REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Iordache mai vrea un mandat de primar al Medgidiei: Cunosc bine problemele cetăţenilor

Iordache mai vrea un mandat de primar al Medgidiei: Cunosc bine problemele cetăţenilor

Replica API 14 noiembrie 2015 | 14:19 166

Marian Iordache

Reabilitarea spaţiilor verzi, a parcurilor din oraş, refacerea podului de peste canal, realizarea unor parcări rezidenţiale, închiderea depozitului de neconform de deşeuri şi multe alte proiecte finalizate. Acesta este bilanţul prezentat de primarul din Medgidia, Marian Iordache. Alesul local ţinteşte încă un mandat şi este convins că populaţia apreciază eforturile sale. Chiar dacă s-au anunţat contracandidaţi puternici, Marian Iordache spune că nu se teme de nici unul. Nici măcar de Valentin Vrabie!

Reporter: Domnule primar, mai este foarte puţin timp până la încheierea celui de-al doilea mandat. Aţi făcut un bilanţ al activităţii în fruntea primăriei?

Marian Iordache: Suntem la finalul proiectelor europene, iar ultimele zile până la sfârşitul anului sunt cumplite. Închidem trei mari proiecte europene - unul încercăm să îl închidem pe 20 noiembrie. Acesta, practic, este la final şi a fost parte integrantă a unui proiect mai mare care se numeşte PIDU - Plan de Integrare şi Dezvoltare Urbană. În cadrul proiectului pentru spaţii verzi noi am gândit reabilitarea unor spaţii verzi aflate în jurul blocurilor din cartierul de Nord şi cel de Vest al oraşului şi patru parcuri aflate în municipiu din care Parcul Central de pe faleză, două parcuri în oraşul nou şi un parc în zona de Nord.

Cu ani în urmă foarte mulţi oameni fugeau de parcul de pe faleză iar cu timpul, nimeni nu a mai mers acolo şi devenise un spaţiu abandonat, părăsit. Ultima reabilitare a fost făcută în 1981-1982. Am refăcut aleile, parcele de spaţii verzi, s-au plantat arbori, s-a făcut loc de joacă pentru copii, s-a introdus iluminat nou, s-au pus bănci. Valoarea totală a investiţiei este de peste un milion de euro cu bani de la UE - 98 % bani europeni, 2% bani de la primărie.

Pe lângă acest proiect, noi am avut în vedere şi reabilitarea podului de peste canal, realizarea unor parcări rezidenţiale în două zone din oraş şi realizarea unui drum de centură în zona de nord. Este în desfăşurare în acest moment, parcările sunt gata, la pod se lucrează, toată lumea ne cronometrează şi este atentă cât lucrăm şi cât de repede terminăm. Ne-a mai rămas să montăm staţiile de autobuz - în fiecare vor fi adăposturi pentru aşteptarea mijloacelor de transport. Pe lângă acest proiect am introdus în oraş camere de luat vederi. Toate aceste trei proiecte au menirea de a îmbunătăţi viaţa oamenilor din oraş.

Rep.: Ce alte proiecte importante aţi iniţiat în acest an?

M.I.: În acest an am iniţiat şi alte numeroase proiecte finanţate din bugetul local pe care le vom continua şi anul viitor. Două proiecte sunt extrem de importante şi sunt la final. Este vorba de închiderea depozitului de neconform de deşeuri. Avem în momentul acesta un depozit care este în regulă. Este situat în apropierea portului din Medgidia. Lucrarea este extrem de bună, sunt asigurate toate condiţiile de mediu şi am reuşit să scăpăm un cartier întreg de un coşmar pentru că era foarte aproape de locuinţe.

De aproape 3 ani noi ducem toate deşeurile la Costineşti şi în felul acesta am eliminat posibilitatea ca la Medgidia să se mai dezvolte astfel de activitate. Cel de-al doilea obiectiv şi care este în apropierea acestui depozit este staţia de epurare. În sfârşit, oraşul are o staţie de epurare care asigură toţi parametrii! Apa care pleacă din staţia de epurare este curată şi merge în Canal fără să-l mai polueze. Capacitatea ei aproape s-a dublat dar populaţia Medgidiei a scăzut şi probabil aici vor ajunge ape uzate şi din localităţile din jur care vor fi canalizate în timp - este vorba de localităţile rurale limitofe oraşului care ar putea prin conducte să aducă această apă pentru a fi curăţată, purificată.

Am mai reuşit să modernizăm scuarul şi zone verzi din oraş, un parc în faţa Muzeului de Artă, unul în zona Poştei în care avem statuia lui Ataturk - chiar ieri a fost omagiat. Zilele aceste vom inaugura un parc în zona spitalului care arată foarte elegant şi toţi sunt uimiţi de frumuseţea lui.

