REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ionel Bucur şi-a renovat casa părintească cu materiale furate de la CNE Cernavodă?

Ionel Bucur şi-a renovat casa părintească cu materiale furate de la CNE Cernavodă?

Replica API 24 martie 2016 | 11:58 1510

Rechizitoriu DNA

Rechizitoriu DNA

Ionel Bucur, sursa foto: zf.ro

Mai multe persoane din conducerea CNE Cernavodă (la data faptelor) au fost trimise în judecată de către procurorii DNA Constanța, pentru abuz în serviciu, conflict de interese, respectiv complicitate la abuz în serviciu. Însă, "manevrele" ar fi fost multe, mai toate legate de faptul că inculpații au făcut tot posibilul să atribuie contractele, în mod ilegal, firmelor coordonate de fostul colonel de securitate, Victor Dărămuș. În plus, au existat sesizări cum că de la o firmă prestatoare, directorul CNE Cernavodă, Ionel Bucur, ar fi luat materiale de construcții și utilaje pentru a renova casa părinților din Târgu Ocna, fără a plăti un leu. Lucruri ciudate au fost sesizate și cu privire la o pizzerie din Murfatlar, unde s-ar fi realizat sistemul de încălzire cu materiale furate de la CNE Cernavodă. Însă, se pare că în aceste cauze nu au existat dovezi.

Ancheta în cazul directorului CNE Cernavodă, Ionel Bucur, dar și a altor pesoane din conducerea societății a început după ce, prin procesul verbal din 26 mai 2015, lucrătorii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Constanța s-au sesizat din oficiu cu privire la angajarea CNE Cernavodă în plata ilegală a unor servicii de pază în perioada 2008 –2014 către mai multe societăți comerciale, din câte se pare ale fostului colonel de securitate, Victor Dărămuș, fiind format astfel dosarul nr. 265/P/2015.

Apoi, în iunie 2015, polițiștii s-au sesizat din oficiu și cu privire la alte aspecte, precum că Ionel Bucur, în calitate de director general al SN Nuclearelectrica SA București –Sucursala CNE Cernavodă, respectiv Elena Marinela Negulici, în calitate de director economic în cadrul Sucursalei CNE Cernavodă, au eludat, cu intenție, prevederile OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică unei firme, obiectul fiind prestarea pe o perioadă de 32 de luni a serviciilor de exploatare, întreținere și reparații la obiectivele aferente circuitului hidro al apei de răcire la CNE Cernavodă, întrucât, raportat la valoarea estimată a achiziției, respectiv 5.817.449.55 lei fără TVA (1.307.409 euro, la cursul BNR de 4.4496 din 2 iulie 2012) autoritatea contractantă avea obligația de a organiza o procedură de licitație publică deschisă în vederea atribuirii acestui contract. În realitate, contractul a fost atribuit în urma organizării unei proceduri de achiziție publică de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

Ionel Bucur a renovat casa părinților pe banii unei firme care avea contract cu CNE Cernavodă?

Apoi în urma unei licitații publice deschise, a fost încheiat un contract de servicii cu societatea (...) SRL Cernavodă ce are ca obiect servicii de manipulare, transport, conservare produse și actualizare baze de date și servicii de exploatare, întreținere și reparații ale spațiilor de depozitare ale CNE Cernavodă , pe o durată de 2 ani, cu o valoare de 18.036.539 lei.

Ulterior, factorii decizionali din cadrul societății ar fi obținut foloase personale necuvenite de la firma prestatoare, fiind vorba despre materiale de construcție și utilaje puse la dispoziție pentru executarea unor lucrări de construcție/renovare la locuința părinților unei femei din Cernavodă cu legături cu CNE Cernavodă, la casa părintească a lui Ionel Bucur, din Târgu Ocna – Bacău, dar și la o pizzerie din Murfatlar, deținută de societatea SC (...) SRL Murfatlar. Precizăm că s-au făcut cercetări în acest caz, în urma unor sesizări, însă nu există probe.

