REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

IPS Teodosie, incursiuni cu Becali la Muntele Athos

IPS Teodosie, incursiuni cu Becali la Muntele Athos

Replica API 11 ianuarie 2016 | 23:51 627

Profesori de la Ovidius, coordonatori pentru lucrările unor deţinuţi

Profesori de la Ovidius, coordonatori pentru lucrările unor deţinuţi

După ce Ministerul Justiţiei a trimis, la solicitarea HotNews.ro, lista integrală a profesorilor universitari şi a conferenţiarilor care le-au acordat recomandare scrisă persoanelor private de libertate, pentru fiecare titlu scris de aceştia în puşcărie, ca să scape de detenţie mai repede, unul dintre profesorii care au coordonat astfel de lucrări a făcut mai multe precizări, pe pagina sa de facebook, „cu titlu informativ, în speranţa eliminării unor regretabile confuzii emise de unii cititori mai vigilenţi şi cu atitudine”.

Este vorba despre profesorul universitar doctor Marian Cojoc, din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii Ovidius, care i-a oferit o mână de ajutor deţinutului Miron Mitrea, dar nu numai. Dincolo de explicaţia lui Marian Cojoc, de precizat că şi IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului (pr. prof. univ. la Universitatea Ovidius din Constanţa) figurează drept coordonator pentru o carte scrisă de un deţinut. Surpriză! (sau nu), lucrarea este semnată de Gigi Becali -„Muntele Athos, patria ortodoxiei”. De dată recentă, Becali recunoştea, în stilu-i consacrat, că lucrările în baza cărora a obţinut scăderea pedepsei, nu au fost scrise de el!

„Pentru că există o profundă „agitaţie“ în mediul virtual (şi nu numai), având ca „temă“ prezenţa unor cadre didactice universitare din Constanţa (inclusiv subsemnatul), cred că este cazul să enumăr câteva precizări...cu titlu informativ, în speranţa eliminării unor regretabile confuzii emise de unii cititori mai „vigilenţi“ şi cu „atitudine“: „Lista dată publicităţii de către ministerul de resort vorbeşte despre “coordonare“ ştiinţifică, termen impropriu, deoarece operaţiunea în sine este ceva mai complexă, presupunând o comunicare directă, mult mai “densă“ între coordonat (aflat în spaţiul de detenţie) şi coordonator, regăsit în afară acelui spaţiu!

Acceptând (altfel spus puşi în faţă unui act publicat deja) termenul folosit de minister este cel puţin imperativ să precizăm faptul că actul de “coordonare” /îndrumare/ recomandare a fost unul cât se poate de legal această pentru a nu mai lasă prea mult spaţiu diferitelor interpretări! Este regretabilă (cel puţin) inexistentă unei elementare analize a „listei" pe domeniile în care se regăsesc lucrările, autorii şi implicit nu coordonatorii ci, aşa cum ar trebui să se înţeleagă, cadrele didactice care au elaborat recomandările respective (competenţele celor în cauza rezultând lesne, dacă avem în vedere CV-urile, oricum publice).

Recomandările subsemnatului au avut în vedere corespondenţă evidenţă a temei propuse şi tratate de solicitant cu experienţele trăite şi desigur expertiză dovedită,într-un moment istoric anume (cel puţin în cazul lucrărilor “Amintiri...subiective. Momente de istorie imediată” şi “Noi nu facem politică! Sindicate, 1990-1994”, avându-l autor pe Miron Mitrea... cred că doar un răuvoitor ar putea nega statutul autorităţii personajului în cauza pe întreg segmentul istoric aşezat între decembrie 1989 şi anul 1994, nemaivorbind după...)“, a transmis profesorul Marian Cojoc. Profesorul a fost coordonator şi pentru Viorel Costache („Securitatea şi suveranitatea actorului clasic în relaţii internaţionale”), dar şi al lui Miron Mitrea, pentru lucrările: „Amintiri... Subiecte. Moment de istorie imediată” şi „Noi nu facem politică! Sindicate 1990-1994”.

În documentul citat figurează şi alte cadre didactice de la universităţi constănţene care au acordat recomandări scrise pentru asemenea lucrări: lector univ. Cristi Iftene - pentru o carte a lui Valerian Nica („Comunicarea în instituţiile publice. Metode moderne şi strategii“); prof. univ. dr. Mariana Panaitescu (UMC) - pentru două cărţi ale lui Neculai Coman („Managementul riscurilor naturale şi tehnologice cu impact major asupra vieţii şi factorilor de mediu” şi „Managementul situaţiilor de urgenţă generate de poluările accidentale cu hidrocarburi); prof. univ. dr. Gheorghe Negoescu (Universitatea Ovidius) - pentru o carte a lui Claudiu Ristea („Taxa pe valoarea adaugată în UE - armonizare şi diferenţe”); prof. dr. Dumitru Cristea (Universitatea Ovidius) - pentru o carte a lui Ion Adrian Alexandrescu („Pastoraţiile în zilele noastre”); prof. univ. dr. Anca Cristina Stanciu (Universitatea Ovidius) - pentru o carte a lui Lucian Beşchea („Planificare financiară personală - volumul I); conf. univ. dr. ing. Violeta Ciucur (UMC) - pentru două cărţi ale fostului inspector şef al ISU Dobrogea, colonelul Viorel Costache („Gestionarea situaţiilor de urgenţă produse de incendii de mari proporţii în zone greu accesibile, cu impact major asupra vieţii şi a mediului” şi „Gestionarea situaţiilor de urgenţă care pot afecta viaţa”), dar şi pentru Gabriel Andrei Niculae , lucrarea „Inundaţiile - situaţii de urgenţă cu implicaţii majore pentru populaţie”); IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului (pr. prof. univ. la Universitatea Ovidius din Constanţa), coordonatorul lui Gigi Becali, la lucrarea „Muntele Athos, patria ortodoxiei”. Conf. univ. dr. Cristian Moşnianu (Universitatea Ovidius) a fost cocordonatorul lui lui Şenol Zevri, fostul şef al Agenţiei de Mediu, pentru„Comunicare şi manipulare” şi „Propagandă politică”. Sevri a fost coordonat şi de Virgil Frunză (Universitatea Ovidius) - pentru „Elemente de igienă minimală şi mediul penitenciar”.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218