REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

IPS Teodosie se gândeşte să-l consilieze pe Cernea, alături de un grup de psihologi, medici şi parlamentari

IPS Teodosie se gândeşte să-l consilieze pe Cernea, alături de un grup de psihologi, medici şi parlamentari

Replica API 13 aprilie 2013 | 00:00 173

"Noi nu condamnăm niciodată păcătosul şi păcatul. Noi trebuie să-l sprijinim"

"Noi nu condamnăm niciodată păcătosul şi păcatul. Noi trebuie să-l sprijinim"

Noua iniţiativă legislativă a parlamentarului Remus Cernea l-a şocat pe Arhiepiscopul Tomisului şi prorector relaţii internaţionale şi studenţi străini din cadrul Universităţii Ovidius. Cernea vrea să reglementeze parteneriatul civil între persoanele de acelaşi sex, motivând faptul că fiecare om este liber să facă ceea ce doreşte, dar şi că în multe ţări din Europa acest lucru a fost reglementat.

"Doamne fereşte! Numai la asta nu ne aşteptam. Dacă face asemenea propunere, înseamnă că este un om cu gândire confuză, bolnavă. Nu se explică altfel. Nu ai cum să gândeşti aşa ceva, dacă trăieşti în normalitate şi priveşti lucrurile într-o fire a lor. Eu am spus că este de compătimit. Omul acesta are nevoie de psiholog. După psiholog trebuie să urmeze duhovnicul. Psihologul trebuie să-i insufle ideea că nu suntem ai nimănui şi că lucrurile nu se fac numai instinctual. Aceste persoane, care ajung în starea aceasta, îşi anulează raţiunea. Ele acţionează numai sub imperiul instinctului. Păcat că şi dânsul este în această situaţie", a declarat, pentru "Replica", Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Dialogul duhovnicesc, consultaţiile psihologice - soluţii pentru salvarea lui Cernea

Întrebat dacă va încerca să poarte un dialog duhovnicesc cu parlamentarul USL, Ierarhul Tomisului a spus că se gândeşte deja la acest lucru: "Mă gândesc serios să port un dialog duhovnicesc. Chiar este de compătimit. Oamenii aceştia, care au ajuns într-o extremă de anormalitate, sunt de o pervertire a firii noastre şi instinctele se dezlănţuie fără să mai poată fi controlate. Cum să gândim aşa?", îl întreabă Arhiepiscopul Tomisului pe Cernea. O întâlnire între Arhiepiscopul Tomisului şi parlamentarul Remus Cernea ar urma să aibă loc săptămâna viitoare. Ierarhul Tomisului spune că "este greu să aduci pe Calea cea Dreaptă un om cu o gândire bolnavă", dar nu imposibil. "El nu se raportează la Dumnezeu. Omul fără Dumnezeu rătăceşte, oriunde şi oricât, inimaginabil", a precizat IPS Teodosie.

"Nu trebuie doar să-l condamnăm, ci să-l ajutăm"

Remus Cernea a ţinut să precizeze că el nu s-a declarat ateu, dar că este opţiunea lui de a face public sau nu orientarea credinţei sale. "El nu crede în Dumnezeu din moment ce a venit cu o asemenea gogoaşă. Este un om cu o pregătire şi ar trebui să îşi pună raţiunea în lucrare, talentele pe care le are, să vină în folosul raţiunii. Raţiunea fără credinţă este oarbă. Acum chiar este nevoie să intrăm în dialog cu el. Un om când are o gândire bolnavă nu trebuie doar să-l condamnăm, ci să-l ajutăm", este de părere IPS Teodosie. Cum se poate face acest lucru? Simplu. Cu ajutorul psihologilor, al medicilor, al preoţilor şi al colegilor parlamentari. Izolarea nefiind o soluţie favorabilă în cazul lui Cernea. "Eu mă gândesc la psihologi, medici, un grup de preoţi, de parlamentari care să stăm de vorbă cu el foarte serios. Chiar are nevoie de ajutor. Noi nu condamnăm niciodată păcătosul şi păcatul. Noi trebuie să-l sprijinim, să iasă din impas. Izolarea nu este o soluţie", a ţinut să explice IPS Teodosie.

Cernea, "obsesii ale răului"

Întrucât proiectele împotriva Bisericii şi a creştinilor ortodoxi au fost anunţate de către Remus Cernea în Postul Paştelui, cel mai lung şi mai aprig post din an, IPS Teodosie are şi o explicaţie. "Cu siguranţă slujeşte cuiva care-l ispiteşte în post. Orice gândire urâtă, împotriva lui Dumnezeu, împotriva firii omului, nu vine decât după o inspiraţie nefirească şi trebuie să avem mai multă rugăciune şi mai mult dialog cu el. Cred că este nevoie de o insistentă preocupare a noastră faţă de un om care ar putea să scape de aceste obsesii ale răului. Se aude că s-au proclamat aceste anormalităţi în alte ţări, dar România este o ţară creştină, cu sentimente creştine", a declarat IPS Teodosie.

Parlamentarii trebuie să respecte istoria acestui popor

Sunt excepţii cazurile oamenilor care ajung pe cărări greşite, consideră Arhiepiscopul Tomisului. "Majoritatea parlamentarilor, cu mici excepţii, sunt oameni credincioşi care vor binele ţării, care au o demnitate. Parlamentarii trebuie să respecte demnitatea poporului şi toată istoria acestui popor", a declarat IPS Teodosie.

Musulmanii, neoprotestanţii, catolicii, nu au promovat aberaţii

Chiar dacă Remus Cernea a dat ca exemplu Franţa, acolo unde persoanele de acelaşi sex se pot căsători, după ce în urmă cu două zile senatorii francezi au aprobat acest tip de căsătorii, Arhiepiscopul Tomisului a declarat că la musulmani, neoprotestanţi, "nu s-au promovat astfel de aberaţii". "Nu am întâlnit asemenea iniţiative la musulmani, catolici sau neoprotestanţi. Dânsul întâi a aruncat o săgeată spre Biserica Ortodoxă (proiect de sistare a fondurilor Bisericilor de la stat -n.r.) şi acum spre poporul creştin. Trebuie să-l ajutăm. Mă gândesc serios să port un dialog duhovnicesc", a conchis Arhiepiscopul Tomisului.

Cum vede Remus Cernea viitoarea lege pentru finanţarea cultelor

Parlamentarul a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă că finanţarea bisericii prin donaţii reprezintă nişte pârghii importante de care se folosesc politicienii din România. Astfel prin viitoarea lege, aceste pârghii le-ar fi tăiate politicienilor. "Am anunţat în presa centrală o iniţiativă legislativă prin care propun ca în sfârşit în România să existe o lege privind finanţarea cultelor. Actualmente, o astfel de lege nu există. Sunt câteva paragrafe dedicate finanţării cultelor în legea nr.489/2006, lege privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor. Numai că, acolo prevederile din legea menţionată, pun finanţarea cultelor într-un arbitrariu absolut. În lege este precizat, cultele pot beneficia de finanţări din partea statului, la cerere şi în funcţie de nevoile reale. Acest lucru este ambiguu, generează un arbitrariu absolut(...). Iniţiativa mea privind finanţarea cultelor pleacă de la un principiu foarte simplu şi care este utilizat în numeroase ţări europene, şi anume că fiecare cetăţean direcţionează o parte din impozitul pe venit către cultul căruia îi aparţine. Un astfel de principiu deja este utilizat în România, în ceea ce priveşte finanţarea ONG-urilor, celebrul 2% pentru ONG. Un anumit procentaj, care poate fi de 2, 3, 4 sau 5 %, asta rămâne să discutăm şi să stabilim în Parlament, poate fi direcţionat de fiecare cetăţean către cultul de care acesta sau aceasta aprţine. Un astfel de mecanism va garanta, va aduce venituri stabile, venituri predictibile, pentru că se poate face un calcul, cât anume vor reprezenta aceste sume în fiecare an, şi un venit care să nu mai depindă de decizia politicienilor", a declarat Remus Cernea.

Până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, va iniţia un proiect privind parteneriatul civil între persoanele de acelaşi sex

După scandalul provocat de reprezentantul USL pe marginea Bisericii, privind tăierea finanţării de la stat, Remus Cernea trece acum la un alt proiect de lege care cel mai probabil va stârni la fel de multe controverse. Parlamentarul a anunţat vineri că doreşte ca în viitor să reglementeze parteneriatul civil între persoanele de acelaşi sex, motivând faptul că fiecare om este liber să facă ceea ce doreşte, dar şi că în multe ţări din Europa acest lucru a fost reglementat, el dând ca exemplu Franţa, acolo unde persoanele de acelaşi sex se pot căsători, după ce în urmă cu două zile senatorii francezi au aprobat acest tip de căsătorii. "Eu şi Verzii susţinem drepturile omului pentru toţi cetăţenii. Noi nu considerăm că anumiţi cetăţeni ar trebui discriminaţi în vreun fel pentru nici un motiv, pentru că ar aparţine unei minorităţi naţionale sau minorităţi sexuale. În Europa, foarte multe ţări acceptă parteneriatele civile sau căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Am anunţat deja că am în vedere un proiect de lege care să reglementeze parteneriatul civil între persoane heterosexuale sau persoane de acelaşi sex, pe model francez. În Franţa, acum 5 ani a fost adoptată legea privind parteneriatele civile, iar la începutul acestui an sau sfârşitul anului trecut a fost adoptată legea privind dreptul persoanelor de acelaşi sex de a se căsători. Pentru România, ar fi un avantaj pentru persoanele heterosexuale sau orice fel de persoane, să poată să le fie recunoscut parteneriatul civil. De exemplu, în cazul tragic în care unul dintre parteneri moare, poate lăsa moştenire, care nu mai poate fi atacată apoi în instanţă de către familie. Apoi, pot fi luate credite, adică se pot însuma veniturile celor doi parteneri. Sunt foarte multe persoane care trăiesc fără să-şi oficializeze relaţia în raport cu statul sau cu biserica. Până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare voi propune acest proiect", a declarat Remus Cernea.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102