REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° ConstanÈ›a Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° ConstanÈ›a Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Iran: Manifestaţiile se extind în urma decesului unei tinere arestate de poliţia moravurilor

Iran: Manifestaţiile se extind în urma decesului unei tinere arestate de poliţia moravurilor

Replica API 23 septembrie 2022 | 00:00 680

Manifestaţiile s-au extins în Iran pentru a cincea noapte consecutivă împotriva morţii unei tinere arestate de poliţia moravurilor responsabilă cu aplicarea unui cod vestimentar strict pentru femei, a relatat miercuri agenţia oficială de presă IRNA, preluată de AFP.

Manifestanţii au ieşit pe străzi în 15 oraşe din Iran, blocând circulaţia, incendiind coşuri de gunoi şi maşini ale poliţiei, aruncând cu pietre asupra forţelor de securitate şi scandând sloganuri ostile puterii.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi a făcut arestări pentru a dispersa mulţimea, a precizat agenţia de presă iraniană, citează Agerpres.

Bărbaţi şi femei, dintre care multe şi-au dat jos vălul, s-au adunat la Teheran şi în alte mari oraşe din ţară, în special la Mashhad (nord-est), Tabriz (nord-vest), Tasht (nord), Ispahan (centru) şi Kish (sud), a adăugat IRNA.

Guvernatorul Kurdistanului, Ismail Zarei Koosha, a declarat marţi că trei persoane au fost ucise în timpul manifestaţiilor din provincie.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani şi originară din regiunea Kurdistan (nord-vest), a fost arestată la 13 septembrie la Teheran, când era în vizită cu familia, pentru că "purta haine necorespunzătoare", de către poliţia moravurilor, o unitate însărcinată cu aplicarea unui cod vestimentar strict pentru femei în Republica Islamică a Iranului.

În Iran, acoperirea părului este obligatorie în public. Poliţia moravurilor le interzice de asemenea femeilor să poarte paltoane scurte, deasupra genunchiului, pantaloni strâmţi şi blugi găuriţi, precum şi ţinute viu colorate, printre altele.

Masha Amini a intrat în comă după arestarea sa şi a decedat la 16 septembrie la spital, conform televiziunii de stat şi familiei.

Moartea sa a declanşat proteste violente, precum şi declaraţii de condamnare la nivel internaţional.

În urma unor condamnări ale ONU, SUA, Franţei şi altor ţări în privinţa cazului Amini şi a gestionării protestelor de către forţele iraniene, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, Nasser Kanani, a spus că acestea sunt "poziţii intervenţioniste străine".

"Este regretabil că unele ţări încearcă să profite de un incident care face obiectul unei anchete pentru a-şi urma obiectivele şi dorinţele politice împotriva guvernului şi poporului iranian", a declarat el.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102