REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

IPS Teodosie: "Avortul nu a fost o oprelişte ceauşistă; medicii care fac avort se încarcă cu păcate de neiertat"

IPS Teodosie: "Avortul nu a fost o oprelişte ceauşistă; medicii care fac avort se încarcă cu păcate de neiertat"

Replica API 22 decembrie 2011 | 00:00 224

Interviu cu Arhiepiscopul Tomisului

Interviu cu Arhiepiscopul Tomisului

Constanţa se transformă în capitală muzicală. Arhiepiscopia Tomisului susţine că în 2012 va continua manifestările culturale prin promovarea muzicii religioase şi a muzicii laice de factură bună. Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a declarat, în exclusivitate pentru "Replica", faptul că Asociaţia Naţională Corală Română va avea sesiunea anuală la Constanţa, ocazie cu care va pregăti alături de reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului un program cu totul special. Ierarhul Tomisului mai susţine că biserica niciodată nu este în criză, pentru că este singura instituţie condusă de Dumnezeu, motiv pentru care va ajuta persoanele aflate în suferinţă prin intermediul unor acţiuni caritabile.

Reporter: Înalt Prea Sfinţia Voastră, cum se încheie anul 2011 pentru Arhiepiscopia Tomisului, din punct de vedere economic, administrativ, social şi cultural?

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie: Din punct de vedere economic suntem ca toată ţara, într-o situaţie mai precară, să zicem. Dar, totuşi, suntem pregătiţi pentru anul care vine. Am reuşit să facem lucrări agricole importante, încât avem nădejde pentru anul viitor să fie un an mai bun. Şi anul acesta putem să spunem că, prin ceea ce am întreprins, prin cele ce am făcut, am pregătit o bază materială serioasă. Am putut şi anul acesta să ajutăm săracii, bolnavii, pe toţi cei nevoiaşi, am promovat noi parohii, sau continuat zidirile de biserici, aşezămintele sociale au continuat. De aceea, noi socotim că este un an de binecuvântare şi cu destule realizări, dar ca întotdeauna cu neîmpliniri, pentru că niciodată nu poţi să realizezi maximul. Noi, oamenii, nu lucrăm la viteza extrem de maximă, la potenţialul care ni l-a lăsat Dumnezeu atât de mare. Se ştie şi din punct de vedere medical şi din punct de vedere spiritual, nici un om nu împlineşte cât ar putea.

Rep.: Aţi efectuat numeroase vizite pastorale la penitenciarele din eparhie, precum şi slujbe şi vizite pastorale la spitale, azile, case de copii. De sărbători unde veţi fi prezent?

IPS Teodosie: Sunt prezent de sărbători, vineri, la Penitenciarul Poarta Albă, voi fi prezent, de asemenea, la azilul de bătrâni, voi merge şi la spital, la case de copii, azi (ieri -n.r.) merg la o şcoală în Mangalia, am fost şi săptămâna trecută, la întâlniri cu copii, cu cadrele didactice. Sigur, sper ca în anul viitor să merg şi mai intens, mai ales în primăvară îmi doresc să merg la multe parohii pentru a stimula şi activitatea duhovnicească, dar şi activitatea gospodărească. Eu port un fel de povară pe sufletul meu, pentru că oamenii sunt mai puţin organizaţi, se pregătesc mai puţin şi pentru gospodăria proprie. De aceea am fost încântat când am fost la o fostă fermă să sfinţesc o capelă. Deşi erau puţini şi săraci, erau atât de frumos de pregătiţi, atât de bine gospodăriţi. Toate casele erau proaspăt văruite, gardurile vopsite, ei - frumos primeniţi. O comunitate mică, care a dat exemplu comunităţilor mari că toţi oamenii se pot gospodări şi în sărăcie, dar trebuie să aibă ei spiritul gospodăresc, să nu fie delăsători. De aceea, sigur, minisune noastră este de a lumina, de a încuraja, de a întări convingerea oamenilor că niciodată nu sunt singuri. Să fie solidari în cele bune şi în această solidaritate şi rugăciune comună Dumnezeu este în sprijinul lor şi de unde nu bănuiesc de acolo le vine ajutorul, pentru că noi, cu resursele pe care le avem, ale pământului nostru, ale locului nostru, am putea să avem toate cele de trebuinţă chiar fără să ne împrumutăm sau să primim din afară, dar este o lipsă de chivernisire.