Suspiciuni: Țevi din cupru de la CNE Cernavodă declarate furate, folosite la o pizzerie din Murfatlar

Potrivit procurorilor DNA, au mai fost sesizări cum că, în 2004, o persoană a sustras o țeavă din cupru de la depozitele sucursalei CNE Cernavodă, cu sprijinul unor gestionari de acolo, dar furtul a fost declarat cu persoane necunoscute și, în fapt, țeava a fost folosită la realizarea sistemului de încălzire al unei pizzerii din Murfatlar. Apoi, sunt înregistrate și lucrări care nu există, dar care figurează ca plătite, aici fiind vorba de o societate din Medgidia. Însă, nici aici nu au existat probe.

Însă, prezentul rechizitoriu are în vedere pregătirea, atribuirea și derularea ilegală și frauduloasă, în perioada decembrie 2007 – mai 2014,de către Societatea Națională Nuclearelectrica prin sucursala CNE Cernavodă a două acorduri-cadru/contracte și a două cesiuni de contracte, având ca obiect servicii specifice de protecție fizică și monitorizare a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, toate cu societăți de pază controlate de către aceeași persoană, fostul colonel de securitate Victor Dărămuș.

De asemenea, în paralel cu derularea contractelor de achiziții publice și în baza unora dintre aceste contracte, ca urmare a actelor întocmite de către o parte dintre inculpați (Ionel Bucur, Elena Marinela Negulici, Ionel Encică), aceștia au beneficiat din partea SNN/CNE și de servicii de pază la locuințele pe care le aveau în proprietate în municipiul Constanța, sub pretextul amenajării și a pazei unui Centru de Urgență Alternativ care ar funcționa la parterul blocului în cauză.

Mai exact, inculpații, între care și Mădălina Olteanu - director economic al CNE Cernavodă pe perioada delegării, Ionel Encică - șef serviciu protecție fizică și informații clasificate din cadrul CNE Cernavodă și Laurențiu Theodor Nicola - șef birou protecție fizică și informații clasificate din cadrul Cernavodă au făcut tot ce le-a stat în putință, indiferent de dispozițiile legale încălcate, pentru ca respectivele contracte având ca obiect protecția fizică și monitorizarea Unităților CNE, să fie atribuite numai societăților controlate de o anume persoană, inculpatul Victor Dărămuș.

Precizăm că societățile lui și-au tot schimbat numele de-a lungul anilor. Totodată, acesta nu ar fi obținut certificatul de securitate industrială ORNISS. " În cazul în care sumele de bani nu se restituie persoanei vătămate Societatea Națională Nuclearelectrica, conform art. 112 alin. 1 lit. e) C.pen. de la inculpatul Victor Dărămuș se va confisca suma de 14.673.965 lei (aproximativ 3.471.463 euro) formată din plăți frauduloase și nelegale din bugetul Societății Naționale Nuclearelectrica –CNE Cernavodă în contul societăților și fără respectarea principiilor concurențiale", potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, care îl acuză pe Ionel Bucur, de abuz în serviciu (3 infracţiuni) şi conflict de interese (4 infracţiuni) şi pe Elena Marinela Negulici, director economic la CNE Cernavodă, de abuz în serviciu (3 infracţiuni) şi conflict de interese (3 infracţiuni).

De asemenea, Ionel Encică, membru al comisiei de evaluare a ofertelor şi şef serviciu protecţie fizică şi informaţii clasificate în cadrul CNE Cernavodă, la data faptelor, este cercetat pentru abuz în serviciu (3 infracţiuni) şi conflict de interese (4 infracţiuni), Laurenţiu Theodor Nicola, membru al comisiei de evaluare a ofertelor şi şef birou protecţie fizică şi informaţii clasificate în cadrul CNE Cernavodă, la data faptelor, este acuzat de două infracţiuni de abuz în serviciu, în timp ce în sarcina Mădălinei Olteanu, director economic CNE Cernavodă, s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, iar a lui Victor Dărămuş (fost colonel de Securitate), administrator al unei societăţi comerciale, la data faptelor, trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Liliana CHIRU

Citește și: Magistraţii au revocat măsura controlului judiciar în cazul lui Ionel Bucur de la CNE Cernavodă

http://www.replicaonline.ro/e-oficial-directorul-centralei-de-la-cernavoda-si-un-fost-colonel-de-securitate-anchetati-de-dna-262727/

http://www.replicaonline.ro/fostul-director-al-cne-cernavoda-si-complicii-sai-trimisi-in-judecata-de-dna-266644/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614