REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Iorguş spune că nu pleacă din PDL pentru că are de câştigat Primăria Mangalia

Iorguş spune că nu pleacă din PDL pentru că are de câştigat Primăria Mangalia

Replica API 30 mai 2011 | 00:00 127

Deputatul care nu are comunicare cu "finul" Tusac,

Deputatul care nu are comunicare cu "finul" Tusac,

Fostul primar al Mangaliei, în prezent deputat, Zanfir Iorguş este tot cu gândul la Primăria Mangalia. Pentru el, un interviu nu poate decurge fără a aduce în prim-plan şi situaţia de la Mangalia, dar şi defectele actualului primar, Claudiu Tusac. Pe de o parte, este firesc să îl intereseze sudul litoralului, întrucât este parlamentar pe Colegiul 5, care cuprinde şi zona Mangalia. Pe de altă parte, nu este exclus ca Iorguş să candideze la Primăria Mangalia, deşi în momentul de faţă deputatul susţine că există o listă de mai mulţi posibili candidaţi, care vor fi "testaţi" în sondaje.

Reporter: Domnule deputat, care este atmosfera, în momentul de faţă, în PDL Constanţa? Există un plan, un proiect pentru câştigarea alegerilor în judeţ.

Zanfir Iorguş: Nu pot să spun dacă există un plan în momentul de faţă. Este prematur. Au avut loc alegeri la PDL Constanţa de foarte puţin timp, am trecut apoi prin alegerile de la nivel naţional, timpul nu a fost suficient pentru a putea pune în aplicare o strategie. Eu sunt convins şi ştiu că se lucrează la o strategie în partid privind desfăşurarea alegerilor în judeţ şi în municipiul Constanţa. Şi sunt convins că în foarte scurt timp strategia va fi finalizată.

Rep.: Există primari, în momentul de faţă, nemulţumiţi de actuala conducere. Cel puţin aşa vorbesc ei pe la colţuri. De ce?

Z.I.: Eu nu am auzit de astfel de discuţii. Sincer, nici nu am avut foarte multe întâlniri, v-am spus, am fost ocupaţi cu alegerile de la centru. Deci, nu am avut discuţii cu primari că ar fi sau nu nemulţumiţi. Ştiu doar atât: înainte de alegerile pentru organizaţia judeţeană a PDL Constanţa, eu am susţinut un proiect care, de fapt, era un proiect politic parte componentă a strategiei PDL pentru viitoarele alegeri. În ce constă asta? Ei bine, eu vedeam doi poli: polul judeţean, cu candidatul pentru Consiliul Judeţean şi cu organizaţiile din judeţ şi al doilea pol- cel de la municipiul Constanţa, în jurul OSV-urilor şi a colegiilor care fac parte din municipiu. Nu a câştigat acest proiect pe care l-am susţinut, a câştigat celălalt proiect (n.r.-al lui Christian Gigi Chiru, actualul preşedinte al PDL Constanţa), proiect pe care primarii l-au susţinut. Şi nu cred că primarii îl vor abandona aşa uşor. Acum, pentru că m-aţi întrebat anterior despre atmosfera din interiorul PDL, pot să spun că e normal ca după o confruntare în partid să existe o perioadă de reaşezare. Un lucru este clar: şi cei care au câştigat, şi cei care au pierdut, trebuie să înţeleagă că e nevoie de toată lumea, trebuie să rămânem uniţi, să mergem în continuare.

Rep.: Credeţi că în condiţiile actuale, de constrângeri financiare pe toate planurile, PDL va mai câştiga alegerile din 2012?

Z.I.: Da. Şi o spun cu toată responsabilitatea pentru că, aşa cum am crezut în proiectul la nivelul judeţului, aşa am crezut şi în cel de la nivel naţional. După cum ştiţi foarte bine, am fost unul dintre cei care am susţinut proiectul de continuitate - echipa Emil Boc, pentru că, cu sau fără voia unora, a opoziţiei, România este într-o schimbare. Acest lucru îl vom înţelege mai devreme sau mai târziu cu toţii. Este o schimbare pe care şi-a sumat-o premierul Emil Boc, şi-a asumat-o în primul rând preşedintele Traian Băsescu şi eu cred în acest proiect. România are nevoie de o transformare radicală. Sacrificiile pe care le facem, pierderile politice, colaterale, sunt făcute pentru a putea culege în perioada următoare roadele relansării economice a României.

Rep.: Credeţi că la alegeri vor exista primari de la PDL Constanţa care vor "dezerta" către alte partide?

