REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Iritabilitatea: cauze, consecințe și terapii eficiente

Iritabilitatea: cauze, consecințe și terapii eficiente

Replica API 14 octombrie 2020 | 00:00 1170

Iritabilitatea este o stare de agitație care apare atunci când ești provocat, că urmare a unei boli sau chiar fără motiv. Totodată, această poate fi, pur și simplu, o reacție normală de enervare sau poate indică o problema de sănătate fizică sau mintală.

Când treci printr-o stare constanța de iritare, lucru care îți provoacă stres și te împiedică să dormi, să mănânci, să lucrezi sau să interacționezi normal cu cei din jur sau te confrunți cu o iritare care îți scapă de sub control în anumite situații, ar fi indicat să ceri ajutorul unui psihoterapeut.

Cauzele iritabilității cronice

Iritabilitatea în sine nu este o boală mintală. Mulți oameni au astfel de trăiri din când în când, iar unii se pot enerva mult mai ușor decât alții. Deși nu pare așa, iritabilitatea are câteva cauze, printre care nemulțumirea față de propria viață sau probleme în relație. De asemenea, iritabilitatea poate fi și un simptom al încercării de a renunța, de exemplu, la droguri sau alcool.

Iritabilitatea este un simptom deseori întâlnit la bolile mintale, iar iritabilitatea cronică poate fi un indicator al unei boli ascunse, al unei capacități slabe de adaptare sau a îngrijirii de sine neglijente.

Cele mai întâlnite cauze ale iritabilitatii cronice includ:

Probleme de sănătate că gripă, menopauza, sindrom polichistic ovarian, hipertiroidism, dureri de dinți și infecții ale urechii.

Probleme de sănătate mintală precum, stresul, anxietatea, depresia, bipolaritatea (atât în timpul ciclului maniacal cât și în timpul unui episod depresiv), schizofrenia și autismul. Iritabilitatea că simptom al depresiei apare cel mai des la adolescenți.

Îngrijirea de sine precară, că prea puțin somn, probleme cu mâncatul sau renunțarea la timpul petrecut cu cei dragi, lipsa de activități recreaționale.

Stres cronic sau capacități scăzute de gestionare a stresului.

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție, care poate face din sarcinile de zi cu zi o activitate frustranta.

Efectele iritabilității

Iritabilitatea duce uneori la temperament impulsiv și la frustrare excesivă față de cei din jur. Iritabilitatea excesivă poate cauza o reacție mult mai accentuată la factori de stres externi decât ar fi de așteptat în mod normal. Iritabilitatea poate fi direcționată și către oameni nevinovați, mai ales în momente de depresie, anxietate, stres sau când sentimentele nu au o cauza anume.

Mulți oameni preferă să evite persoanele iritabile, astfel încât iritabilitatea frecvența poate afecta relațiile de prietenie și relațiile romantice și poate cauza probleme la locul de muncă.

Copiii pot ajunge să se teamă de părinții ușor iritabili, iar iritabilitatea poate afecta și relațiile dintre alți membri ai familiei. Când încerci să faci față iritabilității cronice, poți avea parte și de mult stres, mai ales dacă îți internalizezi sentimentele și nu le direcționezi către cei din jur.

Cum să combați iritabilitatea

O bună strategie este să fii conștient de ține însuți. Unii oameni devin iritabili la sfârșitul unei zile stresante și anxioase. Dar când ești conștient de sentimentele tale, poți ajută la oprirea iritabilității înainte că această să devină prea greu de evitat și să te copleșească. Meditarea asupra sentimentelor, împărtășirea lor cu alții și controlarea lor pot ajută la reducerea frecvenței iritabilității. Recunoașterea semnalelor fizice ale iritabilității – poate fi benefică – tensionarea musculaturii, respirație dificilă și transpirație excesivă.

Când simți că devii iritat, îți poate fi de ajutor să eviți sau să te retragi din anumite situații, decât să încerci să răspunzi provocărilor. Acest lucru poate preveni izbucniri sau comentarii pe care mai târziu le-ai putea regretă.

S-ar putea să fie nevoie și de ceva timp pentru a depăși iritabilitatea. Când încerci să îți calmezi emoțiile, încearcă să faci un pic de sport sau să te miști în orice fel, să eviți interacțiunile care pot agrava iritarea și să încerci să găsești o activitate care să îți schimbe starea de spirit sau să te facă să razi. Studiile au arătat că râsul este un mod eficient de a reduce stresul și tensiunile.

Psihoterapie pentru iritabilitate

Terapia pentru iritabilitate se concentrează pe descoperirea cauzei declanșatoare, care poate fi un factor extern sau o boală mintală, pe adresarea problemei și stabilirea abilităților de a face față situației. Există câteva tipuri de terapie care pot fi eficiente în tratarea iritabilității și cauzelor ei.

Tehnicile cognitive comportamentale, care pot ajută la reconstruirea gândurilor pentru a îmbunătăți comportamentul, par a fi destul de populare printre cei care suferă de iritabilitate. De asemenea, învățarea unor tehnici de gestionare a stresului, că meditația și mindfulness-ul pot și ele să ajute la tratarea iritabilității.

Uneori, această problema poate fi rezultatul unor sentimente profunde de suferință sau furie. Acestea pot fi simțite în mod inconștient, iar terapia poate ajută la dezvăluirea și tratarea efectelor pe care le produc, reducând astfel sau ameliorând iritabilitatea.

În cazul în care la baza iritabilității se află o afecțiune mintală, că bipolaritatea sau depresia, medicația și terapia pot ajută la ameliorarea simptomelor.

Cazuri de iritabilitate - exemple

Iritabilitatea la muncă și în relații: Rodica, 49 de ani, a venit la terapie pentru că, de multe ori, este iritată la locul de muncă, iar relațiile cu colegii au de suferit din acest motiv. În timpul sesiunii, ea pune pe seama menopauzei toate schimbările de stări prin care trece. Terapeutul este de acord cu această posibilitate, dar încearcă să afle și cât de satisfăcută este ea de locul de muncă și de viață ei, în general. Rodica recunoaște că se simte singură și uneori chiar deprimată, iar pe măsură ce începe să resimtă suferință și tristețe, iritabilitatea i se diminuează. Ea decide să încerce să își facă prieteni în afară locului de muncă și se înscrie la cursuri de gătit și la un club de lectură pentru a-și atinge scopul. Rodica încă mai suferă de depresie și se va reîntoarce la terapie pentru a o trata, dar iritabilitatea nu îi va mai da bătăi de cap.

Soț iritabil cu soția și copiii: Paul, 34 de ani, ajunge la terapie la insistențele soției sale, pentru că a devenit foarte iritat, fără motiv, cu cei doi copii ai lor. Paul nu-și poate da seama ce îi declanșează iritabilitatea, dar recunoaște că este cam temperamental și se enervează ușor pe cei din familia lui, fără să știe de ce. El mărturisește că îl irită până și întrebările terapeutului. O istorie completă dezvăluie că Paul trece de la o stare la altă, uneori, iar o evaluare psihiatrică indică prezența unei bipolarități la început de faza maniacală. O doză mică de stabilizator remediază situația pe termen scurt, iar în următoarele luni, Paul și soția lui vin împreună la terapie că să învețe despre bipolaritate și cum să gestioneze mai bine stările atunci când își fac apariția.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102