Rep.: Klaus Iohannis îl vrea premier pe Dacian Cioloş. Ce părere aveţi despre această nominalizare? O consideraţi potrivită?

M.I.: Eu am anticipat că va fi domnul Cioloş la momentul când s-a pus problema candidaţilor tehnocraţi pentru o astfel de poziţie, mai ales pentru anvergura europeană, pentru faptul că relaţionează mult mai bine la nivel european cu Parlamentul UE, Comisia etc. Are altă vizibilitate ca şi prim ministru. Este potrivit Dacian Cioloş, cred că va face treabă bună. Am văzut propunerile, în general sunt tehnocraţi.

Un guvern care să mențină un echilibru între partidele politice, cred că dă o șansă tuturor ca, la alegerile următoare, să ne exprimăm mai bine. Dar nu cred că poporul se va potoli, a cerut alegeri anticipate. Au fost discutate, apoi amânate.Parlamentul, mai mult blochează activitatea țării. Deși, am văzut că parlamentarii și-au mai revenit un pic. Au intrat cu legi, discută mult mai repede, să vedem cât o să-i țină. Eu nu sunt, neapărat un critic alp. O țară care n-are Parlament, nu este o țară democratică, este o dictatură. Dar nu se justifică un număr atât de mare de parlamentari.

Ar trebui să fie un parlament nai mic și mai suplu, dar tot un parlament bicameral. Ar trebui totutși să se facă o diferență, ca unele legi organize sau cele importante să fie la Senat. De multe ori, Guvernul face o propunere și se blochează în parlament. Se discută, se întoarce la comisii și apoi, e prea târziu. Vremurile se schimbă, trebuie să fim atenți la ceea ce se întâmplă în societate. Pentru că societatea e foarte dinamică. În România. Societatea civilă a devenit mult mai conștientă de rolul ei și de ceea ce au de făcut autoritățile.

Reporter: Candidați pentru un nou mandat de primar.

Marian Iordache: Da. Intru în competiția pentru următorul mandat. Sunt candidatul PNL-ului, intru în competiție cu celelate partide, vor fi și candidați independenți. Am înțeles că și Dumitru Moinescu va candida. Poziția dânsului este un pic ambiguă, am înțeles că strânge semnături să candideze independent, fie din partea altei formațiuni politice. Se vorbește șide candidatura primarului din Peștera. Nu-mi este frică de candidatura dumnealui. Publicul va decide. Este o competiție normală, intrăm cu șanse egale toți. Să candideze toți cei care au dorința de a face ceva bun pentru Medgidia.

Rep.: De ce ar trebui electoratul să vă voteze? Ce aveți în plus față de adversarii dumneavostră?

Marian Iordache: Am o experiență foarte îndelungată la primărie, cunosc extrem de bine toate problemele orașului și ale cetățenilor, am o maturitate în administrație, am învățat foarte bine toate regulile și ceea ce trebuie să fac. Sper să reușesc să aduc resurse, în continuare, pentru oraș astfel încât la alegeri să mă prezint într-un fel mulțumitor.

Rep.: Credeți că va fi o campanie curată sau contracandidații vor lupta mai presus de lege pentru a câștiga mandatul?

Marian Iordache:Cred că vor fi alegeri curate, de data acesta. Sistemul pare să fie mult mai curat, în sensul în care sunt interize prin lege pomenile electorale. O mare parte din public nu va mai fi influențată prin șacoșe, cadouri nu sunt permis bannerele, afișele. Cred că egalitatea de șanse pe care o propune noile alegeri este de bun augur. Mai mult, cred că viitorul primar al orașului va fi reprezentantul unui partid politic, pentru că un candidat independent nu se poate descurca cu un consiliu local.

Rep.: Cum decurg ședințele de Consiliu Local la Medgidia? Există disensiuni cauzate de nepotrivirea de interese, de păreri?

Marian Iordache: La noi, ședințele sunt tensionate. Cei mai vocali dintre consilieri sunt cei care candidează la alegerile locale. Din dorința de candida, sunt foarte gălăgioși în perioada aceasta. Dar majoritatea hotărârilor a fost aprobată. Nu mulți și-au anunțat oficial candidatura, însă sunt aproximativ cinci dintre consilierii care vor candida.

Rep.: Aveți vreun regret? V-ați fi dorit să realizați ceva anume pentru Medgidia și nu ați reușit până acum?

Marian Iordache: Aș fi dorit să atrag un agent economic în Medgidia, important, care să creeze noi locuri de muncă. Ultimul care a venit în oraș este din domeniul confecțiilor, care a creat 200 de locuri de muncă. Ca și structură a orașului, Medgidia are nevoie de o activitate industrială, față de ceea ce este în prezent. Este îmbucurător pentru mine că numeroase capacități, hale, din zona de nord au fost vândute între timp. Asta înseamnă că acolo se vor dezvolta acțiuni economice. Dar nu am nimic concret.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102