"Biserica niciodată nu este în criză, pentru că este singura instituţie condusă de Dumnezeu"

Rep.: Chiar şi pe timp de criză financiară vegheaţi îndeaproape colaborarea cu ONG-urile din Constanţa, iniţiind acţiuni caritabile comune.

IPS Teodosie: Biserica niciodată nu este în criză, pentru că este singura instituţie condusă de Dumnezeu, iar Dumnezeu este atotputernic. Ne lasă, ne îngăduie să rămânem în suferinţă atunci când îl părăsim. Şi atunci, sigur, ajutorul său nu mai este constant pentru că noi îl refuzăm şi această criză se poate uşor deduce. Are la bază nu o criză reală, pentru că nu a fost nici război, nici foamete. Crizele naturale sunt după război şi după fapte. Această criză a apărut după anumite planuri ale mai marilor vremeşi ai lumii care vor să schimbe centre de putere. Nu putem noi să deducem toate planurile lor, dar ştim că biserica nu este în criză şi nu poate fi în criză şi va ajuta în perioadele cele grele cel mai mult credincioşii, mai ales să-şi salveze sufletul. Cred că oamenii dacă sunt solidari nu vor muri de foame, nu vor fi îmbelşugaţi, dar vor putea fi mai trezi, mai luminaţi, cu adevărat mai credincioşi, pentru că ştim din descoperirea lui Dumnezeu însuşi când s-a arătat lui Moise, în acel rug aprins, că Dumnezeu i se descoperă omului nu în îmbuibare, nu în bogăţie, nu în petreceri, nu în viaţă tumultoasă, ci se descoperă în spinii necazurilor, în suferinţă. Cum spune românul: "când dă omul cu capul de pragul de sus, atunci îşi aduce aminte că Dumnezeu este deasupra lui". Noi sperăm ca oamenii să-şi aducă aminte, şi această criză să fie cât mai trecătoare, cât mai scurtă şi mai suportabilă.

Rep.: Aţi organizat spectacole de operă. Un real succes pentru constănţeni. Ce alte acţiuni de acest gen intenţionaţi să desfăşuraţi în 2012, la Constanţa?

IPS Teodosie: În 2012 vrem să fie un an mai bogat din punct de vedere cultural, pentru că aşa-zisa criză a afectat foarte multe instituţii culturale. Noi vrem să găsim modalităţi de atragere a atenţiei unor oameni care pot să ajute cultura şi spiritualitatea constănţeană şi să avem o instituţie organizată a Arhiepiscopiei Tomisului care să poată promova atât muzica religioasă, cât şi muzica laică de factură bună, cuviincioasă, corurile, soliştii, chiar spectacole de operă, dar toate vin la timpul lor. Nu vreau să le dezvălui pentru că nu ştim cum putem să le pregătim, dar cu siguranţă vom pregăti cel puţin două spectacole frumoase anul viitor, de factura aceasta, mai ample şi altele corale. Asociaţia Naţională Corală Română va avea sesiunea anuală la Constanţa, la invitaţia noastră şi împreună cu preşedintele asociaţiei, Voicu Enăchescu, vom pregăti un program cu totul special, în luna mai sau când se va fixa, şi vom avea oaspeţi de seamă. O capitală muzicală la Constanţa.

"Cine stă acasă de Crăciun, se păgubeşte foarte mult"

Rep.: Se aproprie Sfânta sărbătoare a Crăciunulu. Cât de important este postul şi ce ar trebuie să ştie credincioşii despre această mare sărbătoare?

