce se întâmplă cu anunțul președintelui, anunțul președintelui SUA. Ați văzut ce s-a întâmplat în Slovacia. Important este ca, la un moment dat, să putem stopa ca prin inteligența artificială cineva să facă rău societății sau semenilor noștri”, a declarat  Eugen Bejinariu, inițiatorul legii.

Legea deepfake din România urmează, conform surselor politice, să fie votată până la finalul acestui an.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Suna-ma, stiu ce iti doresti (0740) 453 118, iti indeplinesc orice fantezie electrica
0
0
Oare si meciul cu Israel a fost deepfake? Ne-am bucurat degeaba?
7
1
votam aur, nu mai avem ce pierde, vrem sa va dam afara pe toti
16
9
mi se pare o idee minunata/educata, sa-l lauzi pe primul turist al tarii!. a cistigat presedentii, excursii la bingo, dar noi ce-am cistigat?
18
3
asta e distractia cei incanta pe romani , in rest pacanele, droguri si bautura , vin alegerile si iar o iau pe ...aratura!
19
2
Cel mai bou președinte din câți a avut țara noastră! Marionetă, sclav, lingău în găoază!
21
5
Se zvonește prin târg, că I******s a plecat în Africa în această perioadă, deoarece canibalii africani țin postul Craciunului
23
3
Pai oricum sunt de rasul lumii circarii ddraku...
23
0

REPLICA

LOTO

6/49
21491054326-11-2023
5/49
32195312716
joker
2 4 8 6 8 3134232633