Z.I.: Eu nu pot să spun nici că vor exista, nici că nu vor exista. Este clar că într-o familie mare cum este cea a Partidului Democrat Liberal pot să existe şi anumite orgolii, tensiuni, nemulţumiri şi aşa mai departe. Dar, este la fel de posibil ca alţi primari, din alte partide, să vină către PDL, dacă noi, organizaţia judeţeană a PDL Constanţa vom reuşi să venim cu o strategie, un proiect în care primarii să creadă.

Rep.: Credeţi că un exemplu de primar care ar putea veni la DPL este cel de la Limanu (Iustin Urdea-n.r.), pe care l-aţi sprijinit în mai multe rânduri cu proiecte, cu fonduri?

Z.I.: Nu, nu pot spune, pentru că nu am avut discuţii şi nici nu mi-am prospu să am, de genul: haideţi, care veniţi încoace? Eu, care am lucrat în administraţia locală, ştiu ce înseamnă să îţi doreşti să faci proiecte şi nu de fiecare dată ce îţi doreşti să se şi îndeplinească. De aceea, cât mi-a stat mie în putinţă, cu pârghiile de parlamentar, acolo unde mi-a stat în putinţă, i-am ajutat pe primari, fie primari de la PNL, fie de la PSD...

Rep.: Legat de plecări din PDL, se spune că şi dumneavoastră aţi părăsi partidul dacă nu va sta bine în sondaje, înainte de alegeri. Puteţi spune, în momentul de faţă, cu mâna pe inimă, că nu plecaţi din partid înainte de alegeri sau... în ce condiţii aţi pleca?

Z.I.: Nu am auzit discuţiile acestea, nu ştiu unde le-aţi auzit, dacă e... spuneţi-mi şi mie sursa. Un lucru e clar în momentul de faţă: nu am avut nici o discuţie, cu nimeni de la nici un partid politic, pe tema aceasta. Nu cred că în momentul de faţă se pune problema de plecare sau venire în PDL -vă spuneam mai devreme. Cât priveşte persoana mea, vreau să vă spun, cu sinceritate, că am venit în PDL pentru că am crezut în politica de dreapta, în politica care se face pentru cetăţeni, iar aici aş deschide o paranteză şi v-aş spune că primele ajutoare sociale către populaţie sau primele locuinţe ieftine pentru tineri s-au făcut la Mangalia. Numai că deosebire între mine, care am o gândire de dreapta, social-democrată cum se vrea a fi a actualei administraţii publice de la Mangalia, este că noi am dat ajutoare sociale din profitul rezultat din dezvoltarea economică ce a avut loc, iar ei (n.r.- conducerea social-democrată a Mangaliei) dau ajutoare din mărirea taxelor şi impozitelor către cetăţeni. Este foarte uşor în momentul de faţă să dai bani, să dai pachete, să fii generos mărind birul pe populaţie, pe agenţii economici, tocmai cei care contribuie la dezvoltarea economică. Asta ne deosebeşte. Aşa s-a ajuns ca pe mandatul meu de primar - iată că revin, vrând - nevrând la calitatea mea de fost primar - taxele şi impozitele să fie cele mai mici cu putinţă, în limitele impuse de lege, din ţară, iar acum s-a ajuns să fie de trei ori mai mari. Revenind însă la întrebarea dumneavoastră: categoric, Iorguş nu va pleca la nici un partid. Iorguş şi echipa lui va face o ofertă pertinentă pentru administraţia publică de la Mangalia şi cu siguranţă va câştiga alegerile. După aceea, ne vom bate cu toată forţa să câştigăm colegiul pe care îl reprezint în momentul de faţă.

Rep.: În momentul de faţă, dumneavoastră, ca deputat, aveţi comunicare cu primarul Mangaliei, Claudiu Tusac? Credeţi că va exista o împăcare Iorguş-Tusac?

Z.I.: Recunosc faptul că nu am reuşit să am o comunicare. Am încercat de câteva ori. Vă arăt şi acest mesaj (n.r. - de pe telefonul deputatului, un SMS către Claudiu Tusac) din momentul când se structurau bugetele pe anul următor. I-am dat un mesaj, indiferent că suntem adversari politici, pentru binele Mangaliei trebuia să ne întâlnim. Nu am avut nici un răspuns. Mai mult, n-a avut curajul de a invita deputatul, nu persoana Zanfir Iorguş, la nici o manifestare organizată de Primăria Mangalia. Dar, chiar şi în aceste condiţii, ca lobby sau proiecte, am susţinut zona. Însă, nici când a avut probleme, nu a apelat la mine. Şi vorbim aici de proiecte lăsate de mine în primărie.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108