IPS Teodosie: Sărbătoarea Crăciunului este sărbătoarea bucuriilor celor mai alese. Această sărbătoare se adresează de la mic la mare. Cei mici sunt cu adevărat cei care trebuie să simtă sărbătoarea aceasta în felul lor, nevinovat, curat, şi pentru a simţi această sărbătoare Moş Crăciun ar trebui să le aducă anumite daruri, dar şi ei trebuie să se pregătească, să fie cuminţi, să înveţe poezii, colinde. De asemenea, şi cei mari trebuie să se pregătească fiecare în felul său. Cea mai aleasă pregătire este curăţirea noastră lăuntrică şi exterioară. Ne curăţim şi casa că primim pe Pruncul Iisus în casa noastră, ne curăţim cămara sufletului, pentru că sufletul trebuie să devină iesle pentru a se naşte duhovniceşte Pruncul din Betleem. Trebuie să ne spovedim. Cine are dezlegare să se împărtăşească, cine are inimă bună să se roage, cine are dragoste de semeni să facă milostenii, să nu lipsim de la sfânta biserică, pentru că adevăratul Betleem este orice biserică. De ziua de Crăciun, de ziua de Bobotează, sărbătorile acestea trebuie să aducă toţi oamenii la sfânta biserică. Cine stă acasă de Crăciun, dacă nu este ţintuit la pat, se păgubeşte foarte mult. De aceea, vă îndemn iubiţi credincioşi să trezim conştiinţa cu toţii, să ascultăm chemarea şi cântarea îngerilor care ne invită la pace, la armonie, la bucuria cerului, la dragoste, la comuniune, la ce este frumos, bun şi sfânt pe acest pământ pentru noi. Să cântăm şi noi cu îngerii: "Slavă întru cei de Sus lui Dumnezeu, pe pământ pace şi între oameni bunăvoire".

"Cine nu primeşte preotul cu icoana refuză pe Maica Domnului"

Rep.: În Ajunul Crăciunului, mulţi credincioşi din ţară apelează la sfinţirea alimentelor la biserică. La Constanţa se practică astfel de obiceiuri? Primitul preotului cu icoana..

IPS Teodosie: Nu sfinţirea alimentelor, ci sfinţirea caselor, vestirea venirii Pruncului Iisus. Mergerea cu icoana este o necesitate Dumnezeiască. Icoana Naşterii cu care vine preotul însemnează Fecioara Maria care vine să nască pe Pruncul Iisus în Betleem. În casele oamenilor nu a fost primit, pentru că nu erau vrednici să primească asemenea sfinţenie, asemenea dar, însă a ajuns în Peştera din Betleem. Fiecare casă trebuie să devină o Peşteră din Betleem. Cine nu primeşte preotul cu icoana refuză pe Maica Domnului care aduce să nască pe Pruncul Iisus. De aceea, în toată Arhiepiscopia Tomisului, în zilele premergătoare Naşterii Domnului, preoţii vin cu icoana să aducă pe Maica Domnului cu Pruncul şi să se nască acest Prunc în casa fiecărui creştin.

Rep.: Ce mesaj transmiteţi tinerelor care din diverse motive decid în această perioadă să avorteze?

IPS Teodosie: Tinerele şi tinerii cu cei ce s-au zămislit acei copii dacă promovează această crimă incalificabilă a avortului, însemnează că sunt rupţi de orice realitate. Îşi pierd identitatea lor, pentru că avortul este un păcat atât de grav deoarece ucizi pe cel ce nu se poate apăra şi nu-i dai voie după ce Dumnezeu i-a dat viaţă să se nască, după voia lui Dumnezeu. Am văzut că şi zilele acestea, dar şi mai înainte au fost găsiţi nou-născuţi în ghenele de gunoi. Se consideră un mare păcat. Nu-i mai mic păcatul avortul, e acelaşi păcat, căci tot viu este şi pruncul avortat şi cred că legea care pedepseşte uciderea pruncului născut de o zi şi nu pedepseşte uciderea pruncului forţat să fie scos cu viaţă afară din pântecele mamei este o lege nedreaptă, imperfectă, imorală. Trebuie să luăm aminte la această lege imorală, să luptăm pentru că avortul nu a fost o oprelişte ceauşistă, ci o oprire de la păcat după voia lui Dumnezeu şi după învăţătura Bisericii. Dacă a subscris Ceauşescu, punând această lege în acord cu legea divină, nu înseamnă că a greşit. Iată un singur loc unde nu a greşit şi foarte limpede trebuie să o spunem, pentru că omul dacă se căsătoreşte ia de la viaţă şi jertfă nu numai plăcere şi să luăm aminte că respectivele care avortează o fac din nouă în nouă luni. Câte crime fac? Dacă copilul s-ar putea naşte, sigur ar fi până la 20 de copii într-o familie, dacă nu mai vor copii, nu să folosească substanţe sau metode de contracepţie, ci să se abţină, să trăiască în abstinenţă ca fraţii. Aceasta este legea Dumnezeiască, nu legea să ucizi sau să împiedici zămislirea. Sfinţii părinţi spun că dacă împiedici zămislirea te grăbeşti să ucizi, este tot o ucidere, pentru că este un păcat împotriva firei să faci treaba asta. Tot ce este împotriva firii este împotriva lucrului pe care Dumnezeu l-a lăsat. Stricăm noi lucrul lui Dumnezeu? Ne va strica Dumnezeu pe noi, cum spune Mântuitorul Iisus Hristos.

Rep.: Dar medicilor ce le transmiteţi?

IPS Teodosie: Medicilor le transmit să fie promotori ai vieţii. Medicii care fac avort se încarcă cu păcate de neiertat. Nu ştiu când se pot căi de aceste păcate. Poate întorcând de la păcatul avortului câţi copii au ucis numai aşa se pot izbăvi de aceste păcate grele. Au evidenţe. Să numere fiecare medic ginecolog câte avorturi a făcut şi de acum înainte să plângă, să se căiască, să se spovedească şi să întoarcă de la avort, că vin la ei alte persoane, luând cunoştiinţă cum vrea să se apere copilul când este avortat. Să privească nu cu răceală, ci cu sentiment, cu afecţiune la copilul care vrea să se apere de moarte şi nu poate, cum geme, cum suferă, şi medicului să le spună celor care vin să facă avorturi şi să-i lămurească, să mai şi ajute acei copii să se nască şi pot să-i şi boteze. Aceasta le recomand cum i-a recomandat Sfântul Pavel unui vrăjitor (...). Medicul să-şi ardă păcatele în lacrimile căinţei, ca tata şi mama care vin la avort, şi să răscumpere alţi copii din gheara morţii şi pe aceştia să-i înfăţişeze înaintea lui Dumnezeu. Să-l adore pe Dumnezeu căruia i-a întors spatele că Dumnezeu a dat viaţă copiilor pe care i-a ucis şi să aducă la viaţă alţi copii care sunt în primejdia de a fi ucişi.

Rep.: Vă rog să transmiteţi un mesaj pentru cititorii şi ascultătorii noştrii, pentru cei care sărbătoresc Crăciunul la sute de kilometri distanţă de casă şi pentru cei care sunt în Dobrogea, cu toţii, dorind binecuvântarea domniei voastre!

IPS Teodosie: Iubiţi credincioşi, cititori, ascultători, sărbătorile acestea, pe care noi le aşteptăm, vrând nevrând ne produc fiori şi bucurie, poate unora spaimă că nu s-au pregătit, trebuie să ne găsească cu inima deschisă, cu sufletul aprins de credinţă, cu dragoste de Dumnezeu şi de semeni. Să primim în casa noastră şi mai ales în sufletele noastre pe toţi oamenii, pe cei ce i-am iubit şi pe cei ce i-am urât, pe cei care ne-au făcut bine şi pe cei ce ne-au făcut rău, pe toţi să-i primim în cămara sufletului nostru. Dacă în casa noastră nu toţi pot încăpea, Dumnezeu ne-a dat putere prin darul său ca sufletele şi inimile noastre să se deschidă larg. Cu toţii să fim împăcaţi, să fim veseli, să fim darnici, iubitori, să fim aşa cum ne spune Dumnezeu iubitori unii faţă de alţii şi cerând ajutorul lui Dumnezeu, Dumnezeu va fi cu noi. Primiţi-l pe Pruncul Iisus în casa voastră şi veţi simţi bunătatea, puterea şi dragostea Lui de a ne ajuta şi în anul care vine vom putea fi mai buni, mai tari în credinţă, mai ajutători, mai primitori în sufletele noastre, mai înţelegători cu sufletul luminat şi cu viaţa mai luminată. Crăciun fericit! Bucurii la sfârşit de an şi noi bucurii la început de an şi Dumnezeu să ne ajute tuturor luându-l pe El însoţitor vieţii noastre. Amin!

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102