REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
12.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Ion Iliescu crede că organizarea referendumului în două zile ar fi "un lucru bun"

Ion Iliescu crede că organizarea referendumului în două zile ar fi "un lucru bun"

Replica API 15 iulie 2012 | 00:00 161

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, sâmbătă, că varianta organizării referendumului privind demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu în două zile ar fi "un lucru bun" şi "realist".

"Cred că două zile ar fi realist, pentru că experienţa a arătat şi, mai ales, suntem într-o perioadă de vară şi lumea merge mai greu, se mobilizează mai greu. Şi avem această experienţă pentru modificările la Constituţie, în 2003. Tot aşa, ţinând seamă de nevoia de a asigura prezenţă, s-a organizat pe două zile şi a fost foarte bine. S-a dat o prezenţă mai bună, într-un moment important de modificări esenţiale ale Constituţiei noastre, în special probleme legate de noul nostru statut în UE. Aşa că, eu cred că ar fi un lucru bun pe două zile (organizarea referendumului - n.r.) Eu cred că starea de spirit a populaţiei este evidentă, dar problema este participarea la vot într-o perioadă cam nefericită, în mijlocul verii", a afirmat Iliescu, întrebat despre varianta organizării referendumului privind demiterea lui Traian Băsescu în două zile.

Fostul preşedinte a vorbit şi despre felul în care imaginea României a fost afectată în plan extern din cauza actualei tensiuni politice. Întrebat dacă credibilitatea României are de suferit în acest context, Iliescu a răspuns: "Are, datorită stărilor acestora tensionate interne şi eu cred că nu domnul Băsescu are autoritatea morală să vorbească de credibilitate internaţională. L-am văzut foarte bine cum se prezenta la întrunirile internaţionale, cât era el de acceptat şi ascultat. Deci, într-adevăr, este o problemă care ţine de stabilitate internă şi de un climat favorabil în primul rând în plan intern, dar şi pentru relaţiile cu lumea".

El a subliniat că sunt foarte importante şi alegerile legislative din această toamnă, punctând că acela ar putea fi momentul în care România să intre într-o "fază normală".

Cu privire la soluţiile anunţate de Traian Băsescu pentru a stopa din degradarea imaginii României, Iliescu a afirmat că ar fi putut să le promoveze în cei opt ani cât a fost preşedinte.

Despre afirmaţiile lui Traian Băsescu cu privire la existenţa unui telefon în biroul de la Palatul Cotroceni de la care poate fi apelată o persoană care să-i spună preşedintelui interimar cine a afectat imaginea ţării, Iliescu a declarat: "Mi se pare o glumă nesărată. N-am avut un asemenea telefon cu nu ştiu câte butoane, cum spunea el, în care al treilea să fie Mefisto care iese din eter. Trebuie să funcţioneze instituţiile statului într-un cadru firesc şi deschis, nu prin butoane secrete. Ideea în sine a unor butoane secrete este năstruşnică. Este stilul domnului Băsescu, nu are nimic de-a face cu o abordare serioasă de către un om de stat a problemelor ţării".

Traian Băsescu a declarat vineri că dacă Antonescu apasă pe butonul trei al unui telefon, va răspunde un om care ştie să-i spună cine a făcut rău României. "Astăzi am ajuns o ţară care primeşte instrucţiuni. Vreau să ştiţi că, atunci când se ajunge la acest stadiu, este un moment în care ţara respectivă poate fi considerată izolată, iar pentru conducătorii ţării uşile sunt închise. Am înţeles că domnul preşedinte interimar al republicii a făcut un apel la mine legat de denigrarea ţării în străinătate. Este evident că a rămas la nivelul unui bârfitor. Dacă vrea să ştie de ce sunt atât de puternice reacţiile lumii occidentale la adresa actualei conduceri a ţării, îi fac o recomandare: în stânga biroului sunt trei telefoane mari, este unul negru cu 12 butoane, trebuie să apese cel de-al treilea buton şi îi va ridica receptorul un om care ştie să îi spună exact cine a făcut rău României. Şi mă tem că primele două nume cu care acel om, care nu minte niciodată, o să înceapă: vor fi Crin Antonescu şi Victor Ponta. Prin ceea ce au făcut în ţară au făcut cel mai mare rău care putea fi făcut României în acest moment", a afirmat Băsescu, într-o declaraţie susţinută la sediul său de campanie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369