REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
11.9° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

ÎPS Teodosie vrea construirea unui monument în cinstea eroilor căzuţi la ’89

ÎPS Teodosie vrea construirea unui monument în cinstea eroilor căzuţi la ’89

Replica API 23 decembrie 2015 | 00:00 186

Slujbă de comemorare

Slujbă de comemorare

Luna decembrie are o însemnătate aparte şi o încărcătură deosebită. În aceeaşi lună a anului 1989 s-au sacrificat o mulţime de români pentru a împlini idealuri precum libertate, independenţă, integritate şi onoare. Marţi, 22 decembrie, s-a organizat la Constanţa, la Troiţa de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, slujba de comemorare a eroilor căzuţi în Revoluţia de la ’89. Ceremonia a fost oficiată de către ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului împreună cu un sobor de preoţi. După oficierea slujbei şi a Veşnicei Pomeniri, au coroane reprezentanţii Primăriei şi nu numai.

Printre cei care au venit să-şi prezinte omagiile şi să lase o coroană în amintirea eroilor au fost: prefectul Constanţei, Constantin Ion, viceprimarul Costin Răsăuţeanu, preşedintele Consiliulu Judeţean, Cristinel Dragomir. De asemenea, au mai fost depuse coroane şi din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, din partea unor structuri interne ale Ministerului Afacerilor Interne, a contraamiralului de flotilă şi comandant al Garnizoanei Constanţa, Daniel Căpăţână. Şi consilierul de cult al Muftiatului Cultului Musulman din România, Erghiun Refi, a oficiat o rugăciune pentru cei trecuţi în nefiinţă.

ÎPS Teodosie a spus câteva cuvinte în cinstea românilor care s-au jertfit pentru partie în 1989: „Întotdeauna, prin jertfă există lumină. Căci jertfa se sfârşeşte cu lumină. De aceea Dumnezeu ne-a dat libertate să ne închinăm, să avem sărbători, să putem să ne manifestăm tradiţiile, credinţa şi obiceiurile noastre întotdeauna. Şi iată că jertfa eroilor a fost tocmai în Ajunul sărbătorii de Crăciun. De aceea, să închinăm şi noi în fiecare an rugăciuni în aceste zile şi să ne gândim la ei, să-i pomenim în sufletele noastre şi în rugăciunile noastre. Ei s-au jertfit şi şi-au dat viaţa. Cei ce şi-au dat viaţa pentru credinţă, pentru demnitate, libertate şi ţară, aceia cu adevărat trebuie să ajungă aproape de Dumnezeu”.

Arhiepiscopul a ţinut să le adreseze oficialilor Primăriei Constanţa un îndemn de a construi un monument dedicat eroilor: „Mulţi din cei care au avut eroi care s-au jertfit aici au dorit să facem un monument frumos. Domnule prefect, domnule preşedinte al Consiliului Judeţean, imediat după sărbători, să gândim împreună ceva frumos şi să facem la anul care începe să fie aici un monumet.

Această cruce are un simbol. Va rămâne şi de acum, dar trebuie să facem un monument mai reprezentativ pentru eroii noştri. Vă mulţumesc anticipat. Sunt convins că veţi răspunde pozitiv la această dorinţă a familiilor eroilor de aici din Constanţa”. La sfârşitul ceremoniei a avut looc defilarea Gărzii de Onoare sub comanda căpitanului Inocenţiu Medeşan.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Du-te dracu de securist ordinar. Nemernicule
0
0
Acest securist imputit cu barba are mare tupeu. Turnator nenorocit
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218