REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Iordache nu a discutat cu noii „stăpâni” ai Lafarge, dar e convins că irlandezii vor arunca cu bani în Medgidia

Iordache nu a discutat cu noii „stăpâni” ai Lafarge, dar e convins că irlandezii vor arunca cu bani în Medgidia

Replica API 3 februarie 2015 | 02:02 220

Predare de ştafetă

Predare de ştafetă

Fabrica de ciment de la Medgidia va avea un nou „stăpân”. După ce s-a speculat că fabrica va fi preluată de turci, iată că grupul irlandez CRH a intrat în negocieri exclusive cu producătorii de ciment Lafarge din Franţa şi Holcim din Elveţia pentru a cumpăra activele pe care aceştia doi din urmă le-au scos la vânzare pentru a putea fuziona. Procesul reprezintă cea mai mare tranzacţie din piaţa mondială a construcţiilor din ultimii 20 de ani, întrucât vorbim de active de 6,5 mld. euro, inclusiv din România, în cazul de faţă Medgidia şi Hoghiz (jud. Braşov).

Activele includ operaţiuni scoase la vânzare de Holcim şi Lafarge pe pieţele din Europa Canada, Brazilia şi Filipine, iar suma pe care irlandezii de la CRH o vor plăti se va ridica la 6,5 miliarde de euro, iar printre activele pe care CRH ar urma să le preia se numără fabrici scoase la vânzare din Franţa, Germania, Ungaria, România, Serbia, Slovacia, Marea Britanie, Canada, Statele Unite, Filipine, Brazilia. Activele scoase la vânzare au înregistrat anul trecut vânzări totale de 5,2 miliarde de euro. Potrivit informaţiilor postate pe site-ul companiei CRH, aceasta va prelua activele Lafarge din România, respectiv două fabrici de ciment pe care francezii le deţin la Medgidia (judeţul Constanţa) şi la Hoghiz (judeţul Braşov), precum şi staţia de măcinare de la Târgu-Jiu, dar şi 15 staţii de betoane şi 4 staţii de betoane mobile, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

„Să ştiţi că mă bucur că o firmă din Irlanda preia Lafarge. Preia nu numai ceea ce este la Medgidia, ci tot pachetul din România. Va fi un concurent important pe piaţa cimentului şi asta înseamnă că va fi un jucător în continuare şi va menţine fabrica. Aşteptările mele sunt legate de continuarea procesului de investiţii în fabrică. Există proiecte inclusiv finanţate de Uniunea Europeană şi există un spirit foarte bun în rândul angajaţilor în legătură cu ordinea, cu disciplina, cu protecţia muncii, cu funcţionarea în condiţii normale a companiei şi eu sper chiar să se dezvolte”, ne-a spus primarul de la Medgidia, Marian Iordache, care abia îi aşteaptă pe producătorii irlandezi, cei care i-au alungat temerile că fabrica s-ar fi putut închide. Mai mult, Iordache se gândeşte la cel puţin continuarea investiţiilor. „Nu ne-am întâlnit, dar eu îmi închipui că o firmă care, totuşi, dă atât de mulţi de bani pe tot ce înseamnă proprietatea Lafarge în România, îmi închipui că va cumpăra tocmai pentru a dezvolta activitatea, pentru a produce ciment şi pentru ca fabrica să funcţioneze în continuare. Temerea mea mare era în trecut aceea de a nu se ajunge la o închidere a fabricii, dar faptul că vor cumpăra, practic, foarte mult, înseamnă că fabrica se va dezvolta pe viitor şi va funcţiona”, a mai spus Iordache, pentru Replica.

Lafarge Ciment, principala companie prin care francezii de la Lafarge sunt prezenţi pe piaţa locală, a ajuns, în 2013, la puţin peste 155 de milioane de euro cifre de afaceri, în timp ce profitul net s-a ridicat la 10 milioane de euro. După fuziune, noul grup care se va numi LafargeHolcim.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218