REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Iranul va ajuta Siria să-şi consolideze apărarea antiaeriană

Iranul va ajuta Siria să-şi consolideze apărarea antiaeriană

Replica API 9 iulie 2020 | 00:00 863

Iranul îşi va consolida relaţiile militare cu Siria, în special în ceea ce priveşte întărirea şi dezvoltarea apărării antiaeriene siriene în faţa loviturilor aeriene ale Israelului, în baza unui nou acord militar "global" semnat miercuri între cele două ţări la Damasc, relatează Xinhua şi AFP, citate de Agerpres.

Un "acord global de cooperare militară, de apărare şi de securitate" a fost semnat la Damasc între şeful statului major iranian, generalul de devizie Mohammad Bagheri, şi ministrul apărării sirian Ali Abdullah Ayyoub, potrivit televiziunii de stat iraniene.

"Vom întări sistemele de apărare ale Siriei cu scopul de a ameliora cooperarea militară între cele două ţări", a declarat Bagheri, citat de televiziune.

Acordul "va întări şi mai mult voinţa noastră de a face faţă presiunilor americane", a mai spus el.

Pe site-ul său internet, televiziunea a postat o înregistrare video cu imagini de la semnarea acordului care arată un purtător de cuvânt militar iranian citind un comunicat comun despre acordul "destinat să facă faţă pericolelor care cresc" şi "terorismului takfiri susţinut de puteri internaţionale şi regionale".

Termenul takfiri, care semnifică literalmente "cei care lansează anateme împotriva persoanelor care nu le împărtăşesc ideologia", desemnează în Iran grupările jihadiste şi islamiste radicale sunite.

Comunicatul comun subliniază de asemenea "necesitatea retragerii tuturor forţelor armate străine intrate în Siria în mod ilegal".

Referitor la recentele scurgeri de informaţii despre o eventuală retragere iraniană din Siria, generalul Mohammad Bagheri a declarat - în conferinţa de presă comună cu ministrul sirian - că prezenţa forţelor iraniene în Siria se bazează pe solicitarea "guvernului sirian legitim de a apăra suveranitatea Siriei", potrivit Xinhua.

Potrivit televiziunii de stat iraniene, Bagheri a sosit marţi seară la Damasc în fruntea unei delegaţii militare de rang înalt.

La rândul său, Ayyoub a salutat relaţiile iraniano-siriene ca fiind strategice, legate de prezentul şi viitorul regiunii, întrucât Iranul a fost un aliat crucial pentru guvernul sirian încă de la începutul războiului în Siria.

El a spus că cei care pariază pe sabotarea acestor relaţii trebuie să fie "deliranţi" şi ar trebui "să se trezească din visele lor", conform Xinhua.

Iranul este, împreună cu Rusia, unul dintre principalii aliaţi ai preşedintelui regimului sirian Bashar al-Assad în războiul care devastează Siria din 2011, notează AFP.

Declanşat de reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor pro-democraţie, conflictul în Siria a crescut în complexitate odată cu implicarea mai multor actori străini, soldându-se până în prezent cu peste 380.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920