REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

IPS Teodosie slujeşte la Mânăstirea Galeşu: Moşii de vară, pomenirea morţilor dinaintea Rusaliilor

IPS Teodosie slujeşte la Mânăstirea Galeşu: Moşii de vară, pomenirea morţilor dinaintea Rusaliilor

Replica API 7 iunie 2014 | 00:00 208

Slujbă de parastas pentru toţi cei ce au murit în lagărele comuniste

Slujbă de parastas pentru toţi cei ce au murit în lagărele comuniste

În Biserica Ortodoxa ziua premergătoare duminicii Rusaliilor, dedicată celor răposaţi, poartă numele de Moşii de vară. În fiecare Biserică se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de pomenirea de obşte a celor trecuţi la Domnul. Cu acest prilej, sâmbată, 7 iunie, începând cu ora 08.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Mânăstirea de la Galeşu, urmată de slujba de parastas pentru toţi cei ce au murit în lagărele comuniste.

Sărbătoarea Rusaliilor constituie cea mai veche sărbătoare creştină împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea Sfinţilor Apostoli. Despre ea amintesc Sf. Apostol Pavel (1 Cor. 16, S) şi Sf. Luca (Fapte 20, 16). Este menţionată şi în Constituţiile Apostolice, printre sărbătorile în care sclavii se cuvine să fie eliberaţi de muncile obişnuite. Despre ea mai amintesc: Sf. Irineu , Tertulian, Origen, canonul 43 al Sinodului din Elvira (c. 300), canonul 20 al Sinodului I Ecumenic (care opreşte îngenuncherea în ziua Rusaliilor), Sf. Epifanie ş.a. Marii predicatori din secolele IV şi V au lăsat o mulţime de panegirice în cinstea acestei sărbători, iar în a doua jumătate a secolului IV, pelerina apuseană Egeria descrie modul cum era sărbătorită pe atunci la Ierusalim. Până către sfârşitul secolului IV şi începutul secolului V, Cincizecimea era o dublă sărbătoare: a înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfântului Duh, aşa cum o descrie, de altfel, încă din prima jumătate a secolului IV, Eusebiu al Cezareii. Însă sărbătoarea aceasta a fost fixată, de pe la 400 înainte, în ziua a 40-a după Paşti, cum este sărbătorită până astăzi, Cincizecimea rămânând numai ca Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh. Moşii de vară, ţinuţi în sâmbăta Rusaliilor, sunt unul dintre cele mai importante momente ale cultului morţilor. De Rusalii se dau de pomană vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn (cofe, cofaiele), împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă. Duminică, 8 iunie, Ierarhul Tomisului va fi prezent la slujba de întronizare a Înalt Prea Sfinţitului Varsanufie în scaunul de Arhiepiscop al Râmnicului. Sfânta Liturghie şi ceremonia de instalare vor avea lor în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicul Vâlcea. La invitaţia Înalt Prea Sfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, luni, 9 iunie, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie în satul Botuş, judeţul Suceava, cu prilejul hramului Bisericii parohiale, Sfânta Treime.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367