REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Isărescu: Cei care şi-au luat case au devenit prizonierii propriilor aspiraţii, nu ai băncilor

Isărescu: Cei care şi-au luat case au devenit prizonierii propriilor aspiraţii, nu ai băncilor

Replica API 14 iunie 2018 | 00:00 209

Românii care au luat credite pentru a-şi cumpăra case nu au devenit prizonierii băncilor, ci ai propriilor aspiraţii, iar Banca Naţională a României (BNR) vrea să promoveze, prin Raportul asupra stabilităţii financiare, o discuţie serioasă despre creditul ipotecar, nu una de tipul ”alba-neagra”, cu lozinci care fac referire la descurajarea creditării de către banca centrală, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei pentru lansarea Raportului asupra stabilităţii financiare.

Isărescu a spus că raportul din acest an evidenţiază şi riscul de nerambursare a creditelor, iar acest risc poate fi atenuat de găsirea unui echilibru între aspiraţii şi riscuri.

”Se spune că oamenii care şi-au luat case au devenit robii băncilor. Nu au devenit robii băncilor. Ei au devenit prizonierii unei aspiraţii pe care doreau să şi-o îndeplinească, de a-şi face o casă. De a-şi face o casă rapid, fără să aştepte 20-30 de ani, dotată de la început, pe care s-o plătească în 20-30 de ani”, a spus Isărescu.

El consider că tinerii care îşi iau un credit ipotecar trebuie să fie conştienţi de riscurile asumate.

”A cumpăra în tinereţe cu o casă, şi încă una mobilată, este un lucru extrem de serios. Prin acest raport, vrem să promovăm o discuţie serioasă despre creditul ipotecar. Nu o discuţie de tipul ”alba-neagra”: Banca Naţională descurajează sau omoară creditul. Păi, asta vrem să promovăm? Cu lozinci din acestea care nu spun mai nimic?”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a subliniat că banca centrală vrea să găsească o formulă de echilibru între aspiraţia pozitivă de lua o casă şi riscurile asumate.

Isărescu a subliniat că raportul are scopul de a identifica vulnerabilităţile cheie ale sistemului financiar, care pot amplifica şocurile interne şi internaţionale, în contextul în care epoca dobânzilor scăzute s-a terminat.

”Ne aflăm la începutul unui nou ciclu de evoluţie financiară. S-a terminat perioada dobânzilor foarte scăzute sau negative. Aşteptăm să vedem ce va hotărî şi Banca Centrală Europeană (BCE)”, a spus Isărescu.

Guvernatorul consideră că dobânzile în România sunt încă scăzute, deşi au crescut în ultima perioadă, iar o îmbunătăţire a performanţei sectorului bancar ajută economia.

sursa: news.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
un jidan imputit care isi bate joc de o tara intreaga
1
0
Sa crapi in chinuri bai boratura de om!
2
0
oricum de la nastere suntem sclavii statului,cnp e un numar de detinut afara de asta statul binevoieste sa te leftereasca,iti ia direct pe futuras jumate din venit dupa care indirect prin tva,taxe locale,acize la benzina,tigari iti mai ia jumate din ce a ramas,peste apare si jidanescu cu afaceriile lui personale,robor,inflatie,de ex rezerva de aur a romaniei nu se mai gaseste in suceava in mina inundata,ci la londra in banci jidanesti,sa tot traiesti in democratie si sa platesti si popandai
2
0
Au lasat robor ul jos intentionat ca Oamenii sa si ia credite dupa care l au scumpit de 3 ori in 6 luni stiind ca i jecmanesc pe oameni fara sa se mai poata apara. Niste criminali asta e talharie premeditata
1
0
dreptate. Are dreptate cand spune ca nu banca te-a facut sclav, ci propria dorinta. Dar, in aceeasi masura, poti spune ca nu comerciantii de tutun te-au facut sclav, ci propria dorinta. Daca atat despre banca cat si despre tutun, situatia ar fi fost mult mai controlata de la inceput, reglementata si tinuta sub control, numarul "sclavilor" de la bun inceput ar fi fost altul. Izdarescule, este la fel de vinovat ca un vanzator de droguri care se apara spunand ca dorinta ta te-a nenorocit, nu eu!
3
0
A spus asa:luati credite in franci ca este o moneda stabila,la tv a dat aceasta declaratie,apoi cand francul a explodat a spus:asa se intampla cabd nu iei credit in moneda nationala care este f stabila,acum cand lumea nu mai ia in valuta a inceput sa omoare creditele in lei. In nici o tara occidentala nu subt dobanzile de la noi,de curiozitate verificati dobnada raiffaisen in austria si verif la saracii de romani. Sa arzi in focurile iadului cu tot cu loja ta cacatule!!!!!
7
3
Ati vrut capitalism ? Il aveti !
4
2
Cat te o mai suporta Dumnezeu,a cat rau ai facut si continui sa faci oamneilor!!!!!
9
0
Cel mai bun guvern psd a fost pe vremea lui Mihai Tudose
4
